Dodaj do ulubionych

Su-27 dla USAF/USN?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 13:33
www.flightjournal.com/articles/su27/su27_3.asp
kto wie, Rosja w Nato, rosyjskie myśliwce w USAF ;-)

Pozdrowienia

Pani poprosila starego zolnierza, kombatanta II wojny swiatowej zeby
opowiedzial dzieciom w ramach lekcji historii jak to bylo na wojnie. Wiec
przyszedl starszy pan i zaczal swoja opowiesc:

-siedzimy sobie z Tomkiem i Zenkiem kolo towarzyszy z bratniej armii
sowieckiego sojuza w okopie i palimy. Co chwila pociagamy z gasiorka bo zimno
strasznie. Wkolo huk straszny bo strzela artyleria. I nagle wbiega porucznik
i krzyczy: Do ataku! Wiec chwytam swoja wierna pepesze i wybiegam z okopu.
Obok biegnie Iwan i Tomasz, kule swistaja dookola. A ja biegne i nie patrze
czy reszta biegnie za mna czy juz padli... i biegne tak i biegne... i widze
przed soba te obrzydle niemieckie mordy. Wiec zaczynam strzelac i
rozpierdalam im czaszki chujom.

Pani slyszac przeklenstwa, a klasa nieletnia upomina zolnierza:
- Ale prosze pana, to przeciez dzieci...
- Zadne kurwa dzieci!!! Jebani faszysci!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: MIsza Re: Su-27 dla USAF/USN? IP: *.ats51.donpac.ru 19.05.04, 14:26
      Nie wiem co jest bardziej smieszne - gadki o zakupie Su27 przez USA czy dowcip na koncu twego postu :)))

Ale na serio: Su27 (i jego pmodywfikacje) to rzeczywiscie jeden z najlepszych mysliwiecow wielozadaniowych na swieice, a jesli wziac pod uwage jego cene to w ogole nie ma konkurentow.
      Ale nie sadze ze pindosi sa na tyle glupie zeby kupowac rosyjskie samoloty :)))

Pamietasz jakie bylo zamieszanie kiedy USArmy przyjelo na uzbrojenie Berette92S i Minimi, a USMC Sigi i USP :))) ? Ale to w koncu NATO - sojusznicy, a nie Rosja

POzdr
      Misza
      • Gość: A.L. Re: Su-27 dla USAF/USN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 14:49
        > Pamietasz jakie bylo zamieszanie kiedy USArmy przyjelo na uzbrojenie
        >Berette92S i Minimi, a USMC Sigi i USP :))) ? Ale to w koncu NATO -
        >sojusznicy, a nie Rosja

Oczywiście, USA to chyba najbardziej hermetyczny rynek i nie ma mowy o
        jakichkolwiek większych zakupach za granicą (nawet od sojuszników z NATO).
        Gdy dołożymy do tego politykę to wiadomo jak cytowany art należy traktować.
        A czy państwa NATO spoglądać będą na uzbrojenie made in Rosja czas pokaże.
        Pierwsze jaskółki już są -> Grecja.

Pozdrowienia
        • Gość: Misza Re: Su-27 dla USAF/USN? IP: *.ats51.donpac.ru 19.05.04, 14:58
          > Pierwsze jaskółki już są -> Grecja.

Pierwsza i ostatnia ;))) Kupowali bo sa prawoslawnymi ktorzy maja problemy z musulmanami (Turkami). Turcy w "odwecie" chcieli kupic Erdogany (Ka52) :))
          • Gość: dokt0r Erdogany? IP: *.b.002.pth.iprimus.net.au 19.05.04, 15:12
            Czesc

Czy premier Turcji nie ma przypadkiem na nazwisko wlasnie Erdogan? :)
            • Gość: Misza Re: Erdogany? IP: 195.208.237.* 19.05.04, 23:25
              Gość portalu: dokt0r napisał(a):
              > Czesc
              >
              > Czy premier Turcji nie ma przypadkiem na nazwisko wlasnie Erdogan? :)

Nie wiem. Nazwa pochodzi od jakiegos tam slowa tureckiego (cos jak wiatr :))
          • Gość: A.L. Przecież Amerykanie kupili już 2 Su-27... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 15:13
            ... od Białorusi. Razem z elementami systemu S-300.
            Dużo o tym na forach typu top secret, area51 itd. :-), ale też i w poważnej
            prasie /chyba sam kiedyś Berkutowi o tym wypisywałem/
            Nawet widziałem zdjęcia Su na Groom Lake (w stylu zrobiłem zdjęcie UFO, musicie
            wierzyć mi na słowo:-))).
            Co Ty o tym sądzisz, prawda to?

Jakiś czas temu czytałem, że USA chciało kupić kilkadziesiąt rakiet H-31 z
            przeznaczeniem na latające cele, ciekawe czy transakcja doszła do skutku.
            • Gość: Misza A my mamy troche Shermanow :))) IP: 195.208.237.* 19.05.04, 23:21
              > ... od Białorusi. Razem z elementami systemu S-300.

Kupili dla badan jak rowneiz Mi24, Szilki itd.

My tez mamay dosc sporo pindosowskich typow uzbrojenia ale _nie na wyposazeniu_ .
              CZujesz roznice ? ;))

Co do Moskitow Ch31 to masz racje. Okazalo sie ze nasze rakiety sa znacznie b. zwrotne i szybkie (jak zreszta kazdy inny typ uzbrojenia z napedem rakietowym :)) niz jakiekolwiek zachodnie odpowiedniki. Wiec chcieli cwiczyc na Ch31 zeby w razie wojnie nie bylo niespodzianki ;)))

P.S. A wiesz ile Migow 21 i I-16 kupili w USA ;)))) ?

• Gość: dokt0r Mig-29 IP: *.b.001.pth.iprimus.net.au 20.05.04, 11:12
                Cos kiedys slyszalem ze sa w USA dwa MiG-29, zakupione od jakiegos kraju z
                bylego bloku komunistycznego. Czy to prawda czy jakas plotka?
                • Gość: Berkut Re: Mig-29 IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 20.05.04, 11:51
                  Tak migi 29 mają napewno i to juz od dawna :))
                • Gość: A.L. Mig-29 w USA dostatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 12:00
                  W październiku 1997 roku Amerykanie kupili do Mołdawii 21 sztuk Migów-29 (14
                  model C, 6 model B, 1 model UB). Stacjonują prawdopodobnie w Wright-Patterson
                  AFB.
                  Wcześniej (od początku lat 90-tych) w ćwiczeniach RED FLAG latały niemieckie
                  migi (te które dostaniemy)
                  • Gość: A.L. Re: Mig-29 w USA dostatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 14:13
                    www.defenselink.mil/photos/Nov1997/971028-F-0000X-003.jpg
              • Gość: A.L. Re: A my mamy troche Shermanow :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 13:39
                Gość portalu: Misza napisał(a):
                > Wiec chcieli cwiczyc na Ch31 zeby
                > w razie wojnie nie bylo niespodzianki ;)))

Pomoce naukowe :-)
                www.nellis.af.mil/TTF/
                (oryginały i makiety, ale ciekawe)
                • Gość: dokt0r An-124 w Australii - ale nie bezposrednio IP: *.a.004.pth.iprimus.net.au 20.05.04, 15:08
                  OK, jak juz jestesmy przy temacie o Rosyjskim sprzecie na zachodzie...

Juz od pewnego czasu Australia uzywa samolotow An-124 z firmy Volga-Dnepr
                  (www.vda.ru/) do transportu sprzetu ciezkiego. Ostatnio byly uzywane do
                  misji w Iraku, ale nie wiem konkretnie co bylo transportowane.
                  • Gość: Berkut Re: An-124 w Australii - ale nie bezposrednio IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 20.05.04, 15:23
                    An 124 robią wrażenie pamiętam jak były na lotnisku we Wrocławiu :))
                    • Gość: dokt0r Re: An-124 w Australii - ale nie bezposrednio IP: *.b.003.pth.iprimus.net.au 20.05.04, 15:50
                      Tak z ciekawosci... jakich linii lotniczych? Tez Volga (oni chyba lataja po
                      calym swiecie)?
                      • Gość: Berkut Re: An-124 w Australii - ale nie bezposrednio IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 20.05.04, 16:17
                        A tego wlaśnie nie wiem :( Rusłany te leciały do Afganistanu
                    • dokt0r Re: An-124 w Australii - ale nie bezposrednio 20.05.04, 16:07
                      Tez Volga?
    • Gość: dokt0r Oczywiscie! IP: *.b.002.pth.iprimus.net.au 19.05.04, 14:28
      Jest tam tez napisane ze Aviation Week zdecydowal ze Australia zamieni F/A-18 na
      Mig-29. Z innych wiadomosci:

- Polska do roku 2010 zastapi wiekszosc czolgow Leopard 2 zmodernizowanymi T-55
      i IS-3M
      - Chiny zakupia 200 sztuk F-22 (pierwsze egzemplarze juz dotarly w 1998)
      - Niemiecki potencjal nuklearny zostanie zminimalizowany do ponizej 1000 sztuk
      rakiet balistycznych
      - George Bush oznajmil ze pierwsza misja zalogowa na Merkury odbedzie sie w 2018
      roku

• Gość: Jan Kowalski Re: Oczywiscie! IP: 216.127.82.* 19.05.04, 19:54
        afr.com/articles/2004/02/11/1076388428879.html
        • Gość: dokt0r Re: Oczywiscie! IP: *.a.004.pth.iprimus.net.au 19.05.04, 21:23
          Nie zrozumiales tekstu, wez slownik angielsko-polski i sobie przetlumacz artykul :)
    • Gość: A.L. w chinach: su-27 i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 15:18
      www.network54.com/Forum/thread?forumid=211833&messageid=1079456908&lp=1080195958

trochę nie w temat, ale nie bedę zaśmiecał forum.
      dużo fajnych fotek (su- 27 również)
      chyba na powaznie szykują się na tajwan.
    • Gość: Jan Kowalski Re: Su-27 IP: 216.127.82.* 19.05.04, 17:53
      >A recent unofficial quote from a Russian source says that Su-27s can be bought
      >for about $8 million apiece

Moze mnie ktos uswiadomi bo nie znam sie na samolotach i lotnictwie ,ale
      zastanowiam sie jaki byl sens zakupu przez Polske 48 sztuk nienajmlodszych juz
      przeciez F-16 za okolo 4 mld US$ co daje nam koszt ponad 80 mln US$ za sztuke
      jesli zakup SU-27 wydaje sie byc alternatywny i w dodatku 10 krotnie tanszy niz
      oferta amerykanska (8 mln US$ za sztuke).
      • Gość: asimo2 Re: Su-27 IP: *.hipernet.ras.pl 19.05.04, 19:24
        nie wiem skąd oni wzięli cenę 8 mln USD za sztukę
        sądząc po zawartych kontraktach i propozycjach rosjan
        w różnych przetargach cena su-27 i jego mutacji to
        40 - 50 mln USD
        pozdrowienia
        • Gość: Jan Kowalski Re: Su-27 IP: 216.127.82.* 19.05.04, 19:52
          > nie wiem skąd oni wzięli cenę 8 mln USD za sztukę
          moze to jakas cena wyjsciowa i pozniej w zaleznosci od tego co kupujacy sobie
          zazyczy cena rosnie

Znalazlem jeszcze cos takiego:
          Russia agreed with China on a $US2.5 billion ($3.2 billion) deal to make more
          than 200 Su-27 aircraft under licence at a plant in Shenyang. Add in Su-30
          orders and the Sukhoi unit total for China could be approaching 400.

In 1996, New Delhi signed a $US1.8 billion purchase of up to 50 Sukhois, to be
          in service by next year. A $US3.3 billion deal in 2000 added another 140
          Sukhois to be built under licence in India.

Vietnam buys a few Sukhois whenever it can afford them. In 1995, it outlaid
          $US150 million on six Sukhoi Su-27 Flanker fighter jets, signing for six more
          and spare parts in 1997.

• Gość: asimo2 Re: Su-27 dla USAF/USN? IP: *.hipernet.ras.pl 19.05.04, 21:43
      nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale
      to mi przypomina dyskusje w Polsce
      przed zakupem F-16
      gripen zły bo nie jest z kraju natoskiego
      itp -
      afr.com/articles/2004/02/11/1076388428829.html
      a tak na marginesie to wcale bym się nie zdziwił
      gbyby aussies kupili su - 30
      w końcu jakich oni mają przeciwników
      nową gwineę, nowa zelandię
      a koszty zakupu zdecydowanie niższe niż
      made in usa
      raczej nie byłoby kłopotów z częściami
      bo w końcu nie mają granicy z rosją
      • Gość: A.L. Re: Su-27 dla USAF/USN? IP: *.pt-2.petrotel.pl 19.05.04, 22:08
        > a tak na marginesie to wcale bym się nie zdziwił
        > gbyby aussies kupili su - 30
        > w końcu jakich oni mają przeciwników
        > nową gwineę, nowa zelandię
        > a koszty zakupu zdecydowanie niższe niż
        > made in usa
        > raczej nie byłoby kłopotów z częściami
        > bo w końcu nie mają granicy z rosją

Z Rosją nie graniczą, ale w regionie zaczynają pojawiać się nowe samoloty np.
        Su-30 dla Malezji, Indie zafundują sobie lotniskowiec z Migami itp. Trzeba
        postraszyć opinię publiczną i wtedy znajdą sie fundusze na zakup samolotów AEW,
        modernizację F-18 i F-111 i dalej nowych myśliwców wielozadaniowych. Oczywiście
        gdybanie na temat zakupu dla RAAF samolotów Suchoja jest bez sensu. Australię
        wymienia się jako jednego z niewielu potencjalnych kupców F-22. Jest w zanadrzu
        JSF.
        Choć może po sukcesie Tigera tym razem kolej na Europę i Eurofightera?

/Może i nasze czołgi wystąpią w roli straszaka/
      • Gość: dokt0r Re: Su-27 dla USAF/USN? IP: *.a.004.pth.iprimus.net.au 19.05.04, 22:29
        To troche smieszne. PNG i Nowa Zelandia naszymi przeciwnikami? :)

Za to jest Indonezja - 200mln ludzi czyli najwieksze panstwo muzulmanskie.
        • Gość: asimo2 Re: Su-27 dla USAF/USN? IP: *.hipernet.ras.pl 21.05.04, 21:08
          Z tą NZ i PNG to był oczywiście żart ale niewątpliwie musisz przyznać, że
          Australia będzie niedługo w kiepskim położeniu militarnym, wszyscy poważni
          sąsiedzi zbroją się na potęgę i nie mam tu wcale na myśli indonezji, malezji
          czy też indii ( tak na marginesie myślę, że z uwagi na związki z zachodem i
          problemy z chinami indie w hipotetycznym konflikcie w azji poparłyby raczej
          Australię niż azjatów - mam nadzieję że się nie mylę bo jeśli będzie inaczej to
          macie przechlapane ). Tak naprawdę problemy Australii wg mnie są dwa i nazywają
          się chiny i japonia.
          Japonia jest na niewyobrażalnym poziomie technologicznym i finansowym
          ( niestety dorastacie im najwyżej do kolan ) a chiny idą na ilość alre w
          przeciwieństwie do dawnych lat ta ilość ma też dosyć wysoką jakość.
          Na szczęście sojusz chiny-japonia pozostaje cghyba w sferze fantazji.
          Dlatego też nie jest to wcale głupi pomysł z kupnem Su-30,. Są znacznie tańsze
          od samolotów zachodnich a nie są wiele gorsze. Tak więc można ich kupić
          znacznie więcej.
          Myślę, że informacje o potencjalnym kupnie F-22 można włożyć między bajki
          ok. 150 - 200 mln USD za sztukę odstraszy każdego.
          Tak na marginesie o tym że zakup przez Malezję naszych Twardych będzie słuzył
          za straszak dla Austalijczyków piszą w Raporcie 11/2003 str. 52-53.
          pozdrowienia
          • Gość: dokt0r Ach strach, strach, rany boskie, rany boskie! IP: *.a.004.pth.iprimus.net.au 22.05.04, 12:11
            Odznaczasz sie kompletnym brakiem wiedzy na temat sytuacji politycznej i
            wojskowej w Australazji - ale to jest zrozumiale, w Polsce niewiele sie mowi o
            tym regionie. Czy uwazasz ze wszyscy inni sie zbroja a Australia siedzi z
            zalozonymi rekami? W razie gdybys nie wiedzial: 20mln. mieszkancow, budzet
            wojskowy - $10mld (najwiekszy budzet wojskowy od wszystkich sasiadow).

> Tak naprawdę problemy Australii wg mnie są dwa i nazywają się chiny i japonia.

Niestety, zapominasz o czyms takim co sie nazywa 'realny swiat'. Australia ma
            przed soba te problemy:

- Stabilizacja regionu i zapobieganie rozprzestrzeniania broni masowego
            zniszczenia. Pomoc dla Wsch. Timoru w utrzymaniu niepodleglosci przez zwalczanie
            bojowek Indonezyjskich, i eliminacja uzbrojonych gangow na wyspach Solomona.

- Zapobieganie atakom terrorystycznym przez scisla wspolprace z rzadami sasiadow
            i efektywny monitoring terytoriow morskich.

> tak na marginesie myślę, że z uwagi na związki z zachodem i
            > problemy z chinami indie w hipotetycznym konflikcie w azji poparłyby raczej
            > Australię niż azjatów

Slyszales o ANZUS? Jest to scisly pakt miedzy Australia, Nowa Zelandia i USA,
            juz od czasu 2WS. Z Chinami natiomiast podpisujemy rekordowe w historii
            kontrakty handlowe, relacje nigdy nie byly lepsze.

> Japonia jest na niewyobrażalnym poziomie technologicznym i finansowym
            > ( niestety dorastacie im najwyżej do kolan )

Japonia nie moze miec sprzetu ofensywnego, zapomniales? Nie tylko Japonia i Au.
            sa b. dobrymi partnerami handlowymi, nasz budzet wojskowy/na glowe mieszkanca
            jest wiekszy od ich. Zreszta to juz bylo przerabiane - podczas 2WS Japonia byla
            potega a i tak nie byli w stanie najechac Australii.

> Dlatego też nie jest to wcale głupi pomysł z kupnem Su-30,. Są znacznie tańsze
            > od samolotów zachodnich a nie są wiele gorsze. Tak więc można ich kupić
            > znacznie więcej.

Moze nie glupi, ale smieszny :) To ze F-35 jeszcze nie sa na sprzedaz nie
            oznacza ze trzeba pedem leciec na bazar i kupowac cokolwiek.

> Myślę, że informacje o potencjalnym kupnie F-22 można włożyć między bajki
            > ok. 150 - 200 mln USD za sztukę odstraszy każdego.

Nie martw sie, pieniazkow u nas dostatek, zwlaszcza z prawie juz tradycyjnymi
            nadwyzkami budzetowymi. Zreszta sadze ze beda to F-35.

> Tak na marginesie o tym że zakup przez Malezję naszych Twardych będzie słuzył
            > za straszak dla Austalijczyków piszą w Raporcie 11/2003 str. 52-53.

Po pierwsze Australia ma bardzo dobre stosunki z Malezja, w Malezji nawet
            znajduje sie duza baza lotnictwa - RAAF Butterworth. Po drugie Malezja jest zbyt
            biedna/marnie wyszkolona zeby walczyc z krajem co najmniej cztery razy
            bogatszym. Po trzecie, te PT-91 nie sa jednak w tej samej lidze co swiezo
            zakupione przez nas M1A1.

Nie wiem co to jest 'Raport', ale radze cie zebys znalazl lepsze zrodlo wiedzy o
            Australii, np. zrodlo Australijskie (szok! :).

Rownie dobrze moglbym powiedziec ze "zakup przez Czechy kilku BTR-60 bedzie
            sluzyl jako straszak dla Polski" :)
    • Gość: axx Re: Su-27 dla USAF/USN? IP: 207.191.236.* 19.05.04, 22:00
      Brzmi to moze jak herezja ale USA beda i to w niedalekiej przyszlosci kupowac rowniez samoloty wojskowe i to w Soviecie (boi najlepsze i najtansze)
      W chwili obecnej USA kupuja wszystko od piasku po rakiety (w Rosji). Produkcje samolotow pasazerskich juz przeniesiono do innych krajow.
      Teraz kolej na samoloty wojskowe. USA naprawde likwiduja przemysl u siebie wszedzie gdzie tylko mozna. Sprowadzaja wszystko.
      Nie maja zadnych obaw o czesci zamienne. Z Rosja zawsze mozna sie dogadac w kwestii upierdolenia reszty swiata.
      • Gość: zwiadowca Re: Su-27 dla USAF/USN? IP: *.atofina.com 21.05.04, 08:43
        To nie tylko brzmi jak herezja, ale nia po prostu jest. USA likwiduje swoj
        przemysl... Brzmi naprawde idiotycznie.

Inna sprawa, krajem zamieszkanym przez najwieksza ilosc muzulmanow sa Indie.
        Indonezja jest najwiekszym krajem, w ktorym ta religia dominuje. Hindusow jest
        kolo miliarda, wiec bez problemu moze w tam mieszkac wiecej muzulmanow niz w
        Indonezji i byc mniejszoscia.
        • Gość: dokt0r Re: Su-27 dla USAF/USN? IP: *.b.004.pth.iprimus.net.au 21.05.04, 09:56
          W sumie masz racje co do tych muzulmanow w Indiach. A przeciez jeszcze jest
          Pakistan!
        • Gość: dokt0r a jednak indonezja :) IP: *.b.004.pth.iprimus.net.au 21.05.04, 10:08
          OK, trzeba sprawdzac zanim sie cokolwiek napisze:

W Indiach Muzulmanow jest ok. 11-12% -
          www.islamicpopulation.com/india_muslim.html
          Populacja Pakistanu - 150,694,740
          (www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/pk.html)

Populacja Indonezji - 234,893,453, w tym 88% Muzulmanow
          (www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/id.html)

Czyli krajem zamieszkanym przez najwieksza ilosc Muzulmanow jest Indonezja.
          • Gość: zwiadowca Re: a jednak indonezja :) IP: *.marwit.gliwice.pl 21.05.04, 20:53
            Owszem podalem te dane bez sprawdzenia, opierajac sie na opinii znajomego
            Hindusa. Chyba cos mi naklamal.

Podtrzymuje natomiast swoja opinie o absurdalnosci tezy o likwidowaniu
            przemyslu w USA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka