Dodaj do ulubionych

fundusz remontowy

10.02.06, 11:07
jestem właścicielką mieszkania na poddaszu, mam ogromny problem związany z temperaturą, zimą zwykle jest zimno, pomimo odkręconych kaloryferów, a latem nie da się wytrzymać z gorąca, wnioskuję że dach jest źle ocieplony, dodatkowo w okresi jesienno-zimowym bardzo często zbiera się para wodna na oknach w dachu, typ velux, co powoduje gnicie wewnętrznej powierzchni drewnianej okna, na moje prośby dotyczące naprawy tej sytuacji, wspólnota twierdzi że jest to mój problem i jak chcę to mogę sama ocieplić dach, kładąc watę na sufit, ja uważam że to oni powinni zrobić ale nie mam siły się o to juz wykłucać. wpadłam na świetny pomysł że przestanę płacić na fundusz remontowy i z tych pieniędzy zrobię to co należy zrobić z dachem, aby było ciepło zimą i chłodniej latem? czy mogę przestać płacić na fundusz remontowy w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • mko Re: fundusz remontowy 10.02.06, 14:23
      niestety nie możesz (tzn. oczywiście możesz, ale w najgorszym przypadku skończy
      się to komornikiem).

Co do okien - rada na teraz - częściej wietrzyć i zawsze mieć mikrowentylację.

Co do ocieplenia dachu - marnie widzę szanse zmuszenia wspólnoty do wykonania
      ocieplenia. Chyba że cały dach będzie wymagał naprawy/wymiany, a Tobie uda się
      przekonać Wspólnotę, że ocieplenie będzie z korzyścią dla całego budynku
      (oszczędności na cieple).

pozdr
      mko
    • miro_mx Re: fundusz remontowy 10.02.06, 19:19
      Zapytam tak:
      Wykupiłaś strych od WM i zabudowałaś go?
      Wykupiłam już zabudowany – od kogo?
      Jaką masz powierzchnię lokalu?
      Jaką moc masz zainstalowaną (grzejników) w pomieszczeniach?
      Z czego jest dach?
      Pozd.
      Miro
      • grazyna_kujawa1 Re: fundusz remontowy 11.02.06, 12:02
        to jest tak że nie jest to typowy strych, tylko mieszkanie na ostatnim piętrze-4 ze skosami, kupione jako normalne mieszkanie jeszcze wtedy od spóldzielni mieszkaniowej która po kilku latach przeistoczyła się w WM, jestem właścicielem od nowości, blok ma skończone 7 lat, nademną jest jeszcze typowy strych, i to on nie jest dobrze ocieplony(tak ja wnioskuję), ja nie mam do niego dostępu, no chyba że zrobię dziurę w suficie, nad połową powierzchni mieszkania jest podwieszany sufit, dostęp do strychu jest od strony klatki, wyjściem na dach,
        mieszkanie ma powierzchnię ok 85m plus to co pod skosami w sumie ok 98m
        ten strych ma wysokość w najwyższym punkcie ok 1,6m, ale nie wygląda to zaciekawie, niektórzy mieszkańcy nielegalnie zrobili sobie tam pomieszczenia(niektórzy mieli zgody ale od spółdzielni), na co wspólnota oficjalnie nie chce się godzić, nie wiem dlaczego?:( dach nie jest kryty dachówką tylko jakimś takim materiałem, niestety się nie znam, co do grzejników to moc jest na 100% ok, tylko dużo ciepła ucieka górą, sąsiedzi z niższych pięter mają takie same mieszkania i takie same grzejniki i jest gorąco zimą a chłodno latem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka