Dodaj do ulubionych

centralne ogrzewanie

05.08.06, 20:37
Jestem tu pierwszy raz i mogę dać wam kilka rad jak obniżyć koszty ogrzewania
18 lat pracuję w tej dziedzinie:
1.zdemontujcie podzielniki kosztów,mają sie nijak do zużycia głównego licznika
2.pełna regulacja instalacji wewnętrznej,
3.przy wymianie okien parapet powinien wystawać przynajmniej o 2cm za
grzejnik i min 10cm nad,żeby nam nie ogrzewał sufitu
4.zamontować grzejniki płytowe,
5.rozliczać sie ze wskazań locznika bez pośredników i mieć wgląd do faktur
6.zamontować automtykę w węźle cieplnym,oraz wymienić na system wymienńikowy
jak mi się coś przypomni to jeszcze napiszę
Obserwuj wątek
    • mieszkanie.i.wspolnota Głos rozsądku 06.08.06, 00:22
      xax napisał:
      > Jestem tu pierwszy raz i mogę dać wam kilka rad jak obniżyć koszty ogrzewania
      > 18 lat pracuję w tej dziedzinie:
      > 1.zdemontujcie podzielniki kosztów,mają sie nijak do zużycia głównego licznika
      > 2.pełna regulacja instalacji wewnętrznej,
      > 3.przy wymianie okien parapet powinien wystawać przynajmniej o 2cm za
      > grzejnik i min 10cm nad,żeby nam nie ogrzewał sufitu
      > 4.zamontować grzejniki płytowe,
      > 5.rozliczać sie ze wskazań locznika bez pośredników i mieć wgląd do faktur
      > 6.zamontować automtykę w węźle cieplnym,oraz wymienić na system wymienńikowy
      > jak mi się coś przypomni to jeszcze napiszę

Tak trzymać, popieram.
      Dodałbym liczniki w zaworach termoregulacyjnych (przy grzejnikach). To
      istnieje, działa, kosztuje 80-100 zł za sztukę.
      • serafin666 Re: Głos rozsądku 06.08.06, 07:51
        "Dodałbym liczniki w zaworach termoregulacyjnych (przy grzejnikach). To
        istnieje, działa" - czy w celu rozliczania GJ za pomocą m3 ?
        • xax Re: Głos rozsądku 06.08.06, 10:04
          Są zawory termoregulacyjne z licznikami ultradźwiekowymi,trzeba by takie
          zamontować przy wsystkich grzejnikach niestety nie znam ceny takiego
          licznika.Licznik liczy faktyczne zużycie ciepła w GJ.Natomiast podzielniki
          kosztów niw liczą niczego ponieważ nie są adekwatne do prawdziwego zużucia
          energi cieplnej.
        • mieszkanie.i.wspolnota Re: Głos rozsądku 06.08.06, 10:16
          serafin666 napisał:
          > "Dodałbym liczniki w zaworach termoregulacyjnych (przy grzejnikach). To
          > istnieje, działa" - czy w celu rozliczania GJ za pomocą m3 ?

Nie.
          W celu rozliczenia faktury (w złotówkach) wystawionej na budynek - na rachunki
          (też w złotówkach) indywidualne.
          Nie wiem, czy rozliczenia na podstawie przepływu (m3) są doskonałe - ale na
          pewno są lepsze niż metoda "podzielników".
          A gigadżulami nie trzeba zwykłym ludziom zawracać głowy. To zabawka dla
          technologów i dla biegłych sądowych - gdy zwykli ludzie podejrzewają
          technologów o oszustwo.
          • xax Re: Głos rozsądku 06.08.06, 12:19
            Niestety nie ponieważ przepływ powoduje pompa i jest to niezależne od zużycia
            ciepła na węźle,woda w grzejnikach płynie na osobnym obiegu a jej temperatura
            zależy od prędkości przepływu i temperatury czynnika grzewczego.
            • wprost5 Prośba o bliższe wyjaśnienia 06.08.06, 17:38
              Uwagi xaxa wydają się być sensowne, ale chodzi mi zwlaszcza o pkt.5 -
              rozliczanie zuzycia ciepla wg. licznika. Pytanie - jakiego? W węźle cieplnym
              czyli ciepłomierza? W liście uwag xaxa nic nie ma o ewentualnych indywidulanych
              ciepłomierzach, a te nie zawsze daja się zainstalować (prezyzyjniej można, ale
              czasami wypadnie ich zbyt dużo, bo na każdy pion. Jeśli xax ma na myśli jednak
              ciepłpmoerz w węźle, to lepiej rozliczać złotówki na fakturach za ciepło niż
              GJ, a potem wyliczac naleznośc z każdego mieszkania. Jesli ma to być tylko
              ciepłomierz w węźle, to pozostaje tylko ryczałt z metrów powierzchni. Zgadzam
              się, że podzielniki są wyjątkowo nieuczciwe, jest to tylko chwyt psychologiczny
              dla naiwnych i źródło awantur a przede wszystkim powaznych problemów z grzybem
              i zawilgoceniem będącymi wynikiem usilnego dążenia niektórych do oszczędzania
              ciepła.
              • xax Re: Prośba o bliższe wyjaśnienia 06.08.06, 18:47
                Sprawa wygląda tak: lokator za ogrzewanie płaci ryczałtem przez cały
                rok,natomiast administrator rozlicza się wg.wskazań licznika w GJ co
                miesiąc.Pprzeliczając: administrator przez około 5 mies.obraca pieniędzmi
                lokatorów,żeby było śmieszniej wymyślił podzielniki kosztów z nadwyszki z tych
                5 mies.opłaci firmę która zajmuje się podzielnikami,trochę da na psełdo
                natpłaty żeby ludzie się cieszyli,że niby zaoszczędzili innym każą dopłacać aby
                bilans zawsze był na plus dla nich i wszystko za pieniądze lokatorów.Dlatego
                dana wspólnota nie powinna korzystać z usług administratora tylko sama podpisać
                umowe na dostawę ciepła i pilnować pracy węzła cieplnego,opłaty za grzewanie to
                przelicznik zużycia GJ podzielić przez kubaturę budynku minus mniejsza moc na
                kladki schodowe lub ich demontarz.Po odpowiedniej regulacji instalacji
                wewnętrznej i przy odpowiedniej kontroli koszt ogrzewania można obniżyć nawet o
                30%

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka