Dodaj do ulubionych

Zarząd i firma zarządzająca

17.07.06, 12:17
Jeśli Wspólnota w uchwale protokołowanej przez notariusza podejmuje
decyzję o zmianie sposobu zarządu NW ( chce aby aby zarząd sprawowała firma
zewnętrzna)to czy w tej sytuacji trzeba jeszcze wybierać zarząd spośród
właścicieli ?
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: Zarząd i firma zarządzająca 17.07.06, 15:50
      nie ; powierzanie zarządu "obcemu" to głupota
    • xxxll Re: Zarząd i firma zarządzająca 17.07.06, 17:28
      Takie rozwiązanie to gwóźdź do trumny dla włąścicieli.
      Będziecie płacić i ...płakać. Odradzam. Lepiej wybrać zarząd WM, a zarzdcy
      powierzyć zarządzanie NW.
      • kikibobo Re: Zarząd i firma zarządzająca 17.07.06, 18:08
        Trzeba jednak wiedzieć, że powierzając zarządzanie NW zarządcy to zarząd
        odpowiada nie zarządca.
        Pewno, że dla zarządcy jest lepiej jak zarządza bez odpowiedzialności.
        A mnie rozwiązanie klementyka odpowiada . Sama do tego będę dążyła w
        niedalekiej przyszłości, ponieważ już widzę " wypalenie się" naszego zarządu .
        Dlaczego od razu płakać? - wiem ,że można znaleźć dobrych zarządców.
        • xxxll Re: Zarząd i firma zarządzająca 17.07.06, 18:30
          kikibobo napisała:

> Trzeba jednak wiedzieć, że powierzając zarządzanie NW zarządcy to zarząd
          > odpowiada nie zarządca.
          > Pewno, że dla zarządcy jest lepiej jak zarządza bez odpowiedzialności.

Strach przed odpwiedzialnościa właścicielska ?!

Masz racje, zasze bedzie można zgonić wszystko na Zarządcę, a gdy niebędzie mi
          (nie mylić z NAM)podobał, to... napisze o tym na forum.

Powierzenie zarządzania Zarządcy (bez zarządu właścicielskiego) to takie
          dobrowaone "ustanowienie zarządcy przymusowego", dopuszczenie go do kasy
          wsóplnotowej, może sie skończyć jej szukaniem ...tylko gdzie? np:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=44939904
          • dobud Re: Zarząd i firma zarządzająca 17.07.06, 18:35
            xxxll.........czemu zaraz wszystkich posądzasz o złodziejstwo ?
            Strach ma wielkie oczy....
            • xxxll Re: Zarząd i firma zarządzająca 17.07.06, 19:05
              Dobud ...o jakim złodziejstwie mówisz i jakim ja strachem strasze.

Ja mówię o lini , granicy, która nazywa sie odpowiedzialność za czyny.

Pytam, gdzie i po której stronie tej lini jest miejsce dla właściciela lokalu?

Czy za 0,30 zł / m2 można sobie *kupić* _chłopca do bicia_ i co z tą
              odpoiedzialnością?
              • dobud Re: Zarząd i firma zarządzająca 17.07.06, 19:32
                Można, ale administrowanie, a nie zarządzanie, skoro jest zarząd.
                Co nie znaczy, że za tę cenę administrowanie bedzie sprawne i prawidłowe.

Tanie mięso psi jedzą......
                • xxxll Re: Zarząd i firma zarządzająca 17.07.06, 19:39
                  dobud napisał:

xxxll.........czemu zaraz wszystkich posądzasz o złodziejstwo ?
                  Strach ma wielkie oczy....

xxxll napisał:

Dobud ...o jakim złodziejstwie mówisz i jakim ja strachem strasze.

Ja mówię o lini , granicy, która nazywa sie odpowiedzialność za czyny.

Pytam, gdzie i po której stronie tej lini jest miejsce dla właściciela lokalu?

Czy za 0,30 zł / m2 można sobie *kupić* _chłopca do bicia_ i co z tą
                  odpoiedzialnością

dobud napisał:

> Można, ale administrowanie, a nie zarządzanie, skoro jest zarząd.
                  > Co nie znaczy, że za tę cenę administrowanie bedzie sprawne i prawidłowe.
                  >
                  > Tanie mięso psi jedzą......

A co ten *administrator* by robił ? To samo co Zarządca nieruchomości z jednym
                  wyjątkiem cała odpowiedzialność spadła by na niego.
                  • dobud Re: Zarząd i firma zarządzająca 17.07.06, 22:22
                    Wiesz co?
                    Jak Ty nie odróżniasz zarządzania od administrowania i zarządcy nieruchomości
                    pełniącego zarząd powierzony na podst. art. 18 od zarządcy wykonyjącego
                    administrowanie przy istnieniu zarządu wg art. 20, to może faktycznie lepiej
                    nic już tu nie pisz ? :-(
                    • xxxll Re: Zarząd i firma zarządzająca 19.07.06, 21:20
                      Wiesz co?
                      a lepiej się w język ugryźć... administrownie to funkcja w strukurze Zarządcy.
                      • dobud Re: Zarząd i firma zarządzająca 19.07.06, 22:26
                        Miałem na myśli administrowanie wykonywane na zlecenie zarządu przez zarzadce
                        licencjonowanego, a nie czynności administrowania wykonywane przez zarządcę,
                        któremy powierzono zarząd na podstawie art. 18.
          • kikibobo Re: Zarząd i firma zarządzająca 19.07.06, 18:03
            xxxll napisał:
            > Strach przed odpwiedzialnościa właścicielska ?!
            >
            > Masz racje, zasze bedzie można zgonić wszystko na Zarządcę, a gdy niebędzie
            mi
            > (nie mylić z NAM)podobał, to... napisze o tym na forum.
            >
            masz racje, strach.
            członkami zarządów ( nieważne jakich ) zostają ludzie nie mający pełnej wiedzy
            w zakresie zarządzania, nie powiem żadnej bo kogoś obrażę.
            Postanawiają zatrudnić zarządcę, administratora, jak się zwał, wiemy o kogo
            chodzi.
            Darzą go pełnym zaufaniem. A zarządca jest w grupie tych nieodpowiedzialnych,
            którzy owszem wiedzą jak się zarządza, ale nie potrafią dobrze wywiązać się z
            ustaleń umowy.
            Przeczytałam właśnie ( "wspólnota mieszkaniowa" lipiec 2006)o wynikach kotroli
            NIK utrzymania i remontów komunalnych budynków mieszkalnych.
            Powiesz, to chodzi o tych zarządców gminnych. A innym zarządcom to sie nie
            zdarzy?
            66 % zarządców nie dokonywało rocznych przeglądów budynków, instalacji
            gazowych, przewodów kominowych,
            prawie połowa nie przeprowadzała 5-letnich kontroli stanu technicznego i
            przydatności domu do użytkowania,
            ponad 65% nierzetelnie prowadziło ksiązki obiektu budowlanego. to tak pokrótce.
            i co mam się nie bać?
            wiedząc, że w przypadku ( odpukać) tragicznego zdarzenia ja będę odpowiadała?
            cholera z moja odpowiedzialnością, chociaż też ważne, tu może chodzić o czyjeś
            zycie.
            mam chodzić za zarządcą czy jak go tam zwał, administratorem i sprawdzac czy
            wszystko zrobił co powinien?
            A dlaczego zarządca nie może być ustanowiony zgodnie z art.18 i domagać się
            wynagrodzenia odpowiedniego, jeżeli , co zreszta jest prawdą, te 30 gr/m2 to
            za mało?
            Obie strony muszą coś zrozumieć.
            anna

• xxxll Re: Zarząd i firma zarządzająca 19.07.06, 19:00
              No to podyskutujmy:

kikibobo napisała:

> masz racje, strach.
              > członkami zarządów ( nieważne jakich ) zostają ludzie nie mający pełnej
              > wiedzy w zakresie zarządzania, nie powiem żadnej bo kogoś obrażę.
              > Postanawiają zatrudnić zarządcę, administratora, jak się zwał, wiemy o kogo
              > chodzi.
              > Darzą go pełnym zaufaniem. A zarządca jest w grupie tych nieodpowiedzialnych,
              > którzy owszem wiedzą jak się zarządza, ale nie potrafią dobrze wywiązać się z
              > ustaleń umowy.

Czytając to forum, nie zdarzyło mi się nic więcej wyczytać niż to, że Zarządca
              któremu powierzono zarząd nieruchomością w oparciu o art.18 należy do:
              złodziei, jest nieodpowiedzialny i ogólnie jest zły , a w dodatku posiada
              licencje. Tak masz po trochu racje, ale dodaj, że są to zarządcy wywodzący z
              DZBW, PGM, ZGM.
              Osoby pracujące na własny rchunek na takie zachowanie nie moga sobie pozwolić. N

> Przeczytałam właśnie ( "wspólnota mieszkaniowa" lipiec 2006)o wynikach
              > kotroli NIK utrzymania i remontów komunalnych budynków mieszkalnych.
              > Powiesz, to chodzi o tych zarządców gminnych. A innym zarządcom to sie nie
              > zdarzy?
              > 66 % zarządców nie dokonywało rocznych przeglądów budynków, instalacji
              > gazowych, przewodów kominowych,
              > prawie połowa nie przeprowadzała 5-letnich kontroli stanu technicznego i
              > przydatności domu do użytkowania,
              > ponad 65% nierzetelnie prowadziło ksiązki obiektu budowlanego. to tak
              > pokrótce.
              > i co mam się nie bać?

Miesięcznik "Wspólnota Mieszkaniowa" jest tworzony na zlecenie Komunalnych
              Zarządców Nieruchomości zwłaszcza lobby warszawskiego. Z tekstem tym też się
              zapoznałem i załamały mi się ręce.

Ta zarządzają *urzędnicy* _komunalni_, tak zostali nauczeni w PRL (przejrzyj
              sobie kadrę, pracowników), pracujący na integrowanych programach służących do
              naliczeń *czynszów*, a nie *zaliczek* by być kontatybilnym z Gmina a nie z
              poszczególnymi wspólnotami.

Już kiedyś pisałem, że nie ma dwóch takich samych wspólnot oraz zasad w nich
              obowiązujących. Ci zarządcy tego nie rozumieją, że to właściciele
              poszczególnych wspólnot określają *prawo* obowiązujące we wspólnocie. Utrata
              wielu zleceń (wspólnoty wybrały własne zarządy oraz zleciły zarząd nad NW innym
              profesjonalistom) oraz strach, że dalej będą traci, powołali do życia
              miesięcznik "Wspólnota Mieszkaniowa".
              Dlaczego ja go czytam, bo chcę wiedzieć, co promuje konkurencja?.

Ostatnio promują by wprowadzić model spółdzielczy w zarządzaniu wspólnotami
              (art. p. Seweryna Chwałka Rozliczanie funduszu remontowego czy Bardzo dziwny
              wyrok) forowanie nonsensów - art. p. Doreoty Bzbiak -Kowalskiej - Zawiadomienie
              o zebraniu-.

Czy o to chodzi? Jakby tak było to ustawodawca w ustawie o spółdzielniach
              mieszkaniowych postawiłby przecinek i dopisał *wspólnot mieszkaniowych*, tak
              się nie stało.

Została wydana nowa ustawa , ustawa o własności lokali , bez przepisów
              wykonawczych , czego wielu formuowiczów żałuje. Daje to możliwość uchwalenia
              indywidualnych zasad obowiązujących we wspólnocie w formie regulaminów. I o
              to , tak uważam, chodziło ustawodawcy.

> wiedząc, że w przypadku ( odpukać) tragicznego zdarzenia ja będę odpowiadała?
              > cholera z moja odpowiedzialnością, chociaż też ważne, tu może chodzić o
              > czyjeś zycie.
              > mam chodzić za zarządcą czy jak go tam zwał, administratorem i sprawdzac czy
              > wszystko zrobił co powinien?
              > A dlaczego zarządca nie może być ustanowiony zgodnie z art.18 i domagać się
              > wynagrodzenia odpowiedniego, jeżeli , co zreszta jest prawdą, te 30 gr/m2 to
              > za mało?
              > Obie strony muszą coś zrozumieć.
              > anna
              Jak na wstępie napisałaś, obywatele boją się?...Ale chcą podejmować decyzje,
              podejmować decyzje, które kogoś zobowiązują (najlepiej Zarządcę), tylko nie
              jego *osobiście*.

Czy nie byłaś nigdy na zebraniu wspólnoty gdzie Zarządca ustanowiony w myśl
              art.18 miał kłopoty z zatwierdzeniem rozliczenia finansowego, gdzie zarzucano
              mu, że za drogo?!!, że to było niepotrzebne!!!!, o jakim prawie jest mowa, to
              My jesteśmy prawem!!!! itd.

Ile byśmy nie dyskutowali to finał zawsze jest taki, że to właściciele
              decydują. A jak decydują to powinni się identyfikować z odpowiedzialnością za
              te decyzje, a nie szukać *kozła ofiarnego*.

• kikibobo Re: Zarząd i firma zarządzająca 19.07.06, 20:03
                xxxll napisał:
                "Ile byśmy nie dyskutowali to finał zawsze jest taki, że to właściciele
                > decydują.A jak decydują to powinni się identyfikować z odpowiedzialnością za
                > te decyzje, a nie szukać *kozła ofiarnego*.
                > "
                zaraz, zaraz
                masz rację właściciele decydują, ale dlaczego mają się identyfikować z pełną
                odpowiedzialnością za wykonanie ?
                Właściciele decydują a zawsze odpowiedzialność będą ponosić zarządy, albo
                zarządca z art. 18. , jeżeli sie na to zgodzą przyjmując zarządzanie.
                zarząd i zarządca z art 18 jadą na tym samym wózku są obaj "kozłami ofiarnymi"
                a jeżeli ja nie będę chciała być "kozłem ofiarnym"?
                to co, nie znajdzie się zarządca z art. 18, on tez się będzie bał?- on nie
                powinien sie bać , przeciez to licencjonowany, to jego zawód jak każdy inny.
                • xxxll Re: Zarząd i firma zarządzająca 19.07.06, 20:31
                  No nie wiem, czy pośpiech, czy chęć populizmu z twojej strony .

Czy ja napisałem, że PEŁNĄ odpowiedzialność. To ustawodawca tak napisał .
                  Ja jestem zwolenikiem dzielenia się odpowiedzialnością. Za *kozła ofiarnego*
                  nie mam zamiaru robić, choć znajda się tacy co temu zaprzeczą, ja im nie
                  wierzę.
                  Takich zleceń nie przyjmuje (wolę być zarządcą przymusowym), ja też chce żyć, a
                  za te marne 0,30 zł/m2 (bo więcej nie chcą dać), iść do paki, to mi sie nie
                  chce, czy z powodu,
                  bo WM nie przekazła środków finansowych na ... przeglądy instalacji gazowej,
                  lub, bo .... miesiącami wybierali wykonawcę tych przeglądów... tak się
                  zachowują ci właściciele.

Piszesz:
                  > to co, nie znajdzie się zarządca z art. 18, on tez się będzie bał?- on nie
                  > powinien sie bać , przeciez to licencjonowany, to jego zawód jak każdy inny.

To, że licencjonowany, to myślisz, że to oznacza, że ma *_patent na wszystko_*.
                  Licencja oznacza, że ktoś zbadał, czy posiada wiedzę potrzebna do wykonywania
                  zawodu.
                  Jak przejrzysz zapisy prawne to w wielu jest taki tekst: *Właściciel
                  nieruchomości lub zarządca nieruchomości są...* czyli co jest pierwszwe?

Chcesz czy nie to zawsze właściciel jest tym pierwszym co będzie odpowiadał.

Odpowiedzialności nie nauczą w szkołach , kursach i żaden dyplom czy licencja
                  nie pomoże.
                  • kikibobo Re: Zarząd i firma zarządzająca 19.07.06, 21:42
                    widzisz zainspirowana wypowiedziami na forum chciałabym spróbowac inaczej.
                    mówicie :tylko zarząd właścicielski bo inaczej to zarządca z art. 18 kasę wam
                    wybierze.
                    a ja chcę tego zarządcy z art. 18 i co nikt, oprócz tych "byłych" nie chce tej
                    kasy wybierać?
                    napisałeś:
                    > bo WM nie przekazła środków finansowych na ... przeglądy instalacji gazowej,
                    > lub, bo .... miesiącami wybierali wykonawcę tych przeglądów... tak się
                    > zachowują ci właściciele.
                    >
                    czy ja coś źle zrozumiałam?
                    przecież jak będziesz tym zarządcą z art. 18 to właściciele nie powinni
                    wybierac wykonawcy przeglądów bo jakim prawem? to Ty będziesz realizował plan,
                    a jak to zrobisz, nie powinni się wtrącać.

• xxxll Re: Zarząd i firma zarządzająca 19.07.06, 22:05
                      to twój wybór i niech tak pozostanie.
                      Jak się spotkamy, za jakiś czas, dwa -trzy lata, to moze wrócimy do tematu.
                      Będziesz miał praktykę, jak to jest ...
      • miro_mx Re: Zarząd i firma zarządzająca 17.07.06, 18:49
        Jędruś – ciebie to chyba dziś prąd Pie…….!

Piszesz;
        „Lepiej wybrać zarząd WM, a zarzdcy powierzyć zarządzanie NW”.

To po kij ci zarząd jeśli powierzasz NW Zarządcy?
        Chyba, że Zarząd będzie strzygł takiego barana jak ty!!!
    • cento11 Re: Zarząd i firma zarządzająca 19.07.06, 22:27
      Cześć panowie/panie ! Tak czytam i czytam co piszecie i ni w ząb nie mogę sie
      do tego dobrać , tak zagmatwaliście sprawę że oo a może i jeszcze
      lepiej.Osobiście nie wyobrażam sobie wspólnoty mieszkaniowej powieżonej
      nieważne z jakiego artykułu całkowicie administratorowi czy zarządcy,chodzi po
      prostu o to, że jak sami przecież piszecie co by się nie działo udział w
      zarządzaniu wspólnotą i tak spoczywa na właścicielach i od tego nie
      uciekną ,każda uchwała podpisana przez nich i każda decyzja ma swoje
      konsekwencje .Po co jest administrator? Po co zarządca?Jest to osoba którą się
      wynajmuje do pracy ze względu na jej znajomość rzeczy związaną z
      nieruchomościami i ma tę pracę solidnie wykonywać , a pracodawca ma za zadanie
      zapewnić środki do tego aby tę pracę mógł faktycznie porządnie
      prowadzić .Pracodawcą w tym przypadku jest grono właścicieli a te środki to
      oczywiście kasa na remonty itp.Czy zarząd jest potrzeby ? Jak
      najbardziej .Kretyństwem jest jak wspomniałem oddanie całkowicie swej własności
      w cudze ręce , zarząd jest niezbędny jako organ przedstawicielski pełnomocniczy
      i kontrolny ,podpisujący przelewy i uczestniczący w przetargach.Podsumowując
      działanie wspólnoty odbywa się za pośrednictwem zgromadzenia właścicieli jako
      organu stanowiąco -kontrolnego i zarządu jako organu wykonawczego ale to
      przecież wiecie ale już ztąd wynika że odpowiedzialność za wspólnotę ponoszą
      wszyscy właściciele , z decyzji podjętych samodzielnie przez zarząd odpowiada
      zarząd (które może podejmować samodzielnie)a co do odpowiedzialności
      administratora vel zarządcy odpowiedzialność jego określa umowa którą podpisał
      ze wspólnotą a w niej zakres działania który powierzono w tej umowie .Logiczne
      będzie że skoro nie przeprowadzono przeglądów z braku środków na koncie
      wspólnoty a umowa zawiera taki obowiązek na administratorze ,odpowiedzialność
      ta nie dotyczy go ale to już najlepiej zawrzeć w umowie.Podsumowując ludziska
      nie możecie spychać odpowiedzialności za całą wspólnotę na administratora
      ponieważ chcecie czy nie i tak jako organ stanowiąco kontrolny tę
      odpowiedzialność posiadacie.Ja tylko doradzam a właściwie odradzam powierzanie
      zarządcy zarządu wspólnotą bo i tak nigdy nie pozbywacie się jako właściciele
      zarządu właścicielskiego ,najpewniej i najprościej i chyba jednak najuczciwiej
      wybrać zarząd spośród siebie uchwałą ,taki zarząd zawsze i w każdej chwili
      można zawiesić lub odwołać a zarząd niech w imieniu wspólnoty podpisuje umowę z
      administratorem taką umowe która będzie dobra dla właściciela i nie skrzywdzi
      go no i taka którą można w razie niesprawdzenia się pracownika(admn.,zarząd.)
      szybko i bez problemu wypowiedzieć .No chyba że są naprawdę obkute zarządy i w
      księgowośc i administrację no imają chęci i czas poświęcić się wspólnocie a
      także przecież robią to dla siebie .Ręka mnie rozbolała ale musiałem trochę se
      popisać cześć kochani śpijcie dobrze i pomyślcie a może faktycznie ten cent
      ma rację przecież pisze że dwa +dwa to cztery .
      • cento11 Re: Zarząd i firma zarządzająca 19.07.06, 22:30
        a za błędy przepraszam i za taką kaszkę
        • kikibobo Re: Zarząd i firma zarządzająca 19.07.06, 23:01
          ustawa daje tyle możliwości
          ja po prostu też , teraz mówię, może będę dążyła , żeby wybrać zarządcę z art.
          18 i zarząd byłby niepotrzebny.
          wiem, że jako właściciel odpowiadam za to co moje, ale za to o czym pisze w
          rozdziale 4 uowl odpowiada zarząd lub zarządca z art.18.
          jak zarządowi się już znudziło, już nie ma sił pilnować administratora, nie
          chce sam zarządzać bo nie potrafi i nikt inny tez nie chce byc w zarządzie ,
          to te same uprawnienia przejmie zarządca z art. 18. i niech sobie obowiązki
          wymienione wypełnia i odpowiada za ich wykonanie .
          ale widzę,że takich głupich zarządców też nie ma, coby się tak w tę 18 dali
          wrobić.

• xxxll Re: Zarząd i firma zarządzająca 20.07.06, 06:23
            Są , to są Gminni zarządcy - ZGM, PGM,DZBM oraz inne wytwory urzędniczej
            wyobraźni jak i ... Spółdzielnie Mieszkaniowe.
            • xxxll Re: Zarząd i firma zarządzająca 24.07.06, 21:02
              Wybór administratora

Doradza : Genowefa Baziuk-Płaska

>Mieszkańcy naszej wspólnoty to w większości emeryci i renciści. Nasze dochody
              >są zbyt niskie, aby administrowanie naszą nieruchomością zlecić profesjonalnej
              >firmie, działającej na zasadach komercyjnych. Postanowiliśmy pozostać przy
              >gminnym administratorze. Czy nasz wybór jest słuszny?

>Jan P., Konin

Radzi Genowefa Baziuk-Płaska ze Stowarzyszenia Wspólny Dom:

- Decyzja o tym, komu zlecić administrowanie nieruchomością wspólną, powinna
              być podjęta na podstawie porównania złożonych ofert i wyboru lepszej z nich.
              Analizując oferty, przede wszystkim należy wziąć pod uwagę:

> zakres czynności wykonywanych przez potencjalnego administratora;

> cenę usługi;

> jakość i terminowość usług (najlepiej potwierdzoną przez przedstawicieli
              innych wspólnot korzystających z usług oferenta);

> wiarygodność oferenta. Jeżeli wynikowa ocena dotychczasowego administratora i
              potencjalnego nowego administratora są podobne, nie warto zmieniać wykonawcy
              usług.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka