marek_ogarek 14.04.10, 20:05 USN testuje tzw green hornet. F18 lata na mieszance zawierajacej 50% biopaliw. A jak sprawa wyglada w polsce ? Czy bio paliwa sa juz dostepne na stacjach czy tez nadal gore biora uprzedzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiarusik Re: Super hornet na biopaliwie 14.04.10, 20:25 raczej rachunek ekonomiczny niż uprzedzenia.ponoć więcej energii zmarnuje się przy produkcji biopaliwa.no i może podskoczyłyby ceny żywności,bo przecież rzepak rośnie na polach i było by mniej miejsca np. dla żyta. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Super hornet na biopaliwie 14.04.10, 23:07 Tego żyta Wiarusik co to rolnicy zimą palili nim w piecach bo ceny skupu są niższe niż cena zakupu węgla???! Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Super hornet na biopaliwie 16.04.10, 18:17 zawsze będzie tak,że interes konsumentów będzie sprzeczny z interesem producentów.my chcemy kupować tanio,oni sprzedawać drogo.jeśli palili w piecu żytem,znaczy że cena przetworów zbożowych była na naszą kieszeń.rolnicy padli ofiarą ichniejszej tzw. "klęski urodzaju".problemem jest znaczne rozdrobnienie gospodarstw rolnych i przy tym spory odsetek ludności utrzymujący się z mało efektywnego rolnictwa.ale to szeroki temat. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Super hornet na biopaliwie 16.04.10, 21:09 Gó...no prawda! Nie klęski urodzaju tylko taniego importu zboża z zagranicy i zawyżonych cen nawozów ,które są wyższe od cen skupu zboża!Jak tak dalej pójdzie to nie długo wiejski chleb robiony tradycyjnie na zakwasie a nie na ulepszaczach Będziesz sobie mógł pooglądać w jakimś skansenie albo w muzeum! - Jak było z materiałami budowlanymi nie tak dawno?! Pojechanie do Niemieckiej hurtowni w Niemczech i zakup tam Polskiego cementu wychodziło 45 procent taniej niż zakup tego samego cementu w Polsce! - Nie Wiarusik to nie jest głównym problemem! Głównym problemem jest to ,że elitą rządzącym nie potrzebny jest Polski rolnik,Polski rybak a tak na dobra sprawę to Polski producent czegokolwiek na krajowy rynek! Im potrzebny jest tylko Polski klient! Odpowiedz Link Zgłoś
buona_parte Re: Super hornet na biopaliwie 16.04.10, 22:09 marek_boa napisał: > Gó...no prawda! Nie klęski urodzaju tylko taniego importu zboża z zagranicy i > zawyżonych cen nawozów ,które są wyższe od cen skupu zboża! Podziękuj wielkiemu bratu z EU... wszak socjalizm niejedno ma imię... >Jak tak dalej pójdzi > e > to nie długo wiejski chleb robiony tradycyjnie na zakwasie a nie na ulepszaczac > h > Będziesz sobie mógł pooglądać w jakimś skansenie albo w muzeum! > - Jak było z materiałami budowlanymi nie tak dawno?! Pojechanie do Niemieckiej > hurtowni w Niemczech i zakup tam Polskiego cementu wychodziło 45 procent taniej > niż zakup tego samego cementu w Polsce! I kto chciał i komu się to opłaciło to tak zrobił. Kto wolał krzyczeć "drogo !" i wołać urzędnikom "zróbcie coś" - płacił. Jego sprawa... > - Nie Wiarusik to nie jest głównym problemem! Głównym problemem jest to ,że > elitą rządzącym nie potrzebny jest Polski rolnik,Polski rybak a tak na dobra > sprawę to Polski producent czegokolwiek na krajowy rynek! Im potrzebny jest > tylko Polski klient! A ja myślę, że gdyby zlikwidować te elity, wszystkie koncesje, zezwolenia, dopłaty, subwencje i ulgi i cały ten EUropejski socjalizm to mielibyśmy wreszcie prawdziwy wolny rynek i kapitalizm - całkiem jak za - o paradoksie!!!! - min. Wilczka :-))) I żyłoby się nam dużo lepiej. Swoją drogą temat mało militarny ;) Vive l'Empereur! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Super hornet na biopaliwie 16.04.10, 22:32 No tak wyszło sorry! - A pro po cementu to później wyszło szydło z worka a na imię miało "zmowa cenowa"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Super hornet na biopaliwie 18.04.10, 17:19 Ale to nie byla wina "jelit" a producentow. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Super hornet na biopaliwie 18.04.10, 17:15 Jest tak jak piszesz na koncu-poza tym najgorsze sa durne,niejasne przepisy,ktore bezkarni urzednicy moga interpretowac jak chca.W razie beldu "kare" poniesie petent.A niejasne przepisy plus dowolna interpretacja=korupcja. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Super hornet na biopaliwie 16.04.10, 22:11 tanie zboże z zagranicy,bo u nas przez rozdrobnienie gospodarstw produkcja wychodzi drożej.rolnikom trzeba przykręcić śrubę,żeby wyemigrowali do miast,a rolnictwem niech się bawią wielohektarowi farmerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Super hornet na biopaliwie 16.04.10, 22:34 wiarusik napisała: > tanie zboże z zagranicy,bo u nas przez rozdrobnienie gospodarstw produkcja > wychodzi drożej.rolnikom trzeba przykręcić śrubę,żeby wyemigrowali do miast,a > rolnictwem niech się bawią wielohektarowi farmerzy. Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale rozdrobnienie gospodarstw jest nie mnijesze we Francji. Kiedy jedzie sie pociagiem do Paryza na przyklad, non stop podruzuje sie przez taka szachownice poletek nie wiekszych niz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Super hornet na biopaliwie 16.04.10, 22:36 B_P ma rację to nie temat na to forum! Tak na koniec ,życzę smacznego skoro nie Dostrzegasz różnicy smaku pomiędzy na przykład kurczakiem ze wsi od tzw."baby" a brojlerem hodowanym w klatce to faktycznie nie mamy o czym dyskutować! Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Super hornet na biopaliwie 16.04.10, 22:40 wiarusik napisała: > tanie zboże z zagranicy,bo u nas przez rozdrobnienie gospodarstw produkcja > wychodzi drożej. Sprawdź ile wynoszą dopłaty w Polsce i np. w Niemczech i przestać opowiadać farmazony. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: "chrzczone" paliwo to NIE "biopaliwo" 17.04.10, 08:55 wiarusik : > tanie zboże z zagranicy,bo u nas przez rozdrobnienie gospodarstw > produkcja wychodzi drożej. 1) Polska dostaje mniejsze dopłaty do produkcji rolnej 2) ilość a jakość na mniejszych gospodarstwach zwykle jest wyższa jakość zwykłe jajka kurze kiedyś w programie "Kawa czy Herbata" gość-kucharz doradzał wybór jajek jajka są numerowane od 0 do 3 czy od 1 do 3 najniższy numer to jajko "wyprodukowane" metodami najbardziej tradycyjnymi ("zacofanymi" - kura chodzi po podwórku i dziobie ziarno) i ma najwyższą cenę jajko o najwyższym numerze jest wyprodukowane w warunkach najbardziej "przemysłowych" i ma najniższą cenę oczywiście kucharz radził smakoszom kupować tylko jajka o najniższym numerze > rolnikom trzeba przykręcić śrubę,żeby wyemigrowali do miast, > a rolnictwem niech się bawią wielohektarowi farmerzy. a może od razu niech wyemigrują do Irlandii ? > Swoją drogą temat mało militarny ;) > Vive l'Empereur! dlaczego? już na początku lat 90-ych czytałem że na jakimś wspólnym spotkaniu różnych armii od ciężarówki armii austryjackiej czuć było zapach jak od frytkownicy bo jej Diesel był napędzany olejem rzepakowym ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ a tak ogólnie "chrzczone" paliwo to NIE "biopaliwo" problemem są podzabiane paliwa parę dni temu czytałem, że w co 10 hurtowni paliw może być podrabiane paliwo Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Super hornet na biopaliwie 17.04.10, 17:25 > tanie zboże z zagranicy,bo u nas przez rozdrobnienie gospodarstw produkcja > wychodzi drożej.rolnikom trzeba przykręcić śrubę,żeby wyemigrowali do miast,a > rolnictwem niech się bawią wielohektarowi farmerzy. Nie kazdy rolnik musi urawiac pszenice czy zyto. Jest cala masa rzeczy ktore wcale nie wymagaja ogronych ilosci hektarow aby je uprawiac. Zanim zaczniesz wypedzac rolnikow ze wsi to sam tam pierwsze pojedz i zobacz na czym to polega i czego on tak naprawde potrzebuja. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Super hornet na biopaliwie 17.04.10, 18:09 ależ byłem na wsi:) tam rolnik który w latach 90tych hodował krowy,teraz przestał bo żyje sobie z dopłat.obora i stodoła niszczeją.jak tak ma wyglądać polskie rolnictwo,to ja przepraszam:) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Super hornet na biopaliwie 17.04.10, 18:12 polski rolnik ma dopłaty,krus,a dzięki PSLowi wyłączność na obrót ziemią,tak więc można się spokojnie warcholić,a miastowi niech zaiwaniają. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Super hornet na biopaliwie 18.04.10, 07:51 Wiarusik Dodaj jeszcze ,ze tak po za tym to mu samo rośnie i to już będzie dość... pisania głupot!:( Co to znaczy "wyłączność naobrót ziemią"????! Nie Pomyliło Ci się z aby?! Może chodzi Ci o ARiMR?! Tylko co mają do tego rolnicy????! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Super hornet na biopaliwie 18.04.10, 17:43 A moze chodzilo o to ze aby zakupic ziemie trzeba teoretycznie byc rolnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Super hornet na biopaliwie 18.04.10, 18:37 Browiec Znasz różnicę pomiędzy teorią a praktyką?!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Super hornet na biopaliwie 18.04.10, 21:40 Jasne,po prostu pisze o co moglo chodzic,bo takie zapisy byly jak Kolega wspomnial wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Super hornet na biopaliwie 18.04.10, 07:46 Wiarusik Sprecyzuj z JAKICH dopłat!?! Bo jak sprzedał krowy to dopłat na krowy raczej nie dostaje! Jeśli jest tak jak Piszesz to najprawdopodobnie bierze dopłaty za łąki! Czyli a bodaj najmniejsze z możliwych! Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Super hornet na biopaliwie 22.04.10, 14:28 > ależ byłem na wsi:) > tam rolnik który w latach 90tych hodował krowy,teraz przestał bo żyje sobie z > dopłat.obora i stodoła niszczeją.jak tak ma wyglądać polskie rolnictwo,to ja > przepraszam:) Wiarusik, odpowiem po staropolsku. Byłeś to może, ale w czterech literach i tyleż widziałeś. Dopłaty to są ale do konkretnej produkcji czy uprawy a nie do hektara. Więc jak u rolnika perz rośnie to nic nie dostanie (no chyba, że za odłogowanie ale to inna para kaloszy). Co więcej, jak wydzierżawi pole to te dopłaty dostaje dzierżawca a nie właściciel pola. Paniatno? Kurna, że warszawiak z dziada pradziada musi takie rzeczy tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Super hornet na biopaliwie 18.04.10, 17:17 Niby pomysl sensowny,ale tzw. produkcja ekologiczna jest tez swietnym biznesem,tylko trzeba chciec a nie jeczec ze jest zle. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: rzepak w baku 16.04.10, 23:51 wiarusik napisała: > raczej rachunek ekonomiczny niż uprzedzenia. jak na mój gust chodzi o podtaki w Unii Europejskiej większość ceny paliwa samochodowego to podatki i akcyza olej rzepakowy opodatkowany jako żywność jest sprzedawany w hipermarketach za ok. 4 złote litr > ponoć więcej energii zmarnuje się > przy produkcji biopaliwa. wyciskasz buraki i masz olej rzepakowy :-))) duża ilość energii to chyba jest potrzebna do "reaktorów" w Iraku i Afganistanie które mają przerabiać odpadki bytowe na płynne paliwo ma to niby ograniczyć liczbę konwojów z paliwem hmm... tylko skąd wziąść prąd do tych "reaktorów" ??? co za czasy nikomu nie można wierzyć nawet naukowcom... > no i może podskoczyłyby ceny żywności,bo przecież > rzepak rośnie na polach i było by mniej miejsca np. dla żyta. a zalesianie pól nie nie przeszkadza ??? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: rzepak w baku 17.04.10, 08:43 Drogi W_P nie Jesteś na czasie!:) Teraz w UE "modne" są uprawy...orzecha włoskiego!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: rzepak w baku 17.04.10, 08:54 Dodaj W_P do tego jeszcze humbug z "wierzbą energetyczną" ,do pełnego obrazu sytuacji! Ileż to było peanów jak tanim kosztem można zapewnić dostawy opału dla elektrowni?! Tylko przez "roztargnienie" zapomnieli dodać ,że do spalanie tego typu opału potrzebne są specjalne piece! Nie wiem ile w tym prawdy ale ponoć w elektrowni "Kozienice" była robiona próba na kotłach opalanych miałem węglowym - ponoć po domieszaniu tego "cudu" mało co kotła nie roj...ło i dzięki temu ,że pracuje tam kilku na prawdę mądrych ludzi była to pierwsza i ostatnia próba! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: piec opalany odpadami 25.07.10, 09:50 marek_boa napisał: > potrzebne są specjalne piece! Nie wiem ile w tym prawdy ale ponoć w > elektrowni "Kozienice" była robiona próba na kotłach opalanych > miałem węglowym - ponoć po domieszaniu tego "cudu" mało co kotła > nie roj...ło i dzięki temu ,że > pracuje tam kilku na prawdę mądrych ludzi była to pierwsza i > ostatnia próba! w programie "Galileo" przy okazji filmiku o dębowym parkiecie odwiedzili niemiecki tartak tartak był samowystarczalny pod względem energii elektrycznej miał własną elektrownię o mocy 3,5 tysiąca kilowatów opalaną... trocinami z tego tartaku Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: piec opalany odpadami 25.07.10, 09:54 W_P trociny to jednak deczko inny rodzaj paliwa!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Super hornet na biopaliwie 14.04.10, 22:40 marek_ogarek napisał: > USN testuje tzw green hornet. F18 lata na mieszance zawierajacej 50% > biopaliw. A jak sprawa wyglada w polsce ? Równie mało sensownie, ale MON nie ma pieniędzy na aż tak głupie pomysły - ledwo starcza na lody dla krewnych i znajomych królika. > Czy bio paliwa sa juz dostepne na stacjach Niestety tak > czy tez nadal gore biora uprzedzenia ? Związane z trwałością silników i koniecznością dopłacania do interesu z mojej kieszeni? Niestety nie. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Super hornet na biopaliwie 15.04.10, 03:33 > Związane z trwałością silników i koniecznością dopłacania do interesu z mojej > kieszeni? Niestety nie. A co takiego dzieje sie z silnikami z tych biopaliw ??? Jasiol, jakby sie to nie oplacalo to w USA nie dodwanoby 10% alkoholu do benzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Super hornet na biopaliwie 16.04.10, 22:29 marek_ogarek napisał: > > Związane z trwałością silników i koniecznością dopłacania do > > interesu z mojej kieszeni? > > A co takiego dzieje sie z silnikami z tych biopaliw ??? 1. W baaardzo dużym uproszczeniu: Alkohol ma znacznie mniejszą lepkość ale "za to" znacznie łatwiej paruje. Pierwsze powoduje, że silnik chodzący na "normalnych" olejach jest gorzej smarowany co przyśpiesza jego zużycie, a drugie - że nie można powyższego problemu załatwić samą zmianą oleju na gęstszy (już nie wspominając o tym, że olej i benzyna trafiają w trochę inne miejsca), bo benzyna z alkoholem parując robi się coraz bardziej lepka. Całość prowadzi do szybszego zużywania się silnika -> wyższe koszta użytkowania. 2. Alkohol ma niższą kaloryczność od benzyny -> większe zużycie paliwa -> wyższe koszta użytkowania. > jakby sie to nie oplacalo to w USA nie dodawnoby 10% alkoholu do benzyny Ty naprawdę w bajki wierzysz? Jazda na alkoholu z żywności opłaca się realnie gdzieś tak powyżej ztcp 150-200 usd/baryłkę. Wszystko co poniżej to manipulacje podatkowe - wyjątkowo łatwe bo paliwa są obłożone podatkami w wysokości kilkudziesięciu % ceny. Motywowane albo przyczynami strategicznymi (casus Brazylii) albo ideologiczną paranoją na tle <baczność>Matki Ziemi<spocznij>. Zresztą wyjątkowo szkodliwą, bo bogatszym ta paranoja podnosi tylko wydatki na ulubione zabawki ale w uboższych krajach doprowadziła do wzrostu cen żywności (i to tej podstawowej - np. w Meksyku w górę poszła mąka kukurydziana) o kilkadziesiąt procent. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Super hornet na biopaliwie 17.04.10, 06:11 W bajki nie wierze. Ale tankuje srednio raz na 5 dni i jeszcze sie nie spotkalem z dystrybutorem na ktorym by nie pisalo ze paliwo zawiera 10% alkoholu. Z silnikiem nic mi sie nigdy nie dzialo. W samochodzie zony tez nie. I wogole nie slyszalem zeby wystepowaly jakies czeste problemy z silnikami. Spalanie tez nie jest jakies tragiczne, jak na tutejsze pojemnosci i warunki jazdy. Wiec co ? Albo tego alkoholu w paliwie nie ma, albo to co napisales nie jest prawda. Tylko ze jesli go tam nie ma to po co pisza ze jest ??? Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Super hornet na biopaliwie 22.04.10, 11:51 marek_ogarek napisał: > Jeszcze sie nie spotkalem z dystrybutorem na ktorym by nie pisalo ze > paliwo zawiera 10% alkoholu. No to jakim cudem usiłujesz wyciągać wnioski i porównania? Masz dostęp wyłącznie do jednej jedynej najlepszej wersji - rozumiem, że możesz ją uważać za znakomitą ale co ona ma wspólnego z tym: W bajki nie wierze.? ;-) > Z silnikiem nic mi sie nigdy nie dzialo. I wogole nie slyszalem zeby > wystepowaly jakies czeste problemy z silnikami. A gdzie ja pisałem o "częstych"? Ot - trwałość silnika Ci spadnie o parę procent. Producenci to wkalkulują przy opracowaniu konstrukcji a że zrobią to wszyscy to koszta zostaną przerzucone na konsumentów. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: silnik 01.05.10, 13:02 cie778 napisał: > marek_ogarek napisał: > > > Z silnikiem nic mi sie nigdy nie dzialo. I wogole nie slyszalem > > zeby wystepowaly jakies czeste problemy z silnikami. > > A gdzie ja pisałem o "częstych"? Ot - trwałość silnika Ci spadnie > o parę procent. Producenci to wkalkulują przy opracowaniu > konstrukcji a że zrobią to wszyscy > to koszta zostaną przerzucone na konsumentów. > jeśli nawet to prawda to ilu właścicieli samochodów zmienia silnik w samochodzie??? dwa: oglądałem dziś przypadkiem na Discovery "Chop shop warsztat w Londynie" (czy jakoś tak) pokazywali fachowców, którzy tuningują samochody na jakiś zjazd ekologów czy New Age zrobili skrzyżowanie samochodu terenowego z luksusowym samochodem w nadziei, że sprzedadzą go jakiemuś "bogatemu Hippisowi" (a bogaci umieją liczyć pieniądze) zrobili napęd na mieszankę oleju napędowego z olejem jadalnym olej jadalny dostali z barów w jakiejś azjatyckiej dzielnicy Londynu (był zużyty - używany do smażenia w barach więć wielokrotnie go filtrowali) jedyna chyba modyfikacja w samochodzie to było dodanie podgrzewacza oleju Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: silnik 01.05.10, 15:40 wladca_pierscienii napisał: > > > Z silnikiem nic mi sie nigdy nie dzialo. I wogole nie slyszalem > > > zeby wystepowaly jakies czeste problemy z silnikami. > > > > A gdzie ja pisałem o "częstych"? Ot - trwałość silnika Ci spadnie > > o parę procent. Producenci to wkalkulują przy opracowaniu konstrukcji > > a że zrobią to wszyscy to koszta zostaną przerzucone na konsumentów. > > > jeśli nawet to prawda > to ilu właścicieli samochodów zmienia silnik w samochodzie??? Gdzie pisałem o wymianie? Spadek trwałości silnika oznacza np. częstsze remonty, szybszy spadek mocy z upływem czasu i rosnące zużycie paliwa. > oglądałem dziś przypadkiem na Discovery (..) ..zrobili napęd na mieszankę oleju napędowego z olejem jadalnym. Gratuluję źródła. Polecam natomiast uważniejszą lekturę - wałkowany od paru postów temat dotyczy benzyny z dodatkiem alkoholu - i do tej mieszanki odnosiły się moje posty . Diesel na oleju jadalnym to żaden problem tylko: - jest to rozwiązanie sensowne wyłącznie ze względu na absurdalnie wysokie podatki, - jest to rozwiązanie nielegalne w Polsce ze względu na przepisy strzegące wielkości akcyzy. Co nie zmienia faktu, że zwłaszcza rolnicy potrafią cały sprzęt pędzić na rzepaku a zdarzało mi się widzieć faciów na parkingu Reala wlewających zgrzewkę butelek oleju do baku. Hardorowcy jeżdżą na czystym Kruszwickim, standard to mieszanka 50/50. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: silnik 01.05.10, 16:15 > Gdzie pisałem o wymianie? Spadek trwałości silnika oznacza np. częstsze remonty > , szybszy spadek mocy z upływem czasu i rosnące zużycie paliwa. Propaganda przemyslu wydobywczego. Nie slyszalem o jakichs wielkich problemach z silnikami w USA gdzie 10% alkoholou to standard na kazdej stacji. Jesli chodzi o spalanie, w swoim samochodzie po 50tys mil zauwazylem nawet spadek spalania w stisunku do tego jak byl nowy. Po nastepnych 50 tys i tak go pewnie wymienie wiec ewentualny spadek trwalosci mam gdzies. Spadeku mocy tez jakos nie widze. Fakt ze wszystko to odnosi sie do "amerykanskich" silnikow o duzych mocach i pojemnosciach. Nie jestem pewien jak wygladaloby to przy europejskich mikro silnikach. No i takze wliczyc trzeba koszty degradacji srodowiska zwiazane z wydobywaniem i uzywaniem paliw kopalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: silnik 01.05.10, 19:43 marek_ogarek napisał: > > Gdzie pisałem o wymianie? Spadek trwałości silnika oznacza np. > > częstsze remonty, szybszy spadek mocy z upływem czasu i rosnące > > zużycie paliwa. > Propaganda przemyslu wydobywczego. Nie slyszalem o jakichs wielkich > problemach z silnikami w USA gdzie 10% alkoholou to standard na > kazdej stacji. Propaganda ekologistów. I co - lubisz rozmawiać w takim stylu? A teraz raz jeszcze - do czego porównujesz jeśli wszędzie masz benzynę z takimi samymi dodatkami? Przecież żeby zrobić pomiary czy choćby ogląd "na oko" musiałbyś używać dwóch takich samych silników z różnym zasilaniem - a tego nie masz. Z twojego punktu widzenia różnica jest zresztą tylko taka, że musisz zapłacić wyższą cenę za samochód - bo producenci uwzględniają niższą trwałość i osiągi w konstrukcji oraz wyższe rachunki za benzynę - bo jej kaloryczność jest niższa a koszty produkcji wyższe. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: silnik 02.05.10, 03:41 > Propaganda ekologistów. I co - lubisz rozmawiać w takim stylu? Ekologisci to wsadziliby wszystkich na rowery. > A teraz raz jeszcze - do czego porównujesz jeśli wszędzie masz benzynę z takimi > samymi dodatkami? Przecież żeby zrobić pomiary czy choćby ogląd "na oko" > musiałbyś używać dwóch takich samych silników z różnym zasilaniem - a > tego nie masz. Benzyna w europie jest inna niz w usa. Tyle dodatkow w niej nie ma. A samochodow sprowadzonych z usa w europie troche sie znajdzie. Wiec porownac jak najbardziej mozna. > Z twojego punktu widzenia różnica jest zresztą tylko taka, że musisz zapłacić > wyższą cenę za samochód - bo producenci uwzględniają niższą trwałość i osiągi w > konstrukcji oraz wyższe rachunki za benzynę - bo jej kaloryczność jest niższa a > koszty produkcji wyższe. Te "niskie" koszty produkcji benzyny z ropy wlasnie widzimy w zatoce maeksykanskiej. Tanie to to moze jest w rosji czy na bliskim wschodzie. Zeby zabezpieczyc sobie staly doplyw ropy usa musi ponosic spore koszty uboczne. Chocby utrzymywanie 3 razy wiekszej floty i armii niz faktycznie potrzeba do obrony kraju. Cena samochodu sie podniesie powiadasz ? Byc moze ale sa to zaniedbywalne promile. Najwiecej cene podnosza podatki i glupie przepisy traktujace wszystko co ma wiecej niz 2.0 L pojemnosci jako luksus. Tym sposobem co porzadniejszy samochod kosztuje w europie (gdzie paliwo jest czystsze i lepsze) okolo 2 razy wiecej niz w usa. > > pozdrawiam > jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: silnik 02.05.10, 11:30 cie778 napisał: > Gratuluję źródła. dziękuję umieściłem to jako ciekawostkę do przemyślenia (podgrzewacz oleju przed silnikiem) jakby ktoś z czynnych czy biernych czytelników chciał lać olej rzepakowy do silnika Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Super hornet na biopaliwie 15.04.10, 15:41 W pelni sie zgadzam z Twoja wersja wypadkow:) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Super hornet na biopaliwie 15.04.10, 12:48 W Polsce? Zdaje się 5% w paliwie, które wszyscy tankują. > USN testuje tzw green hornet. F18 Ciekawe kiedy będą zrzucać napalm na oleju rzepakowym. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Super hornet na biopaliwie 15.04.10, 13:25 Hej grogreg napisał: > Ciekawe kiedy będą zrzucać napalm na oleju rzepakowym. Może zaskoczy cię to, ale w sumie można powiedzieć, że zgadłeś :). Jak w latach 40. w USA i Wlk.Brytanii eksperymentowano ze środkami zapalającymi na bazie benzyny zagęszczonej różnymi substancjami, to bardzo dobre efekty dawał też olej spożywczy (palmowy chyba konkretnie, ale i słonecznikowy i rzepakowy się też nadawały). Ale w warunkach wojennych z żywnością też się nie przelewało i ostatecznie jako zagęstnik wybrano te mydła o których wiemy (sole kwasu naftenowego i palmitynowego). Jednym z patentów z I wojny z kolei był taki można powiedzieć przodek plastyfikowanego fosforu (PWP), mieszanina białego fosforu i melasy. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Super hornet na biopaliwie 15.04.10, 16:10 No, ochrona środowiska zawsze powinna być na pierwszym miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Super hornet na biopaliwie 16.04.10, 21:50 A moze USAirF nalezy miedzynarodowa wlepic max przydzial CO2 do wypalenia? I co roku im zmniejszac? To i wojenki sie skoncza. Ze zuzycia przydzialu CO2. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Super hornet na biopaliwie 16.04.10, 22:12 jorl napisał: > A moze USAirF nalezy miedzynarodowa wlepic max przydzial CO2 do wypalenia? I co > roku im zmniejszac? To i wojenki sie skoncza. Ze zuzycia przydzialu CO2. > > Pozdrowienia Nie martw sie. USA sa krajem zuzywajacym najwiecej na swiecie weglowodorow, ale tez sa krajem w ktorym to zuzycie - a wiec i wydzielanie Co2 - najszybciej spada, bo Ameryka sukcesywnie zastepuje technologie. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Dane na poparcie? 18.04.10, 17:24 bmc3i napisał: > USA sa krajem [...]w ktorym to zuzycie - a > wiec i wydzielanie Co2 - najszybciej > spada Dysponujesz jakimis oficjalnymi danymi wspierajacymi ta ciekawa teze? Najlepiej w korelacji z danymi o produkcji przemyslowej. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Dane na poparcie? 22.04.10, 11:56 crannmer napisał: > bmc3i napisał: > > > USA sa krajem [...]w ktorym to zuzycie - a > > wiec i wydzielanie Co2 - najszybciej > > spada > > Dysponujesz jakimis oficjalnymi danymi wspierajacymi ta ciekawa teze? > Najlepiej w korelacji z danymi o produkcji przemyslowej. > W tej chwili nie, bo nie kopiuje wszystkiego co gdzies na biezaco przeczytam. Nie czytam roznych rzeczy po to, aby w przyszlosci posluzyc sie nimi na forum. Sytuacja wyglada jednak tak, ze na USA wciaz przypada ok. 30% swiatowego zuzycia weglowodorów, na drugim miejscu są Chiny z ok. 8% swiatowego zuzycia. O ile jednak zuzycie amerykanskie bynasjmniej nie od dwoch lat systematycznie spada, o tyle chińskie podwaja sie co 8 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Jak zrobią samolot na sieczke 25.07.10, 12:46 to wtedy bedą mogli pisać green. Teraz to jest zwykle zawracanie dupy. PS Polska kawaleria prze 39 była green chociaż o tym nie wiedziala. Odpowiedz Link Zgłoś