Dodaj do ulubionych

SPRZEDAZ MIESZKANIA KOMUNALNEGO-KIEDY--POMOCY !!!!

01.01.06, 19:01
Witam seredcznie.
Jestem w trakcie wykupu mieszkania na wlasnosc z bonifikata od
gminy...mieszkanie we WROCLAWIU.
Z tego co wiem,to nie moge sprzedac mieszkania przed uplywem 5 lat.
Niedawno dostalam paierki z URZEDU GMINY o tym,ze mam przedlozyc im dokumenty
o stanie technicznym budynku oraz mieszkania....w tych samych paierach
przeczytalam rowniez,ze..cytuje...

JEZELI NABYWCA LOKALU ZBEDZIE GO LUB WYKORZYSTA NA INNE CELE NIZ MIESZKALNE
PRZED UPLYWEM 5 LAT BEDZIE ZOBOWIAZANY DO ZWROTU KWOTY ROWNEJ UDZIELONEJ
BONIFIKACIE PO JEJ WALORYZACJII-----NIE DOTYCZY TO ZBYCIA NA RZECZ OSOBY
BLISKIEJ.
ZWROT NASTEPUJE NA ZADANIE GMINY

Mieszkanie cghcuialabym sprzedac i z puieniedzy uzyskanych ze sprzedazy
cghcilabym dokonczyc budowe domku poza Wroclawiem.
Wiem tez,ze moglabym pezpisac w darowiznie komus bliskiemu...i osoba
obdarowana bedzie musial zaplacic podatek.
Mieszkanie,ktore chce sprzedac warte jest na rynku 300.000-350.000...co mam
zrobic aby moc sprzedac mieszkanie wczesniej niz przed uplywem 5 lat???

Za wszystkie odpowiedzi oraz podpowiedzi serdecznie dzikuje.

Na kontakt czekam na maila basia1973ada@poczta.fm
na gg 8616887.
Obserwuj wątek
    • miro_mx Re: SPRZEDAZ MIESZKANIA KOMUNALNEGO-KIEDY--POMOCY 01.01.06, 19:56
      Barbaro! – nie wspomniałaś o najważniejszym, Bonifikata wykupu mieszkania ma
      charakter określony – zamieszkać w nim!
      Z tego tytułu otrzymujesz bonifikatę, możesz kupić lokal za 100% jego obecnej
      wartości bez zobowiązań, to jednak znacznie podwyższy cenę twojego lokalu?
      Wybór to Ty masz, tylko nie jest on ci w nos, każdy by chciał kupić za 50 a
      sprzedać za 350! Gminy się przed takim procederem zabezpieczają co zresztą
      opisałaś. Jest to normalne przy wykupie z upustem i nawet mnie to nie dziwi.
      Pozd.
      Miro
      • basia_gabrysia Re: SPRZEDAZ MIESZKANIA KOMUNALNEGO-KIEDY--POMOCY 01.01.06, 20:40
        Witaj,wlsnie kiedy to mieszkanie zostalo wycenione na 270.000 wiec 1005
        zaplacic,to niestety nie maja kieszen.
        • de_la_hoya Re: SPRZEDAZ MIESZKANIA KOMUNALNEGO-KIEDY--POMOCY 02.01.06, 20:04
          basia_gabrysia sprawdz poczte
    • serafin666 Re: pokażcie, co potraficie ! 03.01.06, 00:48
      jak nie naruszając przepisów prawa (co nie oznacza nienaruszania innych zasad)
      obejść ten 5-letni okres karencji ?
    • maria88 Re: SPRZEDAZ MIESZKANIA KOMUNALNEGO-KIEDY--POMOCY 03.01.06, 06:22
      Proponuję Ci postąp następująco: podaruj aktem notarialnym mieszkanie\oczywiście
      fikcyjnie\swoim rodzicom lub rodzeństwu, ktoro zaraz moze je sprzedać bo nie jest
      zobowiązane do 5letniego okresy zamieszkiwania \tez aktem notarialnym\ i Tobie
      oddać gotówkę.Znam osoby ktore tak postąpiły. Ponosi się jedeynie koszty 2 aktow
      notarialnych. Innego wyjScia nie ma.
      • nati1011 Re: SPRZEDAZ MIESZKANIA KOMUNALNEGO-KIEDY--POMOCY 03.01.06, 08:38
        rada taka sobie. Mieszkanie jest duże, i drogie. Jeżeli podaruje je komuś ten
        ktoś musi zapłacić jeszcze podatek od darowizny. A jeżeli je sprzeda w ciągu
        kilku tygodni to jezszcze chyba podatek. Poza tym 2 wpisy sądowe.

A z innej beczki - sprzedaż przez gminę 270 m mieszkania za 20 tysięcy złotych
        budzi mój wewnętrzny sprzeciw. Czuje się osobiście okradana. Rozumiem że gmina
        sprzedaje długoletniemu najemcy lokal 50-70 metrowy - bo to służy jego
        potrzebom mieszkaniowym. Ale tu... Sama pani pisze, że chce tym mieszkanim
        tylko spekulować i za nie dokończyć budowę domu. Nie temu ta ustawa miała
        służyć. I może dobrze, że jest ten 5 letni okres.
        • mn81 Re: SPRZEDAZ MIESZKANIA KOMUNALNEGO-KIEDY--POMOCY 03.01.06, 09:42
          a nie lepiej wziasc kredyt a mieszkanie wynajmowac??
    • beata118 Re: SPRZEDAZ MIESZKANIA KOMUNALNEGO-KIEDY--POMOCY 03.01.06, 21:44
      W takiej sytuacji byli właściciele mojego obecnego mieszkania. Zobowiązali się
      je nam sprzedać bo mieli na akcie wykupu od gminy że mogą tak zrobić. Po
      podpisaniu umowy przedwstępnej okazało się że gmina będzie żądać zwrotu
      bonifikaty, nic nie pomogły rozmowy z burmistrzem oraz pisma do wydziału
      gospodarki komunalnej. Okazało się że dla tych Państwa prawo zadziałało wstecz.
      Ale znaleźli wyjście z sytuacji. Aktem darowizny mieszkanie zostało przekazane
      na syna tej Pani a potem w kilka minut później on z powrotem jej przekazał ten
      sam lokal. Kosztowało to około 5 tys. ale nie mieli wyjścia. Bo albo zwrot
      bonifikaty dla gminy lub zwrot podwójnego zadatku dla nas kupujących. Pozdr
      • nati1011 Re: SPRZEDAZ MIESZKANIA KOMUNALNEGO-KIEDY--POMOCY 04.01.06, 09:04
        a na jakiej podstawie zajmujesz lokal komunalny(ten co chcesz kupiś), jezeli
        inny masz na własność?
        Wiesz, nie oczekuj od nas porady jak oszukać gmine i swoich sąsiadów. Może tam
        za ścianą miszka ktoś kto od 10 lat czeka na lokal komunalny. Coraz bardziej
        czuję się przez ciebie okradana. Lokal komunalny to nie jest mienie niczyje...
        • mama4dzieci DO WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.01.06, 12:23
          Nie mam zamiaru nikogo
          oszukiwac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Mam 4 dzieci-1 corke i 3 synow...jak sobie wyobrazacie 3 dzieci w jednym
          pokoju??/
          Starsze dziecko,ktore idzie do szkoly z maluchami???
          Po drugie jedno dziecko-4 letnie ma blizny i leczenie jest dosc kosztowne wiec
          czesc pieniazkow poszlaby na leczenie.
          Po trzecie dzieci sa alergikami,a my mamy piec na koks co je bardzo uczula,w
          domu pod Wroclawiem nie ma takiego syfu iz zanieczyszczonego powietrza jak w
          miescie,wiec bardzo prosze o ZROZUMIENIE CALEJ
          SYTUACJII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Po czwrte kredytu nie moge wziac choc bardzo bym
          chciala !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pracuje tylko moj maz i zarabia 1000zl ma wykszt6alcenie wyzsze,ja jstem
          bezrobotna bez prawa do zasilku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja nie jestem wlscicielem zadnego domu,dom pod Wroclawiem nalezy do siostry
          meza i ona chce nam go oddac,poniewz dostanie mieszkanie po rodzicach,,,wiec
          idzie nam na
          reke !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • mama4dzieci do nati1011 06.01.06, 12:33
          Przez Twoja wypowiedz idzie mnostwo nienawisci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! goryczy
          i rozzalenia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zacznij sie czepiac moze tych biznesmenow i poslow,radnych,ktorzy okradaj
          wszystkich a przestan mnie oczerniac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czy TY jestes az tak bardzo uczciwa???,,,daje glowe,ze
          nie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Nie ma ludzi idealnych i kazdy ma cos na
          sumieniu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • nati1011 Re: do nati1011 06.01.06, 13:06
            strasznie dużo wykrzykników....

Skoro masz 1000 zł na 6 osób to jak utrzymujesz 270 metrowe mieszkanie?
            Poza tym to nie ja zastanawiam się jak oszukać gminę tylko ty. A głowy radzę
            tak lekkomyślnie nie zastawiać.

Jeżeli nowak kradnie milony to nie znaczy że jst większym złodziejem od
            kowalskiego który ukradł tylko 100. źdźbło w oku sąsiada widzicie... znasz to.
            A ja bym chciała by w tym kraju kiedyś jeszcze było normalnie. By nikt nie
            kradł, nie oszukiwał i nie dawał łapówek. A przynajmniej, żeby wszyscy
            wiedzieli że jak ktoś kradnie to źle robi a nie że jest taki zaradny...

Przepis o 5 letniej karencji powstał właśnie dlatego, że wiele osób spekulowało
            gminnymi mieszkanimi. Gmina nie po to sprzedaje je za 10 % żeby ktoś pozostałe
            90 dostał w prezencie. Szukasz na tym forum porady jak złamać prawo sorry
            elegancko nazywa się to obejściem prawa ale chodzi o to samo.
            Napisałam ci że sprzedaz przez gminę 270 metrowego mieszkania budzi mój
            sprzeciw. To są moje odczucia i mam do nich prawo. Powiedz mi dlaczego własnie
            ty masz dostać w prezencie 330 tysięcy od gminy? Sama o tym piszesz więc nikt
            cię nie oczernia. Wiesz jak jest norma powierzchni mieszkalnej na 1 osobę ?
            Wyjdzie dużo mniej niż 270 metrów. W szczecinie kiedyś był przepis że z ulgą
            można sprzedac mieszkanie do 80 m2 i to było ok. Nie wiem czy jeszcze
            obowiązuje. Na codzień widzę rodziny z małymi dziećmi cisnące się w 15 metrach
            bez kuchni i z wychodkiem na podwórzu. To że masz 4 dzieci niczego nie
            usprawiedliwia.
            • mama4dzieci Re: do nati1011 czytaj uwazniej !!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.01.06, 09:59
              Po pierwsze nie 270 metrowe mieszkanie tylko 115 metrow ma
              mieszkanie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              Jezeli nie widzisz to naloz okulary !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              A po drugie to za 270.000chce sprzedac mieszkanie.

Po 3 mam wspanialych rodzicow,ktorzy nam
              pomagaja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Po czwarte,,,jak masz problem ze znalezieniem mieszkania,,to poszukaj
              pustostanow,napisz pismo so gminy o przydzieleniego tego pustostanu i przestan
              sie w koncu wyzywac na
              ludziach !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • xxxll Re: SPRZEDAZ MIESZKANIA KOMUNALNEGO-KIEDY--POMOCY 03.01.06, 22:12
      Odpowiadasz na post:
      basia_gabrysia

Zapoznaj się z treścią Uchwały Gminy Wrocław w tym tenacie uzyskujac 80-95%
      upustu jeszcze kaprysisz.

wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/46826/0697ru02jt2.pdf
    • nati1011 Re: SPRZEDAZ MIESZKANIA KOMUNALNEGO-KIEDY--POMOCY 06.01.06, 14:05
      I najważniejsze: Pieniądze gminy nie pochodza z kosmosu - to nasze pieniądze, z
      podatków itp, także moje - i chciałabym by były wydatkowane odpowiednio, jeżeli
      na zasiłki czy dopłaty (lub upusty) to tylko tym którzy naprawdę tego
      potrzebują.
      • miro_mx Re: Bieda, aż w oczy kole :-( 08.01.06, 18:02
        Mama4dzieci – już mam płakać, czy poczekać do świtu?
        Matematyką Pani jest chyba na bakier. Piszesz najpierw: „warte jest na rynku
        300.000 - 350.000” a potem mówisz: „A po drugie to za 270.000 chce sprzedać
        mieszkanie” – Jestem pod wrażeniem Upustu!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Gdyby Pani uważnie przeczytała moją wypowiedź doszłaby Pani do tego samego
        sensu co napisała nati1011 ale czytanie ze zrozumieniem jest Pani obce. Dzieci
        do szwindlu niech Pani nie miesza, bo na lep tutaj się nikt nie złapie.
        Przypuszczam, że na to się łapie opieka społeczna z której czerpie Pani kasę o
        której nie wspomniała jak również UM który dopłaca do mieszkania. Nie wnikam
        skąd Pani ma na meta – bo to oczywiste, kosztowny interes – chyba, że na
        współczucie Pani bierze innych. Znam Takie Biedne Rodziny, Którym Wszystko Się
        Należy!

Nati1011 – chodź czasem się nie zgadzamy – możesz mi wierzyć na słowy – też
        mnie piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii strzela!
        • nati1011 Re: Bieda, aż w oczy kole :-( 08.01.06, 18:58
          dzięki miro, już się bałam że tylko ja jedna taka hetera jestem ;)))
          A gdyby wszyscy się zawsze ze sobą zgadzali to by nudno było :))))
    • berta777 Re: Sprzedaż mieszkanie komunalnego z bonifikatą 29.04.14, 10:20
      Witam.
      Chciałam spytać czy ktoś miałam podobną sytuacje albo wie jak to załatwić.

W akcie darowizny dostałam mieszkanie po babci wykupione z bonifikatą od gminy
      z partnerem chcemy kupić większe mieszkanie/dom .
      problem polega na tym .
      Ja chcemy sprzedać swoje i dołożyć do drugiej nieruchomości,
      Partner weźmie kredyt hipoteczny, nie chcemy się pobrać.
      jak przeprowadzić transakcje aby nie zwracać gminie bonifikaty? i nie być podciągnięta do kredytu
      Myślałam że moim wkładem będą pieniądze ze sprzedaży, a partner dobierze resztę ale .
      Ale bank może wtedy nie udzielić mu kredytu?jeśli będę dopisana w akcie
      ewentualnie partner dopisze mnie do aktu notarialnego z zaznaczeniem że wkład
      miałam ze sprzedaży mieszkania-możne wtedy nie stracę bonifikaty?
      poradźcie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka