ignorant11 15.05.10, 12:53 Sława! www.rp.pl/artykul/480025_Sowieci_chcieli_zniszczyc_ChRL_.html Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasi1 i ci niewdzięczni chińczycy walczyli z amerykański 16.05.10, 14:10 żołnierzami w wietnamie! Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe Ciekawe.. 17.05.10, 13:31 Kilka lat temu ukazala sie biografia Mao. Mozna tam znalezc fragment dotyczacy owych walk. W skrocie, wedlug autorow, Chinczycy dostali w cztery litery a w Pekinie powstala panika, gdyz obawiano sie inwazji rosyjskiej i dotarcia wojsk rosyjskich do Pekinu - rozpoczeto paniczne przygotowania do ewakuacji. Na podstawie doniesien z terenow walki uwazano, ze Rosja uzyla broni masowgo razenia(?). Pisze w skrocie i z pammieci, gdyz ksiazki nie mam pod reka. Raczej zgadzam sie z wersja ksiazkowa tj. strach ma wielkie oczy. Zreszta autorzy uwazaja, ze strona chinska nie docenila ostrosci reakcji Rosji. Calkiem jednak mozliwe, ze Rosja, na wszelki wypadek, gdyby doszlo do eskalacji konfliktu, rozwazala drastyczne posuniecia i w tym celu, z wyprzedzeniem badala opinie strony amerykanskiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ciekawe.. 17.05.10, 20:18 Nemo z tym tematem zetknąłem się kilkakrotnie i NADAL podejrzewam ,że nie było żadnych konsultacji ani zapytań od strony ZSRR do USA w tym temacie! Po pierwsze była to końcówka lat 60-tych czyli najostrzejsza faza konfliktu politycznego, czyli oskarżania przez Chiny ZSRR za jakoby odejście od "prawdziwego komunizmu"! W tym samym czasie trwała wojna graniczna o wyspy Damanskij i o tereny przy Ussuri! Obie strony zwiększyły wielokrotnie swój potencjał wojskowy w tamtych stronach i pomimo tego żadna ze stron nie planowała użycia broni atomowej! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ciekawe.. 18.05.10, 14:25 Tez wydaje mi sie to malo prawdopodobne.Szczegolnie ze zaoranie Chin mialoby tez skutki przykre dla ZSRR nawet gdyby ani jedna glowica chinska na ZSRR nie spadla. Odpowiedz Link Zgłoś