Dodaj do ulubionych

dowódca plutonu

22.11.13, 17:13
Witam,
Mam pytanie dotyczące dowódcy plutonu. Jak wiem jest to zazwyczaj porucznik. Chcę się dowiedzieć czy właśnie ten dowódca plutonu wykonuje zadania takie jak normalny żołnierz (chodzi mi o np. szeregowego) czy np. siedzi sobie w rosomaku kiedy jego pluton np. robi szturm na budynek????? Wiem że dow. plut. szkoli swoich ludzi planuje akcje i dowodzi ludzmi podczas akcji ale czy on też będzie brał udział np. w wyżej wymienionym szturmie??
Ja myśle że on robi na akcji to co przeciętny szeregowy czyli strzela normalnie bierze drzwi z buta :P itd. ale oprucz tego jest dowódcą. Czyli np. wchodzą do budynku normalnie wszystko sprawdzają po kolei pomieszczenia a on po prostu tym co sie dzieje dowodzi ale robi tez to co inni? myślę że szczegółowo opisałem moje pytanie.
P.S
Chodzi mi o pluton w jednostkach powietrznodesantowych.
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: dowódca plutonu 23.11.13, 10:31
      Jest ze swoimi żołnierzami, dowodzi nimi i za nich odpowiada, drzwi z buta też może walnąć i wiele innych rzeczy...)
      • brigada_di_bandito Re: dowódca plutonu 23.11.13, 13:17
        Jak powyżej i jeszcze musi mieć umiejętność nie dać się zastrzelić w pierwszej kolejności.
        • jakpil7 Re: dowódca plutonu 23.11.13, 13:42
          dzieki
          • jakpil7 Re: dowódca plutonu 23.11.13, 13:58
            czyli jest jak inny żołnierz tylko dodatkowo dowodzi
            • maxikasek Re: dowódca plutonu 23.11.13, 15:11
              Albo dowodzi albo jest jak inny żołnierz ;-)
              W strukturze zmech od kopania w drzwi są drużyny i sekcje- zaś sekcja dowódcy (d-ca , z-ca, radiooperator, strzelec wyb.) dowodzi, do tego wydaje polecenia d-cy drużyny wsparcia.
              Jak będzie kopał w drzwi- to nei będzie widział co robią jego ludzie i nici z dowodzenia. ;-)
              • jakpil7 Re: dowódca plutonu 23.11.13, 16:04
                czyli ze jak jest w tej sekcji lub druzynie dowodzienia to w czasie akcji on pozostaje w wozie lub w śmigłowcu??? Bo jeżeli ma swoją sekcje to co ta sekcja robi w czasie akcji czeka na zewnątrz? Chyba nie, wiec prosze o sprecyzowanie. Czyli własnymi słowami co robi d-ca plutonu podczas akcji. Ale nie pisać dowodzi tylko po kolei co robi czy siedzi w wozie czy idzie z nimi. Jak ktoś grał w call of duty 4 to czy on robi to co np. kap.price? Prosze nie pisać żewzoruje sie na grach to jest przykład. Albo jak ktoś oglądał misja afganistan to czy d-ca plutonu naprawde robi to co konasz?
                • maxikasek Re: dowódca plutonu 23.11.13, 16:43
                  Nie siedzi w wozie, tylko idzie razem ze swoim plutonem, trzymając sekcję dowodzenia przy sobie. Nie bierze bezposredniego udziału w akcji (o ile nie musi) tzn. nie przeszukuje domów, nie gania na czele itp., tylko koordynuje działania swojego plutonu.
                  • jakpil7 Re: dowódca plutonu 23.11.13, 17:01
                    dla powietrznodesantowych tak samo?
                    a jak dla małych samodzielnych grup komandosów tam chyba bierze czynny udział?
    • jakpil7 Re: dowódca plutonu 23.11.13, 22:39
      ale zostańmy przy misji afganistan. Prosze powiedzieć czy dowódca plutonu robi to co ppor. Konaszewicz? Jeźeli ktoś nie oglądał to prosze obejrzec chociaż jeden odcinek (pełno jest w internecie) nawet nie oglądać całego tylko jakąś scene z konaszem i powiedzić czy sie z tym co jest w serialu zgadzacie.
      P.S
      w wyżej wymienionym serialu d-ca plutonu wg. mnie bierze spory udział w akcji. Ale to tylko film. Bardzo prosze o odp. wojsko to moje marzenie. Chce być kimś kto dowodzi grupą ludzi ok. 20 osób i bierze udział w akcji a nie siedzi za biurkiem. Ale jeżeli dowódca plutonu tylko stoi ,,obok" to chyba zrezygnuje z planu pujścia do wso i postaram sie o coś ,,mniejszego" doradzcie mi błagam!!!!!!!
      • teodor_jeske_choinski_1 a co w takim razie... 23.11.13, 23:03
        robi plutonowy?
        • jakpil7 Re: a co w takim razie... 23.11.13, 23:35
          teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> robi plutonowy?
          >
          >
          >
          >
          to jest odpowiedz pytaniem do mnie czy inne pytanie bo jak do mnie to ja nie wiem co robi dowódca plutonu i chce żeby mi ktoś to wytłumaczył dał jakiś przykład z filmu, z gry. Ja nie wiem to prosze mi takich rzeczy nie pisać bo ja nie wiem skąd mam wiedzieć co robi plutonowy dowodzi sekcja druzyna nie wiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka