Dodaj do ulubionych

RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz

IP: *.tsi.tychy.pl 04.01.07, 16:22
Jutro zostanie oficjalnie otwarta komórka RAŚ na teren cieszyńskiej części
Górnego Śląska z siedzibą w Bielsku przy ulicy Pod Niprem 12. Miejmy nadzieję,
że to otwarcie na południową część Górnego Śląska sprawi większe poparcie
naszej sprawy, Autonomii Śląskiej, na tym terenie. Zapraszamy do współpracy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 18:33
      Ja tam się nie czuję Ślązakiem i jestem przeciwko autonomii i brataniu się ze
      Śląskiem. Podobnie, jak sądzę, 95% urodzonych w Bielsku.
      • Gość: numma Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: 81.219.123.* 04.01.07, 19:12
        Mów zatem za siebie. Gdybyśbyłrdzennym bielszczaninem, mówiłbyś inaczej.
        • Gość: Michał Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:06
          No, jestem rdzennym bielszczaninem i nie czuję nic wspólnego z górnikami
          zalewającymi lokalne kurorty w weekendy. Nie widzę dookoła niczego, co by się
          wiązało ze Śląskiem. Moi znajomi mówią po polsku, nie pracują na kopalni, nie
          mieszkają w familokach, nie mają na imię Truda i Herman i nie mają połowy
          rodziny w Niemczech. To, co było tutaj sto lat temu, pozostawiam historykom.
          Podobnie nie interesuje mnie specjalnie szukanie punktów styku np. z Izraelem,
          bo sto lat temu w Polsce żyło sporo Żydów. A już najmniej interesują mnie
          pierduły o jakiejś tam autonomii Śląska.
          • Gość: Andrzej Brawo Michał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 09:32
            Popieram to co pisze Michał w 100%. Wsadz sobie Arnoldzie tą swoją autonomie w
            wiadome miejsce. Wara od B-B !!
            • Gość: pawel_bielsko nie dla tego pomyslu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.01.07, 19:21
              Zgadzam sie z Michalem. Jako rdzenny mieszkaniec Bielska Bialej jestem absolutnie przecziwny jakiejkolwiek Autonomii Saskiej, poniewaz jestem bielszczanienem i Polakiem. Zgadzam sie z teza, ze ponad 90% mieszkancow uwaza podobnie.
              • Gość: korekta Re: nie dla tego pomyslu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:53
                Czy mógłbyś zatem uprawiać działalność charytatywną na własny rachunek?
                Proponuję zadeklarować jakąś stałą kwotę na utrzymanie biurokracji centralnej i
                mechanizmów redystrybucji środków.
          • Gość: numma Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: 81.219.123.* 05.01.07, 10:53
            Ej, stary! Po pierwsze racz odróżnić Śląsk Cieszyński od Górnego Śląska. To i to nazywa się śląsk, i tyle. A kopalnie nie majątutaj nic do rzeczy - tam są prusoki, a tutaj cysaroki. Po drugie: rdzennym, tzn: ptok, krzok czy pniok? (jeżeli Ci te określenia wogóle cokolwiek mówią...). Po trzecie: jakie sto lat? Do II wojny śląsk miał autonomię - a Bielsko było w woj. śląskim.
            • zywy63 Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 06.01.07, 17:37
              Numma napisał:
              "...Do II wojny śląsk miał autonomię - a Bielsko było w woj. śląskim.""

Ale Biała była KRAKOWSKA!!! :-)
              • albrecht1 Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 06.01.07, 19:44
                Już predzej małopolska, bo nazwa "krakowska" to zaledwie 20 lat w
                kilkusetletniej historii Białej.
      • Gość: zenek Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.01.07, 20:50
        Możesz to rozwinąć?
        • Gość: zenek Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.01.07, 20:51
          Mój post jest kierowany oczywiście do nummy
          • Gość: numma Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: 81.219.123.* 05.01.07, 10:54
            A co tu jeszcze można rozwinąć? Bo nie rozumiem.
            • Gość: zenek Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.01.07, 21:23
              Ano to co ma bycie rdzennym mieszkańcem do czucia się ślązakiem. Za nic nie mogę zrozumieć co miałeś na myśli.
    • Gość: pop-art Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 19:04
      Niech sobie hanysy otwierają biura w Cieszynie a nie w Bielsku!!
      • Gość: numma Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: 81.219.123.* 04.01.07, 19:11
        A w czym Cieszyn jest bardziej slaski od Bielska?
        • Gość: Nowszy Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:46
          Tak ich Bielsko bardzo obchodzi, że nawet nie znaja prawidłowej nazwy ulicy.
          Informują, że bedą działac przy ul. Pod Niprem. Czyli już na wstepie schodzą do
          podziemia. I pewnie tak zostanie na wieki wieków. O Białej w ogóle nie
          wspominają, więc mówia o mieście, ktorego nie ma, bo to które istnieje to
          Bielsko - Biała.
    • Gość: zgryźlak bielsko-b Wypchaj się z tym Górnym Śląskiem, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:40
      Gość portalu: arnold napisał(a):

> Jutro zostanie oficjalnie otwarta komórka RAŚ na teren cieszyńskiej części
      > Górnego Śląska z siedzibą w Bielsku przy ulicy Pod Niprem 12.

tu jest Śląsk Cieszyński, bez hanysów!!!!!
      • Gość: numma Re: Wypchaj się z tym Górnym Śląskiem, IP: 81.219.123.* 05.01.07, 10:55
        > tu jest Śląsk Cieszyński, bez hanysów!!!!!

I tutaj się zgadzam w 100% :-)
    • rostbb Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 04.01.07, 21:47
      Gość portalu: arnold napisał(a):

> Górnego Śląska z siedzibą w Bielsku przy ulicy Pod Niprem 12. Miejmy nadzieję,
      > że to otwarcie na południową część Górnego Śląska sprawi większe poparcie
      > naszej sprawy, Autonomii Śląskiej, na tym terenie. Zapraszamy do współpracy.

W Bielsku pod Niprem to jest tylko dno potoku i ciężko się tam dostać. Dlaczego?
      Kto tutejszy, to wie.Ale może masz na myśli ulicę Nad Niprem?
      Życzę wiele sukcesów-autonomicznych.
      P.S.
      Nie ma cieszyńskiej części Górnego Śląska.I nie będzie.
    • Gość: Gorol Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.bsb.vectranet.pl 04.01.07, 22:18
      Nie interesuje mnie ani RAŚ ani pomysły typu silesia. To co zwiazane z
      hanysowem to są wasze sprawy a co do RAŚ jeszcze, to nie myślcie że swoją
      fantazję kiedykolwiek urealnicie.
      • arnold7 Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 04.01.07, 22:54
        Moim zdaniem ten watek to prowokacja. Ktos tu sie podszywa stosujac podobnie
        wygladajacy nick.

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku zycze wszystkim mieszkancom Bielska i
        Bialej:) W tym jak najmniej katowickich łap na waszych pieniadzach...

• Gość: pikuś Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 10:14
          Zauważcie, że jak chodzi o coś co mozna wyrwać, wydoić, zagrabić i
          przywłaszczyć z naszego miasta to Bielsko wtedy należy do Śląska, ale w
          przypadku gdy trzeba zainwestować z katowickiej "centrali" to Bielsko do
          Śląska nie należy. Hanysowska mentalność Kalego.
    • Gość: celop robcie sobie autonomie w Hanysowie... IP: *.sgh.waw.pl 05.01.07, 13:18
      mam paru dobych znajomych z Gornego Slaska, nie mam nic przeciwko temu
      regionowi Polski, ale bb nie jest jego czescia i wkurza mnie "imperializm"
      niektorych bywajacych na tym forum Hanysow... Jest stolica regionu zwyczajowo
      okreslanego Podbeskidziem lub(wersja dla osob nie godzacych sie z jego
      istnieniem) czescia Slaska Cieszynskiego i nie znam nikogo urodzonego, jak ja,
      w bb, kto identyfikowalby sie ze Slaskiem
      • jan_hus Re: robcie sobie autonomie w Hanysowie... 05.01.07, 13:37
        Zmartwię Cię. Ja urodziłem się w BB i w popieram działania RAŚ, mające na celu
        zapewnienie N A S Z E M U regionowi autonomii. Co więcej wiem, iż członkami RAŚ
        są też osoby z Bielska-Białej. Nie ma w Polsce ugrupowania, które w takim
        stopniu jak RAŚ akcentowałoby potrzebę decentralizacji i upodmiotowienia
        społeczności lokalnych. Mam nadzieję, że oddział RAŚ w M O I M mieście prędzej
        czy później powstanie.
        • Gość: celop Re: robcie sobie autonomie w Hanysowie... IP: *.sgh.waw.pl 05.01.07, 13:58
          ciekaw jestem tylko jakie sa przeslanki, by akurat ta czesc Polski, a nie inna
          mialaby stac sie autonomiczna. Sukces jakiegokolwiek regionu w tej sprawie
          oznaczalby poczatek roszczen innych regionow na podstawie precedensu. Moze
          stworzmyy z Polski panstwo federalne...?

> Zmartwię Cię. Ja urodziłem się w BB i w popieram działania RAŚ

Naprawde bardzo mi przykro, ze zaliczasz sie do tak lilipuciej mniejszosci:)
          • albrecht1 Re: robcie sobie autonomie w Hanysowie... 05.01.07, 14:30
            Gość portalu: celop napisał(a):

> Sukces jakiegokolwiek regionu w tej sprawie
            > oznaczalby poczatek roszczen innych regionow na podstawie precedensu. Moze
            > stworzmyy z Polski panstwo federalne...?

Roszczeń jakich? Nikt nie kwestionuje terytorialnej jedności Polski.
            Byłby to raczej precedens w stronę roszczeń mieszkańców o dobre zarządzanie i
            rozwój regionów. Wszystkich mieszkańców bez wzgledu na wyznanie czy narodowość.
            Chyba że lubisz obecną modę centralizacji, gdzie wetuje się postanowienia
            legalnie wybranych władz samorządowych w kwestii wydatków unijnych funduszy.
            Ostatni przykład- v-ce premier Roman odbiera 700 mln euro i sam decyduje jak je
            wydać.
            Na marginesie- popatrz na przykłady innych cywilizowanych państw federalnych
            USA, Kanady, Szwjcarii, Anglii,RFN czy Hiszpanii. Nie znam nikogo kto nie
            chciałby żyć na tak wysokim poziomie jak tamtejsi obywatele. Chyba warto równać
            do najlepszych.
            • pawelcio23 Re: robcie sobie autonomie w Hanysowie... 07.01.07, 00:23
              > Byłby to raczej precedens w stronę roszczeń mieszkańców o dobre zarządzanie i
              > rozwój regionów.

Nie mam nic przeciwko temu, żeby regiony były dobrze zarządzane i miały większą
              autonomię. Tylko dlaczego Bielsko-Biała ma być akurat w regionie Górnego Śląska?
              • albrecht1 Re: robcie sobie autonomie w Hanysowie... 07.01.07, 12:11
                Moim zdaniem dlatego
                www.ksiestwocieszynskie.republika.pl/bielsko.html
                , choc i dlatego że Górny Śląsk dysponuje wiekszym potencjałem gospodarczymniż
                Małopolska.
                Lecz jeśli Bielszczanie w takiej czy innej formie nie bedą tego chcieli, to tak
                się nie stanie.
        • Gość: Michał Re: robcie sobie autonomie w Hanysowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:14
          > Mam nadzieję, że oddział RAŚ w M O I M mieście prędzej
          > czy później powstanie.

Tylko gdzie znajdziecie tak małą kanapę...
          • Gość: Łukasz Re: robcie sobie autonomie w Hanysowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:20
            Nie martw się, bielszczan śląskiej proweniencji, popierających RAŚ, jest nie tak
            mało jak myślisz.
            • Gość: Michał Re: robcie sobie autonomie w Hanysowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:22
              > Nie martw się, bielszczan śląskiej proweniencji, popierających RAŚ, jest nie ta k
              > mało jak myślisz.

No to jedźcie sobie do familoku w Brynowie i się autonomizujcie.
              • albrecht1 Re: robcie sobie autonomie w Hanysowie... 05.01.07, 14:23
                Możemy to robić tez w Bielsku. Nie ma żadnego przepisu który by tego zabraniał,
                a terenem działalności stowarzyszenia jest obszar całej RP.
                • Gość: matthaeus Re: robcie sobie autonomie w Hanysowie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:06
                  Przeciez Bielsko to jest dawny Slonsk Austriacki a podbeskidzie to jest jakis
                  sztuczny twor tak jak Opolszczyzna ktorej mieszkancy czuja sie Slonzakami i
                  maja swiadomosci ze zyja na Gornym Slasku. Moze w Bielsku wiekszosc ludzi nie
                  identyfikuje sie ze Slaskiem bo jest to ludnosc naplywowa. Ale juz w wioskach
                  pod Bielskiem mieszkaja rodowicie Slazacy Cieszynscy. A w herbie Bielska jest
                  przeciez orzeł Gornoslaski zloty na niebieskim tle.
    • Gość: Ślązak Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 20:39
      Wwreszcie. bielsko i jest i było śląskie, austriackie, zydowskie i nasze.
      Cieszę się, że RAŚ jest już u nas.
      Trzymajmy się.
      • Gość: aliveinchains Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 21:48
        RAŚ w BB może ma 0,002 % poparcia a i ta liczba mogłaby być zawyżona zwłaszcza
        po ostatnich wyborach - sami się skompromitowali nawet we własym gnieźdze
        zwanym GOP i ROW...

Nie znam ulicy POd Niprem...jest Nad Niprem i nie zauwżyłem jakiś folderów czy
        tabliczek RAŚ.

Jeśli jest w BB delegatura tej organizacji to może jest to mieszkanie naszego
        moderatora:-)

Autonomia przy obecnej sytuacji społecznej GOP i ROW byłaby dla nas
        niekorzystna....
        • Gość: Andrzej Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 23:13
          No właśnie - jest to tylko szum medialny. Ruch Autentycznych Ślimoków (RAŚ)
          tylko straszy i straszy. Ale jest takie powiedzenie - starej baby ch..m nie
          przestraszysz...
          • slask15071920 Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 06.01.07, 11:13
            ja bym to Bielsko zostawił tak jak jest, Ślązaków tam mało a ludzie jak widać
            chcą przytakiwać główką Kaczyńskim, Leperowi i Giertychowi.Niech dalej liżą
            d...e Warszawie.

Nie rozumią po prostu słowa "AUTONOMIA"
            • Gość: zgryźlak bielsko-b I o to chodzi Hanysie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 12:01
              slask15071920 napisał:

> ja bym to Bielsko zostawił tak jak jest, Ślązaków tam mało

I oto chodzi Hanysie, bądzcie łaskawi nas zostawić

>a ludzie jak widać
              > chcą przytakiwać główką Kaczyńskim, Leperowi i Giertychowi.

Co ma piernik do wiatraka. Obejrz sobie wyniki wyborów, to bedziesz wiedział
              bucu, ze ci panowie nie ciesza sie tu poparciem

>Niech dalej liżą
              > d...e Warszawie.
              >
              > Nie rozumią po prostu słowa "AUTONOMIA"

Autonomię to wolelibysmy mieć od Katowic na początek.
              A d.... to mozesz nam polizać na to konto

• Gość: Silus Re: I o to chodzi łapańcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:02
                zgryźlak bielsko-b napisał:
                Autonomię to wolelibysmy mieć od Katowic na początek.
                > A d.... to mozesz nam polizać na to konto

Ale na jakie konto mam ci to zrobić?
                Zacofany jesteś!
                W takim zcentralizowanym kraju rządzi Warszawa, a nie Katowice.
        • Gość: pkw Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 14:07
          Ciekawe spostrzeżenia. Zdecydowane zwycięstwo z LPR i Samoobroną
          stowarzyszenia, które korzysta wyłącznie ze środków własnych i nie ma darmowych
          występów w TV to faktycznie kompromitacja. Wyniki rzędu 7-8% w okręgach GOP i
          ROW, 9% w samych Katowicach to prawdziwa klęska. Ciekawe z jaką przewagą z RAŚ
          wygrałoby stowarzyszenie powołane przez pana maloppo czy jam mu tam.
    • pawelcio23 Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 07.01.07, 00:20
      > Górnego Śląska

Cieszyńskiej części Górnego Śląska???
      Do tej pory wydawało mi się że Górny Śląsk i Śląsk Cieszyński to dwa zupełnie
      odrębne terytoria. A tu proszę - okazuje się, że jeden wchodzi w skład drugiego....
      ech....
      • Gość: trolotox Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: 89.174.33.* 07.01.07, 00:30
        > Do tej pory wydawało mi się że Górny Śląsk i Śląsk Cieszyński

ano zdawało ci się, a raczej tak się (niedo)uczyłeś w szkole. Typowe
        • pawelcio23 Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 07.01.07, 01:04
          Przecież Śląsk Cieszyński nie należał do Prus, ale do Austrii.
          Stąd:
          Górny Śląsk = Śląsk Pruski
          Śląsk Cieszyński = Śląsk Austriacki
          • Gość: trolotox Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: 89.174.33.* 07.01.07, 10:34
            > Przecież Śląsk Cieszyński nie należał do Prus, ale do Austrii.
            > Stąd:
            > Górny Śląsk = Śląsk Pruski
            > Śląsk Cieszyński = Śląsk Austriacki

a co z okresem gdy Księsto Cieszyńskie nie było pod panowaniem Habsburgów ? zaś
            Bielitz w tym czasie było w Księstwie Pszczynskim ?

Stosujesz typowe propagandowe uproszczenie, które wpajali w szkołach nauczyciele
            "historii", którzy tak naprawdę powinni jedynie wykładać "historię ruchu
            robotniczego na terenach woj. Stanisławowskiego"
            • Gość: rostbb Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: 81.219.123.* 07.01.07, 10:49
              Człowieku,nie kompromituj się. Odrobinę pokory. Nie wszystko
              co z Górnego Śląska musi być górą nad innymi.A kto Ciebie uczył historii?
              • Gość: trolotox Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: 89.174.33.* 07.01.07, 11:11
                A jakieś argumenty merytoryczno-historyczne potrafisz przytoczyć ?
                Oprócz sloganu, że Śląsk austryjacki to... A Śląsk niemiecki to ....

A co to jest Śląsk austryjacki ? Co to jest Śląsk niemiecki ?

Historii niestety też uczyli mnie patiomkinowcy i tym podobni historycy z PRLu
                na szczęście jako że moi przodkowie nie przybyli z kurnej zabużańskiej chaty i
                nie w wmówiono im że to wszystko w około zbudowali Polacy zamieszkujący od
                tysiącleci te prastare "mazowieckie" ziemie, więc nie musiałem polegać na
                wygadywanych przez nich bzdetach jak na prawdach absolutnych.
                • rostbb Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 07.01.07, 11:57
                  Otóż wszystkie tego typu dyskusje dotycza w gruncie rzeczy histori , przez
                  jednych pojmowanej tak a przez innych inaczej. Ona była i to ma do siebie.
                  Teraz nie ma Śląska pruskiego czy austyjackiego w pojeciu politycznym.Jest
                  województwo ślaskie(zlepek bez składu i ładu) a nie górnoślaskie i jest Górny
                  Ślask i Ślask Cieszyńskijako krainy geograficzne i nie tylko. Ja akurat też
                  sroce spod ogona nie wypadłem , ale co to ma do rzeczy. Czy RAŚ ma lansować
                  tezę Śląsk dla Ślązaków? Co to Ślązizm.? Albo Górnoślązizm? Czy jak?
                  Samorządność dla wszystkich a nie dla GOP-u.
                  • Gość: trolotox Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: 89.174.33.* 07.01.07, 12:41
                    Jest Śląsk
                    potem jest Śląsk Dolny i Górny,
                    a potem księstwa Cieszyńskie, Raciborskie, Pszyczyńskie.... aż do Zatorskiego

ciekawe czy wg. ciebie istnieje Mazowsze i Mazowsze Płockie ?

No ale cóż jak ktoś ma książkę do historii złożoną z dwóch kartek zawierającą
                    daty 1763 i 1945, to o czym tu dyskutować, o fobiach GOPowskich ? Tu proponuję
                    pogadać z Rajmundem :-)

Tak gwoli informacji Bielsko już kiedyś przed wojną leżało na terenie
                    autonomicznego woj. Śląskiego (bez typowo polskiego rozdzierania na kawałki byle
                    tylko miec wadzem i urzednikow) i bez dopisków Górnego, Raciborskiego :-) czy
                    innego. I jakoś całkiem nieźle w tej autonomii sobie radziło, no ale wtedy
                    Bielsko zamieszkiwali bielszczanie, a nie "podbeskidzianie" (zwykle z
                    Druskiennik) :-)
                    • rostbb Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 07.01.07, 19:32
                      Gość portalu: trolotox napisał(a):

> Jest Śląsk
                      > potem jest Śląsk Dolny i Górny,
                      > a potem księstwa Cieszyńskie, Raciborskie, Pszyczyńskie.... aż do Zatorskiego
                      >
                      > ciekawe czy wg. ciebie istnieje Mazowsze i Mazowsze Płockie ?
                      >
                      > No ale cóż jak ktoś ma książkę do historii złożoną z dwóch kartek zawierającą
                      > daty 1763 i 1945, to o czym tu dyskutować, o fobiach GOPowskich ? Tu proponuję
                      > pogadać z Rajmundem :-)
                      >
                      > Tak gwoli informacji Bielsko już kiedyś przed wojną leżało na terenie
                      > autonomicznego woj. Śląskiego (bez typowo polskiego rozdzierania na kawałki
                      byl
                      > e
                      > tylko miec wadzem i urzednikow) i bez dopisków Górnego, Raciborskiego :-) czy
                      > innego. I jakoś całkiem nieźle w tej autonomii sobie radziło, no ale wtedy
                      > Bielsko zamieszkiwali bielszczanie, a nie "podbeskidzianie" (zwykle z
                      > Druskiennik) :-)

Dziabnąłem sobie dwa piwczany(żeby Cie nie urazić nie napiszę jakie) i od razu
                      mnie olśniło. Koniec tej jałowej dyskusji.Wsje ruskije sabaki , tolko Ty
                      mołodjec. Sorki ,że nie cyrylicą .Radzę idż w moje ślady.Też Ci pomoże.
          • Gość: silesia_superior Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.ittp.media-com.com.pl 08.01.07, 16:02
            kolego cofnij sie troche wczesniej , przed Wojnami Ślaskimi (1740-1763)caly Górny Slask byl czescia Austrii , wczesniej Czech ... ale do tychze Wojen Slaskich , Ksiestwo Cieszynskie bylo tylko jednym z kilku Ksiestw GORNEGO ŚLASKA tak jak , po wojach Ślaskich natomiast pozostal w rekach Habsburgów podczas gdy RESZTA Gornego Ślaska przeszla pod wladanie Pruskie.

wkurza mnie jak czytam na tym forum pseudonaukowe wywody ludzi ktorzy nie maja pojecia o miejscu w ktorym zyja. i dwie najwazniejsze uwagi dla was:
            1) Bielsko to jest , byla i bedzie czesc ŚLASKA, GORNEAGO SLASKA i SLASKA CIESZYNSKIEGO.
            co do calosci miasta Bielsko-Biala to jest to miasto SLASKO-Malopolskie koniec kropka takie sa fakty.
            2) Gorny SLask to nie tylko gornicy i zadymiona wielkomiejska aglomeracja , Gorny Slask to takze oprocz przepieknego Slaska Cieszynskiego, zachodnia-rolnicza jgo czesc z takimi miastami jak OPOLE (stolica historyczna Gornego Slska) , Racibórz, Krapkowice, Strzzelce, Kluczbork, Lubliniec , no i oczywiscie Gorny Slask Czeski na sklada sie Slask Opawski i czeski Ślask Cieszynski.
            • pawelcio23 Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 08.01.07, 22:40
              > kolego cofnij sie troche wczesniej , przed Wojnami Ślaskimi (1740-1763)caly Gó
              > rny Slask byl czescia Austrii , wczesniej Czech ...

Całą tę sprawę rozpatrywać można na dwóch płaszczyznach historycznej i współczesnej.
              Jeśli chodzi o historię - cały Śląsk rozpadł się początkowo na księstwo
              wrocławskie i księstwo opolskie (później opolsko-raciborskie), to zaś zostało
              znów podzielone na cieszyńskie, bytomskie, raciborskie i opolskie. Zatem
              historycznie rzecz biorąc księstwo cieszyńskie nie może wywodzić się z "Górnego
              Śląska", bo formalnie takiego tworu administarcyjnie-politycznego nie było.
              Owszem przyjęło się uważać cały region księstwa opolsko-raciborskiego mianem
              Górnego Śląska, lecz była to nazwa wówczas bardziej zwyczajowa. Nie istniało
              żadne "księtwo górnosląskie" ani żaden twór administracyjny o nazwie Górny
              Śląsk. Śląsk Cieszyński wywodzi się zatem z podziału księstwa opolskiego i z
              historycznego punku widzenia do niego właśnie należy.
              Natomiast rozpatrywanie sprawy ze współczesnego punku widzenia, pozwala
              zauważyć, ze obecnie w świadomości społecznej pojęcie "Górny Śląsk" odnosi się
              tylko do terenów Wyżyny Śląskiej. Przeciętny mieszkaniec nie powie : "Mieszkam w
              Bielsku- zatem mieszkam na Górnym Śląsku", turysta np z Warszawy wybierający
              się na narty do Wisły nie powie "Wybieram się na narty na Górny Śląsk" a
              kuracjusz z Gdańska leczący się w Ustroniu nie powie "Wypoczywałem w pięknym
              sanatorium na Górnym Śląsku". Po prostu obecnie w świadomości społecznej Bielsko
              i Śląsk Cieszyński NIE LEŻĄ na Górnym Śląsku. Współcześnie w świadomości
              społecznej nastąpiło zawężenie pojęcia "Górny Śląsk" właśnie do terenów Wyżyny
              Śląskiej.
              Posumowując:
              - z historycznego punktu widzenia Bielsko należy do Śląska, Księstwa Opolskiego,
              Księstwa Cieszyńskiego;
              - współcześnie w świadomości społecznej Bielsko nie jest częścią Górnego Śląska.
              • Gość: korekta Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:45
                Pojęcie Górnego Śląska pojawia się w oficjalnej nomenklaturze XV w. Pojawiają
                się także górnośląskie zgromadzenia stanowe. Obejmują nie tylko obszar dawnego
                księstwa opolsko-raciborskiego (wraz z Cieszynem), ale także księstwo opawskie
                i wyodrębnione z niego księstwo karniowskie. Termin Górny i Dolny Śląsk, lub
                obojga Śląski jest od tego czasu stosowany powszechnie w tytulaturze.
                • pawelcio23 Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 09.01.07, 18:51
                  > Pojęcie Górnego Śląska pojawia się w oficjalnej nomenklaturze XV w.

Na zasadzie analogii można by zatem powiedzieć:
                  Pojęcie "Podbeskidzia" pojawia się w oficjalnej nomenklaturze w 2 poł XX wieku i
                  od tego czasu jest powszechnie stosowane - tym samym usankcjonowac istnienie
                  takiej nazwy, czemu sprzeciwiają się zdaje się zwolennicy górnośląskości Bielska.

Dodatkowym arumentem za tym, żeby usankcjonować oficjalnie powstanie nowego
                  regionu - "Podbeskidzie" (choć sama nazwa nieco dyskusyjna) jest fakt, że
                  obecnie Bielsko-Biała i powiat bielski leżą w dwóch odrębnie historycznie
                  regionach i mówienie, ze Bielsko Biała jest miastem śląsko- małopolskim jest
                  nieco karkołomne i mało wygodne (acz nie pozbawione historycznych uzasadnień).
                  • Gość: korekta Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 23:42
                    Tyle, że to Podbeskidzie to efemeryda, która kurczy się w oczach w
                    błyskawicznym tempie. Niedługo poza BB nie będzie zainteresowanych reaktywacją
                    tego tworu, więc i tradycji z nim związanych, niezbyt długich i chlubnych, nie
                    będzie komu pielęgnować.
                    • wikin Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz 10.01.07, 19:52
                      Gość portalu: korekta napisał(a):

> Tyle, że to Podbeskidzie to efemeryda, która kurczy się w oczach w
                      > błyskawicznym tempie. Niedługo poza BB nie będzie zainteresowanych
                      reaktywacją
                      > tego tworu, więc i tradycji z nim związanych, niezbyt długich i chlubnych,
                      nie
                      > będzie komu pielęgnować.

wyjątkowo trafnie to ująłeś z tymże w stosunku do Śląska
                      to Śląsk jako region w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat błyskawicznie się
                      skurczył, a to co zostało znacząco się zmieniło, i to ze Śląska ubyło
                      (wyjechało) wielu zainteresowanych i żyjących jego tradycjami
                      to własnie niezrozumienie tych zjawisk i nierealne podejście do obecnej
                      rzeczywistości powoduje, że szczytna idea decentralizacji, zwiększenia roli
                      samorządu w wydaniu RAŚ nie jest alternatywą nawet dla powszechnie
                      krytykowanego rządów braci K
                      natomiast Podbeskidzie nie jest regionem historycznym, jak narazie nie miało
                      się okazji kurczyć, i nie potrzebuje żadnych Podbeskidzian do pielęgnowania
                      swoich tradycji, za to może łączyć w sobie mniejsze regiony kulturowe i łączyć
                      poprzez coraz silniejsze powiązania gospodarcze, administracyjne czy położenie
                      geograficzne i tak się własnie dzieje
            • Gość: czytelnik Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: 81.219.123.* 10.01.07, 21:00
              pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedysta:Graczyk/brudnopis
    • rad81 o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.przeciwn 07.01.07, 14:45

widze, że niektórzy /98% forumowiczów/ nie wiedzą o co chodzi z powrotem do
      autonomii i widzą ją tak jak ja ją widziałem jescze 2 lat temu cyli
      jako "działalność wywrotowców dążących do oderwania regionu od kraju itd. bzdety

Na szczęście chyba mnie oświeciło choć troche w tym temacie. Ja ją pojmuje i te
      działania na jej rzecz jako walkę o samorząność o samo decydowanie o sobie.
      Chodzi o to aby ten najbogatszy region bo /woj. śląskie jest najbogatszym
      regionem kraju/ wypracowywujący blisko 20% PKB, zamieszkany przez blisko 5 mln
      ludzi, zajmujący pierwsze meijsce we wsyztskich rankingach wreszcie mógł sam o
      sobie decydowac. Aby te pieniądze, które stąd wypływają a wracają w kwotach
      zncznie znacznie zncznie mniejsych w postaci dotacji na kilka inwestycji
      wreszcie zostawały tutaj i tutaj były inwestowane.
      Do pomysłu autonomii sam sie przekonał po przestudiowaniu Ustawy Konstytucyjnej
      z 15 lipca 1920 r. zawierającej statut organiczny Województwa Śląskiego
      nadający województwu śląskiemu szeroką autonomię.

Przekonała mni do tego jescze mocniej ciągle postępująca centrlizcja /to juz
      przerabiliśmy przez ponad 50 lat/ o czym świadczą poczynania kaczynskich romana
      i andriu, kiedy to zabierają kilkaset mln euro przeznconych na szkolnictwo z
      regionu, bo precież z pozycji warszawy lepiej widać na co mamy je wydac, kiedy
      to zabierają 2 mld euro nam na rzecz regionów wschodnich aby spłacić dług
      wyborczy itd/ walka o autonomie, powrót to nic innego jak walka o samorząność,
      o to byśmy sami mogli wreszcie o sobie decydować, bo do tego mamy prawo.
      Autonomi nadana ustwa konstytucyjną z roku 1920 objmowała własny budżet, własny
      sejm niezleżny od tego z wiejskiej. Ponadto obejmowała:
      jęyk urzędowy, ustawodawstwo dotyczące samorządu lokalnego oraz dotyczące władz
      administracyjnych i podziału administracyjnego woj. śląskiego;
      ustawodawstwo sanitarno-epidemiologiczne; ustawodawstwo o organizacji policji i
      żandarmerii, ustawodawstwo o nadzorze budowlanym ("policja budowlana")
      ustawodawstwo dotyczące szkolnictwa; ustawodawstwo w sprawach wyznaniowych - z
      wyłączeniem spraw uregulowanych konkordatem; ustawodawstwo dotyczące zwalczania
      ubóstwa;
      ustawodawstwo regulujące szeroko rozumianą politykę rolną, melioracje i
      budownictwo wodne - bez prawa do budowy kanałów i regulacji rzek granicznych;
      ustawodawstwo o zaopatrzeniu ludności w energię elektryczną i w sprawie
      transportu lokalnego.
      /Na podstawie Ustawy Konstytucyjnej z 15 lipca 1920 r. zawierającej statut
      organiczny Województwa Śląskiego", Dz.U.RP z 1920 Nr 73 poz. 497/

• Gość: celop Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.chello.pl 08.01.07, 16:55
        nie znam tej ustawy (nie z lenistwa tylko z braku czasu) i przynajmniej na
        razie nie zamierzam jej czytac, podobnie, jak nie znam statutu RAS.

O Ruchu Autonomii Slaska slyszalem jednak wielokrotnie w TVP regionalnej i
        zawsze mowiono glownie o ideologicznych("czuje sie Slazakiem"), mniej o
        merytorycznych zapatrywaniach jego czlonkow(co pewnie bylo bledem
        dziennikarzy). I chyba wlasnie dlatego prawie wszyscy bielscy forumowicze
        odrzucaja idee mieszaniamiasta bb w sprawy RAS-u. My Slazakami nie jestesmy i
        nie chcemy byc. Nawiasem mowiac, z czystej ciekawosci: chcecie w zakres
        Autonomii wlaczyc Sosnowiec?:)

Swoja droga sam jestem ciekaw, dlaczego ktos marnuje czas na walke o realizacje
        tak utopijnych idei. Oczywiscie, mozna stawiac sobie pytanie, jak dalece moze
        byc posunieta samorzadnosc w panstwie, ale ciezko znalezc optymalny jej zakres,
        bo kazdy model kryje inne wady i zalety. Tym bardziej, ze zadna inna czesc
        kraju nie domaga sie zadnego rodzaju autonomii, a ewentualne reformy musialyby
        dotyczyc wszystkich czesci w rownym stopniu dla zachowania sprawiedliwosci, co
        jest rzecza oczywista(no i przeciez dotyczylyby istniejacych jednostek
        terytorialnych, a nie regionow historycznych, jak Kaszuby, czy Slask, wiec
        jezeli juz to nazwijcie sie Ruch Autonomii Wojewodztw).

Byc moze po ewentualnym glebszym zastanowieniu sam bylbym zwolennikiem
        federalizacji kraju(czy nie o to Wam chodzi?), ale do cholery to sa jedynie
        wizje science fiction, bo modeli panstwa na Swiecie jest wiele i z wiekszoscia
        z nich mozna osiagnac sukces gospodarczy w kazdym regionie nalezacym do kraju,
        trzeba tylko sprawiedliwych i madrych rzadow. Zatem raczej nikt nie bedzie w PL
        nic zmienial
        • rad81 Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz 08.01.07, 19:19
          spójrz na mape: pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Autonomiczne_wojew%C3%
          B3dztwo_%C5%9Bl%C4%85skie.png

dlaczego inne regiony sie nie domagają?? moze dlatego, że nie mają takich
          tradycji. Woj. śląskie było długi czas autonomiczne i w ramach niego było te
          Bielsko. Jest tez wiele innych powodow zwłaszcza gospodrczych, juz pomijam ze
          centralizm nigdy nie prowadzi do właściwego rozwoju kraju, bo wtedy rozwija sie
          głównie stolica i zawsze znacznie szybciej niz inne regiony i zawsze kosztem
          innych regionów. co do mądrych rządów to w polsce chyba nigdy sie ich nie
          doczekamy, moze dlatego, że polski społecznstwo jest bardzo podzielone i to
          wynika z zaszłosci histroycznych. Zawsze jest ściana wschodnia /bez obrazy/
          której wystarczy naobiecywać i zgłosuja "za".

> O Ruchu Autonomii Slaska slyszalem jednak wielokrotnie w TVP regionalnej i
          > zawsze mowiono glownie o ideologicznych("czuje sie Slazakiem"), mniej o
          > merytorycznych zapatrywaniach jego czlonkow(co pewnie bylo bledem
          > dziennikarzy). I chyba wlasnie dlatego prawie wszyscy bielscy forumowicze
          > odrzucaja idee mieszaniamiasta bb w sprawy RAS-u. My Slazakami nie jestesmy i
          > nie chcemy byc. Nawiasem mowiac, z czystej ciekawosci: chcecie w zakres
          > Autonomii wlaczyc Sosnowiec?:)

ja nie naleze do ras, do autonomi przekonałem sie sam po głębszj analizie
          problemu i prawda jest, że sam ras i pomysł z powrotem do autonomi jest
          przedstawiany przez media ale zwłaszcza preciwników jako śląsk dla ślązaków.
          sam powiesz ze to bzdurne podejscie i nie majace nic wspólngo z prawdą nawet
          jezeli nie popierasz ras.
          Co zas do ślaskosci bielska-białej i jednego z jedgo miast składowych zwłaszcza
          jednego wypowiadał sie nie bede, wystarczy ze przestudiujesz herb miasta i
          historie takze i tą "autonomiczną".

Dlaczego jako region wypracowujący 20% pkb polski mamy ciągle dokładac do
          budzetu centralnego i stamtąd srodki te mają ciągle wracac w
          postaci "groszowych" dotacji bo przeciez jak twierdzą niektórzy politycy /co
          było widac w przypadku dzielenia unijnych srodków/ woj. ślskie jest bogate i
          stać je na to. stać je na finansowanie rozwoju bidnych regionów w ramach
          solidarności. Jasne, dzielić si powinniśmy i wcale nie jestem przeciwko temu
          np. zeby jakaś część środków odprowdzac na biedne regiony tylko nie moze miec
          to postci wyzysku jak to jest teraz. Przykład - 2 mld euro, kórem nam zabrano
          na recz sciany wschodniej. Moze jetesmy najlepiej rozwinieci i najlepiej
          rozwijający się, tylko, ze potrzeby tez mamy duzo większe.
          Nie mów mi, że niechciałbys aby region miał swój skarb i do którego to skarbu
          trafiałyby towje podatki i były przeznaczane tylko na region w którym mieszkasz
          a jedyni w niewilkiej cześci "szły" na inne regiony w ramach tzw janosikowego.

> Swoja droga sam jestem ciekaw, dlaczego ktos marnuje czas na walke o
          realizacje
          >
          > tak utopijnych idei.

czemu uwazasz ze to utopijna idea?? powrót do historii nigdy utopijny nie jest,
          hitoria lubi sie powtarzac. jasne ze nie jest to łatwe, ale korzyści same mówią
          za siebie- ustwa o powołaniu autonomii jest króciukta preczytaj ją a zmienisz
          podejście jak ja zmieniłem. Autonomia zakonczyła sie 67 lat temu a formalnie po
          61 latach.
          troche haotycznie odpowiedziałem le nie miałem wiele czasu na odpowiedź.
          • Gość: gynau Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 20:01
            Otóż to. Media gonią za sensacją, więc dla nich bardziej interesujące są emocje
            etniczne, manifestowanie tożsamości, bo to budzi wiele kontrowersji. Jakaś tam
            autonomia to temat za trudny do zaprezentowania w jednej setce.
          • Gość: celop Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.chello.pl 09.01.07, 00:32
            > tradycji. Woj. śląskie było długi czas autonomiczne i w ramach niego było te
            > Bielsko. Jest tez wiele innych powodow zwłaszcza gospodrczych, juz pomijam ze

o ile pamietam na autonomie Slaska wywieraly nacisk Niemcy, stad jej powstanie
            po I w.s. bylo niejako wymuszone. Powtorze sie kolejny raz: moim zdaniem nie
            istnieje mozliwosc wywalczenia autonomii dla pojedynczego regionu(w zasadzie
            mowa chyba o wojewodztwie(?)), a juz na pewno nie na przeslankach
            historycznych, bo pod wzgledem terytorium Polska w swojej historii zmieniala
            sie jak w kalejdoskopie, granice przechodzily z miejsca na miejsce

Jest tez wiele innych powodow zwłaszcza gospodrczych, juz pomijam ze
            > centralizm nigdy nie prowadzi do właściwego rozwoju kraju, bo wtedy rozwija
            sie
            >
            > głównie stolica i zawsze znacznie szybciej niz inne regiony i zawsze kosztem

owszem, decentralizacja jest o wiele efektywniejsza, tez jestem jej
            zwolennikiem, pytanie do jakiego stopnia powinna byc przeprowadzona i tu mam
            obawy, bo slowo Autonomia kojarzy sie raczej z decentralizacja przez barrrrdzo
            duze d:)

a co do slakosci bb, to temat tak ograny, ze juz nie bede sie za bardzo
            rozpisywal, powiem tylko, ze moze w naszym miescie jest troche jakiegos
            gornoslaskiego pierwiastka, ale sa to sladowe ilosci(do diabla przeciez bb bylo
            austriackie i czeskie przez 7 wiekow wiec jak mozna je wiazac z Gornym
            Slaskiem, poza tym mlode pokolenie bielszczan to w ogromnej czesci dzieci
            imigrantow z roznch czesci PL)

• jan_hus Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz 09.01.07, 08:21
              Odkładając sprawy historyczne na bok, bo tu każdy ma swoje zdanie i przy nim
              pozostanie, czy nie warto jednak zastanowiś się nad formułą autonomii śląskiej
              i naszego w niej miejsca. Przecież RAŚ (przeczytałem ich program) propaguje
              szeroki zakres kompetencji dla części składowych autonomii (miast i powiatów).
              Przewija się też wątek SUBAUTONOMII CIESZYŃSKO-BESKIDZKIEJ w ramach
              autonomicznego woj. śląskiego. Jeżeli taka subautonomia zyskałaby w stosunku do
              Katowic analogiczny zakres autonomii, jak całe autonomiczne woj. śląskie w
              stosunku do Warszawy, to może gra jest warta świeczki? Gdyby do tego dorzucić
              np. na szczeblu wojewódzkim wspólne (np. z częścią opolską) prawo weta w
              stosunku do projektów inwestycji regionalnych przedkładanych przez marszałka?
              Może warto się nad tym zastanowić bez emocji narodowo-historycznych. Pamiętajmy
              przy tym, że chyba w ogóle nie ma w RP nigdzie dążenia do autonomii poza woj.
              śląskim, więc albo autonomia w ramach woj. śląskiego, albo ŻADNA. Nie jest też
              prawdą, że na całym terytorium RP muszą obowiązywać jednakowe rozwiązania
              ustrojowe. Europa zachodnia jest pełna przykładów państw, w granicach których
              poszczególne części składowe mają różne kompetencje (Wlk. Brytania, Hiszpania,
              Włochy). A że jest to political fiction, no cóż 20 lat temu niepodległa
              Czarnogóra też mogłaby się wydawać tworem ze świata political fiction.
              • Gość: Silus Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 11:28
                Jestem Ślązakiem czuję się nim i nie znam jakie jest poparcie Raś w BB.
                Może nie powinniśmy włączać miasta tego do naszego Śląska bo po prostu żyje tam
                za dużo ludności napływowej.Nasz historyczny ŚLĄSK to także Wrocław czy Brzeg
                ale z tego już zrezygnowaliśmy bo żyją tam tylko napływowi.

Można się dalej kłócić i do niczego nie dojdziecie.
                a po drugie jak bielszczanie chcą żyć dalej w takim zcentralizownym państwie
                dalej , o żadnej autonomi słyszeć nie chcą to niech tak zostanie, ja jestem
                prozachodni i uważam że każdy region powinien ją mieć. USA czy np. BAYERN w
                Niemczech super się rozwijają i nie tlko oni, można podać więcej przykładów.

Wolność Tomku w swoim domku.
                • Gość: aliveinchains Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 13:22
                  Decentralizacja owszem, tak jak w RFN: podział na landy, bezirki i gminy -
                  główny beneficjent podatków dochodowych jest bezirk, czyli w naszym przypadku
                  duzy powiat, lub jak kto woli subregion (np subregion bielski)
                  Jasny podział na podatki państwowy i stanowy vel wojewódzki (jak w USA) - też
                  mozliwy.

Ale jestem przeciw autonomi, bo oprócz przychodow w formie podatków trzebaby
                  było ponosić wydatki na armię młodych górniczych 40 paro letnich emerytów,
                  którzy mająz 2000 na rekę pozyją spokojnie kolejne 40 lat...a za takie cos to
                  dziekuję, gdyż budrzet województwa tego nie wytrzyma. Do tego pieniądze na
                  rewitalizację hałd i osadników...cóż mamy inne problemy niż GOP.
                  Gdyby śląsk uzyskał autonomię, straciłby znacznbie przywileje w postaci KSSE -
                  a nie zapominajmy że są one finansowane przez budżet państwa...

Po 2013 można pomyśleć o powrocie bielskiego...
                  • Gość: ZBiR Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:04
                    Na czym polega finansowanie przez budżet SSE?
                    • Gość: aliveinchains Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:18
                      na tym że państwo dopłaca firmie do zarobków kazdego zatrudnionego w KSSE...
                      • arnold7 Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz 09.01.07, 17:16
                        Gość portalu: aliveinchains napisał(a):

> na tym że państwo dopłaca firmie do zarobków kazdego zatrudnionego w KSSE...

Panstwo jako takie zeby do czegos doplacic, to musi najpierw nam zabrac.

• Gość: korekta Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:50
                    To co jest w RFN i USA to właśnie szeroka autonomia regionów.
                    A potencjał GOP jest zdecydowanie większy niż Bielska-Białej. Straszak górniczy
                    dobry jest dla ciemniaków, którym wydaje się, że kopalnie kosztują ich nie
                    wiadomo ile, a rolnictwo (np. małopolskie) wcale.
                    Miłośnikom KRUS i dopłat bezpośrednich życzę powodzenia.
                    • Gość: aliveinchains Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 17:33
                      tyle że w sląskim jest wcale nie aż tak mniej rolników niż w małopolskim, ktore
                      niespecjalnie opiera się na tej branzy. A jakby doszło do tego całego
                      autonomicznego tworu opolskie...

Pewien Profesor AE w Katowicach wypowiadał się jasno na łamach GW dod Katowice,
                      jakiś czas temu, że budżet autonomicznego, ewentualnie woj, nie pokryłby sam
                      wydatków na młodych emerytów i kopalnie, które może ostatnio przynoszą zyski,
                      ale są cały czas dotowane i nie spłacają długów...co w normalnej
                      kapitalistycznej gospodarce nie jest normalne...
                      • arnold7 Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz 09.01.07, 18:05
                        A budzet III RP jest w stanie pokryc wydatki na emerytow i rencistow? Z tego co
                        wiem, to ZUS nasze obecne skladki wydaje wlasnie na te cele. W woj. tzw. slaskim
                        mamy zapewne wiecej niz 10% polskich emerytow , ale za to chyba tez wiecej niz
                        10% ludnosci zawodowo czynnej, placacej podatki, skladki ZUS itd. A tez ci
                        emeryci obecni nie przepijali swoich skladek, tylko panstwo polskie cos z nimi
                        zrobilo:)

• rad81 Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz 09.01.07, 23:04
                        aliveinchains
                        > tyle że w sląskim jest wcale nie aż tak mniej rolników niż w małopolskim

bzdura wystarczy spojrzeć na współczynnik urbanizacji by zobacyc, że różnica
                        jest kolosalna, co do rolnictwa opolskiego to równie widac róznice gołym okiem
                        bowiem rolnictwo opolskie stoi na znacnzie wyższym poziomie

co do górników, kopalnie i gornicy sa też w małopolsce, ci ostatni
                        dojeżdzali/bo nie wiem cy nadal dojedzają nawet okolic makowa cy rabki/.

co do kopaln jeszcze to są one nie rentowne dlatego, ze są ysto polsko
                        panstwowe, cechom kopalnie sie oplacja podobnie jak prywtanym włściecielom w
                        polsce

pisanie o dotacjach na kopalnie itd jest jak ktos napsiał tylkoputym
                        starszakiem nie majacym nic wspolnego rzeczywistością GOP /to treb oddać/ to
                        nie górnictwo i nie hutnictwo
          • Gość: aliveinchains Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:23

> dlaczego inne regiony sie nie domagają?? moze dlatego, że nie mają takich
            > tradycji. Woj. śląskie było długi czas autonomiczne i w ramach niego było te
            > Bielsko.

Nie tak dawno w Trójmieście przedstawiciele, elity samorzadowe Krakowa,
            Wrocławia, Trójmiasta i Poznania oraz tamtejsze władze wojewódzkie wydały apel
            o decentralizację państwa i zaprzestaniu faworyzowania
            Warszawy...przedstawiciele samorzadowi jak sejmowi PO w swoich programach
            posuadają plan decentralizacji państwa, głownie kładąc nacisk na gmine...więc
            RAŚ nie jest jedynym sprawiedliwym. Zresztą o gospodarce oni nic praktycznie w
            programie nie wspominają..nic konkretnego...

BB w autonomicznym woj. w latach 20-30tych samo miało swoista autonomię
            skarbową i samorzadową, poczytaj opracowania Keniga...
            • Gość: korekta Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:51
              A co konkretnego o gospodarce mówi PO? Umknęło mi chyba.
              I jaki ma konkretny pomysł na decentralizację? Czy rady gmin mają otrzymać
              uprawnienia ustawodawcze?
            • Gość: trolotox Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: 89.174.33.* 09.01.07, 16:48
              > BB w autonomicznym woj. w latach 20-30tych

a to ciekawe bo ile się nie mylę to w latach 20 BB nie było
              • Gość: aliveinchains Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 17:27
                Bielsko oczywiscie mam na myśli aczkolwiek Biała już wtedy chciała połączyć się
                z Bielskiem

Co do Platformy, program był jasny, jak najwięcej kompetencji i pieniędzy z
                podatków dochodowych w rękach gmin...
                • Gość: korekta Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 23:44
                  Jak najwięcej czyli ile? I jakie konkretnie kompetencje miały zostać w związku
                  z tym przesunięte?
                  • Gość: dominos Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 17:06
                    WON!!!
                    • Gość: korekta Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 17:13
                      To chyba nie jest odpowiedź na pytanie? :)
                      • Gość: dominos Re: o co chodzi z autonomią?do wszystkich zwł.prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:54
                        hehehe.Nie, to do ogólnego tematu bo mnie się nie chciało zagłebiać i rozważać
                        i argumentować to napisałem na końcu krótko i zwięźle:)
    • Gość: hanysek [...] IP: *.stk.vectranet.pl 10.01.07, 17:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: korekta Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 17:14
        Chcesz pożerować na niemieckim podatniku?
      • Gość: sylwo Re: RAŚ - Oddział Bielsko/Bielitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 17:34
        Przeciez to zwykly kmiot pokroju malopa, mysli ze swoimi prymitywnymi
        prowokacjami wzbudzi klotnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka