bmc3i
06.03.12, 15:52
Tytuł prowokacyjny, bo nie udało mi się zmieścić normalnego tytułu.
Powinien on brzmieć tak: co by się stało, gdyby Hitler wygrał wojnę w Europie?
Nie chodzi mi o społeczne i etniczne skutki tego dla ludów Europy, lecz o dalszy przebieg wojny w aspekcie militarnym i gospodarczym. Gdyby Hitlerowi powiodla sie operacja Lew Morski, gdyby zdobyl Wielką Brytanię i gdyby w 1941 roku padła Moskwa, Stalin zawarlby jakiś pokoj z Hitlerem na warunkach tego ostatniego.
Zakładam - chyba są ku temu podstawy - że upadek Anglii nie spowodowałby kapitulacji całego Commonwealth z Australią, Nową Zelandią i Kanadą na czele, ktory skupilby się wokoł Stanow Zjednoczonych, ktore jak w najgorszych koszmarach Roosevelta, stanęłyby oko w oko same z Hitlerem, wspieranym na Pacyfiku przez Cesarstwo Japońskie, i korzystającego z niezmierzonych bogactw naturalnych jakiejs kadłubowej formy ZSRR (pod jakąkolwiek nazwą by istaniał) oraz potencjału przemysłowego calej podbitej Europy.
Czy Stany ze swoim ówczesnym potencjałem ludnościowym, surowcowym i gospodarczym, byłyby w stanie pokonać koalicję "zjednoczonej Europy" z ruchem oporu na całym kontnencie i Japonii?
Stawiam tezę że tak, choć pewno wojna skończyłaby się gdzieś okolo roku 1955, albo i później. Sadzę ze Amerykanie najpierw prowadziliby wojnę na powstrzymywanie, za to ca,ly swoj wysilek skupili by na jak najszybszym pokonaniu Japonii, po czym dopiero przystapiliby do rozprawy z Hitlrerem. Z drugiej strony, Hitler zdolałby wyprodukować odpowiednia liczbę dopracowanych U-Bootow typu XXI, a moze i okretow podwodnych z napędem Waltera, ktore polowałyby na amerykanskie lotniskowce, sami Niemcy wybudowaliby pewna liczbę Zeppelinów, zapewne też zrealizowaliby swój "Plan Z" z "Super-Bismarckami", zaklończyliby sukcesem testy V-2 wystrzeliwanych na Nowy Jork z holowanych przez U-Booty kontenerow, von Braun z Groettrupem ukończyliby R&D ICBM, cale zaś Niemcy odtworzyłyby sile bojową Werhmachtu, zapewne też wspoeranego przez jednostki bojowe zlozone z obywateli podbitych państw europejskich. Podbijajac nastepnie Grenlandię, z nowymi czolgami i samolotami odrzutowymi, mogli się znależć na niezatapialnym lotniskowcu doi ataku na Amerykę Polnocną....