pemal 11.10.06, 16:31 Witam Czy jako udziałowiec we wspólnocie mogę wykupić na własność część ziemi należącej do tej wspólnoty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobud Re: Zakup ziemi 11.10.06, 19:09 Jeżeli działka, na której stoi budynek jest większa niz działka niezbedna dla prawidlowego korzystania z budynku (definicja dzialki budowlanej w ustawie o gospodarce nieruchomościami) i można z niej wydzielić nową działkę spełniającą warunki planu zagospodarowania przestrzennego, to można. Możesz mi Serafinku wytłumaczyć, dlaczego NIE?......tylko nie pisz mi BZDURA, GŁUPEK itp. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Zakup ziemi 11.10.06, 21:49 "tylko nie pisz mi BZDURA, GŁUPEK itp" jak mam nie pisać, skoro ustawa stanowi : Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
to_jest_mysl kolejna wpadka serafina 11.10.06, 23:24 serafin666 napisał: > Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa > odrębna własność lokali. taki wyga, a tak się rozłożył, he, he "żądać" tzn domagać się przed sądem (tego nie może)- to abecadło, ale jak strony zgodzą sie w formie umowy to nic domorosłym prawnikom to tego jesli wyobraźnia nie działa to podpowiem, że strych też bywa cześcia wspólną, a jak wszyscy współwłasciciele się zgodzą (pomińmy dywagacje, czy juz wystarczy uchwała), to nią być przestaje Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: kolejna wpadka serafina 12.10.06, 06:49 SN dopuszcza jedynie coś takiego ( a tutaj wyraxnie nie o to chodzi ) : Uchwała z dnia 14 lipca 2006 r. (sygn. akt III CZP 53/06). Przepis art. 3 ust. 1 zd. 2 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (jedn. tekst Dz.U. z 2000 r. Nr 80, poz. 903) nie wyłącza dopuszczalności zniesienia przez sąd odrębnej własności lokali w postępowaniu o zniesienie współwłasności nieruchomości wspólnej, jeżeli możliwy jest fizyczny podział budynku, w którym ustanowiono odrębną własność lokali. zmień ksywkę na jałówkę ( pusta głowa jest jałowa ) Odpowiedz Link Zgłoś
to_jest_mysl Re: kolejna wpadka serafina 12.10.06, 09:14 serafin, ty juz nigdy nie dojrzejesz..., wolisz do własnej bramki strzelać niż przyznac sie do błędu (hurra golll) >w postępowaniu o zniesienie > współwłasności nieruchomości wspólnej, jeżeli możliwy jest fizyczny podział > budynku, w którym ustanowiono odrębną własność lokali. to o czym pisał dobud: jezeli jest mozliwe wydzielenie działki, to w drodze umowy (uchwała zbyt ryzykowna, raczej nie przejdzie) wspólnota może sprzedać część własnej ziemi (upraszczając słowa, bo to poszczególni własciciele powinni wyrazić zgodę na zmiane udziałów i wielkości nieruchomości wspólnej), natomiast bez zgody właścicieli sąd takich ŻĄDAŃ członka wspólnoty nie uwzględni, podobnie jak NIE uniewazni umowy stron wyrażającej wolę sprzedaży owej działki(serafin, ktos kiedys pisał o swobodzie umów , nie wiesz kto?) Odpowiedz Link Zgłoś
to_jest_mysl i jeszcze jedno 12.10.06, 09:26 w ogóle przepis na który powołał sie serafin jest tutaj bezprzedmiotowy; autorowi watku nie chodzi o ZNIESIENIE wspołwłasności (mam taki a taki udział w gruncie, w związku z tym żądam wydzielenia dla mnie kawałka ziemi); z pytanie wynika, że chodzi o ZAKUP kawałka gruntu,który nalezy do wspólnoty; póki co zakazów odgórnych na tego typu transakcje brak Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: i jeszcze jedno 12.10.06, 12:04 o co chodzi autorowi - to tylko on mógłby wyjaśnić Odpowiedz Link Zgłoś
to_jest_mysl Re: i jeszcze jedno 12.10.06, 13:15 serafin666 napisał: > o co chodzi autorowi - to tylko on mógłby wyjaśnić jasne, ale odpowiedziałeś na bazie tego, co napisane, a tam stoi wyraźnie: "wykupić na własność część ziemi należącej do tej wspólnoty?" a nie :"znieść współwłasność ...(wydzielić część przypadającą na mój udział w gruncie)" Odpowiedz Link Zgłoś
pemal Re: i jeszcze jedno 12.10.06, 19:16 Właśnie dokładnie o to chodzi, chciałbym sobie odkupić od wspólnoty do której należę część ziemi, która otacza tylko moje mieszkanie, gdyż jest dobudowane do większego budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
grandy Re: i jeszcze jedno 13.10.06, 00:37 Pamiętaj jednak, że podział nieruchomości nie zostanie zatwierdzony, jeżeli wydzielona działka nie będzie miała dostępu do drogi publicznej: bezpośredniego lub jako służebność przejazdu i przechodu ustanowiona na pozostałej działce wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: Zakup ziemi 12.10.06, 22:29 Można nie pisać brzydko, a nawet należy nie pisać brzydko, bo - niezależnie od naruszania moich dóbr osobistych - istnieje art. 5 ustawy o własności lokali, o którym zapewne Serafin zapomniał: "Art. 5. 1. Jeżeli powierzchnia gruntu zabudowanego budynkiem, w którym wyodrębniono własność lokali, jest większa niż powierzchnia niezbędna do korzystania z niego, współwłaściciele mogą dokonać podziału tej nieruchomości." Skoro można podzielić, to nic - żaden przepis prawaq - nie stoi na przeszkodzie, aby tę podzieloną (wydzieloną), zbędną część działki sprzedać ! Co Waść na takie dictum ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
to_jest_mysl Re: Serafinku, śpisz już ? :-) 13.10.06, 09:19 dobud napisał: > Czekam na ripostę ;-) niedoczekanie;) biedny ten serafin, niech sobie pośpi; wiesz, jakie to obciążenie psychicznie MIUSIEĆ zawsze mieć racje i NIE POTRAFIĆ otwarcie przyznac sie do błędu? dobrze, że udało Ci sie go naciągnac na "uzasadnienie"; wyszło czarno na białym; o ile prosciej rzucić: głupek, bzdury i tworzyć mit wszechwiedzacego Odpowiedz Link Zgłoś