17.12.11, 22:43
Witam,
mam do Was takie pytania:
1. w Iraku oprócz wojsk sprzymierzonych (państwowych) stacjonowali również najemnicy (kontraktorzy) różnych specjalizacji, różnych narodowości, w tym również od zadań bojowych. Czy można określić ich uzbrojenie, bo ja przeważnie widziałem takich kontraktorów tylko z karabinkami, a ciekawi mnie czy używali również granatników ppanc, moździerzy, nkm-ów.? systemów naprowadzania gps bomb, czy pocisków kierowanych artylerii naziemnej czy lotnictwa. Jakich pojazdów używali, w jakich akcjach brali udział i czy współpracowali z jankesami. No bo w sumie jaki to problem kiedy żołnierze danej armii współpracują z byłymi żołnierzami tej samej armii, która najechała obce państwo i im za to jeszcze płaci w postaci kontraktów na ochronę? niezły czad.
2 czy nie uważacie że z okresu urojonych "wojen z terroryzmem" wkraczamy w okres realnych wojen najemników między sobą, jest to bardzo okrutny sposób walki czego mamy możliwość doświadczyć w Meksyku?
pzdr
ps
terenem takich walk jest cały świat...
Obserwuj wątek
    • aso62 Re: najemnicy 17.12.11, 22:47
      rpg_7 napisał:

> Witam,
      > mam do Was takie pytania:
      > 1. w Iraku oprócz wojsk sprzymierzonych (państwowych) stacjonowali również naje
      > mnicy (kontraktorzy) różnych specjalizacji, różnych narodowości, w tym również
      > od zadań bojowych.

Kontraktorzy w Iraku nie wykonywali zadań bojowych.
      • dirloff Re: najemnicy 17.12.11, 23:26
        > Kontraktorzy w Iraku nie wykonywali zadań bojowych.

"Oficjalnie" nie wykonywali, ale nieoficjalnie to się tak wiele działo, że zaczęło to przeciekach do mediów. Stąd "zła prasa" np. firmy Blackwater oraz upadek tego branżowego giganta...
        • aso62 Re: najemnicy 17.12.11, 23:31
          Jakieś przykłady?
          • dirloff Re: najemnicy 17.12.11, 23:51
            > Jakieś przykłady?

Już chciałem Ci - a raczej sobie - z lenistwa które mnie dzisiaj dopadło odpuścić; bo i o aferach/skandalach/przekrętach "Blackwater" (i innych "branżowych" firm) w Iraku i innych krajach świata, wówczas rozpisywali się wszyscy, naprawdę DOSŁOWNIE WSZYSCY, i wywołało to nawet potrzebę zmian prawnych w USA odnośnie tego typu działalności, branży, i na tym forum sporo się rozpisywano podczas "okupacji" Iraku, dlatego uważałem, że sobie kpisz;-) Jednak to Twoje "Jakieś przykłady" wywołało u mnie lekkie zdziwienie i pokusiło do użycia Google'a:
            1. Ładujesz wyszukiwarkę Google,
            2. Wpisujesz "afera" i "Blackwater",
            3. I czerpiesz z masy news'ów, informacji, artykułów.

Wyniki Google'a:
            http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl=pl&source=hp&q=afera+Blackwater&pbx=1&oq=afera+Blackwater&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=5118l11654l0l12575l16l16l0l0l0l0l246l2694l3.8.5l16l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=60ddeb2ab09704e&biw=1280&bih=705

Pierwszy z brzegu:
            wyborcza.pl/1,76842,7357721,Ochroniarze_z_Blackwater_scigali_Al_Kaide.html

Są też doniesienia o przestępstwach dokonywanych na cywilach: gwałtach, szantażach, wymuszeniach, porwaniach, nawet mordestwach. Sporo oskarżeń, pozwów, procesów, a nawet zmian legislacyjnych w samych Stanach wymuszonych właśnie przez te skandale "blackwaterowe".
            • rpg_7 Re: najemnicy 17.12.11, 23:55
              ostatnio wszyscy czepiają sie assada, że to taki sur....el, a sami jankesi to co odpierd.......li masakra, ale jesteśmy dym....ni w du...ę :)
              pzdr
            • aso62 Re: najemnicy 17.12.11, 23:56
              Ale co te afery mają wspólnego z działaniami bojowymi?
            • wladca_pierscienii Re: najemnicy - Blackwater 06.01.12, 11:32
              książki NIE czytałem
              ale wiem że istnieje:
              Scahill Jeremy - "BLACKWATER. Powstanie Najpotężniejszej Armii Najemnej Świata"
              www.empik.com/blackwater-powstanie-najpotezniejszej-armii-najemnej-swiata-scahill-jeremy,prod15300003,ksiazka-p
              --
              Wbrew "urban legend" kot nie przyzwyczaja się do miejsca.
              Kot przyzwyczaja się do swojego opiekuna (żywiciela).
          • rpg_7 Re: najemnicy 17.12.11, 23:51
            spróbuj na youtubie, wpisz faluja faludża fallujah czy coś takiego w prawie języku angielskim, może coś się jeszcze ostało trochę zdjęć czy filmów z tego okresu, gdzie widać jak dwóch blackwatersów jest na wizji wśród żołnierzy usa (na jakimś dachu domostwa) i nagle dostają rozkaz do słuchawki i się wycofują, jak przy zmianie pozycji" poza ekran kamery, raz widziałem taki film, i jestem pod wrażeniem do tej pory..
            pzdr
            • ramol6 Re: najemnicy 03.12.12, 21:18
              o tę sytuację Ci chodziło?
              www.nytimes.com/2009/04/04/world/middleeast/04blackwater.html?_r=0
              www.msnbc.msn.com/id/28938974/ns/world_news-mideast_n_africa/t/blackwaters-iraq-deal-wont-be-renewed/
    • dirloff Re: najemnicy 17.12.11, 23:24
      Googlaj "Blackwater", a się dowiesz więcej. Materiały video, fotoreportaże, artykuły, pewnie są też jakieś wspomnienia. Kiedyś coś czytałem autorstwa polskiego kontraktora. Blackwater po złej prasie zostało przejęte przez inną, podobną firmę (czy weszło w fuzję z tą firmą), być może na ich stronie są jakiejś informacje...
      • 20mat Re: najemnicy 11.02.13, 14:45
        He Blackwater nie zostało przejęte przez nikogo, zmiana nazwy i logo o niczym nie świadczy a byl to zabieg kosmetyczny wymuszony zakazem dla kontraktów na terenie Iraku dla tej że firmy.
        Na stronie nic nie dowiecie się co jest od dawna znane. Mało kto wie że działają w Polsce pod przykrywką z powodu dobrej lokalizacji, tańszego utrzymania, dobrej bazy obiektów szkoleniowych i tańszej siły roboczej.
    • wladca_pierscienii francuski dokument o ochroniarzach-najemnikach 03.12.12, 19:33
      tej nocy
      w TVP 2 o godz. 00:30
      będzie francuski film dokumentalny
      "Psy wojny na celowniku 12" (Armees privees: dans la ligne de mire)
      o ochroniarzach-najemnikach
      ktorych w Iraku i afganistanie ma służyć 40 tysięcy
    • misza_kazak Re: najemnicy 11.02.13, 14:55
      rpg_7 napisał:

> 2 czy nie uważacie że z okresu urojonych "wojen z terroryzmem" wkraczamy w okre
      > s realnych wojen najemników między sobą, jest to bardzo okrutny sposób walki cz
      > ego mamy możliwość doświadczyć w Meksyku?

Nie ma zadnej roznicy. Cale sily zbrojne pindostanu, to sa najemnicy ktorzy walcza za pieniadze. Jesli i ijest jakas roznica to w wysokosci zarobkow.
      Wg. mnie, niech i jedni i drudzy i trzeci zabijaja sie nawzajem. Im mniej bandytow czy to z pindostanu czy z islamistskich organizacji - tym lepiej.
      • bmc3i Re: najemnicy 12.02.13, 01:44
        misza_kazak napisał:

> rpg_7 napisał:
        >
        > > 2 czy nie uważacie że z okresu urojonych "wojen z terroryzmem" wkraczamy
        > w okre
        > > s realnych wojen najemników między sobą, jest to bardzo okrutny sposób wa
        > lki cz
        > > ego mamy możliwość doświadczyć w Meksyku?
        >
        > Nie ma zadnej roznicy. Cale sily zbrojne pindostanu, to sa najemnicy ktorzy wal
        > cza za pieniadze. Jesli i ijest jakas roznica to w wysokosci zarobkow.
        > Wg. mnie, niech i jedni i drudzy i trzeci zabijaja sie nawzajem. Im mniej bandy
        > tow czy to z pindostanu czy z islamistskich organizacji - tym lepiej.
        >

Nie rozumiesz róznicy miedzy zawodową służba wojskową podejmowana na podstawie stosunku zawodowej słuzby wojskowej, a umową cywilnoprawną, łączacą najemnika z jego pracodawcą, taka samą jak np. kontrakt piłkarza.
      • wladca_pierscienii rosyjscy żołnierze kontraktowi = najemnicy 12.02.13, 21:25
        misza_kazak napisał:

> Nie ma zadnej roznicy. Cale sily zbrojne pindostanu, to sa najemnicy ktorzy wal
        > cza za pieniadze. Jesli i ijest jakas roznica to w wysokosci zarobkow.

no to ciekawe jest to twoje potępienie
        bo w XXI wieku żołnierze rosyjscy, którzy walczą w Czeczenii
        albo Gruzji - to są żołnierze kontraktowi
        skoro większość rosyjskich szeregowców to
        żołnierze zasadniczej służby wojskowej
        to tych żołnierzy kontraktowych śmiało można nazwać najemnikami
        • odyn06 Re: rosyjscy żołnierze kontraktowi = najemnicy 13.02.13, 08:10
          Nie do końca tak jest.
          Najemnikiem nie można określać żołnierza lub rezerwistę, który zawiera kontrakt terminowy z armią własnego kraju.
          Blackwater i setki podobnych, to międzynarodowe firmy tworzone w rajach podatkowych.
    • brmtvungernsternberg Re: najemnicy 12.02.13, 00:03
      Generalnie sa licho wyposazeni i wielu ginie .
    • odyn06 Re: najemnicy 12.02.13, 11:53
      Unikajmy uogólnień.
      Działania bojowe w Iraku prowadziły kontyngenty narodowe złożone z żołnierzy, pełniących służbę na podstawie narodowych ustaw o służbie wojskowej.
      Z najemnikami jest zupełnie inna sprawa.
      Najemnicy podpisywali z firmami np Blackwater umowę cywilno prawną na świadczenie usług w zakresie ochrony osób i obiektów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka