mosze_zblisko_daleka 18.11.11, 06:15 Bylem wczoraj tam i tutaj jest nagranie...: www.ustream.tv/recorded/18578390 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anton_pl Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 08:27 Mosze a co to za ludzie którzy to omawiają, co to za konferencja? Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 09:49 cns.miis.edu/activities/index.htm#upcoming cns.miis.edu/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 11:12 www.youtube.com/watch?v=cyd3DT9LYAw&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 11:48 No ładny ten ostatni film na yutube, w wiadomościach to inaczej wygląda.) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 11:59 ... i oni mysla to wszystko zniszczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 12:06 Nikt nic nie zniszczy, możesz mi Mosze wierzyć...) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 12:29 Oczywiscie ze wierze Tobie, ale czy to wystarcza. Oni nie znaja polski, oni znaja inny jezyk... Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 13:13 Widze, ze marzy sie Kolegom "kanonierkowa dyplomacja". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 15:11 Nie masz wcale pojęcia co to znaczy wojna. Ten co widział i wąchał zapach wojny robi wszystko, ale wszystko żeby zapobiec. Nieraz to jednak nie wystarcza. Nieraz to nie zależy TYLKO od niego. Za dobrze pamiętam jak to było w Maju 1967r. Jak ONZ groził sankcjami na Egipt i jak pętla zaczęła się zamykać na Izrael. Wszystkie arabskie kraje zaczęli mobilizować i koncentrować wojska na granicach. ONZ, Ameryka i inne zachodnie kraje tylko gadali i gadali. De Gaulle z Francji nawet ostrzegał i przyrzekał żeby nie zaczynać, a tutaj pętla.... ...reszta to już historia... Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 16:46 I taka bezowocna gadanina jest wlasnie dzis w wypadku Iranu. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 16:43 Jestes gdzies na tym filmiku?:) Gdzie to sie odbywalo? Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Dylemat, atakować...?? 18.11.11, 16:58 To było w ...Ameryce, a ja zwykły kibic... Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dylemat, atakować...?? 19.11.11, 21:54 No to wlasnie pytalem czy sie az do Stanow na ta konferencje wybrales:) Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe Wojna... 21.11.11, 08:07 Mosze, Nie uczestniczylem w zadnej wojnie - pod tym wzgledem jestem "nieoswiecony". Nie zamierzam jednak tego stanu rzeczy zmieniac. Natomiast lekko dziwi mnie, gdy pomachujac szablami mowimy o pokoju. Co do wojny 1967 roku, nie bylo Mosze tak prosto jak piszesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Wojna... 21.11.11, 13:47 Dlaczego nie, ja bylem w tedy w wojsku. Ja mieszkałem tutaj i widziałem jak ONZ "zwija ogona" i ucieka z Gazy i Synaju. Cały nasz kraj był mobilizowany na granicach (nie możemy na długi czas być w takim stanie) Co dzień nowe państwa arabskie włączyli się do paktu Egipt-Syria. Co dzień nowe jednostki wojskowe przychodzili z dalekich krajów (Maroko, Algier, Irak, Saudja, Jemen) Naser zablokował Cieszęcina Tiran od izraelskiej żeglugi. Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe Re: Wojna... 21.11.11, 14:16 Nie kwestionuje, ze Kolega byl wtedy w wojsku. Natomiast wojna 1967 roku byla efektem calego szeregu zdarzen i posuniec po obu stronach barykady. Jesli zas chodzi o dzien dzisiejszy, atmosfera jaka probuje sie wytworzyc wokol Iranu jest podobna do tej jak tworzono wokol Iraku lub bardziej obecnie wokol Libii. Rzeczywisty stan rzeczy nie ma tutaj wiekszego znaczenia, gdyz komus "rece swierzbia do bijatyki". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Wojna... 21.11.11, 14:29 Irak za czasów Saddama nie groził wymazać Izraela. On "tylko" chciał wyzwolić Palestynę od Żydów. To jakaś semantyka, ale inna... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś