Dodaj do ulubionych

Pomocy! Kupić plazmę czy LCD?

06.05.05, 21:55
Mam wielką prośbę. Jestem w temacie praktycznie zielona. Chcę kupić telewizor
około 30calowy. Ze wstępnego rozeznania wynika, że nie warto kupować zwykłego
telewizora bo ma ogromny "tyłek" (gabaryty), ale słyszałam, że plazma po
jakimś czasie blaknie a LCD też ma jakieś minusy. Próbowałam poczytać
parametry, ale niewiele mi to mówi, bo się na tym nie znam.
Proszę Was o opinie, zwłaszcza jeśli macie taki sprzęt. Wolę zainwestować
trochę kasy żeby mi to posłużyło ze 20 lat niż kupować byle co.
Proszę, pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: m@n Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.zab.nat.hnet.pl 07.05.05, 10:52
      Ogrom komentarzy, opinii znajdziesz na www.google.pl - grupy dyskusyjne.
    • skara Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? 07.05.05, 16:13
      Dziękuję za wskazówkę, poszukam.
      Może jednak ktoś ma chęć jeszcze tu się wypowiedzieć? :)
    • azm2 Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? 07.05.05, 18:16
      nie kupisz telewizora na 20 lat, bo postęp w technice jest taki szybki, że
      najnowszy model za 2-3 lata będzie już przestarzały.
    • Gość: Jacek Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.abhsia.telus.net 08.05.05, 06:45
      Jesli chodzi o tylko TV 30 calowy to tylko TV tradycyjny. Wciaz jest najlepszy!
      Pzdr
    • ing.elec Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? 08.05.05, 16:21
      skara napisała:

> Mam wielką prośbę. Jestem w temacie praktycznie zielona. Chcę kupić telewizor
      > około 30calowy. Ze wstępnego rozeznania wynika, że nie warto kupować zwykłego
      > telewizora bo ma ogromny "tyłek" (gabaryty), ale słyszałam, że plazma po
      > jakimś czasie blaknie a LCD też ma jakieś minusy.

O ile wzgledy gabarytowo-reprezentacyjne nie sa decydujace, to najlepszy
      stosunek jakosci obrazu do ceny maja jeszcze klasyczne telewizory kineskopowe
      (oczywiscie te nienajtansze).

> Proszę Was o opinie, zwłaszcza jeśli macie taki sprzęt. Wolę zainwestować
      > trochę kasy żeby mi to posłużyło ze 20 lat niż kupować byle co.

Dwadziescia lat to pewna przesada. Wszystko, co wykracza ponad dziesiec lat to
      osobiste szczescie. Co do trwalosci, to chwilowo wyglada na to, ze LCD beda
      najtwalsze. Ale strata jasnosci wyswietlaczy plazmowych aktualnie nie jest
      problemem ograniczajacym ich trwalosc.

Co do perspektyw, to kineskopy sa sprawdzona technologia na wysokim poziomie
      swego rozwoju. LCD i plazma swoj wielki rozwoj maja jeszcze przed soba. Stad
      kineskopowiec nie zestarzeje sie jakosciowo tak szybko, jak plaskie telewizory.

Dyskusje pro i kontra roznych technologi telewizorow bylo na tym forum dosc
      duzo. Uzyj wyszukiwarki.

Pozdr.

I.
    • skara Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? 08.05.05, 22:09
      Dziekuję bardzo za wypowiedzi i wskazówki. Szukam dalej, czekam dalej i się
      zastanawiam :)
      Pozdrawiam
    • Gość: yy Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.05, 22:47
      BBóóóóó[[[[sss[[[[[[DDDDDnnnnnNNNNDDmmmmmm[[[[[sssscccczzzzzzxxxxxxxxzzz
      • Gość: ks Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.such.nat.hnet.pl 14.05.05, 20:16
        Ja tylko dodam, że nie znajdziesz 30" plazmy, minimum 36". W tym rozmiarze
        wchodzi tylko w rachubę klasyczny kineskop (32")lub LCD.
        • pacio Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? 15.05.05, 14:03
          w tym rozmiarze kineskop z HDTV, za dwa-trzy lata się przyda.
          • brofran1 Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? 16.05.05, 13:28
            pacio napisał:

> w tym rozmiarze kineskop z HDTV, za dwa-trzy lata się przyda.
            A ktore telewizory maja to " HDTV" ?
            I czym sie roznia od zwyklych? Czy taki TV mozna bez pogorszenia obrazu
            podlaczyc do komputera aby obejrzec film?
            Moze ktos przystepnie wytlomaczy.
            • Gość: Kornik Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:36
              > I czym sie roznia od zwyklych
              Tak w skrócie i uproszczeniu: zwykły TV wyświetla obraz składający się z 625
              linii (PAL) lub 525 linii (NTSC). Odbiornik HDTV jest w stanie wyświetlić obraz
              składający się odpowiednio z 1250 (PAL) lub 1050(NTSC)linii. Czyli TV HDTV
              wyświetla po prostu wiecej linii, co zapewnia dużo lepszą jakość obrazu. Ważne
              w przypadku dużych telewizorów, bo na nich z mniejszej odległości wyrażnie
              widać te linie.
              > Czy taki TV mozna bez pogorszenia obrazu podlaczyc do komputera aby obejrzec
              film?
              A jakiej jakości Ty masz te filmy na kompie? Bo "zwykła" płyta DVD ma obraz
              skadający sie z ok. 600 linii, czyli dużo mniej niż możliwości HDTV. A płyty
              DVD HDTV chyba dopiero mają być sprzedawane, ja się z nimi na razie nie
              spotkałem
              • Gość: pl Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.acn.waw.pl 17.05.05, 18:35
                Nie kupuj ani LCD ani Plazmy obraz do dupy.
                Kwestia gustu.
          • Gość: Gamoń Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: 212.160.138.* 18.05.05, 10:21
            pacio napisał:

> w tym rozmiarze kineskop z HDTV, za dwa-trzy lata się przyda.

Przypuszczam, że wątpię ;-)
            Można z dużą dozą pewności stwierdzić, że w Polsce HDTV zacznie raczkować - i
            to na niewielką skalę - dopiero za lat kilka. Emisje w większej liczbie to
            raczej kwestia -nastu lat. Która stacja TV zainwestuje horrendalne kwoty w
            całkowitą wymianę sprzętu - od rejestracji do emisji - w imię "bycia w
            awabgardzie postępu technicznego"? Polsat?
            Płacić teraz ekstra pieniądze za iluzję kompatybilności z nowym standardem w
            bliżej nieokreślonej przyszłości - to IMHO przesada. No chyba, że ktoś ma sporo
            pieniędzy i koniecznie musi mieć "the latest and the greatest", niezależnie od
            tego, czy owe ekstrasy są w jakimkolwiek stopniu użyteczne.

Zaś co do pytania zadanego na wstępie: w rozmiarze ca. 30" IMHO najlepiej jest
            kupić TV kineskopowy. Jak to już wspomniano wyżej - jest to najbardziej
            dopracowana technologia, która - mimo wad użytkowych, takich jak waga, rozmiar
            czy zużycie energii - wciąż oferuje najwięcej w kategorii "jakość obrazu". A
            już z całą pewnością jest nie do pobicia w kategorii "jakość/cena".
            Ciekawie wypada test LCD 32" bodajże w ostatnim numerze "Audio". W tej grupie
            prawdziwa jakość zaczyna się wciąż dopiero od -nastu tysięcy złotych, niestety.

PZDR

G.
            • pacio Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? 23.05.05, 22:14
              Gość portalu: Gamoń napisał(a):

> pacio napisał:
              >
              > > w tym rozmiarze kineskop z HDTV, za dwa-trzy lata się przyda.
              >
              > Przypuszczam, że wątpię ;-)
              > Można z dużą dozą pewności stwierdzić, że w Polsce HDTV zacznie raczkować - i
              > to na niewielką skalę - dopiero za lat kilka. Emisje w większej liczbie to
              > raczej kwestia -nastu lat. Która stacja TV zainwestuje horrendalne kwoty w
              > całkowitą wymianę sprzętu - od rejestracji do emisji - w imię "bycia w
              > awabgardzie postępu technicznego"? Polsat?
              > Płacić teraz ekstra pieniądze za iluzję kompatybilności z nowym standardem w
              > bliżej nieokreślonej przyszłości - to IMHO przesada. No chyba, że ktoś ma sporo
              Nie będę polemizował co do momentu kiedy sie przyda nie wiem ktora stacja w co
              zainwestuje, niejednokrotnie przekonałem się że przy rozwoju techniki RTV
              prognozowanie dalsze niż 3 lata mija się z celem. Może wpadną na inny pomysł?
              • Gość: Krzysztof Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 13:21
                CRT tego już się nie kupuje. Bierz tego ja jestem bardzo zadowolony, no i ta
                cena 5.400,- zł.LCD SAMSUNG LE 32 A 41 B
                www.agdrtv.com.pl/telewizory_lcd/SAMSUNG_LE_32_A_41_B.php
    • Gość: jovono Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 11:33
      witam zakup 30 calowego lcd mija sie z celem (plazmy min 36 )i już mówie
      dlaczego

krótka żywotnośc matrycy plazmowej chociaż ostatnio pojawiło sie sporo z
      żywotnościa 60 000 godz
      zjawisko wypalania obrazów nieruchomych
      jeśli będziesz oglądał programy z czarnymi pasami z boku czy dołu zobaczysz
      różnice w tych miejscach już po roku
      zarówno lcd jak i plazma nie dorównują klasycznym crt głębią czerni tylko
      najdroższe modele jvc czy pionieera zbliżają sie do kineskopowców ale i tak im
      nie dorownują
      zjawisko "pixelozy" powszechne w płasciakach popatrz przez chwile jak wiele
      pixeli wyświetla dynamicznie zmieniający sie obraz w miejscu w którym już nie
      powinny
      zakup płaskiego tv ma sens w 2 przypadkach kiedy chce sie pochwalić przed
      znajomym lub jeśli potrzebujemy czegos duzego np 42 cale i według mnie plazmy w
      tym rozmiarze i większe mają uzasadnienie

myśle że najlepszą oferta w rozmiarze 32 cale są zwykłe tv:
      www.panasonic.pl/oferta.php?prod=1361 lub jego tańszy odpowiednik bez
      subwoofera tx 32 pd 30

www.jvc.pl/produkty.php?objectID=602
      obydwa modele można dostać znazcnie taniej od cen katalogowych w sklepach
      internet
      pzdr
      • sylwia579 Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? 30.05.05, 08:20
        Fajnie. Tylko, że z tradycyjnymi telewizorami jest jeden problem - ich
        wielkość. Proponowany przez Ciebie telewizor ma ponad 50 cm głębokości i waży
        60 kg !!!
        Długo zastanawiałam się nad zakupem tradycyjnego telewizora i między innymi
        jego gabaryty spowodowały, ze jednak kupię LCD. Pozostaje tylko problem jaki
        model wybrac :)

Pozdr.
        • Gość: m@n Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.tele2.pl 30.05.05, 09:22
          > Długo zastanawiałam się nad zakupem tradycyjnego telewizora i między innymi
          > jego gabaryty spowodowały, ze jednak kupię LCD.

Co do gabarytów, to technologia CRT, też idzie do przodu. Patrz tu:
          www.superslim.com i tu skocz.pl/txp .
          • sylwia579 Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? 30.05.05, 15:41
            Ale ta technologia dopiero wchodzi... W Polskich sklepach jeszcze nie widziałam
            tego typu telewizorów. Nie wiem ile takie cudo kosztuje, ale chyba nie mało...
            I ten telewizor nadal ma 40 cm głębokości. Ale też czytałam artykuł na ten
            temat i rzeczywiście za jakiś czas ta technologia może się stać całkiem
            popularna. No ale ja muszę kupić telewizor teraz. :)
            • Gość: zxcv Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 00:48
              A ja już go widzialem we Wrocku. Niestety sygnał w sklepie leciał taki że na
              wszyskim h... było widać. Wydał mi się lekko niedopieszczony, przednia ramka
              lekko niepasowała do obudowy. W internetowym topmarkecie też już jest.
    • Gość: jovono Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 22:55
      witam ponownie chce jeszcze dodać że jeśli już ktos koniecznie chce sobie kupić
      plazme czy lcd a ma zamiar oglądać na niej sygnał tv np z kablówki (o zgrozo )
      czy cyfry powinien najpierw zobaczyć na własne oczy jak to wygląda
      obraz przypomina ten znany juz z radzieckiego rubina :DDD

p.s.
      toto nadaje sie chyba raczej tylko do dvd i hdtv ale z odbiorem tej ostatniej
      to życzy duuużo szcześcia w najbliższym czasie (10lat):DDDD

pzdr
    • Gość: jovono Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 08:19
      a najlepiej poczytać opinie ludzi którzy już są szcześliwymi posiadaczami ;)

www.audiostereo.pl/Kupilem_plazme_i_18606.html?PHPSESSID=58aa402bb618b1e2d05a613b98441478#bottom

p.s.

i radze przemyśleć dokładnie ten desperacki krok zakupu tego sprzętu jeśli ma
      być na nim oglądana telewizja
    • Gość: T-800 Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.05.05, 10:27
      Technologia plazmowa nie sprawdziła się. Producenci wycofują się z plamy.
      • Gość: T-800 Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.05.05, 10:27
        Wycofują się z plaZmy ofkors. :-]
        • Gość: mnms Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 14:45
          problem stary jak plazma i LCDek
          wiele głów się nad tym meczyło

skocz.pl/kliknij
          • Gość: locoloco Re: Pomocy! Kupić plazmę czy LCD? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 21:27
            Bardzo dużo wypowiedzi jest w internecie LCD czy Plazmy
            Jeśli wielkość odbiornika do 32" to LCD - plazm się nie produkuje.
            Najlepiej z wszystkich testów wśród 32" LCD wypadł:
            1.JVC c 50
            2.Loewe Xelos
            3-4 . Panasonic LX 50 / JVC S 60
            5.Sharp Ga5
            6.LG LZ 50
            7.Samsung a 41 - te telewizory LCD 32" brały udział w teście
            dużo informacji jest też na www.hdtv.com.pl/forum www.audiostereo.pl/forum
            idg.pl/forum
            Czas pracy 60 tyś godz.,mały pobór mocy, antyrefleksyjne ekrany,

Tv plazmowe
            testy ;
            1.Pioneer PDP 43
            2-3.JVC B50/ Panasonic pv 500
            4.Panasonic PA 50
            5.Samsung d4
            6.LG ps11
            7.Philips 9946
            8.Thomson Wo3

Czas pracy 60.tyś godz. dobry czas reakcji,duży ekran, /przesuwny pixel-
            Pioneer i JVC/.

Sygnał do testow z HDTV.
            Jakość wszystkich urządzeń z HDTV - Bardzo dobra.
            Z TVP i innych sygnalów jak powyżej.

Jeśli chcesz kupić ekran do domu powyżejpozdrawiam 40" - możesz wybrać śmiało
            plazmę .Musisz dysponować dobrym sygnałem /Cyfra +,dvd, hdtv,dobra kablówka/ w
            zupełności wystarczy
            ceny przykładowe na plazmy Panasonica od 6200 zł brutto.

Na temat HDTV - poczytaj koniecznie www.hdtv.com.pl - telewizja wysokiej
            rozdzielczości już do odbioru w Polsce.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka