Dodaj do ulubionych

Byłem wczoraj pierwszy raz w Bielsku.

IP: 80.244.128.* 18.03.05, 16:07
Chciałbym podzielić się opnią na temat moich wrażeń z BB.
Zawsze miałem wrażenie ze Bielsko to w miarę duże i ładne miasto, niestety,
to co zobaczyłem nijak miało się do moich wyobrażeń. BB zrobiło na mnie
bardzo negatywne wrażenie, nieciekawa stara część miasta, bardzo chaotyczna i
brzydka zabudowa. (oczywiście z wyjątkami) Najgorsze to chyba te ruiny w
centrum. Cóż teraz już wiem BB to małe i brzydkie miasto a szkoda.
Obserwuj wątek
    • Gość: sil Re: Byłem wczoraj pierwszy raz w Bielsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 16:33
      otóż zależy to od tego, co komu się podoba. wg mnie jest to piękne śląskie
      miasto, nie za duże, nie za małe, po prostu idealne.
      • Gość: klik Re: Byłem wczoraj pierwszy raz w Bielsku. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.03.05, 16:47
        Bielszczanie uwazają ,że Bielsko to mały Wiedeń hahahahaha.
        • Gość: Roxie Re: Byłem wczoraj pierwszy raz w Bielsku. IP: *.ny325.east.verizon.net 21.03.05, 03:47
          Wiedniem na pewno nie jest. Wieden to jedna z najwiekszych dziur w Europie.
          Srednia wieku ok. 100 lat. Rozrywki za zlamany szelag. Bielsko jest o wiele
          ciekawsze (oprocz muzeow, oczywiscie, ktore w Wiedniu sa ok).
          • mcmaxim Re: Byłem wczoraj pierwszy raz w Bielsku. 21.03.05, 09:40
            jestem ciekaw czy bylas kiedykolwiek we wiedniu, ze tak piszesz...
            ja zjezdzilem cale mnostwo stolic i duzych miast pieknego swiata, ale w stolicy austrii sie po prostu zakochalem!
            • wikin Re: Byłem wczoraj pierwszy raz w Bielsku. 21.03.05, 11:36
              eee tam praga lepsza, szkoda ze bielsko nie jest małą pragą
            • Gość: klik Re: Byłem wczoraj pierwszy raz w Bielsku. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.03.05, 12:00
              Nie bedziemy sie licytować kto zwiedził więcej stolic i innych pięknych
              miast.Ja od Wiednia wolę chocby Pragę.
    • teacherka Re: Byłem wczoraj pierwszy raz w Bielsku. 18.03.05, 20:44

Bielsko jak chyba kazde miasto ma swoje ladne i brzydkie strony, nawet Londyn
      czy Paryz maja takie, ktorych mieszkancy sie wstydza.
      Widocznie byles w zlych jego czesciach. Duza czesc miasta jest wciaz
      remontowana i pieknieje z tygodnia na tydzien. A poza tym mamy piekne gory i
      krajobrazy, ktorymi mozemy sie poszczycic.

A Ty skad jestes? Z pieknych Katowic?;)
    • Gość: bielszczanin To lepiej już się tutaj nie pokazuj !! Ha, Ha !! IP: *.bielsko.msk.pl 19.03.05, 12:36
      • Gość: malop Re: To lepiej już się tutaj nie pokazuj !! Ha, Ha IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.05, 16:37
        Niestety tej część małopolski woj,śląskie za bardzo nie służy
        a szkoda BB
        • rad81 Re: To lepiej już się tutaj nie pokazuj !! Ha, Ha 19.03.05, 17:01
          hehe cytuje: " [...]tej częsci małopolski" oj malop heh...
          PS czy przez to ze krakowski Dziennik Polski wprowadził opłaty za swoje
          artykuły juz nie piszesz co sie dzieje w tej BOGATEJ PIEKNEJ KRAINIE ;D
          małopolsce????
          PS2 co z referendum na żywiecczyźnie?? od reformy mineło juz 6 lat!!!!
          czyzby żywiecczyna niechciała do krakowa??? ;D
          nie dziwie sie, czekam az oświecim kety i andrychów zorganizują referendum w
          sprawie przyłaczenia do woj. ślaskiego to by im tylko na dobre wyszło

• Gość: oswiecimianin Re: To lepiej już się tutaj nie pokazuj !! Ha, Ha IP: *.bielsko.msk.pl 21.03.05, 15:38
            Nie sadze zeby slask mogl cos dobrego zrobic dla oswiecimia oprocz podmuchow z
            huty katowice. Najlepszy dowod to najdalsza slaska prowincja ze stolica w
            bielsku, ktora chyba niewiele zyskala przestajac byc autonomicznym
            wojewodztwem. Poza tym historycznie Oswiecim zawsze byl związany z Krakowem,
            chociażby poprzez podizały administracyjne, do II wojny swiatowej w ramach
            wspolnego powiatu z Białą, był w wojew. krakowskim. Tak wiec Slask lapy precz
            od Oswiecimia. A Bielsko kocham i pozdrawiam - jako Bielsko.
            • rad81 Re: To lepiej już się tutaj nie pokazuj !! Ha, Ha 21.03.05, 17:36
              na pierwszy ogień historia: niezbyt dokładnie znasz historie swego miasta i
              ziemi zatorskiej - pisząc zdanie typu "historycznie Oswiecim zawsze byl
              związany z Krakowem" ... Ale to zadanie domowe dla Ciebie jako mieszkanca i
              troche to smutne też że jako mieszkaniec Oświecimia nie znasz historii swego
              miasta.
              co do ekonomii. Tak sie składa że BB i cała czesc byłego woj. bielskiego w woj.
              ślaskim rozwija sie i to bardzo czego powiedzieć nie można o obszarze byłego
              woj. bielskiego w woj. małopolskim. swiadczą o tym różnego rodzaju rankingi i
              wskaźniki miast. Infrastruktura drogowa na obszarze byłego woj. bielskiego w
              woj. ślaskim sie rozwija bardzo szybko, m.in. dzieki środkom wojewódzkim ale
              takze dzieki walce woj. ślaskiego o fundusze unijne dla tej czesci
              województwa /równie dobrze wojewoda/marszałek mógłby miec w nosie rozwój tej
              czesci województwa i walczyc o fundusze tylko dla centralnej czesci ale jakos
              tak nie jest/
              Zaraz po reformie żywiecczyzna zapowiadała referendum. ok 1-2 lat temu starosta
              żywiecki na pytanie dotyczące referendum odpowiedział: "na sentymentach
              dobrobytu sie nie zbuduje. Przyszłosć żywiecczyzny jest tu w woj. śląskim"

widać coś w tym jest, referendum nie było nie ma i raczej nie bedzie..
              lepiej dla was byłoby przyłączenie do woj ślaskiego jako ze w małopolskim
              jestescie daleką prowincją krakowa, na samych granicach województwa, jeżeli
              chodzi o woj. ślaskiego to pozycja wasza byłaby dosyć silna z uwagi na bardzo
              bliskie sąsiedztwo dużych miast Katowic Tychów i BB. woj. ślaskie jest
              najatrakcyjniejszym obszarem inwetsycyjnym w kraju a co za tym idzie i miasta w
              nim leżące w oczach potencjalnych inwestorów już zyskują wiele /co prawda to od
              samego maista zalezy czy inwetsor zainwestuje, ale dzieki sile województwa
              miasto jest dostrzgeane jako potencjalne miejsce inwestcyji/. może nawet byłaby
              wspólna specjalna strefa tysko-oświęcimska?? Strefa tyska obecnie jest jedną z
              najlepszych w kraju a wiec być moze i oświęcim by na niej zyskał bezpośrednio
              bo obecnie korzysta z niej tylko pośrednio a raczej sami mieszkancy Oswiecmia
              korzystają.
              Zresztą sam wiesz najlepiej gdzie pracują mieszkancy twojego miasta.
              No ale gdybanie zostawmy.
              Co prawda naraże sie małopowi obroncy małoposlki krainy mlekiem i miodem
              płynacej wg niego ale napisze: Kety Andrychów Oświęcim bardzoby skorzystały
              gdyby weszły w skład woj. ślaskiego. Władze żywiecczyzny plusy dostrzegły już w
              99 roku dlatego referendum tak hucznie zapowiadane znikło bez echa.
              Odnośnie rozwoju ziem byłego woj. bielskiego w woj. małopolskim tego samego
              powiedziec nie mozna. Patrz droga z krakowa do BB obiecywana od długich
              lat /nic w tej kwestii sie nie zmieniło, kety andrychów dalej nic nie zyskały,
              zresztą nie bede sie tu rozpisywał/ wystarczy popatrzec na rozwój ziem byłego
              woj. bielskiego w woj. ślaskim i ziem byłego woj. bielskiego w woj.
              małopolskim. Różnice widać gołym okiem.
              Województwo nic nie robi by poprawic atrakcyjnosc waszych obszarów, dlatego
              dalej do pracy, uczyć sie i robic zakupy jeździcie do Tychów, BB czy Katowic.
        • Gość: Ruda Re: To lepiej już się tutaj nie pokazuj !! Ha, Ha IP: 62.233.171.* 22.03.05, 18:10
          Co to za baran napisał?!!!
          Pomaż sobie że B-B jest częścią małopolski.
          Raczej siostrą Katowic, hanysie.
    • tomek9991 Jakie ruiny ? 19.03.05, 17:05
      • wikin Re: Jakie ruiny ? 21.03.05, 11:44
        no właśnie o jakie ruiny chodzi ?
        bliski sprzedaży teren finexu czy odnawiany rynek ?
        • Gość: bywam w BB chodzi o rynek IP: *.server.ntli.net 21.03.05, 12:27
          to co odbudowuja przy placu ZWM (?) tam gdzie herbaciarnia i halabarda. ogolem
          lubie BB i podoba mi sie ale sorry to akurat rzeczywiscie wyglada nieciekawie i
          powoli im ta odbudowa idzie. pozdrawiam
        • aliveinchains Re: Jakie ruiny ? 21.03.05, 14:57
          wikin napisał:

> no właśnie o jakie ruiny chodzi ?
          > bliski sprzedaży teren finexu

No a co z ta sprzedażą? Znalazł sie jakiś inwestor? Jak na razie milczenie. A
          szkoda bo to atrakcyjny teren.
          • wikin Re: Jakie ruiny ? 21.03.05, 20:27
            aliveinchains napisał:

> > no właśnie o jakie ruiny chodzi ?
            > > bliski sprzedaży teren finexu
            >
            > No a co z ta sprzedażą? Znalazł sie jakiś inwestor? Jak na razie milczenie. A
            > szkoda bo to atrakcyjny teren.

no niestety jeszcze nic, ale to musi trwać
            • Gość: aliveinchains Finex sprzedany!! IP: 149.156.209.* 22.03.05, 12:13
              Apartamenty, biura, knajpki, sklepy, wielopoziomowy parking i hotel powstaną na
              terenie bielskiego Fineksu. Miasto dostanie za pofabryczny kompleks 8,1 mln zł.

Wczoraj w bielskim ratuszu rozstrzygnięto przetarg na sprzedaż Fineksu. Jego
              nowym właścicielem stanie się zarejestrowana w Warszawie spółka Bielsko
              Business Center 2. To jeden z dwóch inwestorów, którzy starali się o kupno
              pofabrycznego kompleksu. - Koncepcja tej spółki na jego zagospodarowanie jest
              lepsza niż konkurenta - mówi Tomasz Ficoń, rzecznik Urzędu Miejskiego w Bielsku.

Do ogłoszonego w styczniu przetargu na sprzedaż terenu po fabryce władze miasta
              przygotowywały się wiele miesięcy. Cieszyły się, że stanęło do niego dwóch
              inwestorów, bo poprzednie próby znalezienia chętnego na jego kupno kończyły się
              fiaskiem, mimo że Finex leży w wymarzonym miejscu.

To wielki teren z 17 budynkami, budowanymi w latach 1882-1986, dzięki czemu
              część jego hal jest malownicza i zabytkowa. Znajduje się w ścisłym centrum
              Bielska, między rzeką Białą a ulicami: Cechową, Wałową i Mostową, tuż obok
              głównego deptaka - ul. 11 Listopada. Gmina kupiła go prawie osiem lat temu od
              likwidowanych Zakładów Przemysłu Wełnianego "Finex" z myślą o stworzeniu
              ekskluzywnego biznesowo-usługowego city. Nic jednak z tego nie wychodziło, a
              kompleks był systematycznie dewastowany.

Nowy inwestor, który zapłaci za teren 8,1 mln zł, ma to zmienić. - Powstaną tu
              apartamenty mieszkalne, punkty usługowe, handlowe, lokale gastronomiczne,
              biura, hotel i wielopoziomowy parking. Koncepcja zakłada, że powstanie tu
              zadaszony deptak i będzie dominować architektura industrialna. Wszystko ma
              jednak pasować do otoczenia. Warunkiem jest też zachowanie najcenniejszych
              obiektów zabytkowych - mówi Ficoń.

Zwycięska spółka w ciągu 30 dni ma podpisać z władzami Bielska umowę
              notarialną. Według planu, który zgłosiła miastu, chce rozpocząć przebudowę
              pozostałości zakładu w grudniu 2006 i zakończyć ją w ciągu dwóch lat.

Jak nieoficjalnie wiadomo, inwestor jest powiązany z firmą, która wybudowała
              (stojące tuż obok) Centrum Handlowo-Rozrywkowe "Sfera", cieszące się w Bielsku
              ogromną popularnością.

• Gość: Tomek Re: Byłem wczoraj pierwszy raz w Bielsku. IP: *.crowley.pl 24.03.05, 13:42
      Miszkam w Bielsku od 3 lat. Niestety moje odczucia estetyczne też dalekie są od
      uznania miasta za ładne.
      Abstrahując od tego, że miasto położone jest pięknie - góry, zieleń, itp. - w
      utwerdzeniu, że miasto nie jest ładne utwierdza mnie:
      - ulica 3 Maja / róg Piastowskiej - od strony Katowic - zgroza - budynki
      brudne, odrapane, elewacja nie remontowana od czasu hotelu beskid (tak
      przyjnajmniej można odczytać z kurzu i brudu na elewacji. Zamknięty salon
      meblowy straszy syfem...Sama ulica, choc 4 pasmowa otoczona rzędem szarych
      kamienic(przepięknych ale zapuszczonych) robi przytłaczające wrażenie. Dopiero
      na wyskości Zamku, poczty i teatru jest na czym oko zawiesić. Najgorsze wg mnie
      jest to, że to pierwszy widok dla przybywających do Bielska (PKP/PKS)
      - Ruiny w centrum miasta - Michałowicza, okolice Sfery, Karpacka, biurowiec
      Fiata - czy naprawdę nie da się tego chociażby wyburzyć , albo sprzedać za
      przysłowiową złotówkę?
      - infrastruktura drogowa - przecież to miasto jest w ogóle nie przystosowane do
      natężenia ruchu jaki w nim panuję. Dziwi mnie to tym bardziej, że było ono
      swego czasu miastem wojewódzkim. Stan dróg też pozostawia wiele do życzenia,
      ale to już raczej bolączka ogólnopolska.

Innymi słowy - miasto jest ładne, ale zaniedbane. Nie widać żadnej inicjatywy
      ze strony ratusza. Przecież można odnowić elewację przy głownych szlakach
      komunikacyjnych (tak jak to zrobili np. w Rzymie) i pierwsze wrażenie o
      mieście będzie całkiem inne.
      Mimo tych mankamentów w Bielsku miszka mi się bardzo dobrze i nie zamienił bym
      tego miasta na żadne inne.

Pozdrawiam,

Tomek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka