Dodaj do ulubionych

Samoładowacz

04.03.14, 13:31
Pytanie: czy istnieje samoładowacz armaty czołgowej w którym amunicja składowana jest za działem w pozycji prostopadłej do działa a samoładowacz obraca ją w trakcie ładowania o 90 stopni?
Obserwuj wątek
    • speedy13 Re: Samoładowacz 04.03.14, 14:33
      W BMP-1 i BMP-3 (to nie czołgi co prawda) naboje do armaty składowane są w pozycji pionowej, a przy ładowaniu mechanizm obraca je o 90 st. do poziomu - czy o to ci chodziło?
      • uzaleznionytanebo22 Re: Samoładowacz 04.03.14, 14:35
        Nie. Nie chodzi mi o klasyczną karuzelę. Chodzi mi o pociski składowane za armatą.
        • speedy13 Re: Samoładowacz 04.03.14, 14:56
          uzaleznionytanebo22 napisał:

> Nie. Nie chodzi mi o klasyczną karuzelę. Chodzi mi o pociski składowane za arma
          > tą.

Czyli masz na myśli układ, w którym naboje byłyby składowane w wieży w pozycji poziomej, prostopadle do osi działa, a przy ładowaniu mechanizm przekręcałby je o 90 st. w płaszczyźnie poziomej? Jeśli tak, to na szybko nie przypominam sobie takiego rozwiązania. Nie bardzo też dostrzegam korzyści z jego zastosowania.
          • uzaleznionytanebo22 Re: Samoładowacz 04.03.14, 15:04
            Myślałem o jednej. Teraz są dwa rozwiązania - karuzela albo pociski równolegle. W drugim przypadku ich ilość zależy od szerokości wieży. Wiadomo - im mniejsza, tym lepiej. Długość pocisku to około 120 cm. Razy dwa to około 250 cm. Czyli pi razy drzwi tyle co współczesna wieża czołgowa. Za to długość magazynu amunicji a co za tym idzie ich ilość to insza inszość. Można ją zaoszczędzić kosztem wygonienia załogi w wieży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka