foolproof 23.11.09, 11:14 "...i wyjęli z za pasa naboje. I odcięli zębami i przybili stemplami prochu garść...(itd)" - tak napisał Wieszcz, a mnie ciekawi jak produkowano te papierowe naboje - ręcznie? maszynowo? I od kiedy je stosowano. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cie778 Re: Naiwne pytanie x+23 23.11.09, 12:35 foolproof napisał: > jak produkowano te papierowe naboje - ręcznie? Ręcznie. Ale to nie były naboje, tylko ładunki tzn. papierowa tutka zawierała ładunek prochu i pocisk, a papier używano jako przybitek. I od kiedy je stosowano. > A nie wiem - poczekaj aż się speedy pojawi, będzie wykład ze wszystkimi szczegółami. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Naiwne pytanie x+23 23.11.09, 16:04 Hej Szczegółów to tak znowu bardzo nie znam :) Takie papierowe "naboje" pojawiły się na pewno w XVI wieku, ale są poszlaki że być może znacznie wcześniej. Początkowo używano jeszcze nieco innych - drewnianych rurek z korkiem, zawierających odmierzoną ilość prochu i kulę; strzelec wyjmował korek i wsypywał zawartość rurki do lufy broni. Pod koniec XVI w. na pewno były już te papierowe. Tak jak napisał przedmówca, przy ładowaniu odrywało się (najwygodniej było odgryźć i tak przewidywały regulaminy) tylną część naboju, podsypywało nieco prochu na panewkę, po zakryciu panewki resztę prochu wsypywało się do lufy, wkładało kulę i papier jako przybitkę. W czasach gdy pojawiły się armie z poboru, ludzie chcący uniknąć służby wyrywali/wybijali sobie przednie zęby, co uniemożliwiało odgryzanie tych naboi :D Produkowało się je ręcznie, zawijając w papier porcję prochu i kulę i skręcając końce; zdaje się od tego zwijania nabój po angielsku wciąż nazywa się round. Papier często był nasycony woskiem lub natłuszczony dla lepszej ochrony przed wilgocią. W Indiach wybuchł kiedyś bunt przeciwko Brytyjczykom, którego jednym z powodów był ów nieszczęsny natłuszczony papier - jakimś tam tubylczym żołnierzom nie wolno było spożywać wołowiny (czy może wieprzowiny) ze względów religijnych, a dowiedzieli się, że ów tłuszcz jest właśnie wołowy (czy wieprzowy) :). ciekawe jak potem buntownicy strzelali do Brytyjczyków :) W połowie XIX w. w erze rewolwerów kapiszonowych robiono niekiedy te naboje takie "bezłuskowe" - z papieru nasyconego saletrą, który spalał się w trakcie wystrzału i nie zostawiał resztek w komorze bębenka. Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Naiwne pytanie x+23 23.11.09, 16:57 speedy13 napisał: > Szczegółów to tak znowu bardzo nie znam I dlatego piszesz taki ładny elaborat? To ja już na stałe poproszę tak "bez szczegółów". ;-) A i za te dziękuję. Pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: Naiwne pytanie x+23 ładunki papierowe 25.11.09, 12:43 speedy13 napisał: > Hej > > Szczegółów to tak znowu bardzo nie znam :) Takie papierowe "naboje" > pojawiły się na pewno w XVI wieku, ale są poszlaki że być może > znacznie wcześniej. Początkowo używano jeszcze nieco innych - > drewnianych rurek z korkiem, zawierających odmierzoną ilość prochu i > kulę; strzelec wyjmował korek i wsypywał zawartość rurki do lufy > broni. Pod koniec XVI w. na pewno były już te papierowe. ja widziałem ilustrację "muszkieter z lat 1632-1648" miał od ramienia do biodra przewieszony pas z rurkami z prochem niewątpliwie papierowe ładunki były używane wraz z pojawieniem się karabinu gładkolufego z bagnetem i zamkiem skałkowym czy wcześniej - nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
aardwolf Re: Naiwne pytanie x+23 25.11.09, 14:37 Powstanie sipajów (Great Mutiny) w 1857 r. rozpoczęte w fabryce amunicji w Dum Dum niedaleko Kalkuty. powodem była plotka że kartridże były nasączane wieprzowym (co oburzało muzułmanów) bądź wołowym (co było nie do przyjęcia dla hinduistów) tłuszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Naiwne pytanie x+23 25.11.09, 21:47 Strasznie nieekonomiczni byli brytole "Brytyjczycy zakończyli bunt równie okrutnie, jak Sipajowie go zaczęli, rozstrzeliwując buntowników przez przywiązywanie ich do luf armatnich." Nie owiac juz ze musialo zalatwienie tak wiekszej ilosci ludzi strasznie dlugo trwac. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Batory 23.11.09, 15:43 Papierowe ładunki wprowadził do Europy wedle mojej wiedzy król Batory w Polsce. Jednak niektóre źródła podają, że znano je już wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś