Dodaj do ulubionych

do Albrechta i innych

IP: 62.233.231.* 17.10.05, 10:13
Z Waszych wypowiedzi , mozna wywnioskowac iz sercem i dusza jestescie za
rozwojem naszego pieknego miasta.
Mnie jednak zastanawia jedna rzecz, dlaczego szacowna GW, niezbyt dokladnie
przyklada sie do informowania o sprawach bielskich, jak dla mnie traktuje to
miasto marginalnie .
Robienie sztucznego tloku na forum, jest co najmniej bezcelowe.
Wiec moze ktos zacznie naciskac na redakcje i faktycznie cos sie zmieni w tym
temacie ?
Obserwuj wątek
    • slezan Re: do Albrechta i innych 17.10.05, 17:14
      Podjerzewam, że to kwestia ogólnie słabej kondycji lokalnych dodatków GW.
      Wydaje się, że mają za mało dziennikarzy zdolnych obsługiwać lokalne tematy.
      • albrecht1 Re: do Albrechta i innych 17.10.05, 18:06
        Zapewne masz rację Slezan. Też żałuję, że codzienne dodatki bielskiego wydanie
        zawierają góra dwa nowe tematy z miasta i okolic.
        Niemniej Panowie, dla prowadzenia mniej lub bardziej ciekawych dyskusji nie
        trzeba chyba jakiegoś "centralnego" organu prasowego. Zresztą to forum nie
        podlega redakcji Wyborczej i mozna tu wprowadzać informacje z innych gazet, czy
        z własnej obserwacji.
        Faighter, jesli masz duszę wojownika/dyskutanta to zapraszam, zostań na dłużej i
        pisz. Nie ma odczucia, żeby dyskusje tutaj były sztuczne. Po prosto staramy sie
        rozkręcic to miejsce. Pewnie jeszcze wiele mu brakuje, ale nic od razu nie
        przychodzi.
        • aliveinchains Re: do Albrechta i innych 17.10.05, 19:33
          Szerszy dodatek o BB, Cieszynie i Żywcu mamy w DZ.....ale mam wrażenie, że
          pewne wiadomości są robione na siłę aby wypełnić te kilka stron. Jak kiedyś
          wspominałem w bielskie GW siłą mogłyby byc felietony i esseje dot. tego małego
          i zróżnicowanego regionu....
        • somepoint210 Re: do Albrechta i innych 20.10.05, 05:51
          I znowu Slezan ma racje, to juz staje sie nudne:) Od dzisiaj poluje na
          stwierdzenie: "Zapewne Slezan nie masz racji", kto pierwszy?:)
    • wikin Re: do Albrechta i innych 18.10.05, 21:30
      zastanowiłbym się ile w tym spisku katowickiej redakcji GW, a ile tego że nie
      ma oczym pisać niestety,
      w mieście wychodzi tylko jeden tygodnik, którego jakość jest wątpliwa nawet dla
      samych mieszkańców
      jeśli wziąć pod uwagę że dodatek katowicki obejmuje 20 miast wielkosci bb i
      kilkadziesiąt mniejszych to te 2 artykuły na 20/30 może wcale nie wychodzi
      wcale za mało
      agora to jednak firma działająca w oparciu o realia rynkowe i gdyby widziała
      możliwość zapełnienia samodzielnego bielskiego dodatku to dawno by to zrobiła,
      jak ma to miejsce w przypadku niewiele większej Częstochowy
    • Gość: Bolek Re: do Albrechta i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 23:30
      Dobrych parę lat temu zadawałem sobie i na forum podobne pytanie. Ponieważ ten
      dodatek nic sie nie zmienił postanowiłem tej gazety nie kupować i trwam w tym
      do dzisiaj. Jak widać wszyscy na tym wyszli dobrze, gazeta nie zbankrutowała, a
      ja przestałem sie denerwować tekstami o wszystkim tylko nie o Bielsku.
      • wikin Re: do Albrechta i innych 19.10.05, 09:17
        Gość portalu: Bolek napisał(a):

> Dobrych parę lat temu zadawałem sobie i na forum podobne pytanie. Ponieważ
        ten
        > dodatek nic sie nie zmienił postanowiłem tej gazety nie kupować i trwam w tym
        > do dzisiaj. Jak widać wszyscy na tym wyszli dobrze, gazeta nie zbankrutowała,
        a
        > ja przestałem sie denerwować tekstami o wszystkim tylko nie o Bielsku.

no można i tak walczyć z GW, ale skutek może być odwrotny, mniej GW sprzedanej
        w bb, to jeszcze mniej pisania o nas, bo po co pisać skoro nikt tego nie czyta
        mam pytanie, jaką zatem dziennik kupujesz i czy poświęca ona znacząco więcej
        uwagi naszemu miastu?
        jeżeli jednak odpowiedź na to drugie pytanie byłaby negatywna, to ponawiam
        pytanie czy to spisek katowickich redaktorów czy niestety przyczyna leży w tym
        (co sami my bielszczanie wspominamy często), że w naszy mieście nie dzieje się
        za wiele?
        • Gość: Bolek Re: do Albrechta i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 10:36
          Odpowiadam - Dziennik Zachodni (piątkowy) - o niebo więcej informacji w jednym
          numerze niż za miesiąc w GW.
          • alex.stela Re: do Albrechta i innych 19.10.05, 10:43
            Co jest łatwe do wytłumaczenia, bo DZ to dziennik obejmujący wyłącznie woj.
            śląskie, który lepiej może się skupić na sprawach poszczególnych powiatów czy
            miast i ma w nich autonomicznych dziennikarzy.
          • wikin Re: do Albrechta i innych 19.10.05, 12:38
            Gość portalu: Bolek napisał(a):

> Odpowiadam - Dziennik Zachodni (piątkowy) - o niebo więcej informacji w
            jednym
            > numerze niż za miesiąc w GW.

choć słyszałem opinie niepochlebne na temat lokalnej treści DZ, to jednak jej
            nie czytam (nie licząc informacji w naszym mieście, których niewiele więcej niż
            na stronach GW), więc pozostaje mi przyznać Ci rację
            ja jednak i tak bede kupować GW, bo kupuje ją nie ze względu na dodatek
            natomiast informacje lokalne ściągam z netu, z różnych źródeł
            wracając do pytania głównego, to nie przeceniajcie naszej roli, my większego
            wpływu nie mamy na jakąkolwiek redakcję GW, swój nacisk choćby mailem do
            redakcji może wyrazic każdy,
            możemy zorganizować taki mały protest forumowiczów, ale póki nie będzie tłoku
            na forum, to przejdzie on raczej niezauważony
            • alex.stela Re: do Albrechta i innych 19.10.05, 14:06
              Święta racja. Moderatorzy nie tylko nie mają wpływu na kształt GW w wersji
              papierowej, ale nawet elektronicznej. Moderatorzy społeczni w ogóle nie mają
              związków z GW, poza incydentalną korespondencją z regionalnym adminem, więc
              dajcie im spokój :-)

A mówienie "nam się należy" nikogo nie przekona. Trzeba przekonać że "nam
              zależy", a to zupełnie co innego :-) Wikin ma rację - jakiekolwiek działania ze
              strony społeczności forumowej mają sens tylko wtedy, kiedy społeczność ta jest
              duża i zorganizowana. No i przede wszystkim aktywna.
        • alex.stela Re: do Albrechta i innych 19.10.05, 10:41
          Przestańcie z tymi spiskami! Bielsko oskarża katowickich redaktorów o spisek,
          Cieszyn bielskich redaktorów o spisek, a moim zdaniem realia są takie, że po
          prostu niewiele można napisać o tym terenie. W Cieszynie mamy, taki a nie inny,
          ale jednak, tygodnik regionalny "Głos Ziemi Cieszyńskiej" oraz dodatek do DZ. I
          to w zupełności wystarcza. Wolę to, niż dodatek do GW, w którym kilku
          dziennikarzy nie mających bladego pojęcia o regionie pisałoby bzdury (co zdarza
          się niemal w każdym wydaniu, niestety). Powinniście raczej powalczyć o własne
          dobre pismo regionalne (jakiś "Podbeskidzianin Codzienny" :-)), bo
          poziom "Kroniki Beskidzkiej" jaki jest, każdy widzi. Własny tygodnik, gdzie
          będzie wszystko tylko i wyłącznie o sprawach bielskich, bez sensacji w
          stylu "Dentysta zabił teściową!!!" na pierwszej stronie.

GW to gazeta ogólnopolska i tak należy ją traktować. Wszystkie (!) jej dodatki
          regionalne są na marnym poziomie i nie należy się spodziewać poprawy. Jeśli
          komuś się to nie podoba, niech nie kupuje :-)
          • Gość: Bolek Re: do Albrechta i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 10:48
            "Poziom Kroniki Beskidzkiej" - a ma ona poziom ? Jeżeli uznać, że leży, to
            rzeczywiście jest poziom.
          • Gość: ddd Re: do Albrechta i innych IP: *.cyberczad.pl 19.10.05, 17:52
            Był już kiedyś "Dziennik Beskidzki" ale sie długo nie ostał. Nie uważam, żeby
            była nam potrzebna aż oddzielna gazeta codzienna
            • vobi Re: do Albrechta i innych 19.10.05, 18:17
              Gość portalu: ddd napisał(a):

> Był już kiedyś "Dziennik Beskidzki" ale sie długo nie ostał. Nie uważam, żeby
              > była nam potrzebna aż oddzielna gazeta codzienna

Codzienna nie, ale tak naprawde nie mamy nawet porzadnego tygodnika.
              Kronika B. to bardziej rodzaj regionalnego tabloidu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka