marek_boa 22.04.13, 12:42 Co to jest??!:) www.ntiim.ru/pages/news/imgs/2013/stud21.jpg Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patmate Re: Zagadka!:) 22.04.13, 13:08 Podwozie haubicy B-4 203mm jako stanowisko testowe, działo 2a46 125mm Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Zagadka!:) 22.04.13, 13:39 Znaczy się za proste było!:) Oczywiście Zgadłeś!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Zagadka!:) 22.04.13, 20:49 Tylko mnie zastanawia które 2A46 bo zdjęcie wygląda na współczesne - obsługa w roboczych kombinezonach zimowych, pewnie import z zachodu. Dawniej byliby w kufajkach i walonkach. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Zagadka!:) 23.04.13, 15:04 2A46M-1! -Pozdrawiam! P.S. Kombinezony są Rosyjskiej produkcji a sam stend znajduje się w NTIIM , w NIżnym Tagile jako filia UFU ( Uralskij Fiederalnyj Uniwiersitiet) - katedra "instytut badań metali"! Czyli w tym konkretnym przypadku chodzi o to czego na zdjęciu nie pokazali - to do czego strzelają z tego działa! Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Gdzie ukryli 22.04.13, 15:12 Automat ładowania?;) Jest może dostępne wideo z próbnych strzelań? Ciekawi mnie, jak zachowuje się to ustrojstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Zagadka!:) 24.04.13, 10:56 Nie żebym po fakcie robił z siebie jakiegoś znawcę, ale to podwozie od tej haubicy 203 mm od razu poznałem, pamietam jak jeszcze w Żołnierzu Polskim z konca lat 80tych o tej haubicy czytałem, wtedy zdjęcie jej i rysunek zrobiły na mnie wrażenie, bo miałem tam już różne encyklopedie broni, ale tej haubicy nie znałem, pisali wtedy w opisie że jest to nowoczesna broń w arsenale armii radzieckiej. No ale tej cienkiej armaty nie poznałem, ale tak też sądziełm ze jest to jakieś stanowisko testowe.) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Zagadka!:) 24.04.13, 11:21 anton_pl napisał: > Nie żebym po fakcie robił z siebie jakiegoś znawcę, ale to podwozie od tej haub > icy 203 mm od razu poznałem, pamietam jak jeszcze w Żołnierzu Polskim z konca l > at 80tych o tej haubicy czytałem, wtedy zdjęcie jej i rysunek zrobiły na mnie w > rażenie, bo miałem tam już różne encyklopedie broni, ale tej haubicy nie znałem > , pisali wtedy w opisie że jest to nowoczesna broń w arsenale armii radzieckiej To podwozie powinien poznać chyba każdy kto oglądał jakiś program historyczny zahaczający o temat radzieckiej artylerii w IIWS, szczególnie ostatnio namiętnie mielony na History "II Wojna na froncie wschodnim". ATSD pisanie w latach osiemdziesiątych o haubicy B4 wzór 1931 jako o nowoczesnej to lekkie kuriozum. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Zagadka!:) 24.04.13, 12:40 Różnie o tym pisano ale niestety zawsze mniej jak więcej! Artyleria ma to do siebie ,że wolniej się starzeje więc po tym jak w połowie lat 50-tych posadzono B-4 na koła i nazwano B-4M to w latach 80-tych jeszcze była względnie nowoczesna - Weź pod uwagę ,że dział/haubic kal.203mm to za dużo wzorów na świecie nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
azyata W tej (B-4) haubicy 24.04.13, 15:15 Najszybciej postarzało sie podwozie, jak można wnioskować z poprzedniego postu. Ośmiocalowe haubice to rzeczywiście rzadkie okazy. Do specjalnych celów, używane tylko w jednostkach artylerii będących w dyspozycji najwyższych dowódców. Nie wiem, czy mają rację bytu wobec rozwoju broni precyzyjnej i wzrostu możliwości bojowych dział mniejszych kalibrów (np. 155 mm)? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: W tej (B-4) haubicy 24.04.13, 16:34 Racje bytu mają coraz mniejsze ale za to mają następców - choćby 2S7 "Pion"czy 2S7M "Małka"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Podobno 25.04.13, 08:45 Gruzińskie Piony dały się Rosjanom we znaki w czasie ostatniej wojny, a Rosjanom nie udało się ich namierzyć i zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Podobno 25.04.13, 12:02 Z tym "podobno" to tak jak z maglem! Gruzja w 2008 roku miała 6 "Pionów" - w drugim dniu wojny 5 z nich zostało zdobyte przez Rosjan (4 sztuki wysadzono a 1 zabrano do Rosji)- cały zapas pocisków został zniszczony! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Zagadka!:) 25.04.13, 08:55 feel_good_inc napisał: > To podwozie powinien poznać chyba każdy kto oglądał jakiś program historyczny z > ahaczający o temat radzieckiej artylerii w IIWS, szczególnie ostatnio namiętnie > mielony na History "II Wojna na froncie wschodnim". > ATSD pisanie w latach osiemdziesiątych o haubicy B4 wzór 1931 jako o now > oczesnej to lekkie kuriozum. Właściwie to źle napisałem, ta w tym ŻP z lat 80tych była na kołach - dlatego nie skojarzyłem jej z II WŚ, i jakby miała hamulec wylotowy, no ale tego już dokładnie nie pamiętam, wiem że opis był skąpy, zaprawiony propagandą... ale wczoraj szukałem tej haubicy B 4M i znalazłem tylko jedno zdjęcie i to małe jak znaczek pocztowy, chodzi o tą zmodernizowaną na kołach... Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Zagadka!:) 24.04.13, 10:58 Aha, wtedy tyle o współczesnej broni nie pisali, szczególnie tej radzieckiej, stąd te wrażenie.) Odpowiedz Link Zgłoś