aw-i-n 30.11.05, 19:27 mam pytanie kiedy zebranie jest ważne i może podejmować decyzje w formie uchwały - jak jest kforum czyli 50%+1 - kiedy uchwała na takim zebraniu jest ważna czy jak przegłosuję ją większość Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hooverr Re: GŁOSOWANIE 30.11.05, 19:54 Witam Aw-i-n kforum nie obowiązuje na zabraniach Wspólnoty. Zebranie musi się odbyć przy obecności nawet 5% właścicieli jeśli zostało prawidłowo zwołane. Uchwała jest ważna jeśli przegłosuje ją na "tak" ponad 50% udziałów wszystkich właścicieli, tych obecnych i nieobecnych na zebraniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: GŁOSOWANIE 30.11.05, 20:01 o jakim kworum piszesz wspólnota to nie spóldzielnia mieszkaniowa. Na zebranie moze przyjsc jeden właściciel posiadający np;0,45% udziału i na zebranu głosuje sie uchwały obiete jego programem oraz te które zgłosi ten obecny. Zapadaja dopiero wtedy gdy ZA lub PRZECIW zagłosuje ponad 50% właścicieli. takie głosowanie nazywamy miesznym i o jego wyniku każdy właściciel MUSI być powiadomiony na pismie. Kosztowne to jest ale zgodnie z prawem Odpowiedz Link Zgłoś
aw-i-n Re: GŁOSOWANIE 30.11.05, 20:38 dziękuję za sęsowne odpowiedzi pytanie zadałem bo jeden z włwścicieli wspólnoty to radca prawny i on ma swoje teorie , które mnie wprowadziły w zwątpirnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 30.11.05, 20:53 xxxll napisał: Na zebranie moze przyjsc jeden właściciel posiadający np;0,45% udziału i na zebranu głosuje sie uchwały obiete jego programem oraz te które zgłosi ten obecny.?" Mam wątpliwość czy można głosować uchwałę którą zgłosi ten obecny?. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: GŁOSOWANIE 30.11.05, 21:08 A to niby dlaczego? Przecież Art. 27. ust. owl mówi: "Każdy właściciel lokalu ma prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną. Nie uchybia to jednak przepisom art. 21 ust. 1 i art. 22 ust. 1." Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 30.11.05, 22:00 Mój znajomy prawnik powiedział, że na zebraniu głosuje się uchwały ujęte w porządku obrad podanym w zawiadomieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozik.jarek Re: GŁOSOWANIE 30.11.05, 23:36 serafin666 napisał: > to osioł nie prawnik Brawo Mistrzu Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: GŁOSOWANIE 01.12.05, 00:50 kikibobo napisała: > Mój znajomy prawnik powiedział, że na zebraniu głosuje się uchwały ujęte w > porządku obrad podanym w zawiadomieniu. Ten prawnik, albo jak uważa serafin osioł, uznał, że jeśli jest wymóg siemiodniowego uprzedzenia włascicieli o zebraniu z przedstawieniem treści uchwał dotyczących wzajemnych stosunków włascicieli to projekt uchwały zgłoszony przez własciciela nie posiadającego na dodatek 10% udziałów) nie spełnia tego wymagania. Można się z tym zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: GŁOSOWANIE 01.12.05, 07:48 Asam 11 Juz nie pierwszy raz próbujesz wprowadzać swoje prawo wspólnotowe. To nie jest tylko twa intepretacja ale czuje po kosciach że ty tak samo robisz. To sie nazywa naditerpretacja prawa dla swych korzyści. Brawo. Tak trzyamaj. Wspólnota mieszkaniowa to nie spóldzielnia mieszkaniowa zrozumiałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: GŁOSOWANIE 01.12.05, 07:44 kikibobo napisała: > Mój znajomy prawnik powiedział, że na zebraniu głosuje się uchwały ujęte w > porządku obrad podanym w zawiadomieniu. --------------------------------------------- Dam ci radę : zrezygnuj z porad tego prawnika bo jest przesiąkniety spółdzielczością mieszkaniową, tma sie tak robi. Taka zasada obowiazuje tylko w stosunku do uchwał o których mówi Art. 32. 1. O zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, zawiadamia każdego właściciela lokalu na piśmie przynajmniej na tydzień przed terminem zebrania. 2. W zawiadomieniu należy podać dzień, godzinę, miejsce i porządek obrad. W wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali należy wskazać treść tej zmiany. Pozostałe musza byc głosowane na zebraniu i w konsekwencji głosy musza być dozbierane w drodze indywidualnego zbierania głosów przez ZARZĄD WM nie mylić ze sprzataczką czy administratorem. Odpowiedz Link Zgłoś
eltob1 Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 17:30 oczywiście tylko porządek można zmienić na samym początku zebrania przez głosowanie Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: GŁOSOWANIE 01.12.05, 00:53 xxxll napisał: > Zapadaja dopiero wtedy gdy ZA lub PRZECIW zagłosuje ponad 50% właścicieli. > takie głosowanie nazywamy miesznym i o jego wyniku każdy właściciel MUSI być > powiadomiony na pismie. > Kosztowne to jest ale zgodnie z prawem Nie ma takiego wymogu. Zawiadomić trzeba o treści przyjętych uchwał a nie o wyniku głosowań. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: GŁOSOWANIE 01.12.05, 07:55 A dzie takie rewelacje wyczytałeś? Jeżeli działasz "trybem spółdzielnianym" to masz 700% racji. Tylko co szkodzi do treści uchwały, dołożyć informacje o wyniku głosowania. I wilk syty i owca cała. Treść uchwały juz przecież wszyscy znają, bo ci co głosowali na zebraniu i ci co o w drodz.ind.zbier głos. musz głosowac tę samą treść uchwały , inaczej to jest przekręt, tak jak w wielu SM. Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 01.12.05, 09:23 Oj chłopcy, chłopcy. Otrzymuję zawiadomienie o zebraniu. W porządku obrad są wymienione uchwały które mają być podjęte na zebraniu. Nie idę na to zebranie bo uważam, że nie będę w tych tematach głosowała. Na zebraniu właściciel w określonym celu wprowadza uchwałę, obecni głosują uchwała zostaje podjęta a ja nie mam wpływu na wynik głosowania, mało tego mnie pozbawiono prawa głosu. Gdyby uchwała była w porządku obrad na zebranie bym poszła. Proszę pominąć tu drogę indywidualnego zbierania głosów- tą drogę zostawiam dla sytuacji awaryjnych tzn. konieczności wykonania remontu związanego z awarią na części wspólnej. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: GŁOSOWANIE 01.12.05, 17:07 odpowiem krótko NA ZEBRANIA TRZEBA CHODZIĆ BO TO JEST WSPÓLNOTA MIESZKANIOWA, A NIE SPÓLDZIELNIA mIESZKANIOWA zachowujesz się jak taka paniusia "dałabym ale się boje" Według ciebie uczestnicy zebrania WM nie moga zainicjować uchwały (pomijam wyjątek o którym pisze ustawa) bo nie była w porządku zebrania. Jesteś w błędzie . Ale cóż zarządzasz wg techniki spółdzielnianej stąd masz problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 01.12.05, 19:05 Nie jestem w błędzie co najwyżej mam inne zdanie niż Ty,a na zebrania chodzę. Przedstawiłam tutaj pewien scenariusz. Życzę owocnych obrad gdy na zebrania każdy z właścicieli, niech będzie ich 100, przyniesie swoją uchwałę. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: GŁOSOWANIE 01.12.05, 19:16 Ty chyba piszesz scenariusz nowego odcinka serialu ALTERNATYWY 4 . Owocnej pracy. Ja tym postem kończę dyskusje w tym wpisie. Nie lubie dyskusji hipotetycznych bo one do niczego nie prowadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 01:31 kikibobo napisała: > na zebrania chodzę. Przedstawiłam tutaj pewien scenariusz. Jak chodzisz, to po co przedstawiasz scenariusz, w którym nie chodzisz? Żeby ludziom w głowach mącić? xxxll ma rację Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 10:46 Bardzo przepraszam, że komuś w głowie namąciłam, Scenariusz przedstawiłam po to aby uzasadnić moje zdanie na temat uchwał podejmowanych na zebraniu. Ja uważam, że mogą być głosowane tylko uchwały przedstawione w porządku obrad przesłanym właścicielom w zawiadomieniu o zebraniu, a nie te wysunięte podczas zebrania. Jeżeli się mylę to proszę o wskazanie przepisu regulującego tę sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 09:53 Do kikibobo. --------------------- JaK Ty tak, to ja tak. Podaj mi przepis, że na ZEBRANIU właścicieli lokali, mogą być TYLKO głosowane uchwały, które wcześniej zostały w formie projektu dołaczone do zawiadomienia (nie mylić z formą zaproszenia na zebranie) o nim. No, gdzie to jest napisane, że tylko tak ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 12:24 Ja nie powiedziałam, że istnieją przepisy. Przedstawiłam swoje zdanie i starałam sie logicznie go obronić. Ponieważ zostałam z tym zdaniem sama, prosiłam o przepisy. Swoją odpowiedzią xxll przyznajesz, że nie istnieją. Jest tylko obrona przez niewybredny atak. Nie mam zamiaru zmieniać stosowanych przezemnie procedur , tym bardziej, że nikt z właścicieli nie pcha się ze swoimi mądrościami na zebraniu tylko załatwia to wcześniej zgłaszając zarządowi. A`wspólnota ma się dobrze, pieniaczy u nas nie ma i w sądzie się nie potykamy. A`jak znajdzie się jakiś upierdliwy to może nasze argumenty mu wystarczą a jak nie, to postaramy się aby i jego racje uwzględnić. Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 16:42 kikibobo napisała: > Przedstawiłam swoje zdanie i > starałam sie logicznie go obronić. > Ponieważ zostałam z tym zdaniem sama, prosiłam o przepisy. Nie zostałaś sama. Jest jeszcze trochę rozsądnych. W powyższym zdaniu powinnaś jedynie słówko "go" zastąpić słowem "je". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 17:57 Witam serdecznie. No jasne! powinno być "je" Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 18:11 nie ! bronić : kogo , czego ; weź to na słuch ! postanowiłem bronić swojego zdania, będę bronił GO za wszelką cenę - tak dobrze! postanowiłem bronić swojego zdania, będę bronił JE za wszelką cenę - tak źle! Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 18:35 ??????????????????????????? Żebyście mnie teraz widzieli! Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 19:02 ja mam słuch muzyczny i na błędy językowe ( szczególnie "mówione" ) jestem uczulony "dosyć bardzo" Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 23:27 serafin666 napisał: > nie ! bronić : kogo , czego ; weź to na słuch ! > > postanowiłem bronić swojego zdania, będę bronił GO za wszelką cenę - tak dobrze > ! > > postanowiłem bronić swojego zdania, będę bronił JE za wszelką cenę - tak źle! Zgoda, serafin ma rację. Ach, ten muzyczny słuch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 16:39 xxxll napisał: > Do kikibobo. > --------------------- > JaK Ty tak, to ja tak. > > Podaj mi przepis, że na ZEBRANIU właścicieli lokali, mogą być TYLKO głosowane > uchwały, które wcześniej zostały w formie projektu dołaczone do zawiadomienia o nim. > > No, gdzie to jest napisane, że tylko tak ma być. JaK Ty tak, to ja tak: Podaj mi przepis, że na ZEBRANIU właścicieli lokali, mają być głosowane wszystkie zaproponowane uchwały, nawet te zgłoszone w ostatniej chwili. Tylko nie pisz, że to wynika z ustawowego prawa właścicieli do uczestnictwa w sprawowaniu zarządu. Ustawa ogranicza prawo do żądania zwołania zebrania do właścicieli posiadających 10 % udziałów. Zebranie nie jest żadnym organem wspólnoty, jest tylko forum do dyskusji, między innymi nad zaproponowanymi uchwałami. Właściciele nie potrafiący zebrać 10% udziałów za wnioskiem o zwołanie zebrania, wprowadzając wniosek na zebranie de facto chcą obejść ustawę a działanie zmierzające do objścia prawa nie może być skuteczne - o tym wiesz, bo miałeś kiedyś w ręku kc. Mający 10% udziałów mogą skutecznie żądać zwołania zebrania w interesującej ich sprawie i niech z tego korzystają a nie podczepiają się pod porządek zaproponowany przez zarząd. Powyższe dotyczy inicjatyw nie popieranych przez zarząd. Jeśli natomiast zarząd poddaje, nie ujęty w porządku zebrania, wniosek pod głosowanie to należy uznać, że sam uważa za celowe głosowanie nad nim. Zarządowi takie prawo przysługuje, ale wobec nieujęcia go w porządku zebrania należy uznać, że głosowanie odbywa się w trybie indywidualnego zbierania głosów i w razie przyjęcia uchwały, nawet w czasie trwania zebrania, należy powiadomić o niej wszystkich włascicieli na piśmie, co szczególnie istotne może być dla nieobecnych i niepoinformowanych z zamiarze podjęcia tej uchwały. Ich nieobecność na tym zebraniu nie może osłabiać ich praw (np. do zaskarżenia uchwały). Obecność na zebraniu nie jest obowiązkiem, którego niedopełnienie jest prawnie karane. Oczywiscie wyobrażam sobie, że czasem takie zebranie może być jedyną możliwością zwrócenia się do ogółu włascicieli bo np. zarząd odmawia zwołania zebrania mimo wniosku właścicieli 10 % udziałów. Ale to patologia, omawiałem wyżej normalne, przewidziane ustawą sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mko Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 08:54 kikibobo napisała: > Oj chłopcy, chłopcy. > Otrzymuję zawiadomienie o zebraniu. W porządku obrad są wymienione uchwały > które mają być podjęte na zebraniu. Nie idę na to zebranie bo uważam, że nie > będę w tych tematach głosowała. > Na zebraniu właściciel w określonym celu wprowadza uchwałę, obecni głosują > uchwała zostaje podjęta a ja nie mam wpływu na wynik głosowania, mało tego > mnie pozbawiono prawa głosu. Gdyby uchwała była w porządku obrad na zebranie > bym poszła. Decyzja o rezygnacji z udziału w zebraniu jest podejmowana na ryzyko właściciela. Odnośnie wpływu na wynik głosowania (realnego) - Twój głos ma znaczenie tylko w przypadku,gdy uchwała przechodzi jednym głosem - w każdym innym Twój głos jest nieistotny. A jeśli nie spodoba Ci się uchwała podjęta na zebraniu, to możesz ją w ciągu 6 tygodni zaskarżyć do sądu (przy czym sama musisz się dowiedzieć, jakie uchwały przegłosowywano na zebraniu) > Proszę pominąć tu drogę indywidualnego zbierania głosów- tą drogę zostawiam > dla sytuacji awaryjnych tzn. konieczności wykonania remontu związanego z > awarią na części wspólnej. Niestety w większości wielomieszkaniowych wspólnot indywidualne "dobieranie" głosów jest powszechną praktyką. Na zebraniach rzadko udaje się uzyskać >50% za daną uchwałą (bo albo jest za mało obecnych, albo uchwała jest kontrowersyjna). pozdr mko Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: GŁOSOWANIE 01.12.05, 19:13 xxxll napisał: > A dzie takie rewelacje wyczytałeś? A w ustawie. > Tylko co szkodzi > do treści uchwały, dołożyć informacje o wyniku głosowania. I wilk syty i owca > cała. Oczywiście, że nic nie szkodzi a może i warto, ale poprzednio pisałeś, że zarząd MUSI informować. > Treść uchwały juz przecież wszyscy znają, bo ci co głosowali na zebraniu i ci > co o w drodz.ind.zbier głos. musz głosowac tę samą treść uchwały , inaczej to > jest przekręt, tak jak w wielu SM. A jak uchwał i, co za tym idzie, głosowań było kilka??? Rzecz nie tylko w wynikach. Rzecz w tym, że o głosowaniu nad odrzuconymi (nie przyjętymi) uchwałami w ogóle nie ma obowiązku informować włascicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
oliviero8 Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 13:47 asam11 napisał: > xxxll napisał: > > > Zapadaja dopiero wtedy gdy ZA lub PRZECIW zagłosuje ponad 50% właścicieli > . > > takie głosowanie nazywamy miesznym i o jego wyniku każdy właściciel MUSI > być > > powiadomiony na pismie. > > Kosztowne to jest ale zgodnie z prawem > > Nie ma takiego wymogu. Zawiadomić trzeba o treści przyjętych uchwał a nie o > wyniku głosowań. A ja Wam dołożę kolejną kwestię. O treści podjętych uchwał trzeba zawiadomiść właścicieli na piśmie. Pytanie: zawiadomić na piśmie np. poprzez ogłoszenie w miejscu ogólniedostępnym na tablicy ogłoszeń czy też koniecznie do rąk własnych właściciela, najlepiej za pokwitowaniem !? Uważam, że ustawodawca w powiadomieniu na piśmie miał na uwadze to, aby informacja została przekazana w sposób "trwały" a nie poprzez wykrzyczenie na głos lub metodą ustną "przekaż dalej". A zatem wywieszenie informacji na drzwiach wejściowych albo tabl. ogłoszeń spełnia wymagania powiadomienia na piśmie. Albo i nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 19:41 Wywiesiłeś zawiadomienie 20.07.2005r o zapadłej uchwale. Art. 25. 1. Właściciel lokalu może zaskarżyć uchwałę do sądu z powodu jej niezgodności z przepisami prawa lub z umową właścicieli lokali albo jeśli narusza ona zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną lub w inny sposób narusza jego interesy. 1a. Powództwo, o którym mowa w ust. 1, może być wytoczone przeciwko wspólnocie mieszkaniowej w terminie 6 tygodni od dnia podjęcia uchwały na zebraniu ogółu właścicieli albo od dnia powiadomienia wytaczającego powództwo o treści uchwały podjętej w trybie indywidualnego zbierania głosów. Ja przyjechałem z Kuby 05.09.2005r i przeczytałem! 20.10.2005 złożyłem pozew do Sądu;-) Czy Tablica ogłoszeń potwierdzi datę 20.10.2005? Pozd. Miro Z buraka musztardy nie zrobisz :-(| Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 20:08 Sytuacja sie skomplikowała A czy do Ciebie miro mam wysłać powiadomienie na Kubę czy na inny znany wspólnocie adres do korespondencji? Ale jeżeli to była sytuacja awaryjna ( gaz ) uchwalono remont i dodatkowe wpłaty , skutki awarii usunięte czyli uchwała wykonana, co zrobi sąd? Pewno znowu coś mącę, z góry przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
nati1011 Re: GŁOSOWANIE 03.12.05, 18:47 Uchwała w sprawie modernizacji węzła cieplnego - jeden z właścicieli zaskarżył, nie było wniosku o wstrzymanie wykonania uchwały(samo zaskarżenie nie wstrzymuje realizacji). Sprawa trwała 2 lata. Wyrok: uchwała uchylona. Tylko, że węzeł został 1,5 roku wcześniej zmodernizowany i zapłacony. Ciągu dalszego niestety nie znam. Ale moze któryś prawnik powie co wtedy zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: GŁOSOWANIE bierne czy czynne 04.12.05, 10:04 Wywiesić to se możesz gacie na sznurku Cytru - siku. Uwaga na Cytruci-ka bo się psują od środka jak wiele cytrusów. Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: GŁOSOWANIE - Głuptak, tak, tak 04.12.05, 12:00 Co głupiemu po rozumie, kiedy go użyć nie umie. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: GŁOSOWANIE - 08.12.05, 22:33 Co Cytry - sikowi po rozumie, kiedy go użyć nie umie, tylko kwasy rozsiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 19:48 A ja tak nieśmiało Art.23 ust.3 uowl; "o treści uchwały, która została podjęta z udziałem głosów zebranych indywidualnie, każdy właściciel lokalu powinien zostać powiadomiony na piśmie." rozumię ,że każdego trzeba powiadomić i powiadamiam pismem do rąk własnych za pokwitowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 20:28 Bingo - zatopiony Ja mam zapis w Statucie, że awarie w budynku pokrywamy z FR! A z Kuby już wróciłem i tu goszczę. Pozd. Miro Ps. Jedzie burak jedzie po trawce i po śledzie! Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 20:50 Bogu dzięki,że stamtąd wróciłeś. Ale skutki tej awarii były ogromne i remont kosztowny, brakło FR. Wysyłam do Ciebie goszczącego tu ,powiadomienie o treści uchwały w tym temacie. Dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 20:56 Ok. A taki zapis w Umowie o admmninistropwanie: Awarie 1. W przypadku niespodziewanej awarii, przekraczającej zakres bieżących konserwacji i napraw, Administrator powinien usunąć awarię lub zabezpieczyć ją tymczasowo w taki sposób, aby umożliwić funkcjonowanie urządzenia, w którym awaria wystąpiła. 2.W przypadku, kiedy rozwiązania zabezpieczenia tymczasowego są nieuzasadnione względami ekonomicznymi, Administrator powinien dokonać naprawy docelowej. 3.Decyzje w zakresie wyboru sposobu zabezpieczenia tymczasowego, usunięcia awarii czy naprawy docelowej należą do oceny i wykonawstwa Administratora. 4.Administrator niezwłocznie powiadomi Zarząd Wspólnoty i złoży informacje o awarii i podjętych decyzjach oraz przedłoży rozliczenie kosztów zabezpieczenia, usunięcia awarii lub naprawy docelowej, zaś Wspólnota zobowiązana jest do pokrycia poniesionych przez Administratora w/w kosztów – w terminie do 14 dni w formie rozliczanych przez Administratora zaliczek. Ps. Do czego służy burak? Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 21:10 Ok. Powiadomię Ciebie tylko ile wynosi kwota jaką Ty masz dopłacić, żeby uzbierać na zwrot kosztów poniesionych przez administratora. Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: GŁOSOWANIE 02.12.05, 21:43 Do miro_mx: Czy taki zapis w umowie o administrowanie, jest zgodny z art.22 ust.1,2 i 3 pkt.3? chodzi o te czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu, że to jednak musi być uchwała jak ustala się wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu a ten remont po awarii to przecież koszt zarządu. P.s. jeżeli znowu namąciłam przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: GŁOSOWANIE 03.12.05, 17:24 Piszesz, że „skutki tej awarii były ogromne i remont kosztowny, brakło FR” Wnioskuje, iż WM nie dba należycie o stan techniczny i stąd poważny problem! Dlatego masz teraz problem – nie z swojej winy! Napisałeś: Do miro_mx: Czy taki zapis w umowie o administrowanie, jest zgodny z art.22 ust.1,2 i 3 pkt.3? chodzi o te czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu, że to jednak musi być uchwała jak ustala się wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu a ten remont po awarii to przecież koszt zarządu”. Diabeł tkwi w szczegółach! A to sztuka przetrwania :-) Pozd. Miro Ps. Co będzie z burakiem jak go obierzesz? {:-(O) Odpowiedz Link Zgłoś
eltob1 Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 17:28 czy powiadomienie na piśmie może być w sposób taki: ogłoszenie na tablicy ogłoszęń? Unas tak jest przyjęte czy to zgodne z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 17:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=32800369&a=32917386 Czy tablicza przemówi w Sądzie? Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
eltob1 Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 18:09 tak ale ustalone jest że uchawała wisi na tablacy ogłoszeń 2 tygodnie, czyli 6 tygodni minie 8-mego tygodnia od uchwalenia. Później już nie wisi treść uchwały. Nie mamy osób które wyjechały za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 18:14 Tablica nie jest Powiadomieniem Właściciela!!!! Kumasz!!! Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
oliviero8 Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 23:15 Ty jesteś miro szlachetnie przemądrzały.Ale tu chyba nie o mądrali chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 18:13 a u mnie - za wcześniejszą pisemną zgodą wszystkich właścicieli - wszystko trafia do ich skrzynek pocztowych ( mam uniwersalny klucz ) Odpowiedz Link Zgłoś
oliviero8 Re: GŁOSOWANIE 04.12.05, 23:20 Dokładnie tak! Jak się treść uchwaly wywiesi na tabl. ogloszeń z dodatkową datą i podpisem zarządcy, to od tej daty liczy sie ustawowe 6 tygodni na zaskarżenie. Miro - jeszcze musisz tych buraków trochę w swoje brzucho powpychać, bo nie samym rozumem człowiek żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: GŁOSOWANIE 21.12.05, 17:14 Synu! – Córko? Żal mi takich, co myślą więcej niż to wszystko warte. Ale! Widzę to w ten sposób! Leniwy zarząd chcąc ominąć zapisy u.w.l i suka sposobności aby się od tego wywinąć – nóżki bolą od chodzenia. Zarządca w skarpecie dusi swoje grosze aby jak najmniej wyłożyć kasę na cokolwiek – wydruk np. 50 zawiadomień kosztuje! To cała prawda o szukaniu sposobności ominięcia prawa! Oliviero8 Może mi wyłożysz Swoją wykładnię do zapisu uwl. Art.32.1? Z twojej interpretacji wystarczy tablica ogłoszeń? Jeśli czytasz posty innych, to Serafin napisał ci – wszyscy na piśmie!!! Pozd. Miro Ps. Buraczka to ty lepiej zostaw w spokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
kalwary Re: GŁOSOWANIE 22.12.05, 12:45 Na zebraniach wspólnoty nie istnieje pojęcie obowiązujacego kworum, a informację o uchwałach nie wystarczy wywiesić na tablicach ogłoszeń (art. 23, ust. 3 uchwały o wł. lok.). Natomiast w sprawie trybu głosowania odsyłam do nr 6/2005 "Mieszkania i Wspólnoty". Odpowiedz Link Zgłoś