25.04.12, 14:39
Przeglądając łądniutki materiał zdjęciowy ( www.airpolicing.wp.mil.pl/pl/7_45.html ) z wylotu naszych Migów na kolejną "litewską" misję Air Policing zwróciłem uwagę na pewien szczegół - jeden z pary Migów-29 udaje się w podróż z 6 sztukami R-73 drugi z 4 sztukami. Tylko dychę rakiet dali?
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Re: Orlik 25.04.12, 23:18
      A po cholerę tracić rakiety na obronę tego śmiesznego kraiku?
      • bmc3i Re: Orlik 26.04.12, 08:37
        wielki_czarownik napisał:

> A po cholerę tracić rakiety na obronę tego śmiesznego kraiku?

Dlatego ze jest czlonkiem NATO i nie jest śmieszny
        • wkkr Kraj smieszny nie jest, ale 26.04.12, 08:53
          jego politycy owszem, są....
          • azyata Jak to świetnie 26.04.12, 09:29
            Że polscy politycy nie są w ogóle śmieszni...
      • adam_al Re: Orlik 26.04.12, 09:15
        > A po cholerę tracić rakiety na obronę tego śmiesznego kraiku?

Rozumiem, że misja bardziej polityczna niż militarna, ale dla lepszego samopoczucia naszych chłopaków mogli ich lepiej wyposażyć.

Ciekawe czy pociski R-27R (które kupiliśmy razem z "29") i te które dostaliśmy od Niemców (50 sztuk, nie wiem w jakiej wersji) jeszcze są na chodzie - resursy?
        • gregorxix Re: Orlik 27.04.12, 08:35
          Ale po co? Zasady Air Policing zakładają rozpoznanie wzrokowe celu, po co Ci pociski służące z zasady do walki poza zasięgiem wzroku?
          • adam_al Re: Orlik 27.04.12, 08:48
            > Zasady Air Policing zakładają rozpoznanie wzrokowe celu, po co Ci ..

W swoim pytaniu odbiegłem już od samego Air Policing zastanawiając się czy w ogóle jeszcze mamy R-27 na chodzie?
          • adam_al a pro po 27.04.12, 08:57
            Samoloty naszych koalicjantów wypełniających misję na Litwie miewały Amraamy pod skrzydłami.
        • a4095211 Re: Orlik 05.05.12, 09:38
          adam_al napisał:

> Ciekawe czy pociski R-27R (które kupiliśmy razem z "29") i te które dostaliśmy
          > od Niemców (50 sztuk, nie wiem w jakiej wersji) jeszcze są na chodzie - resursy
          > ?

Wystarczy poczytać raporty o użyciu R-27 podczas wojny Etiopia-Erytrea (koniec lat 90-tych). Piloci obu stron (podobnie jak obsługa techniczna) - najemnicy z Rosji i Ukrainy, latali na MiG-29 i Su-27. Rakiety tego typu totalnie zawodziły. Silniki przestawały pracować w połowie drogi do celu lub nie schodziły z wyrzutni. Walki toczono, więc na bliskich dystansach.

Pozdrawiam
          www.ssbn.pl
          • marek_boa Re: Orlik 05.05.12, 11:09
            Z tym ,że akurat to nie do końca prawda! Pomimo zawodzenia ponad połowa zestrzeleń w tym konflikcie została dokonana właśnie pociskami R-27!
            -Pozdrawiam!
    • ramol6 Re: Orlik 26.04.12, 01:49
      Powiem więcej. To nie są R-73, tylko R-60M. Tamtych za szkoda;-)
      • adam_al Re: Orlik 26.04.12, 08:51
        >To nie są R-73, tylko R-60M.

Oczywiście!. D..pa ze mnie, nie militarysta.
    • d.mar-r Re: Orlik 04.05.12, 23:02
      to i tak spory postęp

jak byłem w wojsku dowódca oddziału ppk na wyszkolenie dziewięciu operatorów dostał cztery pociski ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka