Dodaj do ulubionych

Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-171???

26.08.13, 18:33
Oba płatowce pochodzą z lat 60-tych, choć cała reszta jest nowa. Nie,żebym ujmował Caracalowi, ale nie rozumiem, dlaczego do przetargu nie dopuszczono identycznego przypadku, jakim jest Mi-171? No, nie do końca identycznego...cena bazowa ruskiego śmigłowca jest o ponad połowę niższa! A w praktyce jeszcze bardziej, bo mamy gotową bazę serwisową,logistyczną i kadrę lotniczą.
Absurd.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • patmate Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 18:57
      Absurd? Niekoniecznie.
      Sąsiad może jednym niet zablokować eksport świń czy jabłek, jak i import częsci. Wot.

pzdr
      • jack79 Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 19:05
        częsci to sobie można kupić na 10 lat do przodu i uzupełniać stan magazynowy
        w razie embarga jest czas na złagodzenie sporu, lub też załatwienie sobie części z innych źródeł
        ale wiadomo że ruskie jest be
        i choćbyśmy zdechli to ruskiego badziewia nie tkniemy! tak na dopomóż Bóg!
        i kurka kiedy w końcu będziemy burzyć pałac kultury? no ileż można czekać????
        • patmate Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 19:13
          jack79 napisał:

> częsci to sobie można kupić na 10 lat do przodu i uzupełniać stan magazynowy
          > w razie embarga jest czas na złagodzenie sporu, lub też załatwienie sobie częśc
          > i z innych źródeł
          > ale wiadomo że ruskie jest be
          > i choćbyśmy zdechli to ruskiego badziewia nie tkniemy! tak na dopomóż Bóg!
          > i kurka kiedy w końcu będziemy burzyć pałac kultury? no ileż można czekać????

kupujesz częśći do Passata na 10 lat? Co na todomowy budżet?

pzdr
          • jack79 Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 19:18
            > kupujesz częśći do Passata na 10 lat? Co na todomowy budżet?

porównanie z jednym samochodem jest chybione

jakby passat był połowę tańszy od konkurencji a ja bym chciał nabył 50 sztuk to czemu nie?
            do tego mam znajomego mechanika co doskonale zna passata i wie jak go obsługiwac i naprawiać, a także kierowce który całe życie tylko passatami jeździł
            to co niby bym miał kupić?
            forda?

• bmc3i Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 19:25
              jack79 napisał:

> > kupujesz częśći do Passata na 10 lat? Co na todomowy budżet?
              >
              > porównanie z jednym samochodem jest chybione
              >
              > jakby passat był połowę tańszy od konkurencji a ja bym chciał nabył 50 sztuk to
              > czemu nie?
              > do tego mam znajomego mechanika co doskonale zna passata i wie jak go obsługiwa
              > c i naprawiać, a także kierowce który całe życie tylko passatami jeździł
              > to co niby bym miał kupić?
              > forda?
              >

To lec do Carakass, i powiedz nastepcy Chaveza, aby kupił amerykanskie F/A-18 zamiast Su-27.
            • bmc3i Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 19:31
              jack79 napisał:

>
              >
              > jakby passat był połowę tańszy od konkurencji a ja bym chciał nabył 50 sztuk to
              > czemu nie?
              > do tego mam znajomego mechanika co doskonale zna passata i wie jak go obsługiwa
              > c i naprawiać, a także kierowce który całe życie tylko passatami jeździł
              > to co niby bym miał kupić?
              > forda?

A wsparcie techniczne i serwis tez byś zmagazynował?
            • patmate Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 20:36
              jack79 napisał:

>
              >
              > czemu nie?

czy wiesz ile kosztowałby samochód złożony z części kupowanych w serwisie?
              czy jesteś w stamie przewidzieć do przodu wszystkie usterki?

pzdr
        • rzewuski1 Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 19:15
          Kiedyś bym się z tobą zgodził, dzisiaj jednak wykluczenie ruskiej oferty jest moim zdaniem sensowne .
          • ignorant11 Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 22:54
            rzewuski1 napisał:

> Kiedyś bym się z tobą zgodził, dzisiaj jednak wykluczenie ruskiej oferty jest m
            > oim zdaniem sensowne .

Nie tylko sensowne ale racjonalne konieczne i oczywiste:))
        • bmc3i Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 19:23
          jack79 napisał:

> w razie embarga jest czas na złagodzenie sporu, lub też załatwienie sobie częśc
          > i z innych źródeł

Nie wiesz o czym piszesz. Wiesz co to takiego wiarygodność dostawcy czesci zamiennych? W przypadku Polski, wiarygodnosc Rosji jako dostawcy wynosi dokładnie 0, słownie: zero.

Tyle tu juz byłonapisane w tym forum, o wiarygodnosci róznych dostawców, nie tylko rosyjskich, dla rożnych krajó, ale niektórzy wciąż klepią populistyczną papkę na formum.

• jack79 Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 19:26
            no, lepszy ten dostawca co nam "spike" wcisnął :)

dobra, już się nakrzyczałem i mi starczy na jakiś czas :)
            • bmc3i Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 19:29
              jack79 napisał:

> no, lepszy ten dostawca co nam "spike" wcisnął :)
              >
              > dobra, już się nakrzyczałem i mi starczy na jakiś czas :)

Chodzi o wiarygodnośc producenta jako dostawcy czesci zamiennych i wsparcia technicznego. Jak myslisz dlaczego Stany nigdy nie kupią od Rosji żadnego uzbrojenia stanowiącego trzon sił zbrojnych w danej dziedzinie? Pewno dlatego że sa rusofobami.....
            • maxikasek Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 22:22
              A co ze Spike'm nie tak? Poza rewelacjami o "dymieniu" , które żołnierze wyśmiali.
              • jack79 Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 22:37
                no cóz, jestem w tym momencie ograniczony do rewelacji podawanych przez GW
                nie wiń mnie za to jeśli są te rewelacje bzdurami :)
            • ignorant11 Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 23:13
              jack79 napisał:

>
              > dobra, już się nakrzyczałem i mi starczy na jakiś czas :)

Tak wciaz wrzeszczysz, ze tylko ruska ropa ruski gaz wszystko co ruskie najlepsze i za darmo...
              No i mielismy wszystko za darmo od ruskich przez dziesiatki lat i zylismy w nedzy, teraz placimy za wszystko i stac nas na coraz wiecej...

A Spike dobrze beda palily ruskie tanki w razie godziny proby
              • bmc3i Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 23:15
                Eh ignorant. Czytam Twoje posty w nadzieji ze znajdę w nich coś do czego można sie odnieść. Ale odnajduje w nich same slogany.
          • ignorant11 Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 22:57
            bmc3i napisał:

> jack79 napisał:
            >
            > > częsci to sobie można kupić na 10 lat do przodu i uzupełniać stan magazyn
            > owy
            > > w razie embarga jest czas na złagodzenie sporu, lub też załatwienie sobie
            > częśc
            > > i z innych źródeł
            > > ale wiadomo że ruskie jest be
            >
            > Nie wiesz o czym piszesz. Wiesz co to takiego wiarygodność dostawcy czesci zami
            > ennych? W przypadku Polski, wiarygodnosc Rosji jako dostawcy wynosi dokładnie 0
            > , słownie: zero.
            >
            > Tyle tu juz byłonapisane w tym forum, o wiarygodnosci róznych dostawców, nie ty
            > lko rosyjskich, dla rożnych krajó, ale niektórzy wciąż klepią populistyczną pap
            > kę na formum.
            >
            Uprawiaja kumunistyczna propagande na kazdym kroku... i bez zadnych racjonalnych argumentow..
            >
            > > i choćbyśmy zdechli to ruskiego badziewia nie tkniemy! tak na dopomóż Bóg
            > !
            > > i kurka kiedy w końcu będziemy burzyć pałac kultury? no ileż można czekać
            > ????
            >
            >
        • ignorant11 a po co ruskie gowno? 26.08.13, 22:46
          jack79 napisał:

> i z innych źródeł

Sowiciarz pisze ze ruskie gowno mamy kupowac na 10 lat do tylko po to a y podtrxymac wplywy kacapii w Polsce???

Czegoz to kacapofile nie wymysla do jakiejze glupoty sie nie posuna.., ale cieszy ze az takie glupstwa wymyslaja bo nie maja zadnych racjonalnych argumentow...

A to oznacza, ze kacapstwo nie ma zadnej przyszlosci
          • jack79 Re: a po co ruskie gowno? 26.08.13, 23:19
            > Sowiciarz pisze

>ruskie gowno

>kacapstwo nie ma zadnej przyszlosci

stary dobry Igi, wiedziałem że przybędzie lada moment, jak najlepszy przyjaciel :)

• bmc3i One nie sa identyczne 26.08.13, 19:41
      mamlas_1 napisał:

> Oba płatowce pochodzą z lat 60-tych, choć cała reszta jest nowa. Nie,żebym ujmo
      > wał Caracalowi, ale nie rozumiem, dlaczego do przetargu nie dopuszczono identyc
      > znego przypadku, jakim jest Mi-171? No, nie do końca identycznego...cena bazowa
      > ruskiego śmigłowca jest o ponad połowę niższa! A w praktyce jeszcze bardziej,
      > bo mamy gotową bazę serwisową,logistyczną i kadrę lotniczą.
      > Absurd.
      > Pozdrawiam

Mi-171 nie ma urządzeń do prowadzenia nocnych działań bojowych

"The helicopters are equipped with modern avionics and instrumental equipment, to operate in all weather conditions at any time of the day."

www.army-technology.com/projects/mi-171sh-combat-transport-helicopter/
      W przeciwienstwie do maszyny rosyjskiej, EC-725 ma:

The helicopter is equipped with radar and FLIR (forward-looking infrared) for day and night-time search and rescue capabilities. The navigation suite includes Doppler radar, global positioning system and inertial navigation system.

www.airforce-technology.com/projects/ec725/
      Blizsze przyjrzenie sie awionice, zapewne wskazałoby wiecej różnic.
      • mamlas_1 Re: One nie sa identyczne 26.08.13, 20:48
        Niech się wypowie Marek Boa, specjalista od rosyjskiej broni, ale nie chce mi się wierzyć, żeby nie dało się doposażyć Mi-171 w te zabawki
        Pozdrawiam
        • bmc3i Re: One nie sa identyczne 26.08.13, 20:53
          mamlas_1 napisał:

> Niech się wypowie Marek Boa, specjalista od rosyjskiej broni, ale nie chce mi s
          > ię wierzyć, żeby nie dało się doposażyć Mi-171 w te zabawki
          > Pozdrawiam

Wszystko sie da, tylko czy wówczas cena wciąz będzie dwa razy niższa?
          • marek_boa Re: One nie sa identyczne 26.08.13, 21:39
            Mi-8AMTSz na wewnętrznym rynku kosztuje od 5,6 do 7,3 mln $ a na eksport od 14,75 mln do 17,5 mln$! EC-725 - od 25 mln$ w górę!
            • bmc3i Re: One nie sa identyczne 26.08.13, 21:43
              marek_boa napisał:

> Mi-8AMTSz na wewnętrznym rynku kosztuje od 5,6 do 7,3 mln $ a na eksport od 14,
              > 75 mln do 17,5 mln$! EC-725 - od 25 mln$ w górę!

Liczy sie cena w konkretnym przetargu, a nie 25 mln w górę, i jak ona sie ma do cen konkurentów w tym przetargu. Poza tym czyms innym jest konstrukcja dostosowywana do jakiegoś sprzetu, a czyms innym, konstrukcja od samego pocżatku konstruowana pod dany sprżet. W kazdym razie byłoby ciekawe ujrzęć cene MI-171 przy takim samym usprzetowienieu i możliwościach taktyczno-operacyjnych. Bo teoretycznie nawet M-8 mozna wyposazyc we wszystko co maja najnowsze zachodnie konstrukcje.
              • marek_boa Re: One nie sa identyczne 26.08.13, 22:28
                Ależ Ci ją podałem! Śmigłowiec wyposażony we wszystkie najnowocześniejsze gadżety kosztuje 17,5 mln $! EC-725 w NAJPROSTSZEJ wersji kosztuje 25 mln $!
      • marek_boa Re: One nie sa identyczne 26.08.13, 21:27
        A kto Ci takich głupot Matrek do główki Nakładł?! Oczywiście ,że ma - w dodatku ma otwartą architekturę elektroniczną - co się komu zamarzy z klijentów to mu zamontują!
        commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%9C%D0%90%D0%9A%D0%A1-2007-%D0%97%D0%92%D0%93-020.jpg?uselang=ru
        • bmc3i Re: One nie sa identyczne 26.08.13, 21:33
          marek_boa napisał:

> A kto Ci takich głupot Matrek do główki Nakładł?!

Podałem wystarczajće linki do źrodeł, czy nie?

Oczywiście ,że ma - w dodatku
          > ma otwartą architekturę elektroniczną - co się komu zamarzy z klijentów to mu
          > zamontują!
          > commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%9C%D0%90%D0%9A%D0%A1-2007-%D0%97%D0%92%D0%93-020.jpg?uselang=ru

I co, przy montazu FLIR cenat nie wzrosnie? Dalej bedzie 2 razy niższa niz u konkurencji?
          • marek_boa Re: One nie sa identyczne 26.08.13, 22:29
            No nie dwa razy tylko raz z kawałkiem!
        • wiarusik Re: One nie sa identyczne 27.08.13, 15:32
          o tak. najpierw jednak zachodnie urządzenia przebadają. a czy będzie to działać? nie wiem czy grecy do tej pory mają kompatybilne tory z systemami NATO.
          • marek_boa Re: One nie sa identyczne 27.08.13, 17:07
            Napisz "snawco" do czego mają być kompatybilne systemy AUTONOMICZNE!:)
            • bmc3i Re: One nie sa identyczne 27.08.13, 17:09
              marek_boa napisał:

> Napisz "snawco" do czego mają być kompatybilne systemy AUTONOMICZNE!:)

Generalnie NATO dąży do możliwie jak najwiekszej integracji systemów obrony obszaru powietrznego, atak aby była mozłiwa wielokierunkowa współpraca.
              • marek_boa Re: One nie sa identyczne 27.08.13, 17:37
                I wpinają do tego systemy "ostatniej szansy" przeznaczone do obrony obiektów??! Matrek Proszę Cię!:)
    • zlorf_flanelostopy Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 26.08.13, 21:00
      No nie wiem, M-171 nie skonfigurujesz w ten sposob jak Caracala :-)
      eve-kill.net/?a=kill_detail&kll_id=19388254
      • ubersztumperumper Caracal:25mln+opcje+koszt wprowadzenia! 27.08.13, 00:07
        To typ dla którego personel i infrastrukturę trzeba budować od zera

W przypadku kompletnie wyposażonego nowego mi-8 te 17,5mln wydają się realne jako cena całkowita
        • bmc3i Re: Caracal:25mln+opcje+koszt wprowadzenia! 27.08.13, 01:03
          ubersztumperumper napisał:

> To typ dla którego personel i infrastrukturę trzeba budować od zera
          >
          > W przypadku kompletnie wyposażonego nowego mi-8 te 17,5mln wydają się realne ja
          > ko cena całkowita

I tak już na zawsze? Za 100 lat tez bedziemy uzywac Mi-8, aby nie inwestowac w nowy personel i infrastrukturę?
          • ubersztumperumper Re: Caracal:25mln+opcje+koszt wprowadzenia! 27.08.13, 13:46
            A jakim postępem jest Caracal wobec wpółczesnego Mi-8? Jeżeli nie będzie żadnej przełomowej konstrukcji to jak dla mnie Mi-8 mogą latać i 200 lat bez wyrzucania pieniędzy w błoto.
            • bmc3i Re: Caracal:25mln+opcje+koszt wprowadzenia! 27.08.13, 14:07
              ubersztumperumper napisał:

> A jakim postępem jest Caracal wobec wpółczesnego Mi-8? Jeżeli nie będzie żadne
              > j przełomowej konstrukcji to jak dla mnie Mi-8 mogą latać i 200 lat bez wyrzuca
              > nia pieniędzy w błoto.

W tych kategoriach, to przełomową konstrukcją bedzie dopiero maszyna lewitujaca nad ziemią.
    • sowietolog1 e tam, nie macie racji; tylko ja mam rację a moja 27.08.13, 00:12
      racja jest najmojsza i najracniejsza... ;-)

A pisząc na powaźnie... Czym więcej czytam i zagłębiam się w ten przetarg, tym jestem względem niego bardziej krytyczny i węszę czynnik przekręciarski...

Będąc dyktatorem Polandii olałbym te pierdoły, które i tak, i tak nie znajdą pokrycia w rzeczywistości, i kupiłbym dla MarWoj'a NH-90 (ZOP & SAR) w najlepszych konfiguracjach, po te kilka, kilkanaście sztuk, plus resztę transportową ogólnego przeznaczenia (dla Wojsk Lądowych, rządu i służb), gwarantującą wieloletnią produkcję w Polsce, czy BlackHawk lub model AW.
      • bmc3i Re: e tam, nie macie racji; tylko ja mam rację a 27.08.13, 01:09
        sowietolog1 napisał(a):

> racja jest najmojsza i najracniejsza... ;-)
        >
        > A pisząc na powaźnie... Czym więcej czytam i zagłębiam się w ten przetarg, tym
        > jestem względem niego bardziej krytyczny i węszę czynnik przekręciarski...
        >
        > Będąc dyktatorem Polandii olałbym te pierdoły, które i tak, i tak nie znajdą po
        > krycia w rzeczywistości, i kupiłbym dla MarWoj'a NH-90 (ZOP & SAR) w najlepszyc
        > h konfiguracjach, po te kilka, kilkanaście sztuk, plus resztę transportową ogól
        > nego przeznaczenia (dla Wojsk Lądowych, rządu i służb), gwarantującą wieloletni
        > ą produkcję w Polsce, czy BlackHawk lub model AW.

A ja gdybym by dyktatorem, to dostosował bym polskie prawo o zamówieniach publicznych w zakresie zamówien wojskowych, do tego jakie obowiazuje w państach zachodnich, czyli w nosie mających dyrektywy Komisji Europejskiej i rezolucje Parlamentu Europejskiego wzywajace do dostosowania prawa zamowień wojskowych do ogolnie obowiązującego prawa unijnego w zakresie zamowien publicznych, ktore zakazuje stosowania preferencji dla przemyslu krajowego i wymagajacego calkowitego otwarcia na konkurencje zagraniczna.
    • hien61 Re: Polski przetarg: w czym EC-725 lepszy od Mi-1 28.08.13, 19:55
      Zadaje sobie te pytanie od poczatku. Oczywiście historia uczy , ze na czesci ze wschodu na nie mozna w 100% liczyc. No i fabryki też muszą pracować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka