Dodaj do ulubionych

Problemy z licznikami

27.02.09, 23:19
Mam problem z licznikami poboru wody. Od roku naszym nowym blokiem zarządza wspólnota mieszkaniowa, na początku zeszłego roku wspólnie z sąsiadami zgłaszaliśmy problem z cofaniem się licznika cyrkulacji ciepłej wody (róznicowy) na początku firma konserwująca twierdziła że wszystko jest o.k po pewnym czasie jednak stwierdziła że coś jest nie tak i na tym sie skończyło. Na koniec stycznia otrzymałem rozliczenie wody(6 miesięcy) oraz C.O (cały rok) które wynosiło niedopłatę na wyskość 1200zł przy zaliczkach na wode zimną 53 zł, woda ciepła 53 zł oraz ogrzewanie 84 zł od razu skontaktowałem się z administratorem osiedla który poinformował mnie że policzy mi rozliczenie według średniej osiedla pod koniec lutego otrzymałem ponowne rozliczenie który wogóle sie nie zmieniło zdumiony skontaktowałem się z administracją i otrzymałem info że wg. średniej była by jeszcze wieksza niedopłata. Umówiłem sie na spotkanie z administratorem na wtorek w celu wyjaśnienia sprawy. Przy okazji całej tej sprawy wyszedł problem z licznikami C.O w rozliczeniu rocznym zuzyłem 24 j a na koniec stycznia licznik wskazywał 48 j czy możliwe jest że przy takim samy ustawieniu ogrzewania zużyłbym przez miesiąc tyle co przez cały rok???
Jak mam zmusić zarząd oraz administracje do wymiany liczników ciepłej wody oraz C.O, dodam że blok ma 1.5 roku i jest na gwarancji?
Czy istnieje możliwość innego sposobu policzenia mojego rozliczenia za wodę i czy musze płacić niedopłatę za wodę której faktycznie nie zużyłem?

Bardzo prosze o wszelkiej rady musze się przygotować do wtorkowego spotkania aby przyniosło one jakieś sensowne rozwiązanie sytuacji.
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: Problemy z licznikami 28.02.09, 03:47

tar-cho napisał:

Czy wspólnota ma Regulamin rozliczania energii cieplnej jak zobowiązuje to
      ustawa Prawo energetyczne.!!!!

Jak nie ma to jest wolna amerykanka. Zarządca może wtedy wybrać każdy rodzaj
      rozliczenia, aby mu się tylko bilansowało.

> Przy okazji całej tej sprawy wyszedł problem z licznika
      > mi C.O w rozliczeniu rocznym zuzyłem 24 j a na koniec stycznia
      > licznik wskazywa ł 48 j czy możliwe jest że przy takim samy
      > ustawieniu ogrzewania zużyłbym przez miesiąc tyle co przez cały
      > rok???

Piszesz, czy to możliwe, abyś zużył 24 GJ w styczniu , tak jest to możliwe . W
      miesiącach styczeń -luty są największe rozbiory ciepła ma to związek tzw z
      krzywą grzania - podawania ciepła do lokali na podstawie temperatur zewnętrznych
      . Styczeń tego roku był o wiele zimniejszy niż ubiegłego...

> Na koniec stycznia otrzymałem rozliczenie wody(6 miesięcy) oraz
      > C.O (cały rok) które wynosiło niedopłatę na wyskość 1200zł przy
      > zaliczkach na wode zimną 53 zł, woda ciepła 53 zł oraz
      > ogrzewanie 84 zł

Nic nie piszesz jaki macie rodzaj ogrzewania (miejskie, lokalna kotłownia gazowa
      czy olejowa). Z mojej praktyki widzę, że u ciebie były pobierane za niskie
      zaliczki zwłaszcza za C.O.

Dziwi mnie, że rozliczenie CW macie dzielone na dwa okresy, a nie jak w
      przypadku CO dokonywane jest raz w roku kalendarzowym.

Oba rozliczenia (CW, CO) mają wspólne koszty i nie można dzielić/rozliczać tego
      odrębnie.

----------------------------------------------------------------
      Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla
      osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
      www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
    • czajnik5 Re: Problemy z licznikami 28.02.09, 07:51
      Po pierwsze: nie słuchaj osobnika o nicku xxxll. To, co napisał, to stek bzdur.
      Jak zwykle zresztą.

Po drugie: odnośnie licznika cyrkulacji c.w.u. - należy zamontować zawór zwrotny
      za licznikiem i problem cofania zniknie. Powinien być zamontowany od początku. W
      tej chwili - jak wnioskuję z opisu - przy używaniu ciepłej wody pobierasz ją z
      przewodu głównego i cyrkulacyjnego, a tak nie powinno być.

Po trzecie: w odniesieniu do ciepłomierza - 24 GJ w styczniu dla lokalu
      mieszkalnego, to dużo. Fizycznie jest to jednak możliwe do wykręcenia. Na
      wszelki wypadek, należy poddać ciepłomierz sprawdzeniu. To, co sam możesz
      zrobić, to są trzy rzeczy:

- czy przepływomierz jest dobrany prawidłowo do przelicznika pod kątem
      częstotliwości impulsowania (ilość impulsów na dm3 powinna być taka sama w
      przepływomierzu i przeliczniku - informacje znajdziesz na obudowach tych elementów)

- czy przepływomierz jest zamontowany na właściwym przewodzie (zasilanie lub
      powrót - informacja również jest na obudowie)

- czy czujniki są zamontowane na właściwych przewodach (czerwony na zasilaniu,
      niebieski na powrocie - względnie, jeśli jeden przewód przy ciepłomierzu
      kompaktowym, to sprawdzić kolor)
      • tar-cho Re: Problemy z licznikami 28.02.09, 08:32
        Wszystkie media czyli woda i ogrzewanie jest z sieci miejskiej. Wspólnota nie posiada regulaminu energetycznego, narazie od lipca głosujemy nad uchwaleniem zwykłego regulaminu osiedla.
        czajnik5 napisał:
        > Po drugie: odnośnie licznika cyrkulacji c.w.u. - należy zamontować zawór zwrotn
        > y
        > za licznikiem i problem cofania zniknie. Powinien być zamontowany od początku.
        > W
        > tej chwili - jak wnioskuję z opisu - przy używaniu ciepłej wody pobierasz ją z
        > przewodu głównego i cyrkulacyjnego, a tak nie powinno być.
        Jeszcze przed podpisaniem aktu notarialnego moją cześcia osiedla zarządzał administrator z ramienia developera i była juz mowa że zawory zwrotne zostaną zamontowane ale zmienił sie administrator na obecnego i sprawa ucichła.
        Dzisiaj postram się napisać pismo do zarządu wspólnoty o założenie zaworu zwrotnego i wymianę liczników (moim zdaniem nawet jak zostanie założony zawór zwrotny to licznik cyrkulacji już nie dogoni zużycia licznika CW. Na chwilę obecną zużycie CW 146 m3 a cyrkulacji 33,5 m3 gdy mój sąsiad (członek zarządu) posiadający takie same mieszkanie i tak samą liczbę osób zamieszkujących lokal, ma zużycie CW 160 m3 a cyrkulacji 100 m3
        czajnik5 za chwilę pójde na klatke i sprawdzę licznik od C.O.
        Wszystkim dziękuje za odpowiedź i pomoc.
        • xxxll Re: Problemy z licznikami 28.02.09, 14:46

tar-cho napisał:

> Na chwilę obecną zużycie CW 146 m3 a cyrkulacji 33,5 m3 gdy mój
          > sąsiad (członek zarządu) posiadający takie same mieszkanie i tak
          > samą liczbę osób zamieszkujących lokal, ma zużycie CW 160 m3 a
          > cyrkulacji 100 m3

Na temat osobnika <<czajnika5>> się nie wypowiem, ale w teorii to jest on
          "mocny", zresztą jak wszyscy z TWA.

A jak już piszesz o zużyciach mediów, to ile ten wzorcowy "sąsiad" zużył GJ w
          styczniu?

----------------------------------------------------------------
          Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla
          osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
          www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
    • serafin666 Re: Problemy z licznikami 28.02.09, 17:51
      oj doradcy... on pisze o 24 j a nie GJ
      • czajnik5 Re: Problemy z licznikami 28.02.09, 19:26
        całkowitabzdura666 napisał:

> oj doradcy... on pisze o 24 j a nie GJ

A może o j 23?

Ty bezmózgowcu666

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka