Dodaj do ulubionych

Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojowych

02.08.12, 16:36
Argentyna jednak nie zlikwiduje lotnictwa bojowego, tylko oprze je o rodzime samoloty. Do 2015 dostarczonych zostanie 40 fabrycznie nowych IA-63 Pampa II, które trafią do eskadr eksploatujących ostatnie Mirage III i MB-326. Dodatkowo wyremontowane zostaną 12 dotąd dostarczone Pampy. To nie wszystko. Po 2015 Argentyna zakupi 60 głęboko zmodernizowanych Pampa NG (m.in.nowe silniki, radar, awionika, instalacja do tankowania w powietrzu), które będą oferowane również na eksport.
www.kamov.net/general-aviation/argentinas-ia-73-trainer/
rpdefense.over-blog.com/article-argentina-aims-to-develop-defense-exports-103544338.html
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 02.08.12, 18:59
      ubersztumperumper napisał:

> Argentyna jednak nie zlikwiduje lotnictwa bojowego, tylko oprze je o rodzime sa
      > moloty.

W sytuacji Argentyny, która nie ma za bardzo się z kim bić to zupełnie logiczne, te Pampy spokojnie powinny wystarczyć na brytyjskie lotnictwo pokładowe jeśli odpowiednie je uzbroją.
      • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 02:14
        wicehrabia.julian napisał:

> ubersztumperumper napisał:
        >
        > > Argentyna jednak nie zlikwiduje lotnictwa bojowego, tylko oprze je o rodz
        > ime sa
        > > moloty.
        >
        > W sytuacji Argentyny, która nie ma za bardzo się z kim bić to zupełnie logiczne
        > , te Pampy spokojnie powinny wystarczyć na brytyjskie lotnictwo pokładowe jeśli
        > odpowiednie je uzbroją.
        >
        >

Argentyna bierze udzial w południowo-amerykanskim wyscigu zbrojen, najwiekszym aktualnie na swiecie, wiekszym od rozgrywanego w rejonie zachodniego Pacyfiku i Azji południowo-wschodniej.
        • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 12:53
          Matrek a ja Ciebie bardzo przepraszam?! Kto Ciebie tak oszukał?! Ten "największy aktualnie na świecie wyścig zbrojeń w Ameryce Południowej" razem do kupy finansowo i sprzętowo JEST MNIEJSZY niż same zakupy Indyjskie ,które same w sobie są MNIEJSZE od Chińskich wydatków na nowe typy broni i uzbrojenia!
          P.S. Większość zakupów uzbrojenia w Ameryce Południowej odbywa się NA KREDYT,w Azji Południowo-Wschodniej broń kupuje się za gotówkę!
          • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 14:27
            marek_boa napisał:

> Matrek a ja Ciebie bardzo przepraszam?! Kto Ciebie tak oszukał?!

Przywodcy krajow Ameryki Poludniowej, spotykający sie na wspolnym szczycie dwa lata temu, poswieconym wylacznie temu aby ów wyscig zbrojen zatrzymać, zbojkotowany przez prezydentów Brazyli i jeszcze jednego kraju, przez co nie wypracowano żadnego porozumienia.

Ten "największ
            > y aktualnie na świecie wyścig zbrojeń w Ameryce Południowej" razem do kupy fina
            > nsowo i sprzętowo JEST MNIEJSZY niż same zakupy Indyjskie ,które same w sobie s
            > ą MNIEJSZE od Chińskich wydatków na nowe typy broni i uzbrojenia!
            > P.S. Większość zakupów uzbrojenia w Ameryce Południowej odbywa się NA KREDYT,w
            > Azji Południowo-Wschodniej broń kupuje się za gotówkę!

I co z tego? Od kiedy zrodlo finsnsowania zakupow uzbrojenia wlicza sie do ocen czy jakis kraj bierze udzial w wyscigu zbrojen, czy nie? Czym sie rozni samolot kupiony za rezerwy walutowe kraju, od samolotu zakupionego z pozyczki zagranicznej?
            • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 15:28
              Poszukaj czy przypadkiem przywódcy krajów Ameryki Południowej na wspólnym szczycie nie dyskutowali na temat zasiedlenia Plutona!:)
              - Nie Zrozumiałeś czy nie Chcesz Zrozumieć?! Wydatki na zbrojenia WSZYSTKICH państw Ameryki Południowej do kupy za ostatnie - powiedzmy 10 lat to nawet nie 1/3 tego co w latach 2010-2013 wydali i wydadzą na zakup nowego uzbrojenia sami Hindusi! Nie owijając w bawełnę jak by dobrze poszukał to nie jeden celowy zakup konkretnego typu broni przez Indie przewyższa ten cały "największy aktualnie na świecie wyścig zbrojeń"!
              • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 17:13
                marek_boa napisał:

> Poszukaj czy przypadkiem przywódcy krajów Ameryki Południowej na wspólnym szczy
                > cie nie dyskutowali na temat zasiedlenia Plutona!:)
                > - Nie Zrozumiałeś czy nie Chcesz Zrozumieć?! Wydatki na zbrojenia WSZYSTKICH p
                > aństw Ameryki Południowej do kupy za ostatnie - powiedzmy 10 lat to nawet nie
                > 1/3 tego co w latach 2010-2013 wydali i wydadzą na zakup nowego uzbrojenia sa
                > mi Hindusi! Nie owijając w bawełnę jak by dobrze poszukał to nie jeden celowy z
                > akup konkretnego typu broni przez Indie przewyższa ten cały "największy aktualn
                > ie na świecie wyścig zbrojeń"!

Wydatki na zakupy uzbrojenia USA, sa wieksze od Indii, Chin i Rosji razem wzietych, a mimo tego, USA nie uczesnitcza w zadnym wyscigu zbrojen, co wieej redukuja liczbe uzbrojenia i liczbe jednostek. Arm race nalezy rozumiec niemal doslownie,m jako wysci kto ma wiecej lepszego uzbrojenia w regionie w ktorym ów wyscig sie toczy, a nie ile pieniedzy na to kto wydaje. wydaje. Wenezzuela, Chile, czy Brazylia, nie scigaja sie z Indiami, lecz miedzy sobą.
                • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 17:53
                  Matrek Pieprzysz! Pomiędzy Indiami i Chinami wyścig zbrojeń trwa od ładnych kilku lat - kwoty i ilości uzbrojenia kupowane przez te dwa kraje to huragan w stosunku do pierdnięcia jakim jawi się wyścig zbrojeń Ameryki Południowej!
                  • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 18:12
                    marek_boa napisał:

> Pomiędzy Indiami i Chinami wyścig zbrojeń trwa od ładnych kil
                    > ku lat - kwoty i ilości uzbrojenia kupowane przez te dwa kraje to huragan w sto
                    > sunku do pierdnięcia jakim jawi się wyścig zbrojeń Ameryki Południowej!

Wyscig zbrojen miedzy indiami a hinami trwa od lat, tylko co to ma wspolnego z wyscigiem poludnbiowo amerykanskim? Czy to ze trwa daleowschodni i poludniowoazjatycki wyscig zbrojen, przezy istnnieiu wysicu poludniowo-amerykanskeigo?

> Matrek Pieprzysz!

To ze Ty nie doczytales, bo jakis ruarms, czy inna RIA sie tym nie zajmuje, nie znaczy ze zegos nie ma. Wyjdz poza zaśianek rosyjskojezyznych mediow militarnych, bedziesz wiedzial wiecej.
                    • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 19:01
                      Czego ja niby nie doczytałem?! Palnąłeś bzdurę o "największym aktualnie na świecie wyścigu zbrojeń" jaki toczy się w Ameryce Południowej co to ponoć jest nawet większy od tego jaki toczy się w Azji Południowo-Wschodniej - a ten cały wyścig to nawet nie drobne tylko miedziaki w stosunku do tego Azjatyckiego!
                      - Nie muszę korzystać z Rosyjskich źródeł ,żeby być pewnym tego co napisałem!
                      • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 19:14
                        marek_boa napisał:

> Czego ja niby nie doczytałem?! Palnąłeś bzdurę o "największym aktualnie na świe
                        > cie wyścigu zbrojeń" jaki toczy się w Ameryce Południowej co to ponoć jest nawe
                        > t większy od tego jaki toczy się w Azji Południowo-Wschodniej - a ten cały wyśc
                        > ig to nawet nie drobne tylko miedziaki w stosunku do tego Azjatyckiego!
                        > - Nie muszę korzystać z Rosyjskich źródeł ,żeby być pewnym tego co napisałem!

Prawda jest taka, że podobnie jak dirloff, nic nie wiesz o poludniowo-amerykanskim wyscigu zbrojen, ze nie wiesz o jego istnieniu, i podobnie jak on prawdopodobnie nie dostrzegasz nawet konfliktow miedzy krajami regionu, ktore moga przerodzic sie potencjalnie w mniej lub bardziej ograniczony konflikt zbrojny. Choc to akurat dziwne, bo o konflikcie wenezuelsko-kolumbijskim na tym forum napisano juz sporo, a o chilijsko-peruwianskim tez tu kilka razy wspomniano, chocby przy sprawie dostaw AMRAMów do Chile. Wspominam teraz tylko o tyh dwóch konfliktach, bo pamiętam ze na tym forum mówiliśmy o nim, ale SA jeszze inne konflikty – konflikt argentynsko-urugwajski, wzajemne patrzenie sobie na ręce przez Buenos Aires i Brasilię, sytuacje miedzy Boliwią a Paragwajem i Boliwią, a Chile. Oboje z dirloffem zyjeie w błogiej nieświadomości.
                        • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 19:38
                          Matrek a niech będą i otwarte konflikty i gorące wojny! Wyścig zbrojeń to nic innego tylko kupowanie na potęgę broni i uzbrojenia! Więc skoro ja nic nie wiem na temat tego "największego aktualnie na świecie wyścigu zbrojeń" to bądź tak Miły i Wskaż państwo ,które w tamtym rejonie wydało ostatnio jednorazowo choć zbliżoną kwotę do tych wydawanych przez Hindusów lub Chińczyków przez ostatnie 3 lata!
                          • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 21:25
                            marek_boa napisał:

> Matrek a niech będą i otwarte konflikty i gorące wojny! Wyścig zbrojeń to nic i
                            > nnego tylko kupowanie na potęgę broni i uzbrojenia! Więc skoro ja nic nie wiem
                            > na temat tego "największego aktualnie na świecie wyścigu zbrojeń" to bądź tak
                            > Miły i Wskaż państwo ,które w tamtym rejonie wydało ostatnio jednorazowo choć z
                            > bliżoną kwotę do tych wydawanych przez Hindusów lub Chińczyków przez ostatnie 3
                            > lata!

Czlowieku, zrozum ze przy regionalnym wyscigu zbrojen, nie ma znaczenia ze panstwo z drugiego bieguna swiata wydaje wiecej. USA wydaja tyle ile wszystkie kraje Am Pd razem wziete, podobnie jak wieej niz Chiny i Indie razem wziete - tzn,., ze Chiny i Indie sie nie zbroją? Ze miedzy ta para nie ma wyscigu zbrojen, bo USA wydaja wiecej?
                            • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 22:38
                              Człowieku ZROZUM (!!!) jeśli Piszesz o NAJWIĘKSZYM NA ŚWIECIE WYŚCIGU ZBROJEŃ a ja Ci Udowadniam ,że ten wyścig zbrojeń to pierdnięcie naprzeciwko huraganu w temacie wyścigu zbrojeń w Azji to albo nie Rozumiesz terminu "NAJWIĘKSZY NA ŚWIECIE" albo ...dałeś w palnik i Rżniesz głupa!
                              • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 22:46
                                marek_boa napisał:

> Człowieku ZROZUM (!!!) jeśli Piszesz o NAJWIĘKSZYM NA ŚWIECIE WYŚCIGU ZBROJEŃ a
                                > ja Ci Udowadniam ,że ten wyścig zbrojeń to pierdnięcie naprzeciwko huraganu w
                                > temacie wyścigu zbrojeń w Azji to albo nie Rozumiesz terminu "NAJWIĘKSZY NA ŚWI
                                > ECIE" albo ...dałeś w palnik i Rżniesz głupa!

Owszem, aj rozzumiem, Ty nie rozumeisz. Dla ciebie wysdcig zbrojen, to suma wydatkow na zwborjenia - tymzasem to brednia. USA wydaja wiej pieniedzy nie z Chiny i indie razem wziete, a mimo tego, to chinuy i indie udzestniza w wyscigu zbrojen, a nie USA.

Powtarzam, wysig zbrojen liczy sie w stosunku do tych ktorych dotyczy, a nie w stosunku do niezainteresowanyh regionem. hile i Peru maja gleboko w czarnej cieplej i wilgotnej dziurze zbrojenia w Azji, i co i za ile sobie kupią Chinczycy. Ich interseuje co sobie kupi najblizszy sasiad.
                                • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 04.08.12, 09:42
                                  Owszem - okazuje się ,że NIE ROZUMIESZ! Spodziewałem ,że jednak termin "NAJWIĘKSZE NA ŚWIECIE" będzie dla Ciebie zrozumiały - myliłem się!
                                  • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 05.08.12, 18:44
                                    marek_boa napisał:

> Owszem - okazuje się ,że NIE ROZUMIESZ! Spodziewałem ,że jednak termin "NAJWI
                                    > ĘKSZE NA ŚWIECIE" będzie dla Ciebie zrozumiały - myliłem się!

Tak, myliłeś się. Napisałem "najwiekszy na świecie", a nie najwieksze (w domysle zbrojenia). Najwiekszy na swiecie wyscig zbrojen - powinienem to moze inaczej napisać, powinno być najbardziej intensywny.
                                    • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 05.08.12, 20:08
                                      Jak Byś tego nie Napisał i tak wyjdzie BZDURA Matrek!:( Ani ten wyścig zbrojeń największy ani najbardziej intensywny! Choćbyś nie wiem jakich łamańców prawnych nie wypisywał - po prostu nie Masz racji!
                                      www.konflikty.pl/a,4180,Polityka,Ameryka_Poludniowa_podwoila_wydatki_na_zbrojenia.html
                                      wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,To-juz-potezny-wyscig-zbrojen-wydaja-tam-miliardy-dolarow,wid,14062992,wiadomosc.html
                                      translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704881304576094173297995198.html
                                      • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 05.08.12, 20:15
                                        marek_boa napisał:

> Jak Byś tego nie Napisał i tak wyjdzie BZDURA Matrek!:( Ani ten wyścig zbrojeń
                                        > największy ani najbardziej intensywny! Choćbyś nie wiem jakich łamańców prawnyc
                                        > h nie wypisywał - po prostu nie Masz racji!
                                        > www.konflikty.pl/a,4180,Polityka,Ameryka_Poludniowa_podwoila_wydatki_na_zbrojenia.html
                                        > wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,To-juz-potezny-wyscig-zbrojen-wydaja-tam-miliardy-dolarow,wid,14062992,wiadomosc.html
                                        > translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704881304576094173297995198.html

A Ty wciaz swoje - wyscig zbrojen, jako funkcja wydatków finansowych....
                                        • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 05.08.12, 20:48
                                          Bo taka jest rzeczywistość! Wyścig zbrojeń to wydawanie coraz większych sum pieniędzy w celu zakupu uzbrojenia po to aby zrównoważyć lub przewyższyć potencjał przeciwnika!
                                          pl.wikipedia.org/wiki/Wy%C5%9Bcig_zbroje%C5%84
                                          • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 05.08.12, 21:14
                                            marek_boa napisał:

> Bo taka jest rzeczywistość! Wyścig zbrojeń to wydawanie coraz większych sum pie
                                            > niędzy w celu zakupu uzbrojenia po to aby zrównoważyć lub przewyższyć potencjał
                                            > przeciwnika!
                                            > pl.wikipedia.org/wiki/Wy%C5%9Bcig_zbroje%C5%84

Ale przeciwnika, tego z ktorym rywalizujesz, a nie panstwa z drugiego konca swiata, ktore nic Cie nie obchodzi! Co z tego ze Chile wydaje na zbrojenia mniej niz Chiny, skoro Chiny zwisaja i powiewaja Chile? Dla Chile nie liczy sie Panstwo Srodka, lecz Lecz Peru, czy Boliwia. Tymczasem Peru czy Boliwia, ma taka bron jaka ma, kupując po cenach takich jakie kupują. Chile kupiło za psie grosze – 200 mln USD iles tam holenderskich F-16 MLU, które są bojowo ile warte w porównaniu z peruwiańskimi Mig-29 kupionymi zapewne za iles mld USD?

Jak sie ma chilijski wydatek zbrojeniowy na te MLU w w porównaniu samolotow potencjalnego przeiwnka kupionych za znacznie więcej? Wydatki finansowe same w sobie nie grają....
                                            • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 05.08.12, 22:22
                                              Matrek zaczynam sądzić ,że nie Panujesz nad tym co Piszesz!
                                              - Jeszcze raz - Napisałeś - ..." NAJWIĘKSZY WYŚCIG ZBROJEŃ NA ŚWIECIE"... czyli CAŁY ŚWIAT to według Ciebie TYLKO Ameryka Południowa czy też i inne kontynenty???!
                                              A co mnie obchodzi czy Chile w wyścigu zbrojeń z Peru kupiło kilka zdezolowanych F-16 za psie pieniądze skoro Indie w wyścigu zbrojeń z Chinami rozstrzygnęło przetarg na 126 WSB za kilkanaście miliardów?!
                                              - Państwa Ameryki Południowej planują wydać wszystkiego do kupy na broń około 150 mld $ a państwa Azjatyckie ponad 1 bilon $! To ,który wyścig zbrojeń jest według Ciebie większy?! Ten gdzie kupuje się mniej uzbrojenia za mniejsze pieniądze czy ten gdzie kupuje się więcej uzbrojenia za większe pieniądze?!
                                              • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 05.08.12, 22:28
                                                marek_boa napisał:

> Matrek zaczynam sądzić ,że nie Panujesz nad tym co Piszesz!
                                                > - Jeszcze raz - Napisałeś - ..." NAJWIĘKSZY WYŚCIG ZBROJEŃ NA ŚWIECIE"... cz
                                                > yli CAŁY ŚWIAT to według Ciebie TYLKO Ameryka Południowa czy też i inne kontyn
                                                > enty???!
                                                > A co mnie obchodzi czy Chile w wyścigu zbrojeń z Peru kupiło kilka zdezolowany
                                                > ch F-16 za psie pieniądze skoro Indie w wyścigu zbrojeń z Chinami rozstrzygnęło
                                                > przetarg na 126 WSB za kilkanaście miliardów?!

Powinno ie obchodzi o tyle, ze wyscig zbrojen to wyscig zbrojen, a nie wyscig wydatkow na zbrojenia.

> - Państwa Ameryki Południowej planują wydać wszystkiego do kupy na broń około
                                                > 150 mld $ a państwa Azjatyckie ponad 1 bilon $! To ,który wyścig zbrojeń jest w
                                                > edług Ciebie większy?! Ten gdzie kupuje się mniej uzbrojenia za mniejsze pienią
                                                > dze czy ten gdzie kupuje się więcej uzbrojenia za większe pieniądze?!

A USA 500 mld, to znaczy ze USA prowadza najwiekszy wscig zbrojen, same ze sobą....
                                                • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 05.08.12, 22:37
                                                  No już mnie ręce opadają!:(
                                                  - To inaczej - kto według Ciebie kupuje więcej broni?! Państwa Azjatyckie czy państwa Ameryki Południowej???!
                                                  • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 05.08.12, 22:44
                                                    marek_boa napisał:

> No już mnie ręce opadają!:(
                                                    > - To inaczej - kto według Ciebie kupuje więcej broni?! Państwa Azjatyckie czy
                                                    > państwa Ameryki Południowej???!

Tłumaczyłem Ci to juz wiele razy w wtym watku - nie ma sensu porownywanie liczby zakupów broni pomiedzy panstwami roznych regionow ktore ze soba nie rywalizzuja, tak samo jak nie ma sensu porownywanie zakupów USA i Indii, bo te panstwa nie rywalizuja ze soba w zadnym wyscigu zbrojen. Ten nalezy rozpatrywac wylacznie na obszarze na ktorym on sie toczy, a nie pomiedzy jak nie powiazanymi ze soba w tym sensie regionami. Gdzies na srodku afrykli moze miec miejsce znavznie intensywniejszy wyscig zbrojen, niz miedzy Chinami a Indiami, mimo ze panstwa w buszu afrykanskim, prowadza wyscig zbrojen na wlócznie i dzidy, a nie na samolotgy i czolgi.
                                                  • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 06.08.12, 00:02
                                                    Matrek to nie ma sensu - NIE ROZUMIESZ podstawowych pojęć więc dalsza dyskusja jest bezcelowa!
                                                    - Wnioskując z Twojego ostatniego postu dla Ciebie "CAŁY ŚWIAT" to kilka krajów Ameryki Południowej - nie mam więcej siły!
                                                    P.S. No to przecież oczywista oczywistość ,ze "wyścig zbrojeń" pomiędzy plemieniem Bum-Cza-Cza a plemieniem Cyk-Cyk-Bum (BCC wystrugali 15 strzał do dmuchawki więcej niż CCB) jest większy niż jakieś tam głupie zakupy lotniskowców po stronie Chińskiej i Hinduskiej!
                                                  • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 06.08.12, 00:26
                                                    marek_boa napisał:

> Matrek to nie ma sensu - NIE ROZUMIESZ podstawowych pojęć więc dalsza dyskusja
                                                    > jest bezcelowa!
                                                    > - Wnioskując z Twojego ostatniego postu dla Ciebie "CAŁY ŚWIAT" to kilka krajó
                                                    > w Ameryki Południowej - nie mam więcej siły!
                                                    > P.S. No to przecież oczywista oczywistość ,ze "wyścig zbrojeń" pomiędzy plemien
                                                    > iem Bum-Cza-Cza a plemieniem Cyk-Cyk-Bum (BCC wystrugali 15 strzał do dmuchawki
                                                    > więcej niż CCB) jest większy niż jakieś tam głupie zakupy lotniskowców po stro
                                                    > nie Chińskiej i Hinduskiej!

Tak, tempo wzrostu liczby dzid i wloczni, jest tym co decyduje ow intensywnosci wyscigu zbrojen bardziej, niz to ze Chiny zrobily sobei lotniskowiec. Bo wyscig zbrojen to zjawisko, pewnien proes, a nie fakt. I dla\zego ani razu nie zajaknales sie nawet pol slowem, ondosnie "wyscigu zbrojen" w ktorym biora udzial Stany Zjednoczone", mimo ze wydaja wiecej niz Indie i Chinyt razem wziete, a nie uczestrnicza w zadnym wyscigu, a wrevz przeciwnie - ustawicznie zmniejszaja zarowno silyt zbrojne jak i lizbe zubrojenia. USA nie sa wygodne, bo nie pasuja do absurdalnej teorii o wyscigu zbrojen jako wyścigowi wydatków na zbrojenia?
                                                  • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 06.08.12, 12:33
                                                    Nie wiem kto Ci takich głupot do głowy nawsadzał ale na prawdę nie mam już siły na tą dyskusję! Nie Masz bladego pojęcia o temacie a Twój ośli upór przy bzdurnej tezie jakoby wydatki na zakup/pozyskanie większej ilości broni nie były wykładnikiem wyścigu zbrojeń niweluje sens polemiki!
                                                    Obecnie na świecie trwają trzy wyścigi zbrojeń:
                                                    - Azjatycki
                                                    - Południowo Amerykański
                                                    - Blisko Wschodni
                                                    Według wszelkich danych międzynarodowych największy z nich trwa w Azji i uczestniczą w nich takie kraje jak ChRL/Indie/Pakistan/Indonezja/Wietnam/Malezja/Singapur/Tajwan a do tego dodać należy Australię i Japonię! Ilości kupowanej broni i sumy na nią wydawane przewyższają w tym wyścigu zbrojeń oba pozostałe na świecie o kilkadziesiąt długości!
                                                    P.S. - Nie - tempo wzrostu dzid i strzał w jednym z plemion nie decyduje o intensywności wyścigu zbrojeń pomiędzy plemionami z tego prostego powodu ,że jest ograniczone do ilości mężczyzn w danym plemieniu i ich możliwości udźwignięcia dodatkowej dzidy i kolejnego kołczanu ze strzałami!
                                                    P.S.2 - USA ani Rosja nie uczestniczą w ŻADNYM wyścigu zbrojeń - USA zmniejsza budżet obronny a Rosja dokonuje pokoleniowej wymiany sprzętu!
                              • misza_kazak Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 04.08.12, 08:24
                                marek_boa napisał:

> Człowieku ZROZUM (!!!) jeśli Piszesz o NAJWIĘKSZYM NA ŚWIECIE WYŚCIGU ZBROJEŃ a
                                > ja Ci Udowadniam ,że ten wyścig zbrojeń to pierdnięcie naprzeciwko huraganu w
                                > temacie wyścigu zbrojeń w Azji to albo nie Rozumiesz terminu "NAJWIĘKSZY NA ŚWI
                                > ECIE" albo ...dałeś w palnik i Rżniesz głupa!

Marku, to jest typowy matrek. On nie rznie glupa, on po prostu taki jest. Jesli jakas teze wybral, to bedzie sie trzymal jej do konca. Moze praca w adwokaturze nalozyla na jego psychike taka traume, a moze od urodzenia byl taki. Tego sie nie dowiemy :)
                        • sowietolog Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 21:01
                          Akurat ja o konflikcie wenezuelsko-kolumbijskim, a tak naprawdę chavezowo-waszyngtońskim, hehe, to wiem i w pierwszym moim poście w tym wątku sam wspomniałem. To, obok konfliktu Argentyny z W. Brytanią, uznając za jedyny REALNY zapalnik na wybuch pełnoskalowej wojny.
                          • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 21:23
                            sowietolog napisał:

> Akurat ja o konflikcie wenezuelsko-kolumbijskim, a tak naprawdę chavezowo-waszy
                            > ngtońskim, hehe, to wiem i w pierwszym moim poście w tym wątku sam wspomniałem.
                            > To, obok konfliktu Argentyny z W. Brytanią, uznając za jedyny REALNY zapalnik
                            > na wybuch pełnoskalowej wojny.

Tak, tak, a Chile z Peru, i Boliwia z Kolumkbia to kocchaja sie jak dwa bratanki, nei mowiac o Urugwaju i Argentynie
                            • marek_boa Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 22:40
                              I co z tego?! Ich wydatki na broń czyli "wyścig zbrojeń" na przeciwko Hindusko-Chińskiego to mały pikuś!
                              • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 22:42

marek_boa napisał:

> I co z tego?! Ich wydatki na broń czyli "wyścig zbrojeń" na przeciwko Hindusko-
                                > Chińskiego to mały pikuś!

A chinsko-indyjskie wydatki na zbrojenia, to pikus przy amerykanskich
            • kstmrv Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 18:01
              bmc3i napisał:

> marek_boa napisał:
              >
              > > Matrek a ja Ciebie bardzo przepraszam?! Kto Ciebie tak oszukał?!
              >
              >
              > Przywodcy krajow Ameryki Poludniowej, spotykający sie na wspolnym szczycie dwa
              > lata temu, poswieconym wylacznie temu aby ów wyscig zbrojen zatrzymać, zbojkoto
              > wany przez prezydentów Brazyli i jeszcze jednego kraju, przez co nie wypracowan
              > o żadnego porozumienia.

Brazylia... to nie ci których całe nowoczesne lotnictwo to 12 (słownie: dwanaście) Mirage 2000? I ci którzy robią takie cyrki z zakupem kolejnej partii nowoczesnych maszyn?
              Ale cóż, jaki kraj taka (operetkowa) armia i taki wyścig zbrojeń.
              • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 18:20
                kstmrv napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                > > marek_boa napisał:
                > >
                > > > Matrek a ja Ciebie bardzo przepraszam?! Kto Ciebie tak oszukał?!
                > >
                > >
                > > Przywodcy krajow Ameryki Poludniowej, spotykający sie na wspolnym szczyci
                > e dwa
                > > lata temu, poswieconym wylacznie temu aby ów wyscig zbrojen zatrzymać, zb
                > ojkoto
                > > wany przez prezydentów Brazyli i jeszcze jednego kraju, przez co nie wypr
                > acowan
                > > o żadnego porozumienia.
                >
                > Brazylia... to nie ci których całe nowoczesne lotnictwo to 12 (słownie: dwanaśc
                > ie) Mirage 2000? I ci którzy robią takie cyrki z zakupem kolejnej partii nowocz
                > esnych maszyn?
                > Ale cóż, jaki kraj taka (operetkowa) armia i taki wyścig zbrojeń.

Rzezywiscie operetkowy, przy rozpisanym konkursie na ponad setke nowoczesnych WSB, konkursie na AWACS, programach R&D AOP i pociskow balistycznych sredniego zasiegu oraz przebakiwaniu o potrzebie otwarcia programu destrukcyjnego wykorzystania energii jadrowej.
                • kstmrv Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 19:21
                  > > Brazylia... to nie ci których całe nowoczesne lotnictwo to 12 (słownie: d
                  > wanaśc
                  > > ie) Mirage 2000? I ci którzy robią takie cyrki z zakupem kolejnej partii
                  > nowocz
                  > > esnych maszyn?
                  > > Ale cóż, jaki kraj taka (operetkowa) armia i taki wyścig zbrojeń.
                  >
                  > Rzezywiscie operetkowy, przy rozpisanym konkursie na ponad setke nowoczesnych W
                  > SB

No właśnie wspominałem o cyrkach z tym programem.

> konkursie na AWACS

Jak wyżej.

> programach R&D AOP

:)

> i pociskow balistycznych sredniego z
                  > asiegu

Pisałem niedawno że już Turcja chce stworzyć własny pocisk balistyczny dalekiego zasięgu.

> oraz przebakiwaniu o potrzebie otwarcia programu destrukcyjnego wykorzys
                  > tania energii jadrowej.

Amerykanie ich za to zbombardują :)
                  A ładunek atomowy i Polska mogłaby sobie zrobić (technicznie mamy takie możliwości).
                  • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 22:09
                    kstmrv napisał:

> > > Brazylia... to nie ci których całe nowoczesne lotnictwo to 12 (słow
                    > nie: d
                    > > wanaśc
                    > > > ie) Mirage 2000? I ci którzy robią takie cyrki z zakupem kolejnej p
                    > artii
                    > > nowocz
                    > > > esnych maszyn?
                    > > > Ale cóż, jaki kraj taka (operetkowa) armia i taki wyścig zbrojeń.
                    > >
                    > > Rzezywiscie operetkowy, przy rozpisanym konkursie na ponad setke nowoczes
                    > nych W
                    > > SB
                    >
                    > No właśnie wspominałem o cyrkach z tym programem.

I o z tego ze pisałes?

>
                    > > konkursie na AWACS
                    >
                    > Jak wyżej.
                    >

Jak wyzej co?

> > programach R&D AOP
                    >
                    > :)

Gluipmi usmieszkami zatopisz francuskie reaktory op?

>
                    > > i pociskow balistycznych sredniego z
                    > > asiegu
                    >
                    > Pisałem niedawno że już Turcja chce stworzyć własny pocisk balistyczny dalekieg
                    > o zasięgu.

I o z tego ze pisales?

>
                    > > oraz przebakiwaniu o potrzebie otwarcia programu destrukcyjnego wykorzys
                    > > tania energii jadrowej.
                    >
                    > Amerykanie ich za to zbombardują :)

Jasne

> A ładunek atomowy i Polska mogłaby sobie zrobić (technicznie mamy takie możliwo
                    > ści).

Tylko nie mamy ani woli, ani wystarczajaej sily politycznej
                    • kstmrv Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 17.08.12, 22:27
                      www.altair.com.pl/start-8504
            • stasi1 jakby nie patrzył 18.08.12, 22:21
              to jednak Marek B. ma racje. Skoro Indie rywalizują z Chinami( i przy okazji z Pakistanem) o prymat w regionie pod względem uzbrojenia, to gdzie takiej Argentynie do nich?
      • speedy13 Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 09:33
        Hej

> , te Pampy spokojnie powinny wystarczyć na brytyjskie lotnictwo pokładowe jeśli

Tak jest. Ci durni Brytyjczycy wydają bez sensu miliardy na pokładowe myśliwce F-35, a przecież jest całkiem oczywiste, że spokojnie wystarczą na nich samoloty szkolno-bojowe o prędkości 800 km/h i udźwigu niecałe 1,5 tony.

Weź się czasami zastanów, zanim coś takiego napiszesz...
        • anton_pl Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 09:40
          Pampa nie przenosi pocisków przeciwokrętowych, jakby kupili z 100 Mirage 2000 i z 200 pocisków Exzoset to brytole by w portki narobili, haha :D
          • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 10:54
            anton_pl napisał:

> Pampa nie przenosi pocisków przeciwokrętowych, jakby kupili z 100 Mirage 2000 i
            > z 200 pocisków Exzoset to brytole by w portki narobili, haha :D

A po co Mirage 2K, dlaczego nie Dassault Ouragan i uzbroic je w Exosety....?
            • speedy13 Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 14:15
              Hej

bmc3i napisał:

> A po co Mirage 2K, dlaczego nie Dassault Ouragan i uzbroic je w Exosety....?

1) Ouragan to "rura", nie tak łatwo byłoby założyć na nim radar
              2) na pewno nie ma już 100 Ouraganów na chodzie, z kilkanaście by się może znalazło (Salwador).
          • eshelon Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 12:09
            Chińczycy powinni dać Argentyńczykom pożyczkę i sprzedać ze 2 eskadry JF-17 Thunder (które w najnowszych blockach prezentują się przyzwoicie) wraz z uzbrojeniem do nich (w tym pociskami pokręt.) pod pozorem unowocześnienia i zwiększenia potencjału bojowego ich lotnictwa. Nie dość, że by zarobili, to jeszcze by sobie otworzyli drogę do złóż ropy w pobliżu Falklandów. Jej zasoby są prawdopodobnie ogromne, chiński przemysł będzie jej potrzebował coraz więcej i po wojnie z Iranem, to będą potrzebowały znaleźć źródło zastępcze, więc są one łakomym kąskiem dla Chin. W przeciwieństwie do złóż na Morzu Południowochińskim nie będą musiały o nie walczyć - Argentyna ich wyręczy w tym, a takiemu rozwojowi wydarzeń sprzyja to, że aż do roku 2023 (lub później) UK nie będzie w stanie odzyskać spornych wysp.
            - - - - - -
            Fire-At-Will - ciekawe artykuły militarne jakich nigdzie indziej nie znajdziesz
            • d.mar-r Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 13:03
              oj chyba nie do końca tak

nowiutka baza Mount Plesant na tychże Falklandach ma generalnie służyć zniechęcaniu argentyńców do jakichś poważniejszych awantur. Wszak sam prins Łiljam Mąż Kejt Średniotonowej tam chyba obecnie stacjonuje.
              To właśnie o tę bazę oparta będzie ew. obrona wysp. Inaczej nie da rady bo lotniskowce poszły na żyletki a do nowych jeszacze daleko.
              Nawet równie nowiuśkie typhoony tam posłali. Dla aregentyńczyków to technologiczny kosmos którego jakimiś pampami nie przemogą.
              A co do ropy to nikt jeszcze do końca wiarygodnie nie potwierdził jeszcze tych złóż
              • azyata Chyba raczej 07.08.12, 11:00
                Średniotonówny
      • d.mar-r Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 12:55
        zwłaszcza że angole w tej chwili nie posiadają lotnictwa pokładowego

( oczywiście nie licząc helikopterów )

• chronski Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 14:30
          Pampa nadaje się jako cel ćwiczebny-do zestrzelania.Jakie on ma osiągi.Tragedia.
          Nadaje się do zwalczania pastuchów na pampie.
      • tornson Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 15:06

> ubersztumperumper napisał:
        >
        > > Argentyna jednak nie zlikwiduje lotnictwa bojowego, tylko oprze je o rodz
        > ime sa
        > > moloty.
        >
        > W sytuacji Argentyny, która nie ma za bardzo się z kim bić to zupełnie logiczne
        No nie do końca nie mają z kim, Brytole wciąż okupują im Falklandy.
      • sowietolog Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 15:52
        Akurat Argentyna (obok Wenezueli i Kolumbii), to chyba jedyne państwo w Ameryce Południowej, ciągle zagrożone realną, pełnoskalową wojną. Z UK, o wyspy i pobliskie łowiska oraz zasoby surowcowe. Pomimo tego, że więcej w tym sporze propagandy i dyplomacji, ale jednak zagrożenie jest. Natomiast miejscowa partyzantka narko-komusza chyba nie istnieje, a z Chile oraz obu X-gwajami większych sporów nie ma. Bo i o co?

Argentyna potrzebuje i nowoczesnych op, i ciężkich pokpr'ów, i rozbudowanej oplotki, i nowoczesnych myśliwców przewagi powietrznej. Tego, co nabywa Wenezuela. Natomiast te Pampy to bardziej do działań "milicyjnych", antyartyzanckich, a nie do prawdziwej wojny.
        • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 17:16
          sowietolog napisał:

> Akurat Argentyna (obok Wenezueli i Kolumbii), to chyba jedyne państwo w Ameryce
          > Południowej, ciągle zagrożone realną, pełnoskalową wojną.

A swistak na to. Sorry,. Dirloff, ale poczytaj troche wiecej, nieco lepszych zrodlach niz GW, i Depka... Slyszales cos o konlfikcie miedzy Chile a Peru? O napietej sytuacji miedzy Argentyna, a Urugwajem? etc

Z UK, o wyspy i pobl
          > iskie łowiska oraz zasoby surowcowe. Pomimo tego, że więcej w tym sporze propag
          > andy i dyplomacji, ale jednak zagrożenie jest. Natomiast miejscowa partyzantka
          > narko-komusza chyba nie istnieje, a z Chile oraz obu X-gwajami większych sporów
          > nie ma. Bo i o co?
          >

:))

> Argentyna potrzebuje i nowoczesnych op, i ciężkich pokpr'ów, i rozbudowanej opl
          > otki, i nowoczesnych myśliwców przewagi powietrznej. Tego, co nabywa Wenezuela.
          > Natomiast te Pampy to bardziej do działań "milicyjnych", antyartyzanckich, a n
          > ie do prawdziwej wojny.
          • sowietolog Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 20:58
            > A swistak na to. Sorry,. Dirloff, ale poczytaj troche wiecej, nieco lepszych zr
            > odlach niz GW, i Depka... Slyszales cos o konlfikcie miedzy Chile a Peru? O nap
            > ietej sytuacji miedzy Argentyna, a Urugwajem? etc

Oj, Debki sam nie czytam nigdy, poza tym co sami mi na forum zalinkujecie. Wybiórczą coraz rzadziej, tak po łebkach. O tych różnych konfliktach wiem. Jednak traktuje je bardziej jako prężenie muskułów, niż realne zagrożenie. Wewnętrzne konflikty także przycichły, poza FARCowcami na północy kontynentu, jest o wiele spokojniej. Oczywiście, dalej leśne dziadki, narko czy komuno po lasach się kryją, ludzi porywają, wioski napadają, haracze pobierają, jednak znacznie słabiej niż kiedyś; a na pewno nie z taką siłą, aby sprowokować międzypaństwową, pełnoskalową wojnę. Ameryka Łacińska dzięki Luli pozytywnie, i Chavezowi negatywnie, jakoś się politycznie konsoliduje. Dalej nie widzę REALNYCH powodów do wojny, poza konfliktami wokół Falklandów i neosocjalistycznej Wenezueli. Przynajmniej nie teraz, gdy zabrakło czynnika destabilizacyjnego/rewolucyjnego jak CCCP i komunizm. Chavez na to za słaby. Być może kiedyś Chiny tam wejdą z butami, tak jak w Afryce, jednak grzecznie uznają megakontynent panamerykański za strefę wpływów USA i się nie wtryniają. Oczywiście, nie mam tu na myśli inicjatyw handlowych, gospodarczych.

>
            > :))
            >

Nie śmiej się, tylko czytaj:
            www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/argentyna-zamyka-porty-dla-brytyjskiej-bandery-odczytaja-to-jako-prowokacje,268818.html
            • bmc3i Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 22:05
              sowietolog napisał:

>
              > Oj, Debki sam nie czytam nigdy, poza tym co sami mi na forum zalinkujecie. Wybi
              > órczą coraz rzadziej, tak po łebkach. O tych różnych konfliktach wiem. Jednak t
              > raktuje je bardziej jako prężenie muskułów, niż realne zagrożenie. Wewnętrzne k
              > onflikty także przycichły, poza FARCowcami na północy kontynentu, jest o wiele
              > spokojniej. Oczywiście, dalej leśne dziadki, narko czy komuno po lasach się kry
              > ją, ludzi porywają, wioski napadają, haracze pobierają, jednak znacznie słabiej
              > niż kiedyś; a na pewno nie z taką siłą, aby sprowokować międzypaństwową, pełno
              > skalową wojnę. Ameryka Łacińska dzięki Luli pozytywnie, i Chavezowi negatywnie,
              > jakoś się politycznie konsoliduje. Dalej nie widzę REALNYCH powodów do wojny,
              > poza konfliktami wokół Falklandów i neosocjalistycznej Wenezueli. Przynajmniej
              > nie teraz, gdy zabrakło czynnika destabilizacyjnego/rewolucyjnego jak CCCP i ko
              > munizm. Chavez na to za słaby. Być może kiedyś Chiny tam wejdą z butami, tak ja
              > k w Afryce, jednak grzecznie uznają megakontynent panamerykański za strefę wpły
              > wów USA i się nie wtryniają. Oczywiście, nie mam tu na myśli inicjatyw handlowy
              > ch, gospodarczych.
              >
              > >
              > > :))
              > >
              >
              > Nie śmiej się, tylko czytaj:

Jak sie nie smiac, gdy sie czyta ze to jedynie USA sa zagrozeniem w tym regionie, i "nie widać REALNYCH powodów do wojny" miedzy hile i Paragwajem, badz miedzy Argentyna, a Urugwajem. To jakby pisać, ze nie widac realnych powodow do wojny mniedzy Chinami a Tajwanem....

Konflikty miedzy panstwami ameryki poludniowej i srodkowej, maja XIX-wiezna historie, i w wiekszosci przypadkow nie zostaly rozstrzygniete jakims polubpownym zakonczeniem.Argentyna z Brazylia wojowaly przeiw Paragwajowi, Chile przeciw Peru i Boliwii o zloza azotanow na pustyni Atakama, o ktorą to te trzy panstwa do dzis sie klocą, lacznie z procesami sadowymi w miedzynarodowym trybunalem w Hadze, ze zbrojeniem sie przeciw sobie - jedni kupuja to, to drudzy odpowiadaja zakupem tego, na co pierwsi odpowiadaja tym, drudzy ponownie czyms innym, i tak w kólko. Jak Peruwiańczycy kupili rosyjskie R-77, to Chile kupiło Amraamy, jak jedni takie czołgi, to drudzy odpowiadaja takimi, jak jedni takie okręty czy rakiety, to drudzy takie, etc, etc, Zainteresuj się dirloff rzeczywistoscia polityczn-militarną Ameryki Pd, zamiast pisac głupoty, ze na tym kontynencie brakuje powodow do wojen. Zainteresuj sie stosunkami miedzy Argentyną, Urugwajem, Brazylia i Paragwajem, nie bedziesz pisał ze w tym regionie nie widac pól konfliktów…
    • rzewuski1 Re: Argentyna zamówiła 100 nowych samolotów bojow 03.08.12, 19:46
      czyli nieba argentyńskiego będzie strzegło 100 samolotów odpowiedników polskich iryd?
      na plus ze kasa zostaje w kraju i będzie praca dla ludzi w Argentynie
      w razie wojny to raczej ciekawie nie będzie

• j-k Szybowcami chca walczyc ? 03.08.12, 21:39
      Ciekawa idea odzyskania Falklandow/Malwinow :)
      • skandy5 Re: Szybowcami chca walczyc ? 18.08.12, 18:37
        " Ciekawa idea odzyskania Falklandow/Malwinow :)"

Ta idea - "odzyskania" - jest tym bardziej ciekawa, że Falklandy były pod władzą Argentyny i Hiszpanii epizodycznie w trakcie burzliwej w XVIII i pierwszej połowie XIX wieku historii (burzliwej jak na zapomniane przez Boga wyspy na końcu świata) do czasu gdy UK przejęła ostateczną kontrolę a każda ludność (hiszpańska, angielska, francuska, amerykańska) na wyspach była napływową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka