b-521 28.01.09, 12:08 Zwracam sie z zapytaniem -czy zabudowana loggia jest powierzchnią mieszkaniową. Ijakie pozwolenia nalezy uzyskac aby ja zabudować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czajnik5 Re: zabudowa balkonu 28.01.09, 12:15 b-521 napisał: > czy zabudowana loggia jest powierzchnią mieszkaniową. > jakie pozwolenia nalezy uzyskac aby ja zabudować? Temat był poruszany wielokrotnie na forum. Należy poszukać. 1. Zabudowana loggia w dalszym ciągu pozostaje loggią, tyle, że zabudowaną. Nie jest pomieszczeniem mieszkalnym. 2. Należy uzyskać pozwolenie na budowę, a wcześniej zgodę wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
gossart Re: zabudowa balkonu 03.04.09, 10:37 b-521 napisał: > Zwracam sie z zapytaniem - czy zabudowana loggia jest powierzchnią > mieszkaniową. I jakie pozwolenia nalezy uzyskać aby ja zabudować? Może, ale nie musi. Wydziały Architektury jednostek administracyjnych, z reguły traktują zabudowę loggi za przebudowę, z uwagi na to,że zmieniają się warunki użytkowania. Wykonanie takich robót objęte jest obowiązkiem uzyskania POZWOLENIA na budowę. Do wniosku o wydanie pozwolenia na budowę należy dołączyć: - ostateczną decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu lub wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, - oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, - projekt budowlany w 4 egz. wykonany przez osobę uprawnioną, - ocenę stanu technicznego budynku, - obliczenia konstrukcyjno-wytrzymałościowe płyty balkonowej, - zgodę projektanta na dokonanie zmian, - zgodę właściciela gruntu. Najlepiej upewnić się w odpowiednim Wydziale Architektury, to wcale nie jest takie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: zabudowa balkonu 03.04.09, 21:03 gossart napisał: > Wydziały Architektury jednostek administracyjnych, > z reguły traktują zabudowę loggi za przebudowę Tu nie ma pola do "z reguły traktowania". Wydziały architektury są od tego, żeby realizować obowiązujące prawo, a nie "z reguły traktować". > Najlepiej upewnić się w odpowiednim Wydziale Architektury, > to wcale nie jest takie trudne. Można, owszem (jakbym już gdzieś czytał ten tekst). Znam jednak jeszcze prostszy sposób: wyszukać w necie ustawę Prawo budowlane, przeczytać art. 28 ust. 1, a następnie art. 29 i 30 i gotowe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś