24.07.13, 14:21
Niedawno mówił przez media min. Obrony Narodowej gen. Sisi: ja proszę i żądam żeby w ten Piątek wszyscy, którzy chcą demokracje i porządek w kraju demonstrowali przeciw Bractwu Islamskim...
Obserwuj wątek
    • odyn06 Re: Egipt... 24.07.13, 14:24
      To może być krwawa próba sił, a jednocześnie odpowiedź na pytanie, na ile ludzie popierają armię i nową władzę.
      • mosze_zblisko_daleka Re: Egipt... 24.07.13, 15:59
        Za Bractwo głosiło około 30% ludności. A reszta to za dużo każdy chciał był prezydentem.
        Teraz mówią ze Bractwo mobilizuje swoich żeby tez demonstrowali.
        Z drugiej strony to już drugi dzień jak Hamas i dżihady wypalają rakiety na Izrael i tak chcą wtrącić Izrael też. Na razie milczymy i za gryzujemy nerwy żeby nie wtrącać się
        (ale jak do kiedy)
        • foton.3 Re: Egipt... 25.07.13, 08:49
          O tych rakietach na Izrael nic w naszych mediach nie mówią.
          • mosze_zblisko_daleka To nie ciekawe... 25.07.13, 09:40
            Dlaczego mają pisać o tym. Ale jeśli Żydzi zaatakują ich pozycje i wyeliminują terrorystę to Unia od razu powie nununu, to nie jest równowaga... (właśnie ta przystojna pani, która jest teraz jako MSZ unii. (zapomniałem imię jej))
            • jeepwdyzlu Re: To nie ciekawe... 25.07.13, 10:02
              Ale jeśli Żydzi zaatakują ich pozycje i wyeliminują terrorystę to Unia od razu powie nununu, to nie jest równowaga...
              -----------
              wyobrażasz sobie, że np Szwedzi w odwecie za atak duńskich ekstremistów wysyłają nad Kopenhagę helikoptery i zrównują kwartał miasta, zabijając 3 terrorystów i do tego 12 cywilów w tym 6 dzieci?
              Albo austryjacki ekstremista żąda powortu Bozen/Bolzano do macierzy, zabija 20 ludzi w zamachu a Włosi w odwecie palą austryjacką wioskę?

Problem jest dwustronny. Wy nie traktujecie Arabów z oddanych im terenów poważnie, ciągle przyznajecie sobie prawo do interwencji.
              A symetrii między silnym państwem a terrorystą nie ma.
              Masz prawo zabić sku...ela jak psa - ale u siebie.
              Ale u Was jest legalna zasada interwencji poza granicami - vide mossad i hitlerowcy czy mossad i owp
              Nie zmieniliście się.
              Krótkotrwałe efekt zwiększenia bezpieczeństwa uzyskujecie, ale na dłuższą metę - jesteście w czarnej dupie.
              Jest Was 10 czy 13 milionów, samych Egipcjan będzie za 20 lat 10 razy więcej od Was...
              jeep
              • mosze_zblisko_daleka Re: To nie ciekawe... 25.07.13, 13:06
                Jeśli w Danii lub w Australii tak będzie, to policja będzie gonić i szukać. W Gazie oni nic nie robią (nawet nie szukają) w Palestynie jest to podobnie. Tam nazywamy to "kręcone bramy" . Zatrzymują jednego, a drugi drzwiami wypuszczają po cichutku (żeby Żydzi nie wiedzieli i nie będą "denerwować się...)
                • jeepwdyzlu Re: To nie ciekawe... 25.07.13, 14:20
                  mosze ja to rozumiem
                  ale co innego samemu przekraczać GRANICĘ i robić porządek
                  Ale nie - Wy tę granicę macie w dupie.
                  Powtórzę: na krótką metę macie rację.
                  Na dłuższą - zupełnie nie.
                  Kupa ludzi u Was to rozumie...

jeep
    • mosze_zblisko_daleka prez. Mursi... 26.07.13, 11:12
      Będzie prawdopodobnie oskarżony o zabicie żołnierzy...
      On zatrzymał rozkaz wojskowy żeby nie atakowali islamistów po zabiciu 18 żołnierzy w Synaju, mówiąc: "Muzułmanin nie może zabijać Muzułmanina..."
      • mosze_zblisko_daleka Re: prez. Mursi... 26.07.13, 11:49
        On jest oskarżany ze wypuścił z wiezień członków hamasu. (bractwo jest ich patronem)
    • mosze_zblisko_daleka Ja Sisi... 26.07.13, 11:47
      Tysiące znajdują się teraz na Placu Wolności (Tahrir) nosząc transparenty "uhibak ja Sisi" (kochamy Ciebie Sisi)
      • odyn06 Re: Ja Sisi... 26.07.13, 12:18
        U nas gorąco, jak w Tel Aviv, ale w Kairze, może być jeszcze goręcej. Dzień dzisiejszy jest tam, jak w przysłowiu: albo wóz, albo przewóz. Albo powolna droga do normalności pod okiem armii, albo krwawa sieczka zwana wojną domową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka