Dodaj do ulubionych

LCS będzie wysłany na somalijskich piratów...

15.10.09, 18:39
Zabawne, ponieważ kilka miesięcy temu, podczas naszej zażartej dyskusji o
problematyce pirackiej tamtego regionu, proponowałem/postulowałem wysłania tam
testowanych LCSów. Dlatego, że tego typu okręty są tworzone właśnie ku temu
typu misjom. No i proszę, pasuje jak ulał.

www.altair.com.pl/start-3558
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: LCS będzie wysłany na somalijskich piratów... 15.10.09, 22:34
      dirloff napisał:

> Zabawne, ponieważ kilka miesięcy temu, podczas naszej zażartej dyskusji o
      > problematyce pirackiej tamtego regionu, proponowałem/postulowałem wysłania tam
      > testowanych LCSów. Dlatego, że tego typu okręty są tworzone właśnie ku temu
      > typu misjom. No i proszę, pasuje jak ulał.
      >

Owszem pasuje, i do takich z grubsza dzialań został skonstruowany, ale jak
      czytam dzisiaj w dokumentach kongresowego biura budzetowego, lcsy otrzymaly
      najnowsze urzadzenia do wykrywania cichych konwencjonalnych op na wodach
      litoralnych, chcaraktryzujacych sie duzym poziomem szumow
      • dirloff Re: LCS będzie wysłany na somalijskich piratów... 16.10.09, 03:32
        > Owszem pasuje, i do takich z grubsza dzialań został skonstruowany, ale jak
        > czytam dzisiaj w dokumentach kongresowego biura budzetowego, lcsy otrzymaly
        > najnowsze urzadzenia do wykrywania cichych konwencjonalnych op na wodach
        > litoralnych, chcaraktryzujacych sie duzym poziomem szumow

Zatem po doświadczeniach z rocznych potyczek szwedzkiego Gotlanda z flotą
        Pacyfiku Amerykanie podejmuję odp. kroki militarne. Cóż, tylko pochwalić. Mam
        jednak pytanie natury finansowej. Czy są już jakieś dokładniejsze opracowania
        względem spodziewanych kosztów pozyskania 1ego LCSa przy masowej produkcji tych
        kilkudziesięciu sztuk? Ile ich ma być docelowo? Pytam, bo zastanawia mnie to,
        czy czasem za te kilka lat, jak już Amerykanie rozkręcą się w tłuczeniu LCSów
        optymalizując koszty tego, nie moglibyśmy pomyśleć o 3-4 okrętach dla Polski? Z
        drugiej strony wiem, że Izrael z nich zrezygnował, głównie ze względu na
        zapowiadaną cenę, choć i tak zapewne dostaliby je półdarmo.
        • bmc3i Re: LCS będzie wysłany na somalijskich piratów... 16.10.09, 09:14
          dirloff napisał:

> > Owszem pasuje, i do takich z grubsza dzialań został skonstruowany, ale ja
          > k
          > > czytam dzisiaj w dokumentach kongresowego biura budzetowego, lcsy otrzyma
          > ly
          > > najnowsze urzadzenia do wykrywania cichych konwencjonalnych op na wodach
          > > litoralnych, chcaraktryzujacych sie duzym poziomem szumow
          >
          > Zatem po doświadczeniach z rocznych potyczek szwedzkiego Gotlanda z flotą
          > Pacyfiku Amerykanie podejmuję odp. kroki militarne. Cóż, tylko pochwalić. Mam
          > jednak pytanie natury finansowej. Czy są już jakieś dokładniejsze opracowania
          > względem spodziewanych kosztów pozyskania 1ego LCSa przy masowej produkcji tych
          > kilkudziesięciu sztuk? Ile ich ma być docelowo? Pytam, bo zastanawia mnie to,
          > czy czasem za te kilka lat, jak już Amerykanie rozkręcą się w tłuczeniu LCSów
          > optymalizując koszty tego, nie moglibyśmy pomyśleć o 3-4 okrętach dla Polski? Z
          > drugiej strony wiem, że Izrael z nich zrezygnował, głównie ze względu na
          > zapowiadaną cenę, choć i tak zapewne dostaliby je półdarmo.

Tak. Po rezygnacji z LCS 3 i 4, planowana liczzba spadla z 55 jednostek do 53,
          do roku 2019. Najwazniejsze jednak jest to, ze marynarka nie zdecydowala jeszcze
          kiedy wybierze pomiedzy typem jednokadłubowym, a katamaranem, ani nawet czy w
          ogole wybierze, i podzieli zamowienia na cala klase pomiedzy tymi dwoma typami.

Poki co USAn zamierza kupoic do tych 53 jednostek 64 pakiety modulowe - 24
          pakiety zwalczania jednostek nawodnych, 16 modułów ZOP i 24 moduly wojny
          minowej. Istnieje przy tym mozliwosc opracowania innych pakietów, do innych niz
          trzy glowne rodzajow misji.

Co do kosztów. Koszty prototypowych LCS-1 i 2 zamkną sie w kwocie 700 mln dol, a
          koszty kazdej z nasteonych jednostek wyniesc maja 550 mln $. Dodatkowo, koszt
          jednego modulu wynosi 60 mln $.

• bmc3i Notabene 16.10.09, 09:46
            Calkowity koszt programy LCS, szacowany jest na 33 mld za okrety i moduły misyjne.

Wg najnowszych dokumentów kongresowych, budowa kolejnych lcsów ma postepowac tak
            szybko jak to tylko mozliwe technicznie i budzetowo, ale "goal" jest taki, ze do
            czasu wycofania ze sluzby w 2019 roku wszystkich O.H. Perry, wszystkie 53 LCS
            uzzyskac maja status combat ready.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka