Dodaj do ulubionych

Segregacja śmieci

27.05.07, 06:37
Rumiana ze wstydu przyznaję publicznie, że dotąd - mimo mojej sporej sympatii
do ekologów i ich spraw - osobiście nic dla środowiska nie robiłam. Chcę to
zmienić i planuję segrgowac domowe odpady. Pojemniki na plastik, szkło, papier
znajdę. Ale czy któraś z Was wie, gdzie w Bielsku można wyrzucać zużyte baterie?
Obserwuj wątek
    • lotos.flower Re: Segregacja śmieci 27.05.07, 07:49
      w liroy merlin widziałam taki kubeł, zaraz za linia kas
      a w aptece przy pkp kubełek na stare lekarstwa
      :]
      • mpd3 Dzięki Ci dobra kobieto! :D 27.05.07, 07:52
        Bardzo cenna informacja.
        • e-dziunia Re: Dzięki Ci dobra kobieto! :D 27.05.07, 10:39
          W castoramie też jest pojemnik :)

Tylko jedno mnie troszkę zastanawia... nie żebym Cię zniechęcała, ale po co
          segregować śmieci, skoro przyjeżdża jedna śmieciarka i wszystko wrzuca do swego
          wnętrza jak leci...
          Ta cała segregacja to u nas jeszcze pic na wodę :(
          Ale dla dzieci to zawsze dobry przykład :)))))))))
    • adaja1 Re: Segregacja śmieci 27.05.07, 15:56
      Oj, szkoda że nie mogę wystawić swojego kosza na śmieci:)

Zużyte bateria zbieram dla swojego dziecka do przedszkola. Mają od kilku lat
      konkurs eklogiczny. Które przedszkole wygra dostaje 1000 pln na zabawki i
      pomoce dydaktyczne.
      A dziecko za przyniesione baterie dostaje serduszko przyklejane, więc radość
      dla maluszków straszna.
      Super sprawa - ja zbieram baterie gdzie popadnie ( u koleżanek w domu też:).

• mpd3 Re: Segregacja śmieci 27.05.07, 16:52
        Poważnie? Nawet z tych specjalnych pojemników wszystko wrzucają jak leci do
        śmieciary??? Wierzyć się nie chce.

Adaja1, jak chcesz to ja mogę odkładać te baterie dla Ciebie. Kiedyś jakoś Ci je
        przekażę. Ale jakoś strasznie dużo to u mnie się ich nie zużywa :)
        • adaja1 Re: Segregacja śmieci 27.05.07, 19:50
          Chętnie:) Ziarnko do ziarnka...
          Lojalnie uprzedzam że ja potem mam przyklejone pomarańczowe serduszko - z
          rozkosznym - to dla CIebie mamusiu:)
          Jśłi jesteś z BIelska lub zŻywca to nie będzie problemu z przekazaniam. DAj
          znać kiedy coś będzie. Może po wakacjach?
          Pozdrowionka.
    • lechickachata Re: Segregacja śmieci 27.05.07, 17:17
      Też niejednokrotnie obiło mi się o uszy, że wywalają wszystko razem do jednego
      auta. U nas segreguje się śmieci - dają specjalne worki w różnych kolorach
      (niebieski na makulaturę, żółty na plastik, zielony na szkło) i w tym workach
      zabierają, dzięki czemu nic się nie pomiesza (worki zawierają wiązanie). Wywóz
      bezpłatny. A baterie wrzucam właśnie w Liroyu albo Castoramie.

Gosia
      ♥Michasia ♥
      Odwiedź Kacperka!
      • e-dziunia Re: Segregacja śmieci 27.05.07, 21:00
        U nas na osiedlu (komorowice) stoją 4 duże pojemniki śmieci, każdy do czegoś
        innego. Osobiście widziałam jak śmieciara wzięła wszystko na raz... bez worków....
        • a-nulla Re: Segregacja śmieci 27.05.07, 21:08
          A ja widziałam zabieranie tych śmieci z pojemników z okna na drugim piętrze. Na
          pierwszy rzut oka wygląda, że wsypują to wszystko do jednej ciężarówki, ale z
          góry widać, że sa na niej przegródki i wszystko trafia do właściwej. Ale co
          dalej się z tymi śmieciami dzieje, nie wiem. Ja dzielnie segreguję, ale też
          gdzieś słyszałam, że to nie ma u nas sensu. Ciekawe.
    • mpd3 Re: Adaja1 28.05.07, 06:17
      Sorki, tym razem mnie sie trafil przyspieszony enter :)
      Nie ma sprawy, bede odkladac i po wakacjach jakos sie zgadamy. Jestem z Bielska.
      A, i za brak polskich liter przepraszam, cos stalo mi sie z klawiatura :(

• mpd3 Zapytam bielskich ekologow 28.05.07, 06:18
        na ile to wszystko w naszym miescie ma sens.
        • lumja Re: Zapytam bielskich ekologow 28.05.07, 09:23
          ja segreguję, mieszkam teraz pod bielskiem i mamy specjalne worki - na
          makulature, szkoło biale, kolorowe, plastik, i zlom. Bardzo szybko mozna sie
          przyzwyczaić.
          A jesli chodzi o ochrone środowiska to kiedfys sie tym nie przejmowalam ale od
          pewnego czasu mi sie odmienilo i np. wkurza mnie strasznie jak ludzie wywalaja
          smieci byle gdzie np. do lasu, zwlaszcza, że wywoz kosztuje grosze, popiól
          wysypuja tez byle gdzie a jest on odbierany na wysypisku za darmo, pala w
          piecach jakims syfem i dym z kominow leci u nich gorszy niz z huty itp.
          Niestety, swiadomoąśc ekologiczna jest jeszcze u nas bardzo, bardzo niska.
          • mpd3 Re: Zapytam bielskich ekologow 28.05.07, 13:50
            Racja. A środowisko tego długo nie wytrzyma. Rozmawiałam dziś z ekologami. Ale
            chyba czeka mnie jeszcze telefon do ZOM. Dowiedziałam się jedynie, że jakiś
            czas temu rzeczywiście śmieci z pojemników wywalano jak leci, czyli jeden
            wielki burdel. Pojemniki to wyrzucone pieniądze, a segregacja śmieci - nasz
            stracony czas. Obiecywano natomiast zmienić ten stan rzeczy przy otwarciu
            nowego wysypiska. Czy rzeczywiście? Muszę zadzwonić. Siedziba ekologów znajduje
            się obecnie w Wilkowicach, a tam za śmieci odpowiedzialny jest Żywiec. W Żywcu
            segregacja żyje i ma się dobrze. No i ekolodzy oczywiście segregują.
    • e_rubi Re: Segregacja śmieci 28.05.07, 14:20
      ja juz od dawna segreguje smieci, dostajemy specjalne worki i raz w miesiacu je
      odbieraja. to nie jest tak, ze to trafia wszystko razem, w smieciarce sa
      przegrodki, potem to i tak jest jeszcze sortowane. i ten wywoz smieci jest za
      darmo. za normalny kontytner na smieci musze zaplacic i to sporo.
      • e_rubi PS. - ja mieszkam w Żywcu 28.05.07, 14:22
        i u nas to juz rzeczywiscie od dawna sie sprawdza. w wiekszosci domow na naszej
        ulicy ludzie segreguja smieci. nie tylko z troski o srodowisko (nie wierze) -
        tak jest po prostu taniej.
    • ladydaisy1 Re: Segregacja śmieci 30.05.07, 09:55
      Od 01.07 tego roku wchodzi Rozporządzenie Rady Miasta o obowiązkowej segregacji
      śmieci bedą darmowe pomnoć worki i każdy będzie je musial segregować worki mają
      mieć różne kolory to ma ułatwić pracę i obowiązkowo wszystko ma być w workach.
      Baterie można jeszcze inaczej spożytkować w IKEI co prawda trzeba jechac do
      Katowic ale dostaje sie punkty który można wymieniąć na posiłki podczas zakupów
      a powiem Wam że ich serowo warzywna zapiekanka to mistrzostwo świata.
      • mpd3 Re: Segregacja śmieci 30.05.07, 13:51
        Ucieszyłaś mnie tą informacją o nowym rozporządzeniu niezmiernie!Miejmy
        nadzieję, że nie będzie tak, że przepisy sobie a życie sobie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka