Dodaj do ulubionych

T 72 i ekrany

11.03.13, 22:03
www.armyrecognition.com/europe/Tchecoslovaquie/IDET_2003_Picture/IDET_2005/pictures_IDET_2005/T-72_IDET_2005_ArmyRecognition_01.jpg
Czy ma ktoś pojęcie po co są te ekrany?
Oglądałem ostatnio wczesną wersję t72 i zamontowane są one na przegubach.
Osłona boków skoro nie są ciągłe - raczej wątpliwe.
Może ustawia się je aby stanowiły osłony przeciwpiaskowe????

Pzdr
Obserwuj wątek
    • speedy13 Re: T 72 i ekrany 12.03.13, 00:01
      Hej

czaja1 napisał:

> Czy ma ktoś pojęcie po co są te ekrany?
      > Oglądałem ostatnio wczesną wersję t72 i zamontowane są one na przegubach.
      > Osłona boków skoro nie są ciągłe - raczej wątpliwe.

Z tego co wiem, to są jakby osłony boków przed strzałem z przodu, tzn. przed pociskiem nadlatującym pod bardzo niewielkim kątem. Gdyby nie one, pocisk kumulacyjny wpadłby w gąsienicę i wybuchł tuż przy ścianie bocznej kadłuba. I pewnie mimo małego kąta dałby sobie z nią radę, bo te burty nie są bardzo grube. A jak wybuchnie o taki ekran, to strumień kumulacyjny musi pokonać spory kawałek drogi w powietrzu, zanim dotrze do kadłuba; jest więc szansa że się po drodze częściowo rozproszy i jego zdolność przebijania spadnie na tyle, że już owej burty nie pokona.
      • maxikasek Re: T 72 i ekrany 12.03.13, 11:41
        A w wojsku (za czasów ZSW) cały czas pokutowała informacja, że miały oszukiwać przy tradycyjnym pomiarze odległości do celu. Tzn sztucznie poszerzać czołg.
        • speedy13 Re: T 72 i ekrany 12.03.13, 14:36
          Hej

maxikasek napisał:

> A w wojsku (za czasów ZSW) cały czas pokutowała informacja, że miały oszukiwać
          > przy tradycyjnym pomiarze odległości do celu. Tzn sztucznie poszerzać czołg.

Przy żadnym POMIARZE nic a nic by to oczywiście nie pomogło. Przy wzrokowej OCENIE odległości od celu - być może, ale też wątpię.
          • maxikasek Re: T 72 i ekrany 12.03.13, 15:13
            > Przy żadnym POMIARZE nic a nic by to oczywiście nie pomogło. Przy wzrokowej OCE
            > NIE odległości od celu - być może, ale też wątpię.
            Masz rację- chodziło o wzrokową, a dokładniej lornetkowo/celownikową ocenę odległości. Szerokość czołgów wroga była znana, więc na podstawie ilości działek jaką zajmuje cel na lornetce oceniano odległość. Cel szerszy- znaczy bliżej, więc pierwszy strzał za krótki, a wybuch przysłaniał cel. Tak to mniej więcej tłumaczono.
    • misza_kazak Re: T 72 i ekrany 12.03.13, 07:04
      czaja1 napisał:

> Czy ma ktoś pojęcie po co są te ekrany?

To sa aluminowe (3 mm) ekrany przeciwkumulacyjne, ktore byli instalowane na pierwszych wersjach T-72.

Na zdjeciu ktore podales te ekrany znajduja sie w polozeniu marszowym.
      W polozeniu bojowym sa odchylane na 60 stopni

Widok od boku

Widok od przody

> Oglądałem ostatnio wczesną wersję t72 i zamontowane są one na przegubach.

To jest wlasnie warunat wczesniejszy.

> Osłona boków skoro nie są ciągłe - raczej wątpliwe.

I dlatego juz w wersji T-72A takie ekrany zamieniono na glowe ciagle ekrany.

> Może ustawia się je aby stanowiły osłony przeciwpiaskowe????

Nie ))

Pozdro!
      Misza
    • anton_pl Re: T 72 i ekrany 12.03.13, 11:32
      Tak, w pierwszych wersjach chodziło o ostrzał z przodu, z pozycji ziemi, +- 30 stopni. Haha, nawet ta koncepcja podkreśla czysto ofensywny charakter armii czerwonej...)
      • misza_kazak Re: T 72 i ekrany 12.03.13, 11:51
        anton_pl napisał:

> Tak, w pierwszych wersjach chodziło o ostrzał z przodu, z pozycji ziemi, +- 30
        > stopni. Haha, nawet ta koncepcja podkreśla czysto ofensywny charakter armii cze
        > rwonej...)

No nie o to chodzi Antonie :)
        Wszystkie podstawowe czolgi swiata przede wsztstkim chronia od ognia w sektorze +/-30 stopni w przedniej proekcji.

Dopiero w sotatnie 20-25 lat zaczeli modernizowac boczna i tylko proekcje czolgow zeby trzymali ogien RPG.
        • anton_pl Re: T 72 i ekrany 12.03.13, 17:04
          misza_kazak napisał:
          > No nie o to chodzi Antonie :)
          > Wszystkie podstawowe czolgi swiata przede wsztstkim chronia od ognia w s
          > ektorze +/-30 stopni w przedniej proekcji.
          >
          > Dopiero w sotatnie 20-25 lat zaczeli modernizowac boczna i tylko proekcje czolg
          > ow zeby trzymali ogien RPG.

No w sumie masz racje, ale jak ładnie propagandowo brzmiało :D, bo to wielkie opancerzenie czołgów ( i nie tylko czołgów) ze wszystkich stron wymusił brak konkretnych wojen, to znaczy czołgi są prawie w 100% wojen białego człowieka, i nie tylko, wykorzystywane do wspierania piechoty, często i gęsto w terenie zurbanizowanym...

PS. Słyszał ty o szkole Hardbassa?, patriotycznie nastawiona młodzież w całej Słowiańskiej (i nie tylko) europie tego słucha.
          • anton_pl Re: T 72 i ekrany 12.03.13, 17:09
            Misza, co to znaczy: 'sto dziesiaty daraftu, no znaczy wiem że 110 ale to 'daraftu?
            • misza_kazak Re: T 72 i ekrany 12.03.13, 20:17
              > Misza, co to znaczy: 'sto dziesiaty daraftu, no znaczy wiem że 110 ale to 'dara
              > ftu?

Nie wiem, podaj slowo po rosyjsku albo kontekst. Slowa "daraft" w jezyku rosyjskim nie ma.
          • misza_kazak Re: T 72 i ekrany 12.03.13, 20:21
            > No w sumie masz racje, ale jak ładnie propagandowo brzmiało :D, bo to wielkie o
            > pancerzenie czołgów ( i nie tylko czołgów) ze wszystkich stron wymusił brak kon
            > kretnych wojen, to znaczy czołgi są prawie w 100% wojen białego człowieka, i ni
            > e tylko, wykorzystywane do wspierania piechoty, często i gęsto w terenie zurban
            > izowanym...

No po prostu w ostatnie 20-25 lat okazalo sie ze mozliwosci ppanc. kumulacyjnych granatnikow i kompleksow znaczoco wzrosli (celnosc i przebijalnosc) i czolgi w miescie bez solidnej oslony bocznej byli narazeni na zniszczenie.

> PS. Słyszał ty o szkole Hardbas
            > sa?
            , patriotycznie nastawiona młodzież w całej Słowiańskiej (i nie tylko)
            > europie tego słucha.

Nie nie slyszalem. Jestem juz za stary na takie zabawy :))
      • stasi1 Chyba w każdej armii czołgi 12.03.13, 21:25
        miały zadania ofensywne. W obronie były jak już innego wyjscia nie było
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka