Dodaj do ulubionych

Jak zniszczyć lufę 40 mm

03.04.11, 00:32
Jak zniszczyć lufę działa 40 mm? Proste - wystrzelić 380 pocisków w 43 sekundy...

www.military.com/video/guns/naval-guns/how-to-destroy-40mm-gun-barrels/829997597001/?ESRC=navy.nl
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 03.04.11, 09:30
      Z tego też pewnie powodu granicznym kalibrem do dział/działek szybkostrzelnych jawi się jednak 30 mm!
      • speedy13 Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 03.04.11, 10:05
        Hej

Bez przesady: po 40 s ciągłego ognia zagotuje się każda broń jednolufowa chłodzona powietrzem. To zresztą najwyraźniej test jakiś; normalnie raczej nie zachodzi potrzeba robienia takich rzeczy
        • browiec1 Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 03.04.11, 16:55
          Tez mnie to zastanawia i mam w zwiazku z tym nastepujace pytania
          -czy te dzialka zostaly naprawde uszkodzone czy moze sie po prostu tylko przegrzaly(co jest normalne)-watpie aby Argentynczycy celowo sobie cos niszczyli
          -czy ta podana wystrzelona liczba pociskow to na jedna czy na obie lufy?
          -ilosc wystrzelonej amunicji nie jest chyba znowu az tak duza
          -czy w ten sposob da sie w ogole "zniszczyc" lufe,czy po przegrzaniu po prostu bron odmowi wspolpracy do czasu schlodzenia?
          • marek_boa Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 03.04.11, 17:54
            Odpowiem na ostatnie! Po przegrzaniu lufa nadaje się tylko do wymiany zazwyczaj Browiec!
            -Pozdrawiam!
            • browiec1 Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 04.04.11, 18:42
              No to teraz mam dylemat-bo z jednej strony powinno byc jakies zabezpieczenie przed tym(lub dodatkowe chlodzenie na sytuacje awaryjne) ale z drugiej strony w czasie walki moze zajsc sytuacja koniecznosci prowadzenia takiego ognia(choc watpie). Bo w innym wypadku jesli dojdzie do czegos takiego w realnym konflikcie to troche glupio:)
              • marek_boa Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 05.04.11, 16:36
                Browiec w nie ,których działkach są wymuszone cykle stygnięcia lufy czyli jeśli oddasz za długą serię to po prostu na czas potrzebny do ostygnięcia włącza się blokada!
                - Przy takim kalibrze nie spotkałem się z DODATKOWYM chłodzeniem!
                - Głupio czy nie każda broń ma jakieś graniczne parametry działania jeśli chodzi o temperaturę - no i każdą broń trzeba używać "z głową"!
                -Pozdrawiam!
                • browiec1 Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 06.04.11, 00:46
                  No wlasnie o jakiejs takie blokadzie myslalem,w jakichs krytycznych systemach(choc ciezko mi sobie wyobrazic co by to musialo byc) jakies systemy chlodzace,ale najlepszy ogranicznik serii. Tylko pytanie czy w takie broni ma to sens i czy odbiorca by w ogole chcial czegos takiego.
                  • marek_boa Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 06.04.11, 17:21
                    Nie jestem tej informacji pewny ale swego czasu czytałem ,że działko,które "obudowano" samolotem czyli A-10 ma coś takiego - po wystrzeleniu iluś tam pocisków ,musi minutę stygnąć i w tym czasie nie da się go po prostu uruchomić!
                    -Pozdrawiam!
                    • browiec1 Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 06.04.11, 17:29
                      No to by mialo sens(mimo ze gatling powinien wiecej wytrzymac),zdupcenie dzialka w samolocie,szczegolnie takim w czasie walki byloby klopotliwe,nie mowiac o jego wymianie. Ale ogolnie nawet na filmikach z A-10 widac ze strzelaja bardzo krotkimi seriami(mimo ze dzieki szybkostrzelnosci wystrzela troche pociskow w tym czasie).
                      • jorl Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 06.04.11, 20:37
                        browiec1 napisał:

> No to by mialo sens(mimo ze gatling powinien wiecej wytrzymac),zdupcenie dzialk
                        > a w samolocie,szczegolnie takim w czasie walki byloby klopotliwe,nie mowiac o j
                        > ego wymianie. Ale ogolnie nawet na filmikach z A-10 widac ze strzelaja bardzo k
                        > rotkimi seriami(mimo ze dzieki szybkostrzelnosci wystrzela troche pociskow w ty
                        > m czasie).

Problem z tym strzelaniem A10 to jest tez ze dzialko ma taki odrzut jak pelna moc jednego jego silnika. Wiec jak strzela to tak mocno hamuje ze to juz nie jest nawet bezpieczne przy lataniu. Zwlaszcza nisko. Smolensk jest wszedzie...

Pozdrowienia
                        • crannmer Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 06.04.11, 21:32
                          jorl napisał:
                          > Wiec jak strzela to tak mocno hamuje ze to juz nie
                          > jest nawet bezpieczne przy lataniu.

Urban legend.
                          Przyczyna ograniczenia dlugosci serii w A-10 jest przegrzewanie sie luf przy dluzszych seriach. Oraz brak sensu prowadzenia dluzszych serii do punktowego celu na ziemi przy jak by nie bylo (plaskim, ale zawsze) nurkowaniu.

A definitywnie nie hamowanie samolotu.
                          • crannmer Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 06.04.11, 21:45
                            Tak wyglada Avenger po wystrzeleniu calego magazynka (1350 st.) przy szybkostrzelnosci 2150 strz./min.
                            img86.imageshack.us/i/pic106as8.jpg/
                            Dla Jorla: ta harmata jest zepsuta. Sie ist dahingeschieden. Mausetot. Das ist sozusagen eine Ex-Kanone. Die ewigen Jagdgründe haben sie als Mitglied aufgenommen.
                          • jorl crannmer 07.04.11, 22:11
                            crannmer napisał:

> jorl napisał:
                            > > Wiec jak strzela to tak mocno hamuje ze to juz nie
                            > > jest nawet bezpieczne przy lataniu.
                            >
                            > Urban legend.
                            > Przyczyna ograniczenia dlugosci serii w A-10 jest przegrzewanie sie luf przy dl
                            > uzszych seriach. Oraz brak sensu prowadzenia dluzszych serii do punktowego celu
                            > na ziemi przy jak by nie bylo (plaskim, ale zawsze) nurkowaniu.
                            >
                            > A definitywnie nie hamowanie samolotu.

No to mam tu cos po niemiecku. Umiesz ten jezak crannmer:

de.wikipedia.org/wiki/GAU-8/A_Avenger
                            I jeden cytat z tego textu:

Beachtenswert ist die sehr hohe Rückstoßkraft der Waffe (44,5 kN), welche über der Schubkraft eines einzelnen A-10-Triebwerks (40,32 kN) liegt. Auch deshalb gibt der Pilot meist nur kurze Feuerstöße ab, um die Abbremsung des Flugzeuges in Grenzen zu halten.

Moje tlumaczenie:
                            Wazne jest bardzo duzy odrzut tej broni (44,5kN) ktory powyzej ciagu jednego silnika A10 jest. Tez dlatego pilot daje najczesciej krotki ogien aby hamowanie samolotu miec w granicach.

Oczywiscie nie znaczy ze nie warto oszczedzac amunicji jak i zuzycie luf jak i bezsens wogole dlugiego strzelania. Ale odrzut tez ma spore znaczenia. Co najmniej tak sadza jacys tam Niemcy. I jesli podaja prawidlowo wielkosc tego odrzutu jak ciag silnika to i ja sie z tym zgadzam

Pozdrowienia
                            • crannmer Re: crannmer 07.04.11, 22:25
                              jorl napisał:
                              > No to mam tu cos po niemiecku. Umiesz ten jezak crannmer:
                              > de.wikipedia.org/wiki/GAU-8/A_Avenger

W Wikipedii pisac kazdy moze. czasem troche lepiej. Czasem troche gorzej.

W angielskiej Wiki swego czasu widnial taki fragment:
                              A persistent urban legend is that the recoil force of the Avenger matches that of the A-10's engines and as such the plane would slow down, stall, and subsequently crash if the gun was to be fired for long periods of time.
                              • jorl Re: crannmer 07.04.11, 22:44
                                Stad wzieles urban legend?? kazdy moze pisac w Wiki. I w angielskiej tez..
                                Wiem ze w czasie 2WS jakis niemiecki samolot mial wielkie dzialo i odrzut byl problemem.
                                Z tym A10 to pytanie czy ten odrzut dzialka jest taki jak moja Wiki podaje. Jak tak to pewien jestem ze problem ten jest.

Pozdrowienia
                                • browiec1 Re: crannmer 08.04.11, 19:56
                                  O tym myslales?
                                  92.60.138.60/~apacz/smf/index.php?topic=4308.0
                                  • jorl Re: crannmer 08.04.11, 23:19
                                    > O tym myslales?
                                    >
                                    rel="nofollow">92.60.138.60/~apacz/smf/index.php?topic=4308.0

wlasnie o tych. gdzies w niemieckiej literaturze o nich czytalem.
                                    Pozdrowienia
          • jorl Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 03.04.11, 21:07
            browiec1 napisał:

> -ilosc wystrzelonej amunicji nie jest chyba znowu az tak duza
            > -czy w ten sposob da sie w ogole "zniszczyc" lufe,czy po przegrzaniu po prostu
            > bron odmowi wspolpracy do czasu schlodzenia?

Stal straci swoje wlasnosci mechaniczne w tym stanie pociski ja trwale np. wytra ai po ochlodzeniu juz nie bedzie ta sama stal jak poprzednio.
            Jak boa pisze-do wymiany.
            Pozdrowienia
          • speedy13 Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 04.04.11, 00:00
            Hej

browiec1 napisał:

> Tez mnie to zastanawia i mam w zwiazku z tym nastepujace pytania
            > -czy te dzialka zostaly naprawde uszkodzone czy moze sie po prostu tylko przegr
            > zaly(co jest normalne)-watpie aby Argentynczycy celowo sobie cos niszczyli

Dlaczego? Może to właśnie taka "próba niszcząca", chcieli zobaczyć jak długo broń wytrzyma..?

> -czy ta podana wystrzelona liczba pociskow to na jedna czy na obie lufy?

Zapewne na obie. Breda Bofors (taka normalna) ma szybkostrzelność teoretyczną 300/min (czyli w tym wypadku 2x300). Czyli przez 40 s powinna wystrzelić około 400 pocisków, co się mniej więcej zgadza.
            Breda robi też taką szybszą machinę, Boforsa Fast Forty - 450/min, ale to raczej nie to.

> -ilosc wystrzelonej amunicji nie jest chyba znowu az tak duza
            > -czy w ten sposob da sie w ogole "zniszczyc" lufe,czy po przegrzaniu po prostu
            > bron odmowi wspolpracy do czasu schlodzenia?
            Lufa może się fizycznie uszkodzić - gwint się tak spłyci, że nie będzie stabilizować pocisków.
            • browiec1 Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 04.04.11, 18:40
              Oki,dzieki,ale czy w takim ukladzie ta szybkostrzelnosc teoretyczna powinna byc tak wysoka jesli prowadzi do uszkodzenia lufy?
              • speedy13 Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 04.04.11, 20:21
                hej
                W końcu to broń przeciwlotnicza/przeciwrakietowa, im większa szybkostrzelność, tym większa szansa że w ciągu tych kilku-kilkunastu sekund, jakie są do dyspozycji, uda się trafić w cel. 43 s ciągłego ognia to taka trochę wydumana sytuacja, w rzeczywistości raczej nigdy by nie było potrzeby robienia takich rzeczy.
                • browiec1 Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 04.04.11, 20:27
                  No wlasnie o to mi chodzilo.
                  P.S.Z tym ogranicznikiem to chodzilo mi o np. wlasnie dlugosc serii.
            • browiec1 Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 04.04.11, 18:43
              "Lufa może się fizycznie uszkodzić - gwint się tak spłyci, że nie będzie stabilizować pocisków" - ale od temperatury z przegrzania czy od wystrzelonej tak szybko ilosci pociskow?
              P.S.Tak czy inaczej dalej wydaje mi sie ze to nie az tak duzo pociskow/minute.
              • marek_boa Re: Jak zniszczyć lufę 40 mm 05.04.11, 16:39
                Browiec jedno wynika z drugiego!:) Po wystrzelonej tak szybko dużej ilości pocisków następuje przegrzanie lufy przez co zostaje ona uszkodzona!:)
                -Pozdrawiam!
    • big_gadu Re: to wyglada na test ! 06.04.11, 17:29
      to wygląda na test,
      a mozna to zrobic na ladzie,
      chyba ze mieli lufy do wymiany !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka