Dodaj do ulubionych

Kino domowe

IP: *.eranet.pl 22.06.08, 20:03
Jakie kino domowe w cenie do 3 tys polecacie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: locoloco Re: Kino domowe IP: *.ols.vectranet.pl 23.06.08, 03:02
      Harman 147+ dvd 27 + Jamo 606
      Onkyo 506 + dvd +Jamo
      • Gość: Marc Re: Kino domowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 11:16
        Totalnie nie znam tych firm, możesz coś więcej napisać o tym ?
        • Gość: Marcel Re: Kino domowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 13:28

I co myślicie np o Yamaha PianoCraft E810 ?
        • Gość: callgirl Re: Kino domowe IP: 217.153.205.* 25.06.08, 11:08
          Onkyo jest producentem znakomitego sprzętu, Jamo przeciętnego. Hermana nie znam. Ale takie rzeczy najlepiej kupować jest na słuch. Wybierasz to co bardziej Ci pasuje.
          • Gość: meteor0 Re: Kino domowe IP: 83.168.75.* 28.06.08, 17:16
            onkyo gra miękko,hary to twardy bas.a yamaha,no trzeba jej
            posłuchać.każdy z nich jest w podobnej klasie.
            • Gość: Marcel Re: Kino domowe IP: *.eranet.pl 29.06.08, 23:44
              Problem w tym ze zupełnie się na tych firmach i ich produktach nie znam, wstyd
              się przyznać, ale nazwy tych firm pierwszy raz słyszę, więc może polecie coś
              dobrego ?
              • Gość: kochanica_krola Re: Kino domowe IP: *.ksknet.pl 30.06.08, 21:15
                moze poczytaj jakis poradnik, np www.agito.pl/porady/kino_domowe.agito.html
                skoro sie tak malo orientujesz
                • Gość: Kornik Re: Kino domowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.08, 10:08
                  Niestety ten poradnik z linku zawiera stek bzdur. Np:
                  "Podstawowym parametrem amplitunera jest maksymalna moc wyjściowa".
                  To wcale nie jest podstawowy parametr (o ile wogóle istnieje coś
                  takiego jak podstawowy parametr). Moc amplitunera ma się nijak do
                  jakości dźwięku. Na dodatek producenci tak podają te moc, ze nic z
                  niej nie wynika. Zwykle moc podana przez producenta jest wyższa niż
                  maksymalna moc zasilacza (czyli mamy perpetuum mobile).
                  "Im wyższa wartość tego parametru, tym głośniej gra zestaw". Bzdura.
                  Wzmacniacz o mocy 100W podłączony do głośników o efektywności 86dB
                  zagra kilka razy ciszej niż wzmacniacz o mocy 80W podłączony do
                  głośników o efektywności 96 dB.
                  "Zaletą gotowych zestawów kina domowego jest to, że moc wyjściowa
                  amplitunera zawsze jest dobrze dopasowana do mocy dołączonych
                  głośników. Nie ma więc obawy, że przy podgłośnieniu zestawu na pełną
                  moc, głośniki ulegną uszkodzeniu" Jest spora szansa, że spalą się
                  głośniki wysokotonowe. Bo amplitunery w zestawach maja często
                  wzmacniacze generujące sporo zniekształceń. Ich moce sa nieraz
                  podawane przy zniekształceniach THD 10%, podczas gdy moce dobrej
                  klasy wzmacniaczy sa podawane przy THD poniżej 1%. A te
                  zniekształcenia skutecznie potrafią spalić wysokonowca.
                  "Niskotonowy, zwany inaczej subwooferem lub wzmacniaczem basów".
                  Nigdy nie słyszałem o jakichś "wzmacniaczach basów". Subwoofer to
                  nie głośnik niskotonowy. To głośnik ultra-niskotonowy. Dobre kolumny
                  maja wbudowany głośnik niskotonowy. I odtwarzają niskie tony bez
                  pomocy suba. W takiej konfiguracji przy odtwarzaniu muzyki sub
                  milczy. Pracuje tylko przy filmach z LFE.
                  "Subwoofery pasywne, spotykane w większości zestawów kina
                  domowego,..." Większość zestawów ma akurat suby aktywne.
                  "Najważniejszym parametrem każdego głośnika jest moc, podawana w
                  Watach [W]. Ma ona wpływ na głośność, głębię, dynamikę i czystość
                  dźwięku". Mega-bzdura. Obciążalność głośnika (głośnik nie ma mocy)
                  nie ma żadnego powiązania z dynamiką, czystością odtwarzania a
                  głośność w większym stopniu zależy od efektywności.
                  "Kolumny półkowe z kolei możesz postawić na meblach". Jasne. Można
                  te także schować do szafki. Jakość dźwięku będzie podobnie
                  beznadziejna jak przy wciśnieciu ich na półkę.
                  "Jeśli chcemy w pełni wykorzystać możliwości przesyłania obrazu, to
                  warto skorzystać z złącza komponentowego. Posiada ono zdecydowanie
                  lepsze parametry od złącza EURO"
                  Euro pozwala tez przesłać sygnał RGB. Jakość sygnału wideo RGB
                  przesłanego porządnym kablem Euro nie będzie niczym ustępowała
                  sygnałowi komponentowemu.
                  Dalej już mi się nie chce omawiać tych bredni. Ktoś to napisał ten
                  tekst nie ma podstawowej wiedzy o zestawach audio. Pewnie to pisał
                  jakiś niedouczony sprzedawca.
                  • Gość: Marcel Re: Kino domowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 13:08
                    Widzę kornik, że dobrze znasz się na tego rodzaju sprzęcie, może zatem polecisz
                    mi jakieś konkretne modele kina domowego, które są warte zakupu
                    • Gość: Kornik Re: Kino domowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.08, 13:55
                      > Widzę kornik, że dobrze znasz się na tego rodzaju sprzęcie,
                      Drobna poprawka, znam się tylko trochę :-)
                      > może zatem polecisz
                      > mi jakieś konkretne modele kina domowego, które są warte zakupu
                      Nawet gdybym znał dokładnie miejsce gdzie chcesz słuchać, gatunki
                      muzyki i Twoje preferencje to nie podjąłbym sie podania Ci
                      konkretnej marki i modelu. To Twoje uszy muszą zadecydować. Jedyną
                      skuteczną metoda porównania sprzetu jest jego osobisty odsłuch.
                      Tu masz sensowny wybór producentów:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=518&w=81254017&a=81499023
                      Wspominałes wyzej o Pianocrafcie. Jesli nie chcesz kupować systemu
                      wielokanałowego(lub nie bardzo masz miejsce na rozstawienie tych 6
                      klocków)to pianocrafty są jedną z najlepszych opcji niedużego
                      sprzetu 2 kanałowego. Jakby brakowało basu przy filmach to można też
                      do nich dokupić subwoofer.
                      Jak zdecydujesz sie na odsłuch to pamietaj, że najwieksze róznice w
                      dźwieku będą przy rożnych głośnikach. Amplitunery maja mnieszy
                      wpływ. Czyli najpierw dopasuj sobie głosniki które najbardziej Ci
                      leżą, a potem sprawdź na tych głosnikach brzmienie róznych
                      amplitunerów. Jak zaczniesz sprawdzać krzyżowo wszystko ze wszystkim
                      to albo Ty oszalejesz albo obsługa sklepu.
                      • gomes23 Re: Kino domowe 18.07.08, 02:31
                        dołączam się do tematu, czy mógłbyś podać jakieś konkretne modele w cenie do 3 tys ?
                        • Gość: locoloco Re: Kino domowe IP: *.ols.vectranet.pl 20.07.08, 00:38
                          Masz kolejne zestawy:
                          Harman 147+ dvd 27 + jamo 606
                          Onkyo 506+ dvd 405 + jamo 606
                          JVC 411 + dvd 672 + Kol JVC
                          • Gość: Marcel Re: Kino domowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 11:22
                            A gdzie kupujecie kina domowe ? W zwykłym sklepie RTV/AGD czy może przez
                            internet ? Jak wg was jest taniej i bezpieczniej ?
                            • Gość: locoloco Re: Kino domowe IP: *.ols.vectranet.pl 23.07.08, 02:46
                              spokojnie możesz kupić w internecie , ale polecam tylko sprawdzone źródła.
                              Wejdź na www.hdtv.com.pl - i pisz na priw. do blackninja , ma extra ceny.
                              • Gość: Ja Re: Kino domowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.08, 15:03
                                > pisz na priw. do blackninja , ma extra ceny.
                                Dla twojej wiadomosci Marcel, Locoloco i Blackninja to sprzedawcy
                                jednego i tego samego sklepu. Forum hdtv tez nalezy do tego sklepu.
                                • Gość: Marcel Re: Kino domowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 13:08
                                  To może Ty jesteś w stanie polecić mi jakiś pewnik w sferze sklepów internetowych ?
                  • berek_p Re: Kino domowe 26.11.08, 14:06
                    Troche niejasnosci ale postaram sie uscislic.W momencie kiedy dochodzi do
                    przesterowania wzmacniacza czyli koncowki mocy pojawiaja sie nieprzyjemne szumy
                    ktora sprawiaja iz koncowka mocy sie nadmiernie grzeje.Jesli uzytkownik nie
                    zmniejszy glosnosci koncowka mocy moze uszkodzic sie a na wyjsciu pojawi sie
                    napiecie stale jesli nie ma zabezpieczenia na glosniki.W tym momencie glosniki
                    niskotonowe ulegaja spaleniu,a spala sie cewka w glosniku.Glosniki wtedy beda do
                    wymiany ale mozna je naprawic.
                    • ing.elec Brak potrzeby uscislania 26.11.08, 16:42
                      W tekscie Kornika nie bylo zadnych wymagajacych uscislenia niejasnosci.
                      I nic nie uscisliles, a wrecz przeciwnie.

Wiec moze zostaw uscislanie tym, ktorzy maja podstawy.

Pozdr.

I.
                      • berek_p Re: Brak potrzeby uscislania 26.11.08, 20:21
                        o jakich podstawach chcesz mi przypomniec ?
                        • ing.elec Re: Brak potrzeby uscislania 26.11.08, 20:48
                          berek_p napisał:

> o jakich podstawach chcesz mi przypomniec ?

O podstawach elektrotechniki.

Pozdr.

I.
                          • berek_p Re: Brak potrzeby uscislania 26.11.08, 21:12
                            zrob mi wyklad.chetnie poslucham :)))
                            • ing.elec Re: Brak potrzeby uscislania 26.11.08, 22:07
                              Co, mam strescic piec lat studiow w krotkim poscie?

W tym danym temacie wystarczy, ze przeczytasz post Kornika, ktory krytykujesz.

Twoj opis zjawisk podczas przesterowania wzmacniacza niestety mija sie z prawda.

Pozdr.

I.
                              • berek_p Re: Brak potrzeby uscislania 26.11.08, 22:23
                                Ja opisalem praktyke serwisowa a nie lata studiow :)
                                co jeszcze chcesz dodac ? :)
                    • ing.elec Re: Kino domowe 26.11.08, 22:52
                      berek_p napisał:

> W momencie kiedy dochodzi do
                      > przesterowania wzmacniacza czyli koncowki mocy pojawiaja sie
                      > nieprzyjemne szumy
                      > ktora sprawiaja iz koncowka mocy sie nadmiernie grzeje.

W momencie przesterowania malego wzmacniacza (czyli pojawienia sie clippingu) w
                      sygnale na wyjsciu tegoz poza wzmocnionym sygnalem ze zrodla pojawiaja sie nie
                      szumy, ale znieksztalcenia harmoniczne. Te znieksztalcenia leza widmowo w
                      obszarze obslugiwanym przez glosniki wysokotonowe, a ich moc moze przekroczyc
                      obciazalnosc glownikow wysokotonowych, wynoszaca zwykle tylko kilka procent
                      obciazalnosci calej kolumny.

I wtedy przepalaja sie cewki glosnikow wysokotonowych.

Cewki glosnikow niskotonowych przepalaja sie w przypadku pracy z
                      nieprzesterowanym, ale silnym wzmacniaczem, czyli w przypadku przeciazenia
                      glosnikow. Wtedy moga sie pojawic rowniez mechaniczne uszkodzenia glosnikow
                      niskotonowych (zerwane resory piankowe itp.)

Prad staly na wyjsciu wzmacniacza to przypadki ekstremalne, mogace powstac IMHO
                      nie z przesterowania wzmacniacza, lecz przeciazenia go zbyt mala impedancja.

Pozdr.

I.
    • michaldolek Re: Kino domowe 06.10.08, 10:45
      po co od razu do 3tyś ? :)
      kup sobie coś tańszego...ale wcale nie gorszego jakościowo...tutaj pozwole sobie
      podesłac link :

www.xsonic.pl/zestaw-kina-domowego-dvd-panasonic-scpt165ek-p-1380.html?osCsid=22627b66d57e135c55ab1f2841a67eb3
      • Gość: mks Re: Kino domowe IP: 213.77.117.* 13.10.08, 12:59
        Witam

tańsze ale... nie gorsze jakościowo? (330W)
        hehe
        daj spokój
    • kamyczek05 Re: Kino domowe 09.10.08, 16:07
      a moze inna firma? www.ceneo.pl/231669
      LG mnie nie zawiodlo jak dotad, ja co prawda mam tansza wersje tego kina
      domowego (tj inny tanszy model zupelnie) ale lg mi sie podoba i dzwiek ma super.
      a ten akirat model podoba mi sie, ale drogi jak dla mnie :)
      • Gość: hybryda Re: Kino domowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 13:12
        Spoko, kwestia co sie chce, lg wyglada ok reszta propozycji tez - trzeba wybrac
        • karolcia4000 Re: Kino domowe 13.10.08, 12:20
          Z tego co oglądałam lg ma ciekawe propozycje jeśli chodzi o kino domowe dźwięk
          jest podobno świetny a i wyglądają bardzo ładnie w saloniku czy pokoju, w którym
          się chce mieć takie swoje prywatne kino. Wiadomo, że tv musi byc odpowiedni.
          • Gość: Kornik Re: Kino domowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 15:00
            > Z tego co oglądałam lg ma ciekawe propozycje jeśli chodzi o kino
            > domowe
            Akurat jeśli chodzi o kino domnowe to LG ma bardzo przeciętne
            propozycje
            > dźwięk jest podobno świetny
            Dżwięk jest akurat nędzny. Przynajmniej ja nie słyszałem choćby
            poprawnego, o dobrym nawet nie wspominam. Choc czekam, az w sklepach
            ukaze się model zaprojektowany przez Mark Lewinsona. Być może będzie
            to pierwszy zestaw LG brzmiący ciekawie. Ale dopóki nie usłysze go,
            to nie polacam LG nikomu, kto chce miec dobry dźwięk.
            > a i wyglądają bardzo ładnie w saloniku czy pokoju
            No jesli ktos kupuje kino domowe jako elementy dekoracyjne to
            faktycznie moze się skusić na LG. Ja raczej wolę, żeby gorzej
            wygladało za to miało dobry dźwięk.
            • Gość: gość Re: Kino domowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 14:17
              a ten model nie jest jeszcze w sprzedazy? czy to w tv LG ma juz dzwiek
              levinsona? w takim razie kino jak kino, ale tvki powinny brzmiec dobrze?
              • Gość: Kornik Re: Kino domowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 14:48
                Miałem na myśli AP3133
                www.audioholics.com/reviews/speakers/floorstanding/lg-levinson-ap3133
                W Stanach jest już w sprzedaży LHT888.
                shopper.cnet.com/home-theater-systems/lg-lht888-home-theater/4014-6740_9-32976286.html
                Ale to sprzet z najniższej półki za ok $500 więc nie nalezy raczej
                spodziewać sie po nim rewelacyjnego dźwieku. Zresztą na polskiej
                stronie LG też go nie ma.
                > czy to w tv LG ma juz dzwiek levinsona?
                Ponoc ML cos tam mieszał w topowych modelach TV pokazywanych w Las
                Vegas. Ale nie wiem czy sa już w sprzedaży.
                > w takim razie kino jak kino, ale tvki powinny brzmiec dobrze?
                Niekoniecznie, choc moze będa brzmieć lepiej od konkurencji. Problem
                w tym, że w "płaszczakach" ze wzgledu na ich wymiary wogóle jest
                niemozliwe wcisniecie dobrych głosników. Wiec dźwiek do tych TV to
                tylko dodatek, mozna zrozumiec co mówi spiker i dialogi w filmie. Te
                telewizory sa jak gdyby dedykowane do kina domowego, a tam za dźwiek
                odpowiadają zewnętrzne głośniki. I nawet jeśli Mark Levinson cos tam
                porawiał, to i tak dźwięk nie zbiży sie nawet do tego z dobrych
                głośników.
                P.S. O ile LG chwali się współpraca z ML to na stronach Levinsona
                jest o tym absolutna cisza. Czyzby uznali w ML, że jednak nie ma
                czyms sie chwalić ;-)
            • Gość: gość Re: Kino domowe IP: *.gprs.plus.pl 25.11.08, 08:19
              A ja bym się zastanawiam nad wyborem :

www.xsonic.pl/zestaw-kina-domowego-dvd-hts315412-philips-p-997.html

Dobra cena, jakość pozytywna, fajne parametry techniczne...ogólnie
              rzecz biorąc fajna sprawa...
    • Gość: mks Re: Kino domowe IP: 213.77.117.* 13.10.08, 12:55
      Witam
      Ja mam Sony DAV-DZ830W
      (Głośniki bezprzewodowe)
      REWELACJA
      (1200W)
      Jak puszcze na full mocy to pół bloku rusza się.
    • Gość: gość Re: Kino domowe IP: *.gprs.plus.pl 13.10.08, 18:02
      a ja mimo wszystko upierałbym się nad zakupem w sklepie www.xsonic.pl
      sam korzystałem to wiem...a co powiesz na ten model kina domowego :

www.xsonic.pl/zestaw-kina-domowego-dvd-lg-ht503-th-p-1389.html?osCsid=baa4475446eecb3225b08dba14d9ff83
      Połączenie naprawdę ładnego desingu oraz atrakcyjnej ceny, do tego sklep godny
      zaufania,wiec nad czym się tu zastanawiać...
      • Gość: Marek Re: Kino domowe IP: *.blutmagie.de 14.10.08, 08:59
        o ,bardzo dobry zestawik kina,do tego ładnie się prezentuje
        • karolcia4000 Re: Kino domowe 15.10.08, 15:24
          A mi sie podobają zestawy lg, mają fajnie wyglądające głośniki :P typowo kobiecy
          punkt widzenia :)
      • Gość: Szymon Re: Kino domowe IP: *.resnet.wisc.edu 20.10.08, 08:56
        mnie bardzo podoba się tak nazywany zestaw szampański kina od LG ,fakt bardzo
        ładnie wygląda ,ale i bardzo dobrze gra , do tego nie jest drogie
        • kamyczek05 Re: Kino domowe 20.10.08, 10:42
          jest ok jak najbardziej, ogolnie firma chyba ok :)
    • Gość: gorgoń Re: Kino domowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 09:14
      Witam. Wszystko zależy od tego jakie bedzie rozstawienie
      głośników,ale w proponowanej przez Ciebie cenie polecam kino domowe
      marki ONKYO
      www.cyfrowedomy.pl/cgibin/shop?info=2643&sid=749d9d95
      Sam takie posidam i dzwiek jest po prostu świetny,kupowałem w tym
      sklepie i moge z czystym sumieniem polecić,to fachowcy którzy znaja
      sie na rzeczy. A jezeli mozesz dołozyc pare zl to proponuje zakup
      tego kina domowego z kolumnami. To dopiero jest efekt...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka