Dodaj do ulubionych

MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku

27.09.12, 14:02
Ktoś ma konkretniejsze info jakie typy, jaka ilośc itp?

www.shafaaq.com/en/news/3636-maliki-to-visit-russia-to-supply-iraq-with-warplanes-and-military-equipments-.html
Obserwuj wątek
    • wiarusik Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 27.09.12, 14:09
      plus kolejne su dla ugandy:
      www.altair.com.pl/news/view?news_id=8646
      gratulujemy.
      • rzewuski1 Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 27.09.12, 20:00
        wiarusik gratulujesz im?

• wiarusik Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 29.09.12, 22:54
          cieszę się, że technika została doceniona i zyskała odpowiedniego właściciela. jeszcze raz gratulieren.
    • marek_boa Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 29.09.12, 21:44
      Pierwsze "przymiarki" mówią wprost o radarach wczesnego ostrzegania,niesprecyzowanej ilości samolotów MiG-29M/M2, 42 systemu 96K6 "Pancir-S1", 30 śmigłowców szturmowych Mi-28NE i "technikę pancerną"!
      -Pozdrawiam!
      • marek_boa Re: Kontrakty podpisano! 09.10.12, 15:27
        Suma podpisanych kontraktów z Irakiem to ponad 4,2 mld $! Do tej pory ujawniono zakup 50 zestawów 96K6 "Pancir-S1" i 30 śmigłowców szturmowych Mi-28NE!
        -Pozdrawiam!
        • adam_al Marchewka za Iran i Syrię? 10.10.12, 14:50
          Pindosi pozwolili ;)
          www.altair.com.pl/news/view?news_id=8783
          • misza_kazak Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresji 10.10.12, 14:57
            Marchewka za to ze ROsja nie uczestniczyla w agresji i okkupacji Iraku.
            • o333 Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 10.10.12, 15:02
              misza_kazak napisał:

> Marchewka za to ze ROsja nie uczestniczyla w agresji i okkupacji Iraku.
              >
              Dokładnie. Wobec obecnych rozdźwięków pomiędzy Irakiem a USA. USA wstrzymuje i zwleka z dostawami uzbrojenia dla Iraku . Nie mówiąc już o otwartym poparciu dla Sunnitów i Kurdów.
              • odyn06 Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 10.10.12, 15:06
                Ciekawy jestem, jak na ta informację zareaguje ten teksański półgłówek G.W.Bush.
                • o333 Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 10.10.12, 15:12
                  odyn06 napisał:

> Ciekawy jestem, jak na ta informację zareaguje ten teksański półgłówek G.W.Bush
                  > .
                  To nawet dość ciekawe może wyjść w zestawieniu ile zarobiła/zarobi Rosja na wojnie w której nie brała udziału. Już będzie drugim dostawcą broni a jest trzecią po USA i Chinach w kontraktach naftowych.
                • misza_kazak Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 10.10.12, 15:23
                  odyn06 napisał:

> Ciekawy jestem, jak na ta informację zareaguje ten teksański półgłówek G.W.Bush

Chyba tak samo jak polskie wladze ktore zaplacili za okkupacje Iraku ogromna cene.
                  • odyn06 Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 11.10.12, 07:50
                    Władze?
                    Władze dały się nabrać Bushowi. Od Kwaśniewskiego zaczynając.
                    Cenę w w postaci zabitych, rannych i do końca życia mentalnie pokancerowanych żołnierzy zapłacimy my - Polacy. Naród, którego nikt o zdanie nie pytał.
                    Wiem, co piszę. Ja tam byłem, a z problemami "po" stykam się na co dzień....
                    • misza_kazak Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 11.10.12, 08:55
                      odyn06 napisał:

> Władze?
                      > Władze dały się nabrać Bushowi. Od Kwaśniewskiego zaczynając.

Moze masz racje, ale ja mysle ze oni po prostu sie przeliczyli.
                      UWazali ze wojna szybko sie zakonczy, Polska dostanie rozne profity od tej operacji - kontrakty komercyjne, sprzet i pomoc wojenna z USA. I ilosc strat bedzie minimalna.
                      Ale tak sie nie stalo.

> Cenę w w postaci zabitych, rannych i do końca życia mentalnie pokancerowanych ż
                      > ołnierzy zapłacimy my - Polacy. Naród, którego nikt o zdanie nie pytał.

No tak. POlskie wladze sa pod butem pindostanu.
                      www.samoobrona.org.pl/pages/02.Partia/06.Listy/index.php?document=944.html
                      w 2003 roku 80% spoleczenstwa byla przeciwna udzialu w okkupacji Iraku, ale Kwasniewski mial zdanie narodu gdzies. Taka jest ta slynna zachodnia "cywilizowana" "demokracja".

> Wiem, co piszę. Ja tam byłem, a z problemami "po" stykam się na co dzień....

Wspolczuje. Naprawde.
                      • odyn06 Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 11.10.12, 08:59
                        No tak. POlskie wladze sa pod butem pindostanu.

Do 1989 były pod waszym butem.
                        But się zmienił, ale zasady - nie.
                        • misza_kazak Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 14.10.12, 09:17
                          odyn06 napisał:

> Do 1989 były pod waszym butem.
                          > But się zmienił, ale zasady - nie.

Ale amerykanska propaganda dziala lepiej niz sowiecka - bo ludzie uwazaja ze "wtedy" to byla "buta ZSRR", a dzis jest przyjazn i pomoc USA :))
                      • argonauta10 Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 14.10.12, 11:23
                        Kwasniewski to byl dobrze szkolony w Moskwie jak to nalezy nie liczyc sie z narodem, tam mial dobrych nauczycieli
                    • bmc3i Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 14.10.12, 17:04
                      odyn06 napisał:

> Władze?
                      > Władze dały się nabrać Bushowi. Od Kwaśniewskiego zaczynając.
                      > Cenę w w postaci zabitych, rannych i do końca życia mentalnie pokancerowanych ż
                      > ołnierzy zapłacimy my - Polacy. Naród, którego nikt o zdanie nie pytał.

No tak, jak Hiszpania zostanie zaatakowana przez Maroko, tez bedziemy musieli zrobić ogólnonarodowe referendum, zeby Naród zapytany o zdanie, mógł sie wypowiedziec, czy Polska ma sie wywiazac z zobowiazań NATO i pomóc Hiszpanii.

> Wiem, co piszę. Ja tam byłem, a z problemami "po" stykam się na co dzień....
                      • odyn06 Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 15.10.12, 07:39
                        Matruniu, nie konfabuluj.
                        Operacja Iraq Freedem nie była operacją NATO-wską.
                        • panzerviii Panowie, nie przesadzajcie z tym brakim społecznej 15.10.12, 12:18
                          akceptacji i demokratycznej legitymacji.

Pamiętam dokładnie głosowanie w Sejmie przed inwazją na IRak, udział polskich wojsk poparły wszystkie siły poza Samobroną, tak wyjątkowej zgodności to dawna nie było. Chyba tylko w poparciu pomaranczowej rewolucji.

Inna sprawa, że jak już zabrneliśmy to cięzko było wyjśc. a i decyzja srednio trafiona. Ale podjęta demokratycznie.

Może nie powinienem tego pisać. Jak Rosja wygra III wojnę swiatową, to Misza zostanie komisarzem na wojwództwo swiętokrzyskie (chyba slowo Gualiater byłoby lepsze) a
                          Otrik na Mazowieckie. Chłopaki nie będą mieli oporów wysyłać setek tysięcy Polaków na białe niedzwiedzie albo eksterminowac na miejscu, bo wszak Polacy to i tak rusfoby niezdolne do resocjalizacji :)
                        • bmc3i Re: Marchewka za to ze nie uczestniczyla w agresj 15.10.12, 14:25
                          odyn06 napisał:

> Matruniu, nie konfabuluj.
                          > Operacja Iraq Freedem nie była operacją NATO-wską.

Nie ma to znaczenia, Twój główny point, to pytanie narodu o zdanie.
          • marek_boa Re: Raczej kij na Turków! 15.10.12, 14:35
            Dzisiaj Iracki parlament jednogłośnie uchwalił rezolucję na temat przeciwstawienia się Tureckim operacją wojskowym przeciwko Kurdom na terenie Iraku!
            -Pozdrawiam!
    • browiec1 L-159 14.10.12, 04:42
      Wreszcie udalo sie te maszyny gdzies pchnac,tyle ze to chyba dosc drogo?
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,12663374,Czechy_zbija_fortune_na_odrzutowcach_dla_Iraku.html
      • rzewuski1 Re: L-159 14.10.12, 11:15
        Czy Irak armie rozbudowuje w sposób przemyślany?
        kupują samoloty od Amerykanów, Rosjan, Czechów i nie wiem jeszcze od kogo?
        Jest to opłacalne i konieczne mieć tyle typów samolotów ?
        • marek_boa Re: L-159 14.10.12, 11:40
          Rzewuski ale tak właśnie wygląda dywersyfikacja uzbrojenia! Na L-159 mogą spokojnie szkolić pilotów do lotów na F-16! Rosyjskich samolotów jak na razie nie kupują choć już pojawiły się plotki z pewnych źródeł ,że premier Iraku rozmawiał w Rosji na temat zakupu WSB MiG-29M/M2 do ,których podstawowe szkolenie może również odbywać się na L-159!
          Z resztą tak robią i inne państwa - na przykład Indie!
          -Pozdrawiam!
          • ubersztumperumper Czesi wznawiaja produkcję? 14.10.12, 14:37
            W materiałach pojawiają się informacje, że będą to fabrycznie nowe maszyny, na które Irak musi czekać 2 lata - a więc wychodzi, że to nie będą dostępne od ręki zmagazynowane egzemplarze?
            • browiec1 Re: Czesi wznawiaja produkcję? 10.11.12, 16:38
              No o to wlasnie chodzi:
              po pierwsze czy te ceny to ioe za wysokie?
              po drugie dziwia mnie tez te niby nowe maszyny,linia produkcyjna zostala zamknieta sporo czasu temy,odpadl partner amerykanski a i pewnie wielu innych dostawcow.Czesci natomiast chcieli sie koniecznie pozbyc samolotow zmagazynowanych.
              po trzecie jaka ma byc konfiguracja tych maszyn

Chyba ze caly myk polega na czym innym-te "uwzywane" to pare maszyn jednomiejscowych z przeznaczeniem na lekkie mysliwce antypartyzanckie,a reszta to beda maszyny jednomiejscowe przebudowane na dwumiejscowe,bez radaru, traktowane jak nowe.
              • browiec1 Re: Czesi wznawiaja produkcję? 10.11.12, 16:54
                Co do "Nowowek" to chyba jest jak myslalem
                www.ekonomia24.pl/artykul/941805.html?print=tak&p=0
                "Planowany kontrakt opiewa na 24 nowe, dwumiejscowe maszyny L-159 oraz na cztery samoloty, które znajdują się już w hangarach czeskiej armii" Tylko nie wiem czy te 4 to tez dwumiejscowe ktore Czesi przerobili do tej pory czy jednomiejscowe.
                A Czesi widze dalej wyprzedaja swoje uzbrojenie(czolgi,smiglaki).
              • marek_boa Re: Czesi wznawiaja produkcję? 10.11.12, 17:19
                Niczego nie wznawiają (chyba?!)*! Czesi sprzedają najprawdopodobniej 24 sztuki jednomiejscowych zmagazynowanych ("nowych") L-159A i 4 dwumiejscowe L-159B (dla Iraku wersja L-159BQ)! Dwa L-159B to będą przerobione z wersji L-159T1 samoloty ,które obecnie latają w Czeskim lotnictwie a dwa również przerobione L-159A na wersję dwuosobową samoloty zmagazynowane!
                Przynajmniej tak można wywnioskować z różnych źródeł! Dostawy tych samolotów mają się rozpocząć w kwietniu 2013!
                -Pozdrawiam!
                P.S.* Piszę "chyba" bo sami Czesi "plączą się w zeznaniach" i raz piszą o sprzedaży samolotów zmagazynowanych i dla Iraku modernizowanych a drugi raz ,że to jednak ma być nowa produkcja!
    • buona_parte Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 10.11.12, 15:16
      Takie tam:
      Iraqi government confirms cancelling the Russian weapons deal

Wyborcza też wrzuciła już info o skasowaniu kontraktu:
      Skandal korupcyjny w Rosji. Irak zrywa kontrakt za 4 mld dolarów

Wygląda na to, że Rosjanie zapomnieli komuś dać w łapę i kontrakt poszedł sie je..ać.
      • tstawiu Rosja i łapówki? 10.11.12, 15:31
        No co ty?Przecież kraj ten zajmuje zaszczytne 143 miejsce według współczynnika CPI (wspolczynnik percepcji korupcji) co ją stawia za takimi państwami jak m.in.Mozambik,Erytrea,Kamerun czy Mongolia.
        P.S.Amerykanie kupili niedawno od kacapów 21 śmigłowców Mi-17 dla Afganistanu,Irak znowu podpisał wczoraj kontrakt z rosyjską firmą Bashneft na poszukiwanie ropy na południu kraju a dziś z Łukoilem na wydobycie-pisze to aby uprzedzić teoryjki spiskowe jakoby zły Wujek Sam naciskał na rząd iracki aby ten olał ruskich.
        • marek_boa Re: Rosja i łapówki? 10.11.12, 16:04
          Durnoto a gdzie napisali ,że to chodzi o korupcję wśród Rosjan??!:) Iracka parlamentarna komisja do spraw korupcji PODEJRZEWA swoich delegatów ,którzy byli w Moskwie i w Czechach!
          Nawet gdyby to była prawda to i tak wygląda to jak pierdnięcie przy huraganie w stosunku do tego
          lotniczapolska.pl/1976:-milionowa-lapowka-Lockheeda,23354
          • buona_parte Re: Rosja i łapówki? 10.11.12, 16:12
            marek_boa napisał:
            > a gdzie napisali ,że to chodzi o korupcję wśród Rosjan??!:)

Ktoś musiał dać tą łapówkę. Rosjanie?... Jeśli oczywiście doszło do korupcji.

marek_boa napisał:
            > Nawet gdyby to była prawda to i tak wygląda to jak pierdnięcie przy huraganie
            > w stosunku do tego
            > rel="nofollow">lotniczapolska.pl/1976:-milionowa-lapowka-Lockheeda,23354

A co to ma wspólnego z ewentualną korupcją przy kontrakcie rosyjsko-irackim?
            • marek_boa Re: Rosja i łapówki? 10.11.12, 16:17
              A to nie były przypadkiem kontrakty na zakup broni?!
              Ano to ma ,że pod tym względem na świecie świętych nie ma!:)
              -Pozdrawiam!
              • buona_parte Re: Rosja i łapówki? 10.11.12, 16:19
                marek_boa napisał:
                > Ano to ma ,że pod tym względem na świecie świętych nie ma!:)

Aha, czyli sugerujesz, że doszło przy podpisywaniu kontraktu do korupcji?
                • marek_boa Re: Rosja i łapówki? 10.11.12, 16:29
                  Sugeruję ,że dojść mogło aczkolwiek sytuacja jest mało wiarygodna i nielogiczna! To premier Iraku kontrakty podpisywał w Moskwie a nie jego urzędnicy - no i wydanie oświadczenia przez Irackie władze ,że już na drugi dzień po powrocie do Iraku zaczął się podpisanym przez siebie kontraktom "przyglądać"??! Znaczy się mamy "bratni naród Iracki"?! Tam też rządzący podpisują coś ważnego bez czytania tego co podpisali?!:)
                  -Pozdrawiam!
                  • browiec1 Re: Rosja i łapówki? 10.11.12, 16:35
                    Rozowo to jednak nie wyglada,tylko ze nie wiem czemu nagle rosyjska korupcja komus zaczela przeszkadzac?
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12830349,Skandal_korupcyjny_w_Rosji__Irak_zrywa_kontrakt_za.html
                    A tak w ogole to zastanawiam sie czemu nasz przemysl zbrojeniowy odpuscil calkiem ten rynek.
                    • marek_boa Re: Kolejny artykuł z.... 10.11.12, 16:48
                      A tak w ogóle to kolejny artykuł z du..y! Jaki skandal korupcyjny w Rosyjskim przemyśle zbrojeniowym?! Znaczy się Rosyjski przemysł zbrojeniowy dostał łapówkę od Irackiej delegacji aby im sprzedać broń??! Chyba powinno być "skandal korupcyjny w Iraku"?! Bo to ponoć łapówkę miała wziąć Iracka delegacja zakupowa?!
                      No niech mnie ktoś przy okazji wytłumaczy co to za "MiG-28" na zdjęciu w artykule?! Bo jedyne co się mnie z tą nazwą kojarzy to kilka Amerykańskich filmów klasy D (znaczy do du..y) gdzie taką nazwę noszą pojawiające się tam Izraelskie F-21 ("Kfir c.1") udające Radzieckie myśliwce!
                      -Pozdrawiam!
                    • browiec1 Re: Rosja i łapówki? 10.11.12, 16:53
                      Tez to zauwazylem i wiedzialem ze ktos sie przyczepi:) Ale pozniej jest juz poprawnie no i nie ma to jakiegokolwiek znaczenia dla sprawy.
                      Co do tytulu-jesli Rosjanie korumpowali Irakijczykow to jest to tez ich skandal.
      • marek_boa Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 10.11.12, 15:36
        Na szczęście nie zapomnieli wpisać do kontraktu wielomilionowych odszkodowań w momencie ich zerwania a spodziewali się czegoś takiego - czyli nacisków USA!
        ria.ru/defense_safety/20121110/910307681.html
        ria.ru/defense_safety/20121110/910300679.html
        A teraz informacja ,której próżno szukać w Polskich mediach:
        - Irak wysyła do Rosji kolejną delegację aby ...podpisać jeszcze raz kontrakty na zakup uzbrojenia!:)
        ria.ru/defense_safety/20121110/910312174.html
        Pozdrawiam!
        P.S. Kontrakt z Czechami na zakup 28 L-159 za 1 mld $ również na cenzurowanym!
        • buona_parte Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 10.11.12, 16:00
          marek_boa napisał:
          > Na szczęście nie zapomnieli wpisać do kontraktu wielomilionowych odszkodowań w
          > momencie ich zerwania a spodziewali się czegoś takiego - czyli nacisków USA!

A teraz cytat z linków:
          "В cлyчaе рaзрывa, еcли пoдтвердитcя, чтo вcе-тaки ирaкcкaя cтoрoнa приocтaнaвливaет или рaзрывaет пoдпиcaнные рaнее кoнтрaкты вooрyжений в этy cтрaнy, тo oчень вaжнo пoнимaть, кaкие штрaфные caнкции были предycмoтрены в дoгoвoрaх нa cлyчaй их рaзрывa. Еcли кoнтрaкты были c рoccийcкoй cтoрoнoй oфoрмлены дoлжным oбрaзoм, в тoм чиcле c прaвoвoй тoчки зрения, ирaкcкaя cтoрoнa пoнеcет мнoгoмиллиoнные yбытки в виде штрaфных caнкций", — зaявил РИА Нoвocти еще oдин рoccийcкий экcперт в cфере ВТС.

Nie wiem czy zapomnieli czy nie, ale rosyjski ekspert в cфере ВТС pisze JEŚLI, więc szczegóły nie są znane i nic nie jest jednoznaczne jak chcesz to przedstawić.
          No i jeśli w trakcie podpisywania kontraktu doszło do korupcji to żadne klauzule nie pomogą...

marek_boa napisał:
          > - Irak wysyła do Rosji kolejną delegację aby ...podpisać jeszcze raz kontrakty
          > na zakup uzbrojenia!:)
          > rel="nofollow">ria.ru/defense_safety/20121110/910312174.html

Jak powiada link delegacja będzie wysłana w celu... renegocjacji, a nie podpisania jeszcze raz.
          • marek_boa Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 10.11.12, 16:14
            Hm?! Chyba jednak nie!
            "Pieriezakluczienije" - ponowne zawarcie (odnowienie) umowy/ zawieranie umowy na nowo!
            - "Pierie" - ponownie/na nowo!
            Po za tym nie miało by to sensu! Ciężko renegocjować zerwany kontrakt - gdyby został zawieszony to i owszem!
            -Pozdrawiam!
            • o333 Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 10.11.12, 16:28
              No to poczekajmy bo minister obrony Iraku zaprzeczył że kontrakt został zerwany.
        • marek_ogarek Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 10.11.12, 17:26
          Boa, jesli wyjdzie ze byla korupcja (a w przypadku kontraktu zbrojeniowego miedzy tak znanymi z wysokiego poziomu etyki stronami jak Irak i Rosja to nawet jesli jakims cudem jej nie bylo to jesli bedzie trzeba to i tak ja udowodnia) to cala umowa wraz z zabezpieczeniami ma wartosc makulatury.
          • marek_boa Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 10.11.12, 20:32
            Nie był bym tego taki pewien! Gdyby to było takie łatwe i proste to każdy mógłby w każdej chwili zerwać dowolny kontrakt! Myślę ,że skoro szpenie od tworzenia takich kontraktów piszą o tym ,że jak Irak zerwie kontrakt to zapłaci karę to pewnie wiedzą co piszą!
            No i wracając do "Afery stulecia" czyli łapówek Lockheeda - winę udowodniono a kontraktów nie zerwano!
            • buona_parte Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 10.11.12, 20:49
              marek_boa napisał:
              > Myślę ,że skoro szpenie od tworzenia
              > takich kontraktów piszą o tym ,że jak Irak zerwie kontrakt to zapłaci karę to
              > pewnie wiedzą co piszą!

Marek - to nie szpenie od tworzenia takich kontraktów piszą tylko zwykły pismak z takiej rosyjskiej wyborczej - powołując się na bliżej nieokreślonego specjalistę (SIC!), no i piszą JEŚLI...
              Więc niczego nie można być pewnym.
              • tstawiu Dla niego RIA Novosti to Biblia 10.11.12, 21:08
                A ten Korotchenko jest jednym z Apostołów (Mesjaszem zaś Putin).Ja bym na miejscu rosjan nie straszył zbytnio karami bo mają dużo wiecej do stracenia,choćby na kontraktach naftowych.
                • marek_boa Re: Dla niego RIA Novosti to Biblia 10.11.12, 21:36
                  Skoro to jest "Korotchenko" to Ty pewnie Jesteś "Tshtaviu"?!:)
                  To widocznie nie są strachliwi i o swoje kontrakty naftowe się nie boją!
                  • tstawiu A co to jest "CAMTO"? 10.11.12, 21:51
                    Bo CAWAT lub Цamto o wiem mister Woa !:)
              • marek_boa Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 10.11.12, 21:27
                No nie tak do końca! Stałym współpracownikiem RiaNowostii w takich kwestiach jest dyrektor CAMTO Igor Korotczenko - się mnie wydaje ,że gość ,który jest szefem Centrum Analiz Światowego Handlu Bronią chyba jednak zna się na podobnych kwestiach?!
                www.armstrade.org/
                No i na koniec wypowiedź szefa Irackiego MON:
                ria.ru/defense_safety/20121110/910318980.html
                Pozdrawiam!
                • tstawiu A teraz odpowiedz sobie na pytanie 10.11.12, 21:53
                  Gdzie te twoje "CAMTO" ma siedzibe...
                  • marek_boa Re: Zadaj je komu innemu! 10.11.12, 23:03
                    Ja nie muszę odpowiadać sobie na to pytanie bo wiem - w Moskwie!
                    No i co z tego?! W danym momencie chodzi o Rosyjskie procedury zawierania kontraktów na zakup/sprzedaż broni i uzbrojenia!
                    • tstawiu Re: Zadaj je komu innemu! 10.11.12, 23:15
                      Chodzi przede wszystkim o rosyjski punkt widzenia którego Irakijczycy wcale podzielać nie muszą.
                      • marek_boa Re: Zadaj je komu innemu! 10.11.12, 23:34
                        Oczywiście ,że Rosyjski punkt widzenia! Czy ja gdzieś pisałem ,że chodzi o Iracki punkt widzenia???!
            • marek_ogarek Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 10.11.12, 21:39
              Bo trudno zerwac kontrakt po jego realizacji. Poza tym jesli faktycznie chodzi o lapowke to domaganie sie przez Rosje odszkodowania byloby strzalem w stope. Irak tej broni nie kupi. Usa. Jesli zrazi sie do Rosji to pojdzie np do Chin.
              • marek_boa Re: MiGi, SU i inne zabawki za 5mld$ dla Iraku 10.11.12, 23:16
                Jak na razie to oświadczenie Musawiego zostało przez Irackiego szefa MON-u zdewaluowane - Irak nie zerwał żadnych kontraktów!
                Po za tym kontrakt zawarty został z "Rosboroneksportem" ,który z Rosyjskiej strony jest pośrednikiem pomiędzy kupującym a producentem! Jeśli by faktycznie doszło do tego ,że producent dał łapówkę to kupujący może podać go do sądu ale nie wpływa to na kontrakt z "Rosoboroneksportem"!
                Kolejną sprawą w tym temacie nie jest żadne posądzenie Rosjan o przekupstwo tylko błąd popełniony przez premiera Iraku ,który przed podpisaniem kontraktów ( i przed wyjazdem do Moskwy) nie udzielił w tym temacie niezbędnych informacji Irackiemu parlamentowi! Sprawa nabrała rozgłosu przez nie dopełnienie Irackich procedur zakupu broni za granicą i stąd wzięło się podejrzenie Irackiej Parlamentarnej Komisji Antykorupcyjnej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka