Dodaj do ulubionych

Skąd administracja ma info o ilości osób w lokalu?

14.11.05, 15:18
Witam,
Potrzebuję informacji, skąd administracja może mieć informacje dotyczące
ilości osób zamieszkujących dany lokal. Wydaje mi się, że polega to na
dobrowolnej deklaracji, że np. w danym lokalu przebywa 1 osoba. Najczęściej
chyba pokrywa się to z zameldowaniem, ale niekoniecznie już w dzisiejszych
czasach. Dostałam właśnie pisemko, że mam 2 osoby w mieszkaniu (niezgodne z
prawdą) i naliczono mi podwyżkę za wodę od lipca (znaczną). Administrator
napisał, że wie to z rozmów z innymi sąsiadami oraz najemcą mojego lokalu
(czyli ze mną - nikt ze mną nie rozmawiał). Nie zgadzam się z podwyżką, w
dodatku działającą wstecz, mieszkam sama, a czesto nie ma mnie przez kilka
miesięcy i też wtedy płacę ryczałt. Jak się bronić przed nieuczciwym
administratorem? Na razie odpowiedziałam mu, że w lokalu przebywa 1 osoba i
że nie rozmawiał ze mną, ale muszę wiedzieć, jak się bronić dalej. Mieszkanie
jest nieopomiarowane (jeszcze - chyba trzeba będzie to zmienić).
Będę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • mieszkanie.i.wspolnota Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 14.11.05, 15:48
      dpaulinad napisała:
      > Potrzebuję informacji, skąd administracja może mieć informacje dotyczące
      > ilości osób zamieszkujących dany lokal.

Z oświadczeń właścicieli, składanych zwykle co kwartał, ale jak toś uważa, że
      to za mało, to można zbierać oświadczenia co miesiąc.
      Następnie kopie oświadczeń, najlepiej na jednej liście, trzeba wywiesić na
      klatce schodowej. Niech wiedzą sąsiedzi, jak kto kradnie.
      ps.
      To jedyny sposób na wymuszenie rzetelności opłat - bez kolizji z ustawą o
      ochronie danych osobowych, bo przecież podpis składany na świadczeniu oznacza
      świadome podanie pewnej informacji do wiadomości PUBLICZNEJ, nawet jeśli
      podpisy zbierała tylko JEDNA osoba.
      • dpaulinad Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 14.11.05, 16:25
        Dziękuję za info, czyli dobrze zakładałam, że jestem przez administrację
        oszukiwana w bezczelny sposób. Ciekawe tylko, do czyjej kieszeni miała iść moja
        nadwyżka? Ale to już oddzielny wątek.
    • asam11 Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 15.11.05, 00:08
      dpaulinad napisała:

Administrator
      > napisał, że wie to z rozmów z innymi sąsiadami oraz najemcą mojego lokalu
      > (czyli ze mną - nikt ze mną nie rozmawiał).

Jeśli rzeczywiście jesteś najemcą to powinnaś omówić tę sprawę z właścicielem
      lokalu, chyba, że jest to właśnie administrator.
    • a.boll Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 15.11.05, 15:38
      To jest jesze jeden kamyczek by opłat na utrzymanie nieruchomośći nie była
      naliczana na osoby . Zawsze sa z tym konflikty .

Proponuje zpogadać z Właścicielem lokalu by zamontował wodomierze .

A śmieci naliczać na lokal lub według udziału w NW.
      • zyzio21 Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 17.11.05, 23:06
        To nie jest kamyczek! Oprócz opłat za śmieci, za wodę mamy także opłatę za
        dzwigi.TROCHĘ SIĘ TEGO ZBIERA.
        Jedyną podstawą do naliczania wyższych opłat przez administratora ( jeżeli są
        one uzależnione od ilości osób w lokalu) jest oświadczenie właściciela
        nieruchomości!
        • xxxll Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 18.11.05, 17:30
          Opłata za uzytkownaie dźwigów od osoby!? Przecież to sysytem spóldzielczy .

We wspólnocie wszystko co na NW to płacimy wg udziału %, tak stanowi uowl.

W budynku np: gdzie właściciele wynajmują studentom 80 % substancji
          mieszkaniowej spróbuj ustalić ile osób mieszka .

Kto bedzie liczył jak w wakacje przyjedzie rodzina z "prowincji" do
          ciebie /zakładam mieszkasz sam/ i cały miesiąc bedzie sobie jeździć tą windą
          góra - dól, to myslisz że bedziesz więcej płacicił za ten m-c.? :)

Jak to ciebie nie przekonuje to szukaj dalej.
          • java9 Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 29.11.05, 20:17
            jeśli umowa z firmą wywożącą śmieci zawarta jest na ilośc kontenerów to
            słusznie administrator żąda opłaty od osoby ?

jeśli mam w domu liczniki na wodę, budynek rozliczany jest z wodomierza
            głównego to słusznie płacę zaliczkę na zużycie wody w moim mieszkaniu od osoby ?
            przeciez to jest tak naprawdę zaliczka na poczet kosztów zużycia wody wspólnej
            ( podlewanie trwników, obsługa stacji uzdatniania wody do picia ), czy te
            opłaty nie powinny być liczone udziałem ?

takie same liczniki mamy na co . czy naliczanie opłat od ilości osób jest
            właściwe ?

podobno "muszę" złożyć deklarację o ilości osób przebywających w mieszkaniu
            conajmniej 6 godzin na dobę - czy to jest zgodne z prawem ?
            • xxxll Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 29.11.05, 20:29
              java9 napisała:

> jeśli umowa z firmą wywożącą śmieci zawarta jest na ilośc kontenerów to
              > słusznie administrator żąda opłaty od osoby ?

A niby dlaczego?

Wyobraź sobie, że WM ma umowe ryczałtową (takie umowy to ponad 95% w Polsce)na
              wywóz 4 pojemników 1100 litrów 4,33 w m-c.
              Własciciele tak sie umówili ze połowa ich wyjechała na urlop i 15 dni ich nie
              było .

To jaki koszt poniesie WM w tym m-cu ajaki własciciel który wyjechał?
              • java9 Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 29.11.05, 20:36
                no bo nasz administrator twierdzi że śmieci tworzą ludzie a nie udziały.

windą tez jeżdżą ludzie a nie udziały.

paranoja, zastanawiam się, czy jak nie zadeklaruję ilości osób w mieszkaniu to
                czy grozi mi jakas kara ?
                • xxxll Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 29.11.05, 21:03
                  java9 napisała:

> no bo nasz administrator twierdzi że śmieci tworzą ludzie a nie udziały.
                  >
                  > windą tez jeżdżą ludzie a nie udziały.
                  >
                  > paranoja, zastanawiam się, czy jak nie zadeklaruję ilości osób w mieszkaniu
                  to
                  > czy grozi mi jakas kara

-----------------------------------

To jest głupota z PRL-u, to ze śmieci tworzą ludzie to nie oznacza że ci co
                  mieszkają w danej nieruchomości. Nocą wielu jest takich co podrzuca zwłaszcza
                  innym (tam gdzie osiedla willowe graniczą bokowiskami) i w ten sposób
                  zapełniają się pojemniki.

Śmieci są składowane na nieruchomości wspólnej i trudno określić ile ,kto
                  wyrzucił.

Nieprawdą jest , że z lokali w których mieszka dużo osób to Oni produkują duzo
                  smieci. Znam takie rodziny dwuosobowe, które gotują "na wynos " i znam takie
                  pięcioosobowe, które obiady zjedzą poza nieruchomością (szkoły, stołówki, u
                  rodziny) i produkują mało śmieci.

Dlatego jak nie można "sprawiedliwie" to najlepiej wg udziału lub od lokalu (z
                  wyłączeniem lokali użytkowych).

Jak nie zdeklarujesz to (admin.) powoła się na tzw. wywiad środowiskowy z
                  którego zrobi notatkę że u ciebie zamieszkuje tyle a tyle osób. Najlepiej
                  zadeklarować jedną i nie ci udowodni że to nie prawda. Za osoby stale
                  zamieszkujące uważa się te które przebywają w lokalu ponad 2 m-c.

Bywaj i walcz o swoje.
                  • mieszkanie.i.wspolnota Camorra a rebours 29.11.05, 22:43
                    xxxll napisał:
                    > Nocą wielu jest takich co podrzuca [śmieci] innym (tam gdzie osiedla willowe
                    > graniczą z blokowiskami) i w ten sposób zapełniają się pojemniki.

Tak, istnieje już nawet wielka organizacja przestępcza, która trudni się tym
                    procederem, coś jak Camorra w Neapolu, tyle że na odwrót: tamci wywożą śmieci,
                    ci (polscy) podrzucają je w środku nocy; a jak kto nie chce, żeby mu
                    podrzucali, to musi zapłacić haracz; a jak ktoś się stawia, to też mu
                    podrzucają, tylko coś innego: martwą rybę albo ucięty łeb ulubionego konia, a
                    jak nie zrozumie, to bombę.
                    • java9 Re: Camorra a rebours 30.11.05, 10:04
                      wy tu sobie zartujecie a ja mam problem :(
              • java9 Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 29.11.05, 20:40
                w jakim celu właściciel olicznikowanego mieszkania płaci zaliczki np za wodę
                zużyta w mieszkaniu ?
                • xxxll Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 29.11.05, 21:13
                  ponieważ okresem rozliczeniowym we wspólnocie jest rok kalendarzowy (art.29 pkt
                  1a) to przyjmuje sie że i wtedy nalezy rozliczyć media.

Przez ten okres własciciel jest zobowiazany płacić zaliczki na utrymanie
                  nieruchomsci.

Rozliczanie co miesiąc mediów, nie jest dobrym rozwiazaniem. Jest zbyt
                  kosztowne dla wspólnoty .

Wiele osób płaci z kont bankowych i latanie co miesiąc do banku nie jest
                  praktycznym rozwiazaniem.

Znam takie wspólnoty (do siedmiu lokali)które potrzech czterech latach
                  istnienia zadecydowały, że wszyscy właściciele wpłacaja zaliczki w jednakowej
                  wysokosci np; 200 zł/m-c.
                  Przy rozliczeniu sa i dopłaty i sa tez zwroty. Ja nie jestem zwolennikiem
                  takiego rozwiązania preferuje zaliczki jako 1/12 cześć planowanych kosztów na
                  danym lokalu z uwzglednieniem oswiadczeń włascicieli dotyczących mediów.
                  • java9 Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 30.11.05, 09:38
                    No właśnie, o te oświadczenia się rozchodzi i naliczane w związku z tym opłaty.

Jak już pisałam, u mnie woda c.o. i en elektryczna jest "olicznikowana".
                    Dostałam jakies durne pisemko/oświadczenie do podpisania, wraz z nowym
                    naliczeniem czynszu:
                    oświadczam, że lokalu x przebywa x osób conajmniej 6 godzin dziennie.

Zapytałam administratora, co on na to, że co 2 dni będe moje oświadczenie
                    uaktualniać,to znaczy pisac faktyczną ilośc osób przebywających w mieszkaniu
                    conajmniej 6 godzin ( skoro coś oświadczam to uwazam, że musi być to zgodne z
                    prawdą i jeśli oswiadczone dane zmieniły się, a są wykorzystywane do wyliczeń,
                    to powinnam je uaktualnić) i proszę o uwzględnienie tego w rozliczeniu mediów.

Oczywiście kategorycznie i dość niegrzecznie stwierdził, że "tak to my się
                    bawić nie będziemy"

W związku z tym, że zaliczki, które miałabym pokrywać w ramach moich kosztów
                    indywidualnych naliczone były od osoby, a ja nie podpisałam oświadczenia o
                    ilości osób w mieszkaniu - nie odebrałam nowego naliczenia.
                    Czy powinnam odebrać nowy czynsz i co mi grozi za nieodebranie ?

W ustawie o własności lokali w art 13,1 jest napisane, że moim obowiązkiem jest
                    opłacać zaliczki na koszty związane z nieruchomością wspólną do 10 każdego
                    miesiąca udziałami, a w art 15,1 jest mowa o tym, że muszę ponosić koszty
                    związane z moim lokalem - nie jest napisane, że mają to byc zaliczki tym
                    bardziej nie zapisano w jaki sposób ma się to odbywać ( od osoby, udziałem
                    faktycznym zużyciem).

Moim zdaniem,jeśli mam na wszystko liczniki, to żadną filozofią nie jest
                    wyliczenie każdemu lokalowi średnich miesięcznych kosztów zużycia i ujęcie ich
                    w "zaliczce na oplaty eksploatacyjne".
                    Jeśli moje miesięczne zużycie wody wynosi 15m3 a mam płacić od osoby za 5m3 to
                    kto zapłaci za te pozostałe 10 m3 ? Na tak postawione pytanie administrator
                    wesoło uargumentował, że inni zużywają mniej wody a tez płacą za 5m3 i wtedy to
                    się wyrównuje.

Po to do cholery kupiłam mieszkanie własnościowe a nie spółdzielcze, świadoma,
                    że będę rozliczana z liczników ( tzn nie nabijana w butelkę), żeby nie
                    wypełniać jakiejś tony papierków i oświadczeń, które w tym konkretnyum
                    przypadku są jakąs kompletną bzdurą.

Czy są jakies wyroki na które mogłabym się powołać ?
                    Co mi radzicie zrobic ?

• xxxll Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 30.11.05, 17:43
                      A jak nazywa sie ten administrator. To co on czyni to jest jakaś paranoja.
                      znajdź mu lekarza niech go skieruje do Tworek . tam bedzie wśród swoich.

czy u was we wspólnocie pojeta jest uchwała o naliczniu odsetek karnych za
                      nieterminowe wpłaty naleznych zaliczek? jeżeli tak to przyjmij to ostatnie
                      naliczenie i płac wg wysokosci naliczonej . Przyjrzyj sie rozliczeniu (juz
                      niedługo) mediów.

java9 napisała:
                      >>Jak już pisałam, u mnie woda c.o. i en elektryczna jest "olicznikowana".<<

Na nieruchomosci wspólnej też sie nalicza zaliczke na EE dotycząca NW, wode na
                      cele gospodatcze (woda dla sprzataczki, podlewania zieleni w lecie, itp),
                      ogrzewanie NW i mysle,że to ma z tym zwiazek.

Wewspólnocie pewne naliczenia dokonywane sa na podstwoe oświadczeń składanych
                      przez włascicieli lokali. Nie denerwuj sie tylko przeczytaj uważnie i dokładnie
                      ustawę o własnosci lokali.
    • nati1011 Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 30.11.05, 16:50
      wg mnie popełniacie 2 błędyL:
      1. z góry zakładacie zą wole administratora - a może to zwykła pomyłka, którą
      można wyjaśnić 1 telefonem.

2. znowy zapominacie - że sposób rozliczeń ustala wspólnota a nie
      administrator. tylko przeważnie wspólnota nie ma regulaminu rozliczeń i
      administrato robi to wg własnego widzi mi się.

Wystarczy zaproponowac podjęcie uchwały - każdy własciciel ma do tego prawo -
      ustalającej zasady rozliczeń.

A tak na marginesie - ja co miesiąc wysłuchuję wnisków:
      - "zameldowana jest 1 osoba" (mieszka 4)
      - żona mieszka gdzie indziej, tu jest tylko w weekendy
      - dzieci uczą się w internacie
      - to tylko goście - mieszkają 8 miesięcy w roku
      - babcia opiekuje się dzieckiem - to co że siedzi od świtu do nocy, a do domu
      idzie tylko spać....

Zasady rozliczeń musza ustalić właściciele - od udziału, od osoby, od ilości
      psów.....
      • java9 Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 30.11.05, 16:55
        to po co ja mam liczniki ?
      • xxxll Re: Skąd administracja ma info o ilości osób w lo 30.11.05, 17:54
        nati1011 napisała:

>Zasady rozliczeń musza ustalić właściciele - od udziału, od osoby, od ilości
        > psów...

Ale niech te "zasady", jednostki rozliczeniowe będa stałe np: loklu czy udziału
        w NW, anie ruchomych lub co najmniej watpliwe od psa, człowieka zameldowanego.

Co zrobic z takim włascicielem co wynajmuje lokal studentowi a mnieszka w nim
        6;10;17 ludzi - tak wynika z wywiadu srodowiskowego lub z protokołu
        interwecyjnego policji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka