skandy5 29.08.12, 22:52 Czy w filmie Wolne miasto użyto autentycznych ADGZ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: Wolne miasto 29.08.12, 23:17 O ile mnie pamięć nie myli to nie - to była dobrze zrobiona imitacja! Dyskusja na ten temat już kiedyś na forum była! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Re: Wolne miasto 01.09.12, 12:12 Nie jest łatwo zrobić imitację a szczególnie ADGZ, w tamtych czasach wzięto by po prostu BTR152 i namalowano krzyże i OK. obejrzałem jednak fragmenty filmu uważnie i to zadziwiające, że komuś się jednak chciało dla krótkich niewielo sekundowych ujęć i... czapki z głów Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii "Wolne miasto" : ADGZ - jeden i podróbka 01.09.12, 12:23 skandy5 napisał: > Czy w filmie Wolne miasto użyto autentycznych ADGZ? Maxikasek twierdzi, że podróbka forum.gazeta.pl/forum/w,539,100225431,111623347,Re_ADGZ_i_Film_Wolne_miasto_.html a tak w ogóle to jest jeden samochód www.youtube.com/watch?v=xmYMeTKi9I0 raz jedzie przodem (?) i widać napis "Sudetenland" potem jedzie tyłem (?) i widać napis "Ostmark" na drugiej burcie -- -Dziś odżyli dawni bogowie... -Nie Giselherze... Oni (dziś) umarli wraz z nimi... koniec filmu "Pierścień Nibelungów"/"Klątwa pierścienia" Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: "Wolne miasto" : ADGZ - jeden i podróbka 01.09.12, 14:08 w tym fragmencie filmu minuta 1:39 - wygląda że mieli leFH18. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: "Wolne miasto" : ADGZ - haubica 01.09.12, 14:17 patmate napisał: > w tym fragmencie filmu minuta 1:39 - wygląda że mieli leFH18. > Pzdr tu więcej ujęć haubicy www.youtube.com/watch?v=HCgnsQ19HHI Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: "Wolne miasto" : ADGZ - haubica 01.09.12, 15:29 Magazyny "filmówki" wówczas były pełne skarbów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: "Wolne miasto" : ADGZ - haubica 01.09.12, 16:20 Jedna z "opowieści pszczół" mówi o niszczeniu Kubelwagenów w czasie ujęć filmowych. A pamiętam chyba gdzieś na przełomie 70/80 w TV był reportaż o wysadzeniu w powietrze dla potrzeb filmu toru po którym jechał parowóz z wagonami (to wszystko wypadło z toru i spadło z nasypu) - miała to być ilustracja jakiejś akcji partyzanckiej. Po wszystkim stwierdzono że materiał jest mało efektowny i odrzucono go. Przyznam że szczena mi opadła w trakcie emisji..... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: "Wolne miasto" : ADGZ - haubica 01.09.12, 17:10 W "CPiP" pod Studziankami Rudy rozjeżdża leFH 18, www.youtube.com/watch?v=1y4PfEJMn04 ok. 16.14 Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: "Wolne miasto" : ADGZ - haubica 01.09.12, 17:39 Dodam jeszcze Sdkfz 251 ausf D przekazany z filmówki do MWP w 1973- zagrał w "Kanale" i chyba w "Godzinach nadziei". Goliaty z "Kanału" Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: partyzanci i wykolejenie pociągu 01.09.12, 20:28 patmate napisał: > Jedna z "opowieści pszczół" mówi o niszczeniu Kubelwagenów w czasie ujęć filmow > ych. > A pamiętam chyba gdzieś na przełomie 70/80 w TV był reportaż o wysadzeniu w po > wietrze dla potrzeb filmu toru po którym jechał parowóz z wagonami (to wszystk > o wypadło z toru i spadło z nasypu) - miała to być ilustracja jakiejś akcji par > tyzanckiej. Po wszystkim stwierdzono że materiał jest mało efektowny i odrzucon > o go. Przyznam że szczena mi opadła w trakcie emisji..... > Pzdr to chyba film "Barwy walki" www.filmweb.pl/film/Barwy+walki-1964-4067 o partyzantce komunistycznej (podobno na podstawie powieści Mieczysława Moczara pod tym samym tytułem) parę lat temu pokazywali to wśród "staroci" w satelitarnym KINO POLSKA Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: partyzanci i wykolejenie pociągu 01.09.12, 22:34 Nie to nie Barwy.. - napisałem ze odnosiło się do lat schyłkowej komuny nie pamietam , może 1983/4 ? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: partyzanci i wykolejenie pociągu 13.03.13, 19:45 film "Barwy walki" będzie w KINO POLSKA w piątek 15 marca o 20:15 wysadzenie pociągu jest chyba pod koniec filmu Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: "Wolne miasto" : ADGZ - jeden i podróbka 01.09.12, 17:39 > Maxikasek twierdzi, że podróbka Ta replika zagrała też w "Orle" Odpowiedz Link Zgłoś