Dodaj do ulubionych

Następcy Su-22 (wieści z mediów)

23.10.13, 08:56
www.tvn24.pl/f-16-zastapia-wysluzone-suki-ida-zmiany-w-polskim-lotnictwie,365335,s.html
Obserwuj wątek
    • adam_al i jeszcze z Altair 23.10.13, 09:04
      www.altair.com.pl/news/view?news_id=11762
      "Obecnie przygotowywane jest nowe lotnisko dla bezzałogowych statków powietrznych klasy MALE, są nowe programy operacyjne, trwa także procedura pozyskania kolejnych bsl. Samoloty uderzeniowe Su-22 zostaną zastąpione nowym typem. Na razie nie wiadomo, jakim. Jak poinformował gen. broni pil. Lech Majewski na pewno będzie to jeden z najnowocześniejszych, samolot o możliwościach nie mniejszych niż F-16. Następcy Su-22 będą stacjonować w Świdwinie. Dla ich potrzeb powstanie tam nowa infrastruktura w Świdwinie. Mamy odpowiednie plany, wdrażamy je sukcesywnie w życie. Nie można przygotować lotniska dla nowych samolotów w pół roku. Mamy na to kilka lat – podsumował gen. Majewski."
    • eshelon Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 09:32
      z podanego linku:
      "Oficjalnie natomiast mówi się o tym, że szkolno-śmigłowy samolot szkoleniowy PZL-130 Orlik dostanie elektronikę myśliwców i w powietrzu będzie "udawał" odrzutowiec. Ma to obniżyć koszty szkolenia."
      I to mi się podoba. W bogatszej Szwajcarii przyszli piloci samolotów bojowych nie szkolą się na odrzutowcach, a na Pilatusach PC-7 i jakoś to im wystarcza - jakoś nie słychać o masowo rozbijanych przez nich później Hornetach. A u nas decydenci po raz kolejny pokazują, że uważają Polskę za państwo bogatsze od Szwajcarii, a nawet Arabii Saudyjskiej.
      • marek_boa Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 19:40
        I znowu "wyprysk" nie wiedzy??! Szwajcarzy szkolą pilotów PODSTAWOWO na samolotach Pilatus PC-6/PC-7/PC-21 a ZAAWANSOWANIE na F-5F i F/A-18D "Hoirnet"!
        • eshelon Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 19:53
          marek_boa napisał:
          > I znowu "wyprysk" nie wiedzy??! Szwajcarzy szkolą pilotów PODSTAWOWO na samolot
          > ach Pilatus PC-6/PC-7/PC-21 a ZAAWANSOWANIE na F-5F i F/A-18D "Hoirnet"!
          I gdzie Ty widzisz wśród tych samolotów odrzutowy samolot szkolenia zaawansowanego? W Twoim urojonym świecie, który bierzesz za rzeczywisty jest nim w przypadku Szwajcarii F-5 czy Hornet? :D Z ciebie jest aż taki tuman, że nie wiesz o tym, że nowi piloci, którzy przejdą na maszyny bojowe też się na nich szkolą, bo wszystkiego co one mogą się nie nauczy na szkolnych?
          To co najważniejsze i konieczne do latania na maszynach bojowych to Szwajcarzy się uczą na samolotach turbośmigłowych i to napisałeś przez swoją niewiedzę, że tak nie jest potwierdza to, co napisałem.
          • marek_boa Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 20:55
            Jesteś co najmniej Kretynem! Dwuosobowe szkolne wersje myśliwców F-5E Szwajcarzy używają do szkolenia zaawansowanego swoich pilotów!
            Poczytaj coś dysfunkcjonalny oszołomie!!!
            • adam_al OT Do Marka 23.10.13, 21:32
              Marek pracuj nad sobą! ;)
              Ja od długiego czasu walczę z sobą, żeby nie przypier..ć sąsiadowi. Kilka razy już byłem bliski wyprowadzenia ciosu, ale pracuję nad sobą. Choć mam za sobą plastykę nosa i sporo szwów, jestem też ojcem, szefem, odnoszę więc moralne zwycięstwo nad sąsiadem nie bijąc go (k.wa, starzeje się). Mimo niepowalającej fizjonomii (mojej) znokautowałbym dupka w pierwszym podejściu, ale ... po co. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
              Jak będziesz w centralnej Polsce, stolicy przemysłu petrochemicznego zapraszam na piwo.
              Ewentualnie na nalewki - to ostatnia z moich wielu pasji :)
              • marek_boa Re: OT Do Marka 24.10.13, 00:06
                Ależ Drogi Adasiu Uwierz ,że to robię!:)
                Toż ja też ojciec dzieciom ,dziadek wnuczkowi ,50 krzyżyk na karku a jak ostatnio tłumaczyłem w ciemnej uliczce zawiłości językowe dwóm Litwinom i jednemu Anglikowi to mnie moi synkowie z trudem od nich oderwali a przyszła synowa rzuciła tekstem ze Shrecka - "reszty nie trzeba"! Mam tylko cichą nadzieję ,że zrozumieli ,iż kobiet będących w moim towarzystwie się nie zaczepia Polskimi wulgaryzmami! Sądząc po minach moich synków byli rozczarowani ,że po tatusiu nie trzeba poprawiać!
                Ostatnio stwierdziłem ,że świat jest mały więc kto wie?!:)
                -Pozdrawiam!
                P.S. Na piwo jak na piwo ale na dobrą Dereniówkę albo Pigwówkę.........:)
                • anton_pl Re: OT Do Marka 24.10.13, 07:33
                  Jopek i Misza napisali że Finlandia ma słabą armie lądową, odpowiadam: hahhaaa, armia Fińska ma pomad 2000 moździerzy i ponad 700 luf artylerii, a nasi ile mają moździerzy???, hehe :D
                  • misza_kazak Re: OT Do Marka 24.10.13, 08:11
                    > Fińska ma pomad 2000 moździerzy i ponad 700 luf artylerii, a nasi
                    > ile mają moździerzy???, hehe :D

A ile ma czolgow, BWP i batalionow specnazu?
                    Liczebnosc SZ 36 tys. ludzi. Liczebnosc polskich SZ 120 tys.

Duza ilosc artylerii i mozdzierzy wynika z innej struktury SZ. Stawiaja na artyllerie i lotnictwo. CZyli bronic sie moga, a juz atakowac nie za bardzo :))

Gdyby Poslka poszla tropem Finlandii, to miala by ze 100 mysliwcow, 3000 dzial, ale za to 50 tys. SZ, 100 czolgow, 200 BWP i 1 brygade specjalna. Byl bys zadowolony? :)) Nie sadze.
                    • anton_pl Re: OT Do Marka 24.10.13, 08:57
                      misza_kazak napisał:

> Gdyby Poslka poszla tropem Finlandii, to miala by ze 100 mysliwcow, 3000 dzial,
                      > ale za to 50 tys. SZ, 100 czolgow, 200 BWP i 1 brygade specjalna. Byl bys zado
                      > wolony? :)) Nie sadze.

Nie ośmieszaj sie Misza, Finlandia ma 22 brygady i około 230 samodzielnych batalionów i kompani, ponad 300 czołgów, około 800 opancerzonych transporterów piechoty, sprawny system mobilizacyjny w krótkim czasie rozija siły lądowe do ponad 400 000 żołnierzy, nie brnij dalej w błędzie, możesz przecież powiedzieć: "przepraszam Antonie, nie wiedziałem"...

Dlatego te ilości moździerzy i artylerii na czas pokoju nie przystają ale po mobilizacji będą stanowiły wyposażenie kolejnych brygad piechoty. W warunkach terenowych Finlandii najlepsza jest klasyczna piechota nasycona lekka broń piechoty, w tym moździerze 120 mm, i artyleria, jeszcze środki ppk...a lotnictwo ma to do siebie (jak i Marwoj) że go nie rozwiniesz w czasie wojny.
                      • adam_al Re: OT Do Marka 24.10.13, 09:02
                        Nie zapomnij, że Finlandia ma również pociski Umkhonto ;)
                        • anton_pl Re: OT Do Marka 24.10.13, 10:07
                          adam_al napisał:

> Nie zapomnij, że Finlandia ma również pociski Umkhonto ;)

A co to niby za pociski??? :D
                          • adam_al Re: OT Do Marka 24.10.13, 10:19
                            > A co to niby za pociski??? :D

Takie, które obok techniki wykorzystują czary (pochodzą z Afryki) :)
                            Nie tylko Turcję stać na ekstrawagancję w zakupach. Finlandia to jedyny europejski kupiec tej południowoafrykańskiej broni.
                            Zapewne wiesz, ale tak dla porządku - przeciwlotnicze Umkhonto-IR Mk2 na okrętach rakietowych typu Hamina
                            • anton_pl Re: OT Do Marka 24.10.13, 11:07
                              A patrz jaki zbieg okoliczności, dzisiaj właśnie miałem dawać na blog piękne zdjęcia kutrów typu Hamina, jakieś fluidy tu sooom :D
                      • misza_kazak Re: OT Do Marka 24.10.13, 11:30
                        > Nie ośmieszaj sie Misza, Finlandia ma 22 brygady i około 230 samodzielnych bata
                        > lionów i kompani, ponad 300 czołgów, około 800 opancerzonych transporterów

SKAD??

Jakie 230 batalionow? Jakie 22 brygady?!!

1 Army Corps HQ
                        3 Readiness Brigades
                        2 Mechanized Battle Groups
                        1 Helicopter Battalion
                        1 Special Forces Battalion
                        5 Regional Combat Groups

A tutaj jest schemat tej "armady" :))
                        upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Finnish_Army.png
                        Teraz sprzet:

"Major weapon systems used by the army
                        109 MBTs
                        392 IFVs
                        417 APCs (tracked)
                        424 APCs (wheeled)
                        2,058 mortars
                        684 artillery pieces (towed)
                        90 artillery pieces (self-propelled)
                        58 artillery pieces (rocket)
                        28 Helicopters
                        11 UAVs"

Porowanaj to ze stanem sil ladowych WP to sie razem posmejemy :))
                        • anton_pl Re: OT Do Marka 24.10.13, 11:53
                          Nie ośmieszaj sie Misza, bo ci napisali w angielskiej wikipedi :D, pod 2000 moździerzy musi być solidne rozwinięcie mobilizacyjne, ja to wiem i ty to wiesz i ruski sztab generalny też to wie :D, masz jeszcze czas żeby się wycofać z tego twierdzenia o słabości fińskich wojsk lądowych. To nic złego się pomylić, wszyscy to zrozumiemy...
                          • misza_kazak Re: OT Do Marka 24.10.13, 13:04
                            anton_pl napisał:

> Nie ośmieszaj sie Misza,

Antonie, bez obrazy, ale jak na razie to osmieszasz sie ty, i to non stop :))

> bo ci napisali w angielskiej wikipedi :D, pod 2000 moź
                            > dzierzy musi być solidne rozwinięcie mobilizacyjne,

Co do tego ma rozwiniecie mobilizacyjne??? Mowimy o stanie armii regularnej w czasie pokoju. Obecna reforma SZ Finnlandii zaklada zmniejszenie liczebnosci sil ladowych do 15 tysiecy (!) zolnierzy. To jest mniej wiecej 1 dywizja :))

A ty tu ciagla o swoicj 2000 mozdzierzach :)

Finska armia na ladzie jest kilka razy slabsza od POlskiej.
                            W powietrzu jest mniej wiecej parytet, bo FInlandia ma wiecej mysliwcow, zas znacznie mniej smiglocow, szturmowcow i bombowcow.
                            • anton_pl Re: OT Do Marka 24.10.13, 14:18
                              misza_kazak napisał:
                              > Antonie, bez obrazy, ale jak na razie to osmieszasz sie ty, i to non stop :))

Może jakiś konkret? :D

> Co do tego ma rozwiniecie mobilizacyjne??? Mowimy o stanie armii regularnej w c
                              > zasie pokoju. Obecna reforma SZ Finnlandii zaklada zmniejszenie liczebnosci sil
                              > ladowych do 15 tysiecy (!) zolnierzy. To jest mniej wiecej 1 dywizja :))

No i logiczne, bo po co na czas pokoju wywalać taką wielką forse na utrzymanie armii w sytuacji 5 milionowej Finlandii, cała ich obrona opiera się na bardzo sprawnym systemie mobilizacyjnym, przecież na potrzeby 1 dywizji jak ty piszesz nie trzymaliby na stanie pond 2000 moździerzy i prawie 700 dział, a u nas właśnie nie widać tego podstawowego sprzętu na rozwinięcie mobilizacyjne, chodzi właśnie o prostą broń taką jak moździerze 120 mm. W WP moździerzy 120 mm jest coś koło 100, to żenada...

> Finska armia na ladzie jest kilka razy slabsza od POlskiej.
                              > W powietrzu jest mniej wiecej parytet, bo FInlandia ma wiecej mysliwcow, zas zn
                              > acznie mniej smiglocow, szturmowcow i bombowcow.

Biorąc pod uwagę że to 5 milionowy kraj to lotnictwo mamy na tym samym poziomie, bo już nie liczę tych 32 Su 22 co za rok je mają wycofać. Czołgów Finowie mają mniej ale tam lasy i jeziora tak że podstawą jest piechota.
                              • misza_kazak Re: OT Do Marka 24.10.13, 14:25
                                anton_pl napisał:

> misza_kazak napisał:
                                > > Antonie, bez obrazy, ale jak na razie to osmieszasz sie ty, i to non stop
                                > :))
                                >
                                > Może jakiś konkret? :D

Przesledz komentarze do twoich postow w ciagu ostatnich 2 lat :))

> No i logiczne, bo po co na czas pokoju wywalać taką wielką forse na utrzymanie
                                > armii w sytuacji 5 milionowej Finlandii, cała ich obrona opiera się na bardzo s
                                > prawnym systemie mobilizacyjnym, przecież na potrzeby 1 dywizji jak ty piszesz
                                > nie trzymaliby na stanie pond 2000 moździerzy i prawie 700 dział, a u na
                                > s właśnie nie widać tego podstawowego sprzętu na rozwinięcie mobilizacyjne, cho
                                > dzi właśnie o prostą broń taką jak moździerze 120 mm. W WP moździerzy 120 mm je
                                > st coś koło 100, to żenada...

PO prostu rece opadaja, Antonie.
                                Porownujesz cieple z miekkim :))
                                • anton_pl Re: OT Do Marka 24.10.13, 17:16
                                  Widzę zero argumentów tak i widzę że podzielasz moje stanowisko tylko głupio ci się przyznać do porażki, no bywa, adnako :D
                                  • marek_boa Re: OT Do Marka 24.10.13, 17:52
                                    Anton nie Masz racji! Finowie mają faktycznie dużo moździerzy ale NIE W SŁUŻBIE CZYNNEJ tylko w mobilizacyjnych zapasach! To samo jeśli chodzi o artylerię!
                                    Sęk w tym ,że ciężko znaleźć ilości sprzętu będącego w zapasach mobilizacyjnych w Polsce!
                                    -Pozdrawiam!
                                    P.S. Tak w ogóle to Finowie nie mają 3000 moździerzy 120 mm tylko około 900!
                                    • anton_pl Re: OT Do Marka 24.10.13, 19:39
                                      marek_boa napisał:

> Anton nie Masz racji! Finowie mają faktycznie dużo moździerzy ale NIE W SŁUŻBIE
                                      > CZYNNEJ tylko w mobilizacyjnych zapasach! To samo jeśli chodzi o artylerię!
                                      > Sęk w tym ,że ciężko znaleźć ilości sprzętu będącego w zapasach mobilizacyjnyc
                                      > h w Polsce!
                                      > -Pozdrawiam!
                                      > P.S. Tak w ogóle to Finowie nie mają 3000 moździerzy 120 mm tylko około 900!

Toż cały czas przecie pisze o sprawnym systemie mobilizacyjnym, wiadomo że ogromna większość tej broni jest zmagazynowana na czas W. A durne Polaczki mają tylko 100 moździerzy 120 mm, jak nie mniej. A przecież to bardzo tania broń.
                                      Pozdrawiam!
                                      • marek_boa Re: OT Do Marka 24.10.13, 21:51
                                        W służbie czynnej moździerzy 120mm w Polskiej Armii jest około 200 sztuk a w magazynach mobilizacyjnych najprawdopodobnie drugie tyle!
                                        Anton i tania i nie tania! Po za tym po grzyba Ci tyle moździerzy skoro za kilka lat w Polskich zasobach mobilizacyjnych nie będzie nikogo kto umiał by z nich strzelać?!
                                        -Pozdrawiam!
                                  • misza_kazak Re: OT Do Marka 24.10.13, 21:50
                                    anton_pl napisał:

> Widzę zero argumentów tak i widzę że podzielasz moje stanowisko tylko gł
                                    > upio ci się przyznać do porażki, no bywa, adnako :D

ty po prostu takie brednie wypisujesz, ze szkoda czasu tlumaczyc trzy po trzy.
                                    W skrocie (jesli nie zrozumiesz, to sorry, ale ja mam ciekawsze zajecia niz lajkowi najprostsze rzeczy tlumaczyc).

Sily Ladowe Finlandii to okolo 15 tys. zolnierzy. Ma co prawda na stanie 100 nowoczesnych czolgow, 800 BWP i KTO (reszta to ciagniki MTLB) no i od metra wszelakiej artyllerii, ale to wszystko na przypadek wojny. Zas sily specjalne stanowia tylko 1 batalion. Lotnictwo armijne w zasadzie nie istnieje - tylko 15 transportowych NH-90, ani bombowcow ani szturmowcow. Czyli to jest typowo obronna armia (dlatego sie nazywa Sily Samoobrony Finlandii :)).

Gdyby POlska wziela za wzor Finska doktryne, to trzeba by bylo zredukowac SZ do 50 tys., wyslac do magazynow stalego przechowywania nadmiar czolgow, BWP, Artyllerii i smiglowcow na przypadek wojny totalnej. Za to dokupic z 50 F-16 czy jakichs innych mysliwcow.

No i wtedy POslkie sily ladowe miala by taki mniej wiecej stan:

Liczebnosc 50 tys. zolnierzy (w skladzie ktorych 2 bataliony specjalnych czyli GROM i tyle)
                                    200 czolgow
                                    500 BWP
                                    500 KTO
                                    3000 dzial i morziezy wszystkich typow
                                    50 smiglowcow wszystkich typow
                                    150 samolotow wszystkich typow
                                    50 wyrzutni plot wszystkich typow

Chcialbys takiej armii? Pewnie nie :))
                                    Ale cos za cos.
                                    • anton_pl Re: OT Do Marka 24.10.13, 22:24
                                      misza_kazak napisał:

Lotnictwo armijne (śmigłowce) jest bardzo kosztowne a w razie wojny niewielki pożytek, patrz jakie sukcesy odnoszą syryjskie Mi 24 i Mi 8, walka się głównie toczy między piechotą, a Markowi zaraz powiem, a kto uczy obsługiwać moździerze syryjskich rebeliantów, to proste jak sznurek w kieszeni. Wyliczasz Misza ilości tego sprzętu, toż ci pisałem że to 5 milionowy kraj, czołgów mają mało bo i po co więcej w terenie lasy jeziora, a i tak więcej jak Bundeswera. A żeby oddać właściwe proporcje pomnóż wszystkie Fińskie uzbrojenie X 8, bo Polska jej tyle razy większa. A wojska specjalne to mi zwisają...)
                                      • marek_boa Re: OT Do Marka 24.10.13, 23:21
                                        Jak mnie Anton Chciałeś rozśmieszyć to się Tobie udało!:) Wkleić Ci kilka filmików jak to "umiejętnie" obsługiwany moździerz przerobił obsługę na mielone mięso??! Bardzo Ciebie proszę nie Porównuj nauki obsługi tej broni do UMIEJĘTNOŚCI CELNEGO STRZELANIA! Bo to dwie różne sprawy - w Syrii rebelianci takimi "głupotami" jak celny ogień się nie przejmują bo raz ,że nie mają czym takiego ognia prowadzić,dwa ,że nie umieją a trzy ,że jak zabiją cywili to i tak się zgoni na Syryjską Armię a głupi uwierzą!
                                        -Pozdrawiam!
                                        -P.S. Finlandia pomimo tego ,że jest mniejszym krajem niż Polska pod względem ludnościowym to ma bardzo sprawny system szkolenia rezerwistów! U nas nie tylko szkolenia ale i rezerwistów z prawdziwego zdarzenia brak!
                                      • misza_kazak Re: OT Do Marka 25.10.13, 09:13
                                        anton_pl napisał:

> misza_kazak napisał:
                                        >
                                        > Lotnictwo armijne (śmigłowce) jest bardzo kosztowne a w razie wojny niewielki p
                                        > ożytek, patrz jakie sukcesy odnoszą syryjskie Mi 24 i Mi 8, walka się głównie t
                                        > oczy między piechotą,

Totalne glupoty wypisujesz. Syria nie walczy z regyularna armia, a rebeliantami.
                                        A w walce regularnych armii Smiglowce uderzeniowe sa podstawa walki na ladzie.
                                        Albo moze uwazasz ze POlsce (tak samo jak teraz Syrii) jest potrzebne wojsko do walki z oplacanymi z obcych panstw bandami ? :))

> syryjskich rebeliantów, to proste jak sznurek w kieszeni. Wyliczasz Misza ilośc
                                        > i tego sprzętu, toż ci pisałem że to 5 milionowy kraj, czołgów mają mało
                                        > bo i po co więcej w terenie lasy jeziora, a i tak więcej jak Bundeswera.

Nie rozumiesz, ze ich struktura SZ i doktyna jest ABSOLUTNIE rozna od polskiej!
                                        Nie mozna porownac jakis jeden parametr (ilosc WSB) pominajac inne i robic z tego jakies dalekoidace wnioski.

Gdyby SZ Finlandii mieli strukture jak w POlsce, to mili by z 10 WSB :))
                • adam_al Re: OT Do Marka 24.10.13, 08:14
                  > na dobrą Dereniówkę albo Pigwówkę.

Są ;)
                  • ignorant11 Re: OT Do Marka 24.10.13, 23:51
                    adam_al napisał:

> > na dobrą Dereniówkę albo Pigwówkę.
                    >
                    > Są ;)

Ja tez robie dereniowke i piwowke...
            • eshelon Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 24.10.13, 18:55
              marek_boa napisał:
              > Jesteś co najmniej Kretynem! Dwuosobowe szkolne wersje myśliwców F-5E Szwajcarz
              > y używają do szkolenia zaawansowanego swoich pilotów!
              > Poczytaj coś dysfunkcjonalny oszołomie!!!
              Boa, kretynowi i oszołomowi daleko jest jeszcze do określenia osoby udającej znawcę, a nie potrafiącego odróżnić samolotu szkolenia zaawansowanego od myśliwca, czyli będącego całkowitym przeciwieństwem znawcy, czyli CIEBIE. Ale czego innego oczekiwać od osoby, która nie rozróżnia moździerza od armaty (a to totalne dno, niżej już się nie da) XD ? Tylko bzdury i z tego powodu czekamy na następne, na które przez Twoją nieumiejętność czytania ze zrozumieniem czekać nie trzeba będzie długo.
              • marek_boa Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 24.10.13, 18:55
                Zieeeew!
      • teodor_jeske_choinski_1 Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 21:23
        Wlasnie czytalem ze dzisiaj Szwajcarzy skasowali jednego horneta...
    • anton_pl Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 09:54
      Popatrzcie sobie - 5 milionowy kraj Finlandia ma 62 samoloty F 18, a nasze 38 milionowe państwo z ledwością się wysiliło na 48 F 16 a teraz sie ślini na eskadre używanych - ale to i tak lepiej jak Węgry, Czechy, Słowacja, Bułgaria, Rumunia, które mają po jednej eskadrze samolotów bojowych, a razem te wszystkie państwa to około 55 milionów ludzi, i ich lotnictwo razem wzięte jest słabsze od lotnictwa 5 milionowej Finlandii. Dodam tylko żebyście pamiętali że to nasi sojusznicy z NATO...
      • misza_kazak Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 12:11
        anton_pl napisał:

> Popatrzcie sobie - 5 milionowy kraj Finlandia ma 62 samoloty F 18, a nasze 38 m
        > ilionowe państwo z ledwością się wysiliło na 48 F 16

Dla uspokojenia 175 milionowa Nigeria ma tylko 12 Chengdu F-7.
        Wiec Polska jest w porzadku.
        • teodor_jeske_choinski_1 Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 13:29
          Polska ma jeszcze watykanski kontyngent okupacyjny.
          • anton_pl Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 13:44
            teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> Polska ma jeszcze watykanski kontyngent okupacyjny.

Dzisiaj jest wiadomość że abp. Michalik se kupił tytuł człowieka roku od takiej firmy co tymi tytułami handluje, ze niby od Cambridge to dostaŁ :D, wywalić ordynariat polowy z naszego wojska...
          • teodor_jeske_choinski_1 Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 13:47
            teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):
            Polska ma jeszcze watykanski kontyngent okupacyjny.
            ..................................................................................
            ... na utrzymaniu.
        • anton_pl Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 13:41
          misza_kazak napisał:
          > Dla uspokojenia 175 milionowa Nigeria ma tylko 12 Chengdu F-7.
          > Wiec Polska jest w porzadku.

No przyznam Misza że dowcip ci sie udał :D
          • misza_kazak Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 14:25
            anton_pl napisał:

> > Dla uspokojenia 175 milionowa Nigeria ma tylko 12 Chengdu F-7.
            > > Wiec Polska jest w porzadku.
            >
            > No przyznam Misza że dowcip ci sie udał :D

Chodzi o to ze nie ilosc mieszkancow decyduje o sile lotnictwa, a m.in. budzet, struktura SZ i rozmiar przestrzeni powietrznej. Finlandia jest troche wieksza od POlski, 3 razy mniej liczebne SZ, a budzet MON jest 2 razy mniejszy od POlskiego. Glowny nacisk robai na lotnictwo.
            A polska na sily ladowe.
      • jopekpl Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 17:16
        anton_pl napisał:

> Popatrzcie sobie - 5 milionowy kraj Finlandia ma 62 samoloty F 18, a nasze 38 m
        > ilionowe państwo z ledwością się wysiliło na 48 F 16 a teraz sie ślini na eskad
        > re używanych - ale to i tak lepiej jak Węgry, Czechy, Słowacja, Bułgaria, Rumun
        > ia, które mają po jednej eskadrze samolotów bojowych, a razem te wszystkie pańs
        > twa to około 55 milionów ludzi, i ich lotnictwo razem wzięte jest słabsz
        > e od lotnictwa 5 milionowej Finlandii. Dodam tylko żebyście pamiętali że to nas
        > i sojusznicy z NATO...
        >
        ANTONKU Finlandia za to ma słabsze siły lądowe wiec może bardziej inwestować w lotnictwo.
        A poza tym nie wiem czy wiesz ale nastała era pokoju, nie ma wielkich zagrożeń ze strony świrniętych "wodzów" krajów aspirujących do rządzenia światem. wiec i inwestycje w wojsko są coraz mniejsze, i jest to tendencja ogólnoeuropejska.
        • bmc3i Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 24.10.13, 08:20
          jopekpl napisał:

> ANTONKU Finlandia za to ma słabsze siły lądowe wiec może bardziej inwestować w
          > lotnictwo.
          > A poza tym nie wiem czy wiesz ale nastała era pokoju, nie ma wielkich zagrożeń
          > ze strony świrniętych "wodzów" krajów aspirujących do rządzenia światem. wiec i
          > inwestycje w wojsko są coraz mniejsze, i jest to tendencja ogólnoeuropejska.

Oby tylko nie powtórzyła sie sytuacja Anglii z 1939 roku. Bo do 1937 włącznie, pomimo swoich własnych doświadczeń z I wś, nie dostrzegała zagrozenia ze strony niemieckich U-Bootów, i dlatego nie rozwijała swoich sił eskortowych. W związku z tym rok 1939 zastał ją z ręką w nocniku, kompletnie nie przygotowaną do eskorty swoich konwojów (niemal calkowity brak okretów eskortowych). Gdy w roku 1938 zorientowała się w zagrożeniu ze strony Ubootwaffe, było już za późno, na odrobienie zaległości.
    • stary_chinczyk Re: Następcy Su-22 (wieści z mediów) 23.10.13, 20:21
      Tak. Zastapimy su F-16 ale tymi co juz mamy. I najnowsza technika to one byly kiedys. Dzis sa juz jedynie relatywnie nowe. Bojowe bezzalogowce ktore moglyby zastapic suki sa dopiero na etapie testow demonstratorow technologi. I to w jedynym do tego najbardziej rozwinietym technicznie i bardzo bogatym panstwie swiata. Do Polski ta technologia moze przywedruje za 20 lat. To co jest dostepne dzis w zasadzie moze sie sprzydac tylko na misje z ktorymi podobno konczymy. No chyba ze planujemy podboj Rosji i bedzie trzeba zwalczac ichniejsza partyzantke?
      Proponuje zamiast opowiadania ludziom dyrdymalow, wziasc sie do roboty i zbierac pieniazki na f-35. Na zastapienie nimi suczek nie ma juz szans. Ale za dekade bedzie trzeba podjac decyzje o zastapieniu migow i znowu skonczy sie na pieprzeniu o dronach. A Polska przez nastepnych 40 lat bedzie musiala zadowolic sie starzejaca i pewnie kruszaca sie flota f-16.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka