Dodaj do ulubionych

Docieplenie i elewacja

09.11.07, 19:29
Jestem właścicielem mieszkania,którym specjalnie nie interesowałem
się.Okazuje się,że Zarząd chce docieplić budynek i zrobić elewację
ale tylko na trzech ścianach bloku.Moje mieszkanie znaduje się
akurat na tej ścianie na której nie będą nic robić ( w całym pionie
jest osiem takich mieszkań ). Głosy do zatwierdzenia tej uchwały
zbierane były w drodze indywidualnych podpisów.A na dokładkę
podnieśli stawkę na fundusz remontowy. Czy tak można? Niczego nie
podpisywałem i nie zgadzam się na takie stawianie sprawy. Co mogę
zrobić?
Obserwuj wątek
    • olubek Re: Docieplenie i elewacja 09.11.07, 20:21
      Tak, można.
      Szkoda, że nie głosowałeś ani zapewne nie wiesz ile udziałów było za, a ile
      przeciw. Zapewne zostałeś przegłosowany. Nie pozostaje nic innego jak płacić
      zaliczki na fundusz remontowy w nowej wysokości.
      Brak docieplenia na Twojej ścianie to zapewne nie jest wynik baku sympatii do
      ciebie, tylko wynik obliczeń audytora energetycznego. Na dociepleniu pozostałych
      ścian będzie oszczędność na ogrzewaniu.
      Pozdrawiam
      Paweł
    • gorny77 Re: Docieplenie i elewacja 10.11.07, 09:37
      Jako właściciel masz prawo uzyskać (przeczytać na miejscu lub poprosić o
      skopiowanie być może za odpłatnością) od zarządu uchwałę w sprawie
      termomodernizacji budynku oraz co najważniejsze Zarząd tobie jako właścicielowi
      musi okazać do wglądu audyt energetyczny, gdyż tam czarno na białym audytor
      wyliczył i opisał jakie prace trzeba wykonać, by uzyskać najlepszy efekt
      oszczędności energii. Gdy Ci w/w dokumentów Zarząd nie okaże wtedy podlega on
      odpowiedzialności karnej, ale to już zapewne wiesz. Masz jeszcze prawo do
      6-tygodni od podjęcia uchwały zaskarżyć ją do Sądu. Swoją drogą dziwię się
      Zarządowi, bo termomodernizacja są to bardzo drogie prace, a uchwalając je w
      drodze indywidualnego zbierania głosów bez zwołania zebrania, rodzi to
      niejasności, podejrzenia, że zarząd coś kombinuje, zaczynają się spekulacje i
      plotki, że prace kosztują dwa razy więcej, niż rzeczywiście itp. Dlatego na
      twoim miejscu zebrał bym od co najmiej 10 % pozostałych właścicieli podpisy w
      sprawie zebrania właścicieli w w/w sprawie, choćby dlatego by dowiedzieć się
      wszystkiego o kosztach i czasie wykonania termomodernizacji, bo może ludzie
      zagłosowali za. bo wszyscy tak głosowali, bez wskazania jakie rodzi to koszty i
      wyrzeczenia (bardzo duże podniesienie stawki funduszu remontowego. Pozdrawiam
      • wprost5 Za głupotę się placi! 10.11.07, 13:03
        Przepraszam, że tak zaczynam, ale tylko tak można nazwać postawę
        wersama (właściciela mieszkania), który do tej pory nie interesował
        się bliżej co się dzieje w nieruchomości z jego lokalem. Ruszyło go
        dopiero to, gdy jego sąsiedzi postanowili docieplić budynek w sposób
        wyraźnie skandaliczny, zapominając zupełnie o interesie kilku
        współwłaścicieli, którzy do tego mają finansować to przedsięwzięcie
        i praktycnie nic z tego nie mieć! Zakrawa to na wyjątkową
        bezczelność!
        Mozna powiedziec, że ma teraz to, co sam(nie interesując się do tej
        pory sprawami wspólnoty) sam stworzył. Tyle wyjaśnienia do mojego
        tytułu postu!

Nie rozumiem natomiast zupełnie olubka, który działając na codzień
        ze wspólnotami, w tak skandalicznej sytuacji jaką opisuje wersam,
        zdobył się jedynie na napisanie, że zarząd wspólnoty wersama miał
        prawo narzucić fundusz remontowy, na który ma płacić wersam i nie
        mieć z tego funduszu ocieplonej interesującej go ściany! Mnie
        osobiście nie mieści się to w głowie, żeby można bylo tak
        postępować, nawet przy mocno skrytykowanej postawie wersama. Taka
        sytuacja jak najbardziej kwalifikuje się do zaskarżenia uchwały
        wspólnoty do sądu i zabezpieczenia powództwa w postaci wstrzymania
        realizacji docieplenia. Problemem jest jedynie to, czy od powzięcia
        wiadomośi o niekorzystnej dla nich uchwale nie minęło więcej niz 6
        tygodni - ustawowy termin na zaskarżanie do sądu uchwał wspólnot.

Argumenty podane przez górnego77 to jedynie już szczegóły
        techniczne, które mogą pomóc zainteresowanym w uchyleniu wyjątkowo
        niesprawiedliwej dla nich uchwały wspólnoty.
        • wersam Re: Za głupotę się placi! 10.11.07, 19:35
          To prawda,że za głupotę się płaci:)Będę musiał bliżej zainteresować
          się statutem i uchwałami.Finansowo też nie jest tragedia, tylko
          wkurza mnie to,że mam płacić za coś z czego nie mam korzyści. A poza
          tym co to za ocieplanie trzech ścian,to tak jakby ktoś ubrał kożuch
          z wielką dziurą na plecach - wiadomo,że nie będzie mu ciepło bez
          żadnej ekspertyzy. A tak apropos,to na to docieplenie mają jeszcze
          brać kredyt z banku,brrr...
          Dzięki wszystkim za odpowiedzi:)
          • wprost5 Re: Za głupotę się placi! 10.11.07, 20:00
            Wersam, oczywiście nie chciałem Cie obrazić, ale czasami trzeba
            dosadnie coś powiedzieć gdy inne sposoby zawodza! jedyna pociechą
            dla Ciebie moze byc to, że nie jesteś pierwszym i ostatnim
            współwłaścicielem, który tak postępuje tj. nie interesuje się, co
            się dzieje w jego domu. Jest to o tyle dziwne, ze gdy nas w sklepie
            orżną na kilka złotych, to potrafimy robić drakę, gdy we wspólnocie
            oszukują nas na znacznie więcej i w długim okresie czasu, jakoś nie
            reagujemy. Dopiero gdy dojdzie do takiego skandalicznego zdarzenia
            jakie opisuje wersam, otwierają nam się oczy!.
            W każdym razie musisz stanąć na głowie i zablokować to ocieplenie
            jako niekorzystne dla Ciebie jak i dla całej wspólnoty, bo przez
            nieocieploną ścianę ciepło będzie uciekać aż miło!
            Ciekawe, czy był robiony audyt energetyczny budynku aby uzyskać
            kredyt - nie chce mi się wierzyć, aby audytor przewidział
            docieplenie budynku z wyjatkiem jednej ściany!
        • olubek Re: Za głupotę się placi! 11.11.07, 21:48
          Nie podejmuję się oceniać postępowania zarządu wspólnoty i nie polecam
          zaskarżenia uchwały bez zapoznania się z audytem energetycznym. Jeśli chcą brać
          kredyt na docieplenie to na 90% kredyt termo z dopłatą BGK. Jeśli kredyt termo
          to musiał być audyt i jakieś wyniki, które pokazują co trzeba zrobić w tym budynku.
          Wprost5 - a jeśli ta niedocieplana ściana przylega do sąsiedniego budynku, a
          autor wątku o tym nie wie bo się nie interesował sprawami wspólnoty? Może nawet
          nie wyglądał przez okno i nie wie co jest obok? ;)))))).
          Uważam, że dalsze nasze posty to czyste dywagacje - dajmy szansę członkowi
          wspólnoty aby się zorientował co się dzieje w jego budynku.
          Nie polecam głodówek, oflagowania i wewnętrznej emigracji jako protestu
          przeciwko wyższym zaliczkom na FR. Brak docieplenia na jego ścianie z czegoś
          wynika - wierzę, że wszystko się wyjaśni
          Pozdrawiam
          Paweł
    • gorny77 Re: Docieplenie i elewacja 11.11.07, 14:03
      Witam ponownie, być może problem tkwi tutaj w kosztach ocieplenia. Może okazać
      się, że ze względu na koszty ocieplenia zarząd chce jak najszybciej, by
      zminimalizować koszty ocieplić trzy ściany, bo na tyle obecnie ich stać, a
      później jak tylko będą mieli wolne środki ocieplą resztę (brak zdolności
      kredytowej na całość). Znam wspólnoty, które z powodu galopujących cen
      ocieplenia zaczynały prace, by w ich trakcie stwierdzić, iż kosztorys ma się
      nijak do obecnych stale rosnących cen, czego następstwem było ocieplenie tylko
      dwóch ścian i szybkie szukanie środków na resztę. W każdym razie nic nie jest
      tak proste, jak inni to opisują, przy czym z jednym należy się zgodzić: TRZEBA
      INTERESOWAĆ SIĘ CO SIĘ WE WSPÓLNOCIE DZIEJE !!! Pozdrawiam
      • vikii2 Re: Docieplenie i elewacja 11.11.07, 16:24
        Ciekawe co piszesz:DD
        Bez Twojego " podpisu " zalatwiaja kredyt itp?
        Nie spotkalam sie ,zeby gdziekolwiek w WM ocieplali 3 ,lub
        2 sciany.
        • gorny77 Re: Docieplenie i elewacja 11.11.07, 16:42
          To wiki jeszcze mało w życiu widziałeś. My na początku ociepliliśmy ze środków
          własnych tylko ściany szczytowe bo przemarzały, bo wtedy mieliśmy tylko tyle
          własnych środków, a mieliśmy z tymi ścianami poważny kłopot. W tym roku
          ociepliliśmy resztę budynku, korzystając ze względu na koszty z kredytu 3% w BOŚ
          i dobrze, że wcześniej ociepliliśmy ściany szczytowe bo nie było konieczności
          podnoszenia funduszu remontowego. Tak więc z doświadczenia wiem, że nie zawsze
          wszystko jest tak oczywiste i proste jak się wydaje, trzeba też jeżeli jest się
          współwłaścicielem we wspólnocie mieć na pierwszym planie dobro tej wspólnoty,
          dlatego też administrujemy sami, negocjując i tnąc koszty, gdzie tylko się da.
          Kiedyś będąc na spacerze zobaczyłem blok spółdzielni, który miał ocieplone tylko
          ściany od strony ulicy, ściany boczne i balkonowa zostały nie ocieplone. Na
          początku wydało mi się to kompletną głupotą, ale po zastanowieniu, doszedłem do
          wniosku, że lepszy rydz, niż nic - na więcej obecnie ich nie stać, ocieplili już
          część budynku nie mając wcześniej ocieplonego budynku z betonu w ogóle. Zapewne
          najlepiej zrozumieją mnie osoby, które termomodernizację budynku za sobą i znają
          obecne uwarunkowania rynku. Pozdrawiam
        • gorny77 Re: Docieplenie i elewacja 11.11.07, 16:47
          vikii2 napisała:

> Ciekawe co piszesz:DD
          > Bez Twojego " podpisu " zalatwiaja kredyt itp?

Wiadomo przecież, że zanim zarząd w imieniu wspólnoty uzyska kredyt na
          termomodernizację musi uzyskać stosowną zgodę od właścicieli w formie uchwał,
          bez tego nic się nie da zrobić, bo sam bank odmówi wszelkich rozmów w tej sprawie.
          • vikii2 Re: Docieplenie i elewacja 11.11.07, 17:14
            Dla mnie to jest glupota czekac z ocieplaniem
            na "raty".Wiadomo jak ceny ida w gore.Nie spotkalam sie z
            taka sytuacja ,ktora opisujesz ,bo to jest bez sensu
            Teraz WM ,pocnosza FR ,biora kredyty itd

Mala uwaga -jestem KOBIETA
            • gorny77 Re: Docieplenie i elewacja 11.11.07, 17:43
              vikii2 napisała:

> Dla mnie to jest glupota czekac z ocieplaniem
              > na "raty".Wiadomo jak ceny ida w gore.Nie spotkalam sie z
              > taka sytuacja ,ktora opisujesz ,bo to jest bez sensu
              > Teraz WM ,pocnosza FR ,biora kredyty itd
              >
              > Mala uwaga -jestem KOBIETA

Nie zgadzam się, bo tak formułując odpowiedz stawiasz sprawę "na głowie" bo nie
              czeka się z ociepleniem na raty, ale wykonuje się ewentualnie prace etapami,
              jeśli nie masz innego wyjścia, zgodnie z dostępnymi środkami. Dam Ci taki
              przykład z życia: Podejmujecie na spotkaniu rocznym np. w lutym na podstawie
              audytu z poprzedniego roku uchwałę o termomodernizacji budynku - łączny koszt
              np. 300.000,00 zł. Sprawa w banku w sprawie uzyskania kredytu przedłuża się, w
              między czasie koszty ocieplenia drastycznie rosną (co miało miejsce miejsce np.
              w 2006r.) i masz dwie alternatywy:1. całkowicie odstąpić od ocieplenia i w
              następnym roku zaczynać wszystko od nowa (aktualizacja audytu, zapewne jeszcze
              większe koszty wykonania) 2.zwołać zebranie wspólnoty w trybie pilnym i
              ewentualne wykonanie tych prac na które uzyskamy środki, bo te jeżeli je
              załatwiał, to wie, że bardzo szybko się kończą (może to być ocieplenie ścian
              szczytowych, remont wiatrołapów, ocieplenie stropodachu i inne wymienione w
              audycie lub projekcie inwestycji). Ja osobiście wybrałbym wariant drugi. Przy
              okazji Wiki, proszę o informację, czy masz już doświadczenie w temacie
              termomodernizacji, zwłaszcza w obecnym okresie.
              Ps. Nie ma to nic wspólnego z omawianym tu zagadnieniem, a jeżeli już to "jesteś
              kobietą", a nie "Jesteś kobieta" (brakuje jeszcze linku i odnośnika do piosenki
              Edyty Górniak pod tym samy tytułem).
              • vikii2 Re: Gorny 77 11.11.07, 19:27
                Jezeli chodzi o moja plec ,to "poszla fama" ,ze jestem
                mezczyzna ,ale to juz niewazne ,niech tak zostanie ,nie
                bede wiecej sie tlumaczyc.
                Nie jestem zadna ekspertka ,napisalam tylko co mysle ,a
                takie "poglady" ,mialo wiekszosc wlascicieli.
                Zeby wziasc kredyt i placic go i szybciej
                splacic ,musielismy podniesc FR itd
                WM Nasza mala istnieje juz 6 lat ,ale mamy wszystko
                zrobione
                .Jeszcze 3 lata placenia i zmiejszymy FR .
                Przykladem jest za "ocieplanie budynku w 20005 r
                zaplacilismy 60 tys ,a nastepny blok ,taki sam jak nasz w
                2006 r zaplacil 90tys .Tak samo z bylo dachem .Jezeli
                chodzi o remont klatek ,zrobilismy to w "czynie
                spolecznym" ,koszt tylko-farby itp
                Bank udzielil nam kredytu bez zadnego problemu ,wazne
                bylo ,czy wszyscy placa regularnie .Pozdro

• olubek Re: Docieplenie i elewacja 11.11.07, 22:03
                Ej, gorny77 - kombinujecie jak "koń pod górę"
                1. Doskonale orientujesz się w sprawach swojej wspólnoty!
                2. Docieplenie "na raty" to najgorsze rozwiązanie z ekonomicznego punktu
                widzenia jakie można sobie wyobrazić. Policz ile byście zapłacili odsetek
                gdybyście zrobili całość docieplenia za jednym zamachem 2 lata temu, a ile
                płacicie za ogrzewanie na połowicznej inwestycji - uwzględnij inflację.
                3. Wspólnoty radzą sobie w następujący sposób: znajdują wykonawcę, podpisują
                umowę kredytową i robią ile się tylko da i jak najszybciej. Jeśli mimo tego ceny
                uciekną, to robią jednorazową zrzutkę "w kapelusz" lub biorą dodatkowy kredyt
                uzupełniający na 100% brakujących środków - nie trzeba już mieć udziału własnego.
                Pozdrawiam
                Paweł
                • gorny77 Re: Docieplenie i elewacja 11.11.07, 22:59
                  Ej, gorny77 - kombinujecie jak "koń pod górę"
                  > 1. Doskonale orientujesz się w sprawach swojej wspólnoty!
                  Mógłbyś ten punkt rozwinąć, bo chciałbym się dowiedzieć "Co autor miał na myśli"
                  2. Docieplenie "na raty" to najgorsze rozwiązanie z ekonomicznego punktu
                  > widzenia jakie można sobie wyobrazić. Policz ile byście zapłacili odsetek
                  > gdybyście zrobili całość docieplenia za jednym zamachem 2 lata temu, a ile
                  > płacicie za ogrzewanie na połowicznej inwestycji - uwzględnij inflację.
                  Tak naprawdę, we wcześniejszych postach chciałem pokazać jak wiele
                  niesprzyjających uwarunkowań potrafi zaistnieć, przy tego typu jakby nie patrzeć
                  bardzo dużych inwestycjach. Pozostawię tą kwestię na tym etapie, bo ani ty mnie,
                  ani tym bardziej ja Ciebie nie przekonam, gdyż każdy z nas ma swoje argumenty,
                  póki co staram się tak kierować swoją wspólnotą, by prace niezbędne do
                  osiągnięcia zamierzonych celi było wykonane jak najtaniej (całość prac
                  sfinansowana 3% kredytem o stałym oprocentowaniu w BOŚ), inne komercyjne kredyty
                  komercyjne poza tymi preferencyjnymi nie wchodziły w rachubę, ponieważ mogłyby
                  zachwiać sytuacją finansową Wspólnoty. Być może u Ciebie jest możliwe zrobienie
                  jednorazowej zrzutki w kapelusz w wys.ok. 50 tys. zł, ale w mojej wspólnocie,
                  gdzie na 40 mieszkań połowa to emeryci nie wchodzi to w rachubę.
                  • olubek Re: Docieplenie i elewacja 12.11.07, 09:06
                    Przepraszam gorny77 - pomyliłem twoją wypowiedź z autorem wątku
                    czyli wersamem.
                    Nic nie było na mysli - tylko pomyłka.
                    Pozdrawiam
                    Paweł
                  • wersam Re: Docieplenie i elewacja 14.11.07, 12:43
                    Dziękuję wszystkim za dyskusję:)i spieszę donieść,że narazie sprawa
                    stanęła w miejscu.Napisałem pismo do Zarządu,że uchwałę o
                    termomodernizacji uważam za nieważną,ponieważ była podjęta w drodze
                    zbierania indywidualnych podpisów ,czego zabrania Statut WM.
                    Oświećcie mnie jakie są kolejne etapy,żeby wogóle doszło do takiej
                    inwestycji.
                    Pozdrawiam!
                    • gorny77 Re: Docieplenie i elewacja 15.11.07, 10:06
                      Witam, w pierwszej kolejności należy podjąć uchwałę o wykonaniu audytu
                      energetycznego budynku, w którym audytor stwierdzi jakie prace należy wykonać z
                      ekonomicznego punktu widzenia, by cała termomodernizacja miała sens = wybiera
                      wariant najbardziej opłacalny. W naszym audycie była wymieniona cena prac, która
                      jest największą bolączką dla zarządu, bo może okazać się, że ceny w trakcie
                      finalizowania całej sprawy wzrosną i jest problem z koniecznością wykonania
                      aktualizacji audytu (audyt jest niezbędny przy staraniu się o kredyt z 25%
                      premią termomodernizacyjną - udział własny 20% całości inwestycji, nie wymaga
                      audytu Bank Ochrony Środowiska do kredytu na termomodernizację o stałym
                      oprocentowaniu 3% na cały okres kredytowania max. 8-lat - udział własny 10%
                      całości inwestycji). Przy skredytowaniu prac na okres do 3-4 lat zalecam
                      staranie się o kredyt z premią termomodernizacyjna, bo wtedy spłacicie mniej niż
                      wskazał wykonawca. Przy kredytowaniu całości na okres powyżej 4 lat bardziej
                      opłacalne jest staranie się o kredyt w BOŚ ostałym oprocentowaniu 3%, my za
                      kredyt w wys. ok. 200 tys. zł na 8-lat spłacimy tylko ok. 20 tys. zł odsetek
                      wraz z opłatą manipulacyjną na wstępie. Ja ze swojej strony mimo wszystko
                      zalecam wykonanie audytu, bo w naszym wypadku wiedzieliśmy dokładnie o ile mamy
                      zmniejszyć moc zamówieniową w PEC na potrzeby centralnego ogrzewania. Po
                      wykonaniu audytu, stwierdzającego, że budynek Waszej Wspólnoty wymaga
                      termomodernizacji i jest to ekonomicznie opłacalne po uzyskaniu stosownej
                      uchwały wykonujecie projekt termomodernizacji budynku w ramach prac wymienionych
                      w audycie, po czym projekt przedstawiacie do zatwierdzenia w urzędzie miasta,
                      otrzymując zgodę na okres 2-lat na wykonanie prac wymienionych w projekcie. W
                      okresie grudzień-styczeń szukacie wykonawcy inwestycji, gdyż jest to okres
                      martwy dla takich prac, najlepsze jest tu zebranie jak największej ilości ofert
                      do tych samych warunków inwestycji (taka sama liczba mkw do ocieplenia,
                      materiały budowlane tych samych producentów itp.)co pozwoli Wam obiektywnie i
                      rzetelnie wybrać najlepszą ofertę - sprawdzajcie jakość prac na budynkach
                      wskazanych w referencjach dołączonych do oferty, bo znam zarząd który wybrał
                      najtańszego wykonawcę dopiero startującego z takimi pracami, a który jeden
                      4-piętrowy blok ocieplał styropianem ok. 6 miesięcy. Najważniejsze jest również,
                      żeby w momencie podpisywania umowy z wykonawcą zastrzec w umowie jak najdłuższy
                      czas obowiązywania cen wskazanych w umowie ( w naszym przypadku przy pierwszym
                      podejściu do ocieplenia cennik prac obowiązywał do połowy czerwca, czas
                      przyznania kredytu przedłużył się do 20.06., a wtedy wykonawca podniósł cenę
                      wykonania o 35 % tj. o ok. 75 tys. zł). Z doświadczenia wiem, że trzeba z tym
                      wszystkim uporać się do końca stycznia, żeby zaraz na początku roku złożyć
                      wniosek o kredyt z premią termomodernizacyjną, gdyż jest bardzo duże
                      zainteresowanie nimi i może dla was nie starczyć pieniędzy, a kredyt komercyjny
                      jest dużo droższe. Oczywiście musicie jeszcze zgłosić prace w Powiatowym
                      Inspektoracie Nadzoru Budowlanego, a i tak najważniejsze jest uzyskanie na
                      wszystko uchwał właścicieli. Pozdrawiam
                      • wersam Re: Docieplenie i elewacja 15.11.07, 14:29
                        Serdecznie dziękuję za bardzo zrozumiałe wskazówki (dla takiego
                        laika jak ja) Ciepłej zimy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka