Dodaj do ulubionych

Apache na wodzie

02.03.12, 08:38
Cały czas nie mogę przyzwyczaić się do widoku Brytyjskich AH-64 operujących z pokładu HMS Illustrious
i602.photobucket.com/albums/tt104/vor033/British%20Forces%20-%20Navy%20and%20Air%20Force/e9a22b1d.jpg
Oczywiście, żaden to nowatorski pomysł - USMC "od zawsze" wozi na pokładach AH-1, Francuzi zakładają wykorzystanie na Mistralach śmigłowców Tiger, a Rosjanie Ka-52, ale Apache nad wodą jakoś mi nie pasuje :)

Kiedyś planowano dedykowaną wersję Sea Apache (oczywiście angielskie Apache mają wspierać działania na lądzie, ale typowo morski niszczyciel czołgów to było by coś ;)
www.aviastar.org/foto/gallery/mcdonnell/md_seaapache-s.gif
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Apache na wodzie 02.03.12, 10:24
      Nie przejmuj się Adasiu!:) Rosjanie swego czasu dumali nad pomysłami typu Ka-25F (wersja lądowa śmigłowca morskiego) jak i Mi-24M (wersja morska - pokładowa Mi-24 (Izdielije 247)! W końcu dali sobie spokój z cudowaniem i Mi-24 został śmigłowcem "lądowym" a szturmowcem morskim został Ka-29TB!
      -Pozdrawiam!
      • adam_al Re: Apache na wodzie 02.03.12, 10:59
        >W końcu dali sobie spokój z cudowaniem

Wsparcie operacji desantowych z powietrza przez wyspecjalizowane śmigłowce szturmowe raczej nie jest cudowaniem: użycie AH-1 Cobra czy niemalże z ostatniej chwili użycie brytyjskich Apache AH1 z pokładu HMS Ocean nad Libią są najlepszym przykładem.
        Rosjanie szybko wrócą do pomysłu, gdy wejdą w posiadanie wielozadaniowych okrętów desantowych z pokładem lotniczym -> Ka-52 może być cenny wsparciem dla Ka-27/29 operujących z pokładu okrętu klasy Mistral
        • marek_boa Re: Apache na wodzie 02.03.12, 12:32
          Ależ oczywiście Masz rację!:) Kwestia podejścia do tematu! O ile jednak w Stanach jest to po prostu przystosowanie AH-1 do działań z pokładu to jak by nie było Ka-29TB jest bardziej uniwersalną maszyną! Opracowanie Ka-52K wymusiło nabycie okrętów desantowych typu "Mistral" i szczerze pisząc mnie osobiście bardzo to ucieszyło! Nic na to nie poradzę ,że "Alligator" bardzo mnie się podoba!:)
          militaryrussia.ru/blog/topic-572.html
          Pozdrawiam!
          • adam_al Re: Apache na wodzie 02.03.12, 12:44
            > Nic na to nie poradzę ,że "Alligator" bardzo mnie się podoba!:)

Rozmawiając o wrażeniach artystycznych ;) mi osobiście bardziej przypadł do gustu Ka-50 ze swą rzeczywiście rekinią, pełną dynamiki sylwetką. Niestety inne względy wzięły górę i mamy Ka-52 - a tu ze względu na wygląd właściwszym dla niego określeniem byłaby Żaba niż Aligator :) żarcik, fajny jest :)
    • adam_al Re: Apache na wodzie 02.03.12, 12:20
      > Kiedyś planowano dedykowaną wersję Sea Apache ...
      > ale typowo morski niszczyciel czołgów to było by coś ;)

Jednak nie tylko Amerykanie pomyśleli o tej ścieżce (czyli typowo szturmowy do działań ofensywnych, ale nad wodą). Trzeba docenić tu wolę i pomysłowość tegorocznych zdobywców Oscara w kategorii film nieanglojęzyczny, czyli morskiej wersji rozwijanego? śmigłowca Shahed 285
      irandefence.net/attachment.php?attachmentid=43356&stc=1&d=1243657916
    • eshelon Re: Apache na wodzie 02.03.12, 18:51
      Z Harpoonami to Sea Apache mógł polować na okręty, a nie na czołgi.

Fire-At-Will!
      • adam_al Re: Apache na wodzie 02.03.12, 19:35
        > Z Harpoonami to Sea Apache mógł polować na okręty, a nie na czołgi.

To może powtórzę swoją wypowiedź: "ale typowo morski niszczyciel czołgów to było by coś ;) "
        Taki znaczek ;) oznacza ironię.
      • marek_ogarek Re: Apache na wodzie 02.03.12, 19:45
        Do harpoona wcale nie potrzeba apacha. Kazdy morsli smiglowiec moglby z harpoonem polowac na okrety. A jak trzeba to i apache ze swoich hellfire nie jeden okret moze zalotwic. Zwlaszcza roznego rodzaju kutry rakietowe i inne drobnoustroje.
    • marek_ogarek Re: Apache na wodzie 02.03.12, 19:35
      Dzisiaj glowna rola lotniskowcow i smiglowcowcow jest projekcja sily na lad. Nic wiec dziwnego ze korzystaja z ich pokladow czesto ladowe maszyny. Oczywiscie w przypadku samolotow sprawa jest trudniejsza. Ale ze smiglowcami nie ma problemu.
      • adam_al Re: Apache na wodzie 02.03.12, 19:42
        To oczywiste, po prostu Amerykanie mają komfort dywersyfikacji typów uzbrojenia dla różnych rodzajów wojski i w mej świadomości to AH-1 jest oczywistym śmigłowcem pokładowym do projekcji siły na ląd (Brytyjczycy takiego komfortu nie posiadają). AH-64 jakoś mi nie pasuje na pokładzie, ale (musze to zaznaczyć bo niektórzy nie jarzą ironii) to tylko takie moje subiektywne spostrzeżenie.
        • marek_ogarek Re: Apache na wodzie 02.03.12, 19:49
          To dziala i w druga strone. Widywalem ah-1 i w stanach srodkowego zachodu setki mil od morza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka