Dodaj do ulubionych

Konie w wojsku

IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.06.04, 20:15
do kiedy służyły konie w wojsku, w Polsce i zagranicą? w jakich ilościach?
W 1939 podobno byly ich spore ilości w armii francuskiej i w niemieckiej.
Czy Chińczycy używali koni jeszcze w okreśie prób z bronią nuklearną.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paul Re: Konie w wojsku IP: *.nwrk.east.verizon.net 18.06.04, 20:36
      Muly i konie uzywane sa w us army. No tak, do treningu i pokazania ze "o to
      jest mul, a to jest kon i mozna ich uzyc do transportu, jedza co jest i wlewu
      benzyny nie ma pod ogonem, a teraz plutonami marsz poglaskac konika";-}. Na
      powaznie, zolnierze SOF zaznajamiaja sie z "obsluga" tych zwierzatek.
      Uszanowanie,
      Paul
    • grba Re: Konie w wojsku 18.06.04, 22:02
      Po śmierci dziadka robiłem porządki w jego papierach. Znalazłem dokument, który
      nazywał się Książeczka Wojskowa Konia i w której zawarte były wszystkie dane
      zwierzęcia; wiek, waga, wzrost w kłębie, umaszczenie, płeć itd. Konie stawały
      do poboru i podobnie jak człowiek mogły otrzymać kartę mobilizacyjną.
      Książeczka była z roku 1948.
      • Gość: axx Re: Konie w wojsku IP: 207.191.243.* 18.06.04, 23:46
        Konie sa praktycznie w kazdej armii kazdego panstwa. Wojskowi lubia konie szczegolnie do defilad ale nie wszyscy potrafia na nich jedzic.
        W tych przypadkach dobrze wyreczaja je mlode kobiety ktore potrafia jezdzic na wojskowych jak na koniach.
        Armia Polska rowniez posiada konie a amerykanskie konie dobrze prezentowaly sie na pogrzebie bylego prez. Reagana.
        Pogrzeby i defilady to chyba najczestsze uzywanie koni wspolczesnie. Marzeniem gen.Andersa byl przyjazd do Polski "na bialym koniu"
        Marszalek Rokossowski podobno mial wspanialego bialego ogiera i czesto na nim jezdzil.
        Z konia, wspanialego araba spadl prez.Reagan(do tej jazdy kupil sobie buty za 1.200 $ ,obecnie w muzeum)
        Spadla tez piekna Diana. Ksiezniczka nie tylko lubila jazde na koniu ale i podobno sex w stajni. Opisal to jej byly chlopiec stajenny w randze
        majora. No i lubila go ujezdzac podobnie jak konia (w tej pozycji byla podobno super tak ze wyeksploatowany major mial jej serdecznie dosyc.
    • adrzewoj Mam w domu 19.06.04, 11:51
      Kilka zdjęć z przysięgi wojskowej mojego śp. starego. Miała ona miejsce bodaj
      czy nie w rocznicę (10?) przysięgi 1 DP w Sielcach nad Oką, z tym że w
      Warszawie. Ojciec uczestniczył w niej razem z całym studium wojskowym AWF. Otóż
      na jednym z tych zdjęć są tabory 1 Praskiego pp. Wozy konne na żelaznych
      kołach. Jak wspomniałem - 1 połowa lat 50tych.
      Nie znaczy to oczywiście, że 1 pp pojechałby furmankami na wojnę, ale
      do "zabezpieczenia" takich uroczystości wystarczały pojazdy z napędem owsianym.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka