mosze_zblisko_daleka 24.07.13, 14:21 Niedawno mówił przez media min. Obrony Narodowej gen. Sisi: ja proszę i żądam żeby w ten Piątek wszyscy, którzy chcą demokracje i porządek w kraju demonstrowali przeciw Bractwu Islamskim... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odyn06 Re: Egipt... 24.07.13, 14:24 To może być krwawa próba sił, a jednocześnie odpowiedź na pytanie, na ile ludzie popierają armię i nową władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Egipt... 24.07.13, 15:59 Za Bractwo głosiło około 30% ludności. A reszta to za dużo każdy chciał był prezydentem. Teraz mówią ze Bractwo mobilizuje swoich żeby tez demonstrowali. Z drugiej strony to już drugi dzień jak Hamas i dżihady wypalają rakiety na Izrael i tak chcą wtrącić Izrael też. Na razie milczymy i za gryzujemy nerwy żeby nie wtrącać się (ale jak do kiedy) Odpowiedz Link Zgłoś
foton.3 Re: Egipt... 25.07.13, 08:49 O tych rakietach na Izrael nic w naszych mediach nie mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka To nie ciekawe... 25.07.13, 09:40 Dlaczego mają pisać o tym. Ale jeśli Żydzi zaatakują ich pozycje i wyeliminują terrorystę to Unia od razu powie nununu, to nie jest równowaga... (właśnie ta przystojna pani, która jest teraz jako MSZ unii. (zapomniałem imię jej)) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: To nie ciekawe... 25.07.13, 10:02 Ale jeśli Żydzi zaatakują ich pozycje i wyeliminują terrorystę to Unia od razu powie nununu, to nie jest równowaga... ----------- wyobrażasz sobie, że np Szwedzi w odwecie za atak duńskich ekstremistów wysyłają nad Kopenhagę helikoptery i zrównują kwartał miasta, zabijając 3 terrorystów i do tego 12 cywilów w tym 6 dzieci? Albo austryjacki ekstremista żąda powortu Bozen/Bolzano do macierzy, zabija 20 ludzi w zamachu a Włosi w odwecie palą austryjacką wioskę? Problem jest dwustronny. Wy nie traktujecie Arabów z oddanych im terenów poważnie, ciągle przyznajecie sobie prawo do interwencji. A symetrii między silnym państwem a terrorystą nie ma. Masz prawo zabić sku...ela jak psa - ale u siebie. Ale u Was jest legalna zasada interwencji poza granicami - vide mossad i hitlerowcy czy mossad i owp Nie zmieniliście się. Krótkotrwałe efekt zwiększenia bezpieczeństwa uzyskujecie, ale na dłuższą metę - jesteście w czarnej dupie. Jest Was 10 czy 13 milionów, samych Egipcjan będzie za 20 lat 10 razy więcej od Was... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: To nie ciekawe... 25.07.13, 13:06 Jeśli w Danii lub w Australii tak będzie, to policja będzie gonić i szukać. W Gazie oni nic nie robią (nawet nie szukają) w Palestynie jest to podobnie. Tam nazywamy to "kręcone bramy" . Zatrzymują jednego, a drugi drzwiami wypuszczają po cichutku (żeby Żydzi nie wiedzieli i nie będą "denerwować się...) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: To nie ciekawe... 25.07.13, 14:20 mosze ja to rozumiem ale co innego samemu przekraczać GRANICĘ i robić porządek Ale nie - Wy tę granicę macie w dupie. Powtórzę: na krótką metę macie rację. Na dłuższą - zupełnie nie. Kupa ludzi u Was to rozumie... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka prez. Mursi... 26.07.13, 11:12 Będzie prawdopodobnie oskarżony o zabicie żołnierzy... On zatrzymał rozkaz wojskowy żeby nie atakowali islamistów po zabiciu 18 żołnierzy w Synaju, mówiąc: "Muzułmanin nie może zabijać Muzułmanina..." Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: prez. Mursi... 26.07.13, 11:49 On jest oskarżany ze wypuścił z wiezień członków hamasu. (bractwo jest ich patronem) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Ja Sisi... 26.07.13, 11:47 Tysiące znajdują się teraz na Placu Wolności (Tahrir) nosząc transparenty "uhibak ja Sisi" (kochamy Ciebie Sisi) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Ja Sisi... 26.07.13, 12:18 U nas gorąco, jak w Tel Aviv, ale w Kairze, może być jeszcze goręcej. Dzień dzisiejszy jest tam, jak w przysłowiu: albo wóz, albo przewóz. Albo powolna droga do normalności pod okiem armii, albo krwawa sieczka zwana wojną domową. Odpowiedz Link Zgłoś