IP: *.proxy.aol.com 03.03.04, 04:57
skomentowano kiedys w MON,ze jednym z powodow dla ktorych zdecydowano o
zakupie samolotu F-16 dla polskiego lotnictwa jest jego mozliwosc
zatankowanaia w powietrzu,w przeciwienstwie do samolotu Grippen ,ktory takiej
opcji nie posiada,czy ma to jakies znaczenie w malenkiej Europie?
Obserwuj wątek
    • Gość: asimo2 Re: F-16 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.04, 08:43
      grippen ma mozliwośc tankowania w powietrzu
    • Gość: Eichhorn Re: F-16 IP: *.acn.pl 03.03.04, 09:39
      Oczywiscie,że ma znaczenie. To jakby nie patrzeć więcej czasu w powietrzu.
      Ponadto należy pamiętać,że zgodnie z obowiązującą doktryną bezpieczeństwa mamy
      być gotowi by przyjść z pomocą sojusznikom. To między innymi dlatego wzieliśmy
      te fregaty typu Perry. Podobnie jest z F 16. one też mają być gotowe do działań
      poza Europą. Ogólnie w NATO panuje teraz moda na wojska "kolonialne", które
      będzie można szybko wysłać w dowolny rejon świata i spacyfikować tubylców. Wybór
      F 16 doskonale wpisuje sie w tą filozofię.
      Pozdrowienia.
      • Gość: trooper Liga Morska i Kolonialna "bis" IP: *.revers.nsm.pl 03.03.04, 14:48
        Heh, właśnie miałem napisać, że "podobnie jak fregaty OHP, samoloty z
        możliwością tankowania w powietrzu służyć mają Polsce do realizacji jej zapędów
        KOLONIALNYCH" :)))))
    • dreaded88 Re: F-16 03.03.04, 16:16
      1. Gripen ma albo może bez problemu zostać wyposażony w instalację do
      tankowania (to żaden rarytas, posiada takową nawet chiński J-8-II).
      2. Jakoś nie widzę polskiej floty tankowców powietrznych...
      3. Faktem jest, że F-16 ma większy zasięg sam z siebie.
    • Gość: SAGGER ma ktoś dane radaru z gripena i z F-16? IP: 80.51.247.* 04.03.04, 10:01
    • Gość: olo Re: F-16 IP: *.tpgi.com.au / 203.26.24.* 04.03.04, 12:52
      Czy F-16 budowany jest w systemie metrycznym czy polaczenia powiedzmy srubowe
      sa w systemie "calowym".Jezeli w tym drugim to wystapia olbrzymie problemy z
      obsluga.....przgladami,naprawami.
      • Gość: Maciej Re: F-16 IP: *.kalisz.mm.pl 05.03.04, 21:38
        USA maja potężny przemysł lotniczy. Samoloty made in USA zarówno cywilne jak i
        wojskowe użytkowane są na całym świecie. Nie słyszałem żeby gdzieś były
        problemy z systemem metrycznym.

PS. Oczywiście instalacja do tankowania w powietrzu jest standardowa dla
        każdego nowoczesnego samolotu bojowego i jej obecność w F-16 o niczym nie
        świadczy
      • Gość: technior Re: F-16 IP: 217.97.128.* 12.03.04, 08:41
        Samoloty które widziałem były calowe,ale to były maszyny uzywane przez USAF.Nie
        wiem czy samoloty eksportowane do innych krajów przerabiane są na system
        metryczny?ale wydaje mi się to bezcelowe.Do sprzedawanego samolotu zawsze
        dodaje się tzw zestaw 1:1 w którym po za częściami zamiennymi są zestawy
        odpowiednich narzędzi-i to wystaczy do obsługi samolotu.
    • Gość: statystyk Re: F-16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 12:54
      gdyby gripen byl made in usa a f 16 made in sweden to by wygral ten pierwszy :-)
      taka jest prawda
      wybor byl polityczny a nie techniczny i ekonomiczny
      • Gość: mak Re: F-16 IP: *.proxy.aol.com 05.03.04, 21:09
        podzielam zdanie statystyka,F-16 to byla decyzja polityczna.
        • Gość: wojciech j. Re: F-16 IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 11:56
          Zreszta Grippen tez jest Amerykanski. Jak dokladnie sie przyjrzec to wiekszosc
          komponentow pochodzi z USA.
          Ale jest lepszy, bo zostal zaprojektowany i zmontowany w Szwecji!!!
          To tak jakby porownac samochody wyprodukowane i zaprojektowane w Szwecji z
          amerykanskimi. Przeciez to przepasc jakosciowa!!!
          Pytanie:
          Jakie samochody kupuja zamozni amerykanie?
          Szwedzkie albo niemieckie. Wozy made in USA omijaja szerokim lukiem.
          Cos w tym jest.

• dreaded88 Re: F-16 06.03.04, 16:57
            Z Ameryki to ma przede wszystkim silnik General Electric F-404 (choć zwie się
            Volvo RM-12 na użytek szwedzki) i uzbrojenie rakietowe.
            Ostatnio na Saaby i Volvo trochę się narzeka, więc nie przesadzajmy ;-)
            Zresztą - Łady i Wołgi były w zasadzie g. warte, a MiGi i Suchoje niekoniecznie.
            • Gość: wojciech j. Re: F-16 IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 19:32
              Samochody szwedzkie są gorsze niż kiedyś bo ju ż nie są produkowane w szwecji!!!
              A co do Mig-ów to udowodniły jednak że są gówno warte w wielu poprzednich
              wojnach i konfliktach.
              A Suchoje? No cóż to ta sama technologia. Ich los w starciu z naprawdę
              nowoczesną technologią byłby taki sam jak Migów.
          • Gość: Paul Oj ty wojciech, wojciech.... IP: *.ipt.aol.com 12.03.04, 06:59
            Gość portalu: wojciech j. napisał(a):

> Zreszta Grippen tez jest Amerykanski. Jak dokladnie sie przyjrzec to
            wiekszosc
            > komponentow pochodzi z USA.
            > Ale jest lepszy, bo zostal zaprojektowany i zmontowany w Szwecji!!!
            > To tak jakby porownac samochody wyprodukowane i zaprojektowane w Szwecji z
            > amerykanskimi. Przeciez to przepasc jakosciowa!!!
            > Pytanie:
            > Jakie samochody kupuja zamozni amerykanie?
            > Szwedzkie albo niemieckie. Wozy made in USA omijaja szerokim lukiem.
            > Cos w tym jest.
            Nie wszyscy zamozni amerykanie kupuja europejskie samochody. Jaka przepasc
            jakosciowa? Czlowieku o czym ty mowisz? Nowobogatcy Polacy w USA, Mexykanie i
            czarnoskorzy lubia wlasnie mercedesy BMW, Audi, etc. Niektorzy nowobogatcy
            Amerykanie tez. Generalnie czesto slyszy sie zdanie ze europejskie samochody
            sa "overpriced" - dostajesz za malo samochodu za swoje pieniadze. Ale jak ktos
            lubi? To tak jak podoba mi sie Jaguar. Ale nie dlatego ze jest tak misternie
            wykonany, czy bardziej wygodny od Lincolna Continental'a - samochod mojego ojca
            i kiedys mojej bylej zony. Nawet nie znam i nie interesuja mnie osiagi
            Jaguara. Zwyczanie mi sie podoba, nie potrafie tego wytlumaczyc. Nie ma to
            nic wspolnego z jakas ubzdurana jakoscia, czy "omijaniem szerokim lukiem".
            KIedys chcialem sobie kupic Audi A6, ale wiesz co mnie powstrzymalo?
            Nalepka "show-off'a" takiego pozera w europejskim samochodzie, choc nie obracam
            sie wsrod jakis rednecks. Potem uswiadomilem sobie ze bym przeplacil za
            blyszczaca nazwe z tylu samochodu. Jezeli dane ci bylo poznac wlasnie takich
            Amerykanow i nowobogackich emigrantow w BMW to mi cie zal. Twoje wyobrazenie
            na temat samochodow w US jest rownie mgliste jak o calym kraju. I w tym "cos
            jest", moj drogi. Uszanowanie,
            Paul
          • Gość: technior Re: F-16 IP: 217.97.128.* 12.03.04, 08:46
            Grippen to dobra maszyna -ale posiada jedną wadę -wiek niewolęcy,zanim stanie
            się zupełnie dopracowanym samolotem minie jeszcze kilka lat.Szwedzi sami
            przyznają że jeszcze trzeba nad nim popracować-choćby nad dopracowaniem i
            zastosowaniem zbiorników konforemnych-bo z tym mają spore problemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka