albinica 16.03.06, 23:10 Czy do konta bankowego wystarczy podpis jednej osoby z zarządu lub wspólnoty mieszkaniowej? Czy prawo to jakoś reguluje? Dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amigo9 Re: Konto bankowe 17.03.06, 00:30 Nie mam pojęcia, jak prawo to reguluje, choć sądzę, że tak, jak bank chciał, czyli wzory podpisów wszystkich członków zarządu + określenie do jakiej kwoty wystarczy podpis 1 członka, a powyżej jakiej mają być 2 podpisy. U nas, generalnie dotyczy to podpisow elektronicznych, bo nikomu nie chce się biegać. Aha i jeszcze administrator ma prawo wglądu do rachunków i prawo tworzenia przelewów w koszyku, które mogą być uruchomione tylko przez członków Zarządu (jak dla mnie optymalna wersja). Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta100 Re: Konto bankowe 17.03.06, 00:42 Chyba per analogia art. 21 ust. 1 i 2 ustawy o wlasności, to składanie oświadczeń woli za wspólnotę, więc przelewy podpisywać mogą tylko członkowie zarządu, jeśli zarząd kilkuosobowy to podpis przynajmniej dwóch członków zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
amigo9 Re: Konto bankowe 17.03.06, 00:57 Jak widac z praktyki niekoniecznie. Bo zarząd (u nas w całym składzie) podpisał w banku, iż do pewnej kwoty wystarczy podpis 1 członka, powyżej juz faktycznie 2. I moim zdaniem jest to też zasadne, bo bez sensu o każde 100 zł prosić innych o podpis. A jaki próg, to zależy od wzajemnego zaufania, wielkości wspólnoty i standardowych kwot przelewów (u nas jest ich raptem kilka w ciągu miesiaca). Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Konto bankowe 18.03.06, 17:44 A co to za bank ? Mam ochote napiasać do nadzoru bankowego o łamanie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
amigo9 Re: Konto bankowe 19.03.06, 00:20 Dlaczego? Skoro cały zarząd złożył dyspozycję, iż do pewnej kwoty wystarczy 1 podpis, to gdzie tu łamanie prawa? Bank BPH. Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: Konto bankowe 17.03.06, 22:38 W naszej WM mamy złożone w banku 4 podpisy gdzie na przelewie są dwa, ale mamy pewność, że jak chcemy wysłać przelew to zawsze ktoś go podpisze, bo róznie w życiu bywa. A tak naprawdę to takiej informacji udzieli, a nawet doradzi bank w którym posiadacie rachunek bankowy. Odpowiedz Link Zgłoś