misza_kazak 12.03.14, 13:43 ruposters.ru/archives/3421 Dynamika PKB panstw ex.ZSSR Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wkkr PKB per capita 12.03.14, 14:03 wybranych państw europejskich i jednego kraju azjatyckiego. www.google.pl/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&hl=pl&dl=pl&idim=country:RUS:DEU:BRA#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:RUS:DEU:ESP:FRA:GBR:ITA&ifdim=region&hl=pl&dl=pl&ind=false Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: PKB per capita 12.03.14, 14:28 Ten wzrost to z petrodolarów. Oprócz tego to nie maja cywilizowanego światu nic do zaoferowania poza straszeniem perzestarzałym ataomowym złomem, bo broń konwencjonalną to moga straszyć Gruzję albo Krym. Jak im sie skurczy eksport a ropa i gaz to jego 70% to wrócą do połowy lat 90-tych i wywiozą putinokia na taczkach. p.s. PKB Rosji to raptem 11% PKB USA i raptem 13% UE. Z czym do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: PKB per capita 12.03.14, 17:11 Rosja to gospodarczy karzeł. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PKB per capita 12.03.14, 17:35 Nie to co taki mocarz jak Polska co nie?!:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PKB per capita 12.03.14, 17:45 Żeby krytykować innych wypadało by przynajmniej aby na własnym podwórku było lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: PKB per capita 12.03.14, 17:51 Czyli Rosja nie powinna krytykować USA? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PKB per capita 12.03.14, 18:12 Jest takie Polskie powiedzenie "Co je wolno wojewodzie to nie tobie mały smrodzie"! Wracając do meritum to o ile mnie się wydaje to więcej USA wpieprza się w sprawy Rosyjskie niż odwrotnie! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: PKB per capita 12.03.14, 18:16 Posprzątajcie na swoim podwórku zanim zaczniecie krytykować USA! To twoja myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PKB per capita 12.03.14, 18:42 No przecież piszę o tym aby posprzątać na swoim podwórku?! P.S. Najpierw mnie Prowokujesz a później Drzesz japę ,że Cię obrażam?!:) Czyżbyś Był księdzem??! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: PKB per capita 12.03.14, 19:40 Zajmuję się tym zawodowo. Na czwarty kwartał są na razie szacunki. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PKB per capita 12.03.14, 21:07 No to jeszcze raz - Pozwij Międzynarodowy Fundusz Walutowy bo takle dane można znaleźć w ich informatorach! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: PKB per capita 12.03.14, 21:10 Myślisz że Fundusz Walutowy ma szklaną kulę? Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: PKB per capita 12.03.14, 19:11 marek_boa napisał: > Żeby krytykować innych wypadało by przynajmniej aby na własnym podwórku było le > piej! Marku wydaje się ze jest lepiej,mimo braku takich skarbów jak ropa i gaz nasze pkb przez lata było wyższe od rosyjskiego ,(dopiero nie dawno nas przeskoczyli) A o poziom życia przeciętnego Miszy nie mamy co porównywać, dobrze wiesz gdzie jest wyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PKB per capita 12.03.14, 19:45 Jopuś a co to znaczy Wyższy?! Patrząc po miastach powiedział bym ,że podobny! Patrząc po wsiach to biorąc pod uwagę ilość mieszkańców to niby u nas jest lepiej! -Pozdrawiam! P.S. Czym się różni "przeciętny" Misza zarabiający od 9000 do 15 000 Ru (zależnie od regionu)od Jana zarabiającego 1600 PLN??! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: PKB per capita 12.03.14, 19:48 W Rosji jest duuuuużo większe rozwarstwienie w dochodach. 90% żyje na poziomie polskiego plebsu. Reszta obgryza ich kości. Klasy średniej - 0. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PKB per capita 12.03.14, 21:17 Bzdury Piszesz i po co?! Żeby pisać o tym trzeba by było się na tym znać! A co Powiesz na to: tvn24bis.pl/informacje,187/eurostat-ue-biednieje-w-polsce-rosnie-rozwarstwienie,381916.html Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: PKB per capita 12.03.14, 21:24 Czy ty jesteś opóźniony w rozwoju? Co do danych - dlaczego myślisz że jeśli jakaś instytucja podaje dane to są one w 100% pewne? I nie opierają się na szacunkach? Dane za 4 kwartał jeszcze nawet w firmach nie zostały podliczone bo okres rozliczeniowy jest długi. faktury z 31 grudnia jeszcze mogą być nie pospłacane. Co do twojego linka - do czego mam się odnieść? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PKB per capita 12.03.14, 21:42 Do tego jak wygląda rozwarstwienie w UE! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: PKB per capita 12.03.14, 21:46 No chyba kpisz! Rosja to bardziej Azja niż Europa. Większość nie ma nic. Nie ma w Europie kraju poza Bałkanami w której są bezdomne dzieci. W Rosji są. Sam, osobiście taki poznałem. Wystarczy przejść się po ulicach Moskwy. I są tam ludzie którzy na złodziejstwie dorobili się fortun. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PKB per capita 12.03.14, 22:03 A reszta świata to idylla gdzie nigdzie i nikomu ptasiego mleka nie brakuje co nie?! Kpisz czy o drogę Pytasz?! Przejdź się po Warszawie - mieszkają tam tacy sami ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: PKB per capita 12.03.14, 22:07 Pierdolisz. Takie rzeczy to tylko w Rosji i Afryce Dzieci z Leningradzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PKB per capita 12.03.14, 22:50 Pierdo..isz! Film został zrobiony 14 lat temu kiedy to Zachód bardzo mocno pracował nad tym aby Rosji na mapie nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: PKB per capita 12.03.14, 22:52 Byłem w Moskwie kilka miesięcy temu. Jest jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PKB per capita 12.03.14, 23:49 Byłem trzy tygodnie temu w Londynie! Takiego syfu nawet w Polsce nie widziałem! Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 przeciętny Kowalski zarabia 12.03.14, 21:05 na rękę troche powyzej 2000zł. W Rosji nie byłem , na Ukrainie jest gorzej niż u nas Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 12.03.14, 21:20 Przeciętny Kowalski w Polsce zarabia 1680 PLN BRUTTO czyli 1237.20 PLN NETTO! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: przeciętny Kowalski zarabia 12.03.14, 21:27 Kłamiesz!!! Przeciętna pensja to 3834.17 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 12.03.14, 21:51 A co to takiego "przeciętna pensja"?! I kto tu mówi o kłamaniu?! To co Podałeś to ŚREDNIA KRAJOWA za 2013 rok a nie żadna "przeciętna pensja"! Za styczeń 2014 ŚREDNIA KRAJOWA wyniosła 3805 PLN BRUTTO! Co by było dowcipniej na Mazowszu ŚREDNIA KRAJOWA za styczeń 2014 to 4995,41 PLN! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: przeciętny Kowalski zarabia 12.03.14, 21:53 To zdefiniuj "przeciętną pensję" Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 12.03.14, 22:17 A co w tym teoretycznie trudnego?! Zbierasz dane dotyczące zarobków WSZYSTKICH pracujących Polaków dodajesz do kupy i dzielisz przez ilość pracujących! Tylko ,że statystyka to przewrotna dziwka - Podam Ci przykład z własnego podwórka: - W miejscowości ,w której mieszkałem przed wyjazdem do UK (około 100 kilometrów od Warszawy) jest mały tartak zatrudniający ludzi nie pełnosprawnych! Pracowników jest około 30 osób i do tego trzech prezesów - pracownicy zarabiali po 1600 PLN brutto a prezesi po 13 000 PLN brutto - średnia pensja wychodzi więc 2636,37 PLN brutto! Dziwnym trafem takich pieniędzy pracownicy nigdy nie widzieli! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: przeciętny Kowalski zarabia 12.03.14, 22:29 Nadal nie podałeś definicji. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: przeciętny Kowalski zarabia 12.03.14, 22:35 Powiedz mi jedno - skoro w Rosji jest tak dobrze a w Polsce i UE źle to dlaczego wyjechałeś do UK a nie do Moskwy? Jesteś karzełkiem moralnym. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 12.03.14, 22:53 Odpowiem pytaniem - skoro w USA jest tak świetnie to co Ty jeszcze Robisz w Polsce?! Jesteś Głupszy niż Polska norma przewiduje - nie wyjechałem tam gdzie chciałem tylko tam gdzie są moje dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: przeciętny Kowalski zarabia 12.03.14, 22:54 Bo kocham ten kraj, mam tu rodzinę i znajomych i uważam że jest tu lepiej niż w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 12.03.14, 23:50 Nie możliwe! Gdyby tak było jak Piszesz to nie Wypisywał Byś takich głupot! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: przeciętny Kowalski zarabia 13.03.14, 00:00 Teraz to już mnie obraziłeś!!! Nie wolno mi? Tylko tobie wolno? Kim ty jesteś że stawiasz się ponad mnie? Liżesz kacapom dupy na tym forum od lat. Kiedyś można było się łudzić że masz przekonania do kwestii technicznych. Wolno ci. Ale ostatnie wydarzenia pokazują że jesteś mentalną wszą. Co jeszcze napiszesz? Że jestem gorszy od ciebie? Bo nie podlizuję się Rosjanom? Kim ty k u r w a jesteś?!!!!! Jaka suka cię zrodziła? J e b a n y f i u c i e!!! Co pozwali ci negować moje przekonania co do mojej rodziny i przyjaciół? Jesli tak tu ci się nie podoba to zdaj dowód i w y p i e r d a l a j do swojej mateczki Rasiji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 13.03.14, 00:18 Ty mnie tłuku ziemniaczany Obrażasz odkąd na tym forum Zaistniałeś i Myślałeś ,że będę Ci dłużny?! Chyba ,żeś się z ch..m na łby podmienił?! Sram na Twoja opinię o mnie bo mi zwisa zwiędłym brokułem! Napiszę ,że Jesteś od mła gorszy - bo NIE WYCHOWANY! Ale to faktycznie Musiał bym mieć do Twoich rodziców pretensję - cóż pewnie się starali - niestety nie wyszło im! Szczerze przyznam ,że na chwilę obecną Gdybyś był na wyciągnięcie ręki to z dziką rozkoszą Wysłał bym Cię do szpitala - na urazówkę! A nie chwaląc się nie miał bym z tym wiele kłopotu - po 25 latach służby jak postępować z takimi obszczymurkam jak Ty potrafię - nauczyło mnie tego państwo Polskie! Niczego synku zdawać nie muszę a tym bardziej jak mi taki szczawik pyskuje! Głupiś i w końcu sam się do tego Przyznałeś! A teraz grzecznie Wytrzyj monitor ze śliny, rączki na kołderkę i spać! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: I na koniec! 13.03.14, 01:32 Zdało by się jeszcze Nieuku jeden Abyś znał prawo kraju ,który ponoć tak Kochasz! Zdać to Możesz co najwyżej do gimnazjum! Aby zrzec się Polskiego obywatelstwa w myśl artykułu 34. ustęp 2 Konstytucji Rzeczpospolitej potrzeba zgody Prezydenta RP! Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Ale skoro w Rosji jest tak 13.03.14, 21:26 wspaniale to czemu Twoje dzieci nie wyjechały do Moskwy za chlebem? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ale skoro w Rosji jest tak 14.03.14, 02:22 Bo w szkołach do ,których chodzili Rosyjskiego nie uczono?! Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Ale skoro w Rosji jest tak 14.03.14, 10:31 Mogłeś im prywatne lekcje języka załatwić. Zresztą dużo Polaków jedzie do Londynu nie znając angielskiego. W Moskwie łatwiej się porozumieć nie znając rosyjskiego Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ale skoro w Rosji jest tak 14.03.14, 12:00 No pewnie! A nauczycieli to miałem sobie narysować?! W Londynie Polacy ,którzy nie znają języka Angielskiego to albo pracują na czarno za połowę stawki albo żebrzą ! Nie, nie jest łatwiej porozumieć się w Moskwie nie znając języka Rosyjskiego! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Było trzeba mówić. mam 14.03.14, 21:21 kuzynkę nauczycielkę rosyjskiego, około 35 lat. Z rosjaninem dogadasz sie bez znajomości języka. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Było trzeba mówić. mam 14.03.14, 21:34 Stasi ja mniej więcej Rosyjski dobrze znam - z Rosjaninem NIE ZNAJĄCYM Polskiego się nie dogadasz! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: przeciętny Kowalski zarabia 13.03.14, 15:10 A co to jest "przeciętna pensja" i w jak sposób ja ustaliles? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 13.03.14, 15:17 Ja tego nie wiem - nie do mnie to pytanie! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: przeciętny Kowalski zarabia 13.03.14, 15:22 Przecież sam użyłeś tego zwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 13.03.14, 15:39 Użyłem w sensie wyprostowanie tego co Napisałeś! Dla mnie "przeciętna pensja" to nie to samo co średnia! Dlatego nie używa się takiego określenia! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: przeciętny Kowalski zarabia 13.03.14, 15:48 Czyli co to jest ta "przeciętna pensja"? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 13.03.14, 16:26 A to Ty Powinieneś wiedzieć- Ty Zacząłeś ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: przeciętny Kowalski zarabia 13.03.14, 16:37 Ale to ty spłodziłeś ten termin. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 13.03.14, 17:17 Skleroza???! forum.gazeta.pl/forum/w,539,150052474,150061656,Re_przecietny_Kowalski_zarabia.html Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 14.03.14, 02:25 Skoro dla Ciebie "przeciętny Kowalski" to to samo co "przeciętna płaca"- cxzyli termon jaki sam Wymyśliłeś to ja nie mam więcej pytań! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 14.03.14, 02:24 Skoro dla Ciebie "przeciętny Kowalski" to to samo co "przeciętna płaca" - czyli termin jaki sam Wymyśliłeś to to samo - to ja nie mam więcej pytań! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Proponuje proste porównanie 14.03.14, 22:39 Zamiast ogólnikowych wymysłów porównajmy zarobki pewnych grup zawodowych,i tak W POLSCE Pielęgniarka ze średnim stażem i specjalizacją w szpitalu zarabia od 2200 do 2500 zł na rękę. ile w rosji? Kierowca autobusu miejskiego w Szczecinie z 10 letnim stażem OD 2200 DO 2800 netto zależności od godzin. W Rosji ile? Nauczyciele nauczania niższego pełny etat ,średni stopień kwalifikacji . 2100 netto W Rosji ile? Policjant" krawężnik " ok2400 netto W Rosji ile? Pracownik niższego strzebla elektrowni węglowej ok 3800 do 4400 netto W Rosji ile? Jak kto chce może dopisać jakieś zawody, ale najbardziej miary godne są duże spółki państwowe lub budżetówka . zarobki podane z autopsji czyli od rodziny. ciekawe jak to kształtuje się u" braci" Rosjan Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Proponuje proste porównanie 14.03.14, 23:30 Jopuś to ja lekko skoryguję i spróbuję odpowiedzieć - skoryguję na MAŁĄ miejscowość czyli moje rodzinne Kozienice: - pielęgniarka - 1800-2200 /w Rosji 17 000-19 000 Ru - kierowca autobusu z 20 l.stażem - 1300-1500 /25 000-30 000 Ru - Nauczyciele - 2100 / 17 000-20 000 Ru - Policjant - 2400 / 25 000- 35 000 Ru - pracownik elektrowni - 2000-2500 / 20 000-30 000 Ru Ł i tyli! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: przeciętny Kowalski zarabia 14.03.14, 22:04 marek_boa napisał: > Przeciętny Kowalski w Polsce zarabia 1680 PLN BRUTTO czyli 1237.20 PLN NETTO! Mylisz się marku , to co podajesz to jest ustawowa płaca minimalna, a płaca minimalna nie jest przeciętną płacą w naszym kraju. www.polskatimes.pl/artykul/1078714,placa-minimalna-od-stycznia-2014-to-1680-zl-realnie-pracownik-zyska-tylko-50-zl,id,t.html A tak na marginesie czy w rosji jest ustalona stawka minimalna za która można zatrudnić pracownika? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: przeciętny Kowalski zarabia 14.03.14, 23:58 Oczywiście ,że jest ale zależnie od regionu - ustawowo nie można zapłacić pracownikowi mniej niż 5554 Ru! Średnia płaca to 26 000 Ru! Średnia płaca za 2013 r: - Dagestan - 14 000 Ru - Sacha (Jakucja) - 38 000 Ru - Kamczackij Kraj - 41 000 Ru (litr ben.95 - 39 Ru, chleb -55 Ru) - Sachalinskaja Obłast - 42 000 Ru (litr mleka 60 Ru/ chleb - 46 Ru) - Moskwa - 45 000 Ru - Tjumeńskaja Obłast - 48 000 Ru - Magadanskaja Obłast - 54 500 Ru - Nienieckij Autonomiczny Okręg - 55 000 Ru - Chanta-Mansijskij Autonomiczny Okręg - Jurga - 56 000 Ru - Czukockij Autonomiczny Okręg - 57 000 Ru (10 jajek - 185 Ru/ 1 kg ogórków - 580 Ru) - Jamało-Nienieckij Autonomiczny Okręg - 58 000 Ru (zarobki nauczyciela - 60 000 Ru) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 karzel to przesada.. 13.03.14, 08:55 przyjacielameryki napisał: > Rosja to gospodarczy karzeł. Karzel jednak nie ale wielkosc ca Wloch, ktore zadnym mocarstwem nie sa... Za to kacapy nie potrafia ani makaronu ani oliwy ani wina..., nie mowiac juz o samochodach nawet takich jak Fiat, a o traktorach Ferrari nie maja nawet co marzyc... Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: PKB per capita 12.03.14, 21:03 chyba coś nie do końca tak było. Pod koniec lat 70 Polska była na poziomie Hiszpanii a według tych danych grubo ponizej Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 12.03.14, 17:44 misza_kazak napisał: > ruposters.ru/archives/3421 > Dynamika PKB panstw ex.ZSSR > > Powinnien umiescic tu takze wzrost Litwy, Lotwy, Estonii, Polski, Czech, Wegier i Ukrainy. Dopiero to byloby ciekawe porownanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 12.03.14, 17:45 Polska jest wyżej od Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 12.03.14, 18:13 antyk-acap napisał: > W pkb na łeb. Tu nie chodzi o sam pkb per capita jako taki, lecz o porownanie wzrostu pkb. Jak bardzo wzroslo pokab od upadku ZSRR krajow ktore wyszly z ZSRR z tymi ktore nigdy w nim nie byly. Jesli chciec obiektywnie to porownywac, to trzeba porownac ten wzrost wlasnie krajow ktore wyszly z ZSRR i nie zostaly w orbicie jego wplywow, z krajami ktore nigdy nie wyzwolily sie z orbity Rosji. Czyli najlepszy material porownawczy to Rosja, Bialorus, Ukraina, jakis Azerbejdzan, czy Kirgizja z jednej strony, oraz Litwa, Lotwa i Estonia z drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 12.03.14, 18:17 Całkowitego?! Kpisz?! - FR - 17 683 $ - PL - 13 334 $ Per Capita - FR - 23 501$ - PL - 21 118$ Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 12.03.14, 18:46 Koniowi Zamelduj tylko nie polnemu bo mu łeb rozsadzi! To są dane za 2010 rok! To co podałem wcześniej to dane za 2013 rok! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 12.03.14, 18:49 Jeśli podałeś za 2013 to kłamiesz. Jest marzec 2014. Dane z poprzedniego roku jeszcze nie zostały zebrane. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 12.03.14, 19:06 No to lu - śmiało! To są dane MFW - Zaskarż ich do sądu!:) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 12.03.14, 18:52 marek_boa napisał: > Koniowi Zamelduj tylko nie polnemu bo mu łeb rozsadzi! To są dane za 2010 rok! > To co podałem wcześniej to dane za 2013 rok! A jaki bylby wzrost rosyjskiego PKB i PKB per capita, gdyby Bozia nie dala Rosji ropy i gazu? Co zostanbie z rosyjskiego PKB, jesli odjac od niego ta czesc PKB ktora jest generowana przez eksport weglowodorow, czyli jesli przyjac dane porowywalne z Polska, Litwa, czy Estonia? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 12.03.14, 19:08 Matrek kolejny raz - a co to ja jestem wróżka?! Chyba piszemy o twardych danych a nie wróżeniu z fusów co by było gdyby?! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 12.03.14, 22:41 marek_boa napisał: > Matrek kolejny raz - a co to ja jestem wróżka?! Chyba piszemy o twardych danych > a nie wróżeniu z fusów co by było gdyby?! To wciaz sa twarde dane - czysta matematyka. Jesli 50% rosyjskiego PKB to PKB to wplywy z weglowodorow, wystarczy odrzucic wszystkie wplywy z tego zrodla we wszystkich porownywanych krajach i masz czarno na bialym, matematycznie wyliczone na podstawie porownywalnych danych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 12.03.14, 23:00 A gów..o prawda! Jest zbyt dużo zmiennych i niewiadomych ,żeby takie gdybanie miało sens! Na tej samej zasadzie jestem święcie przekonany ,że gdyby u każdego Polskiego chłopa na polu stał szyb naftowy to NIKT nie sadził by ziemniaków i nie siał zboża! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 02:03 Jakich zmiennych danych znowu?! Zwyczajnie odrzuc jedno i to samo źródło dochodu we wszystkich porównywalnych krajach , i będziesz miał twarde matematyczne dane dotyczące tego samego konkretnego okresu z pominięciem wydobycia i handlu surowcami naturalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 02:22 Najnormalniejszych w świecie! Nie tylko natura ale i gospodarka nie znosi próżni! Skąd Wiesz czy gdyby Rosja nie była tak bogata w surowce to nie rozwinęła by innych dziedzin gospodarki i w tych dziedzinach nie była by potentatem?! To co Ty Proponujesz to abstrakcja - bierzesz stan obecny i Odejmujesz zostawiając pustkę?! Matrek na tej samej zasadzie Mógłbyś napisać - jak by tak człowiek nie miał głowy to by nie myślał - a skąd wiadomo czy gdyby nie było głowy to mózg nie mieścił by się na przykład w klatce piersiowej?! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 06:12 Fantazjujesz. Skoro przy tak ogromnym bogactwie naturalnym nie byli w stanie zbudować gospodarki znacząco lepszej od znacznie ubogiej Polski , mając gaz i ropę "za bezcen" , to co by było gdyby nie miała gazu po 27 USD lecz musiała go kupować za cenę USD jak sam dzisiaj sprzedaje? Obyło by się bbezweglowodorow? Czy może raczej miałby gospodarkę oparta na kartofle na poziomie Boliwii? Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 Klątwa surowcowa 13.03.14, 11:03 pl.wikipedia.org/wiki/Kl%C4%85twa_surowcowa Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 11:06 czyli jeśli wydobycie surowców jest prostsze niż rozwinięcie wysokiej technologi to ta cześć surowcowa gospodarki pochłania najlepszych ludzi, największe inwestycje i zabiera to wszystko innym gałęziom gospodarki powodując ich problemy Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 12:03 jack79 napisał: > czyli jeśli wydobycie surowców jest prostsze niż rozwinięcie wysokiej technolog > i to ta cześć surowcowa gospodarki pochłania najlepszych ludzi, największe inwe > stycje i zabiera to wszystko innym gałęziom gospodarki powodując ich problemy Wiec dlaeczego Rosja nigdy nei byla tygrysem gospodarczym, nawet w czasach gdy nie zyla z surowców? Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 12:17 Bo to zadupie. Spójrz na mapę. 99% Rosji ma gęstość zaludnienia jak w północnej Skandynawii. Rosja jest bogata tylko w wielką przestrzeń. W czym tkwi problem? W ludności. Rosjan jest tylko 140 milionów. To na dzisiejsze czasy bardzo mało. Popatrz kto się dziś liczy - USA (300 milionów), Chiny (ponad miliard), Indie (ponad miliard), Unia Europejska (500 milionów). No może jeszcze Japonia (ale to ze względów o których za chwilę). Dlaczego te liczby są tak ważne? Bo to wielkość rynku wewnętrznego. A bez niego nie ujedziesz. Japonia ma tylko 130 milionów ale Japończycy są bardzo konserwatywni w swoich gustach i zawsze zostają przy produkcie japońskim. No i mają sporo osiągnięć w przeszłości na których nadal jadą. Rosja sama nigdzie nie ujedzie. Dlatego tak liczy się dla niej Ukraina. Tyle że okupowana Ukraina nic im nie da. I dlatego rozpad Rosji i jej okupacja przez sąsiadów to tylko kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 12:24 A kiedy miała się tym tygrysem stać??! Odbudowując kraj po zniszczeniach jednej wojny, później wojny domowej a później drugiej wojny??! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 13:12 Dała radę w czym?! W odsunięciu na margines społeczny prawie połowy społeczeństwa?! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 15:19 w złotych czasach imperium rosyjskiego? Gdy zachodni a Europa przeżywała rewolucję przemysłowa a Rosją była największym po Anglii imperium świata władajäcym 1/5 zamieszkałe go globu? ________________________________________ "Tanks decide battles, unless aircraft are around." Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 15:40 Czy Uważasz ,że jak Napiszesz kilka razy ten sam tekst to będzie on bardziej zrozumiały Matrek??! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 16:06 marek_boa napisał: > Czy Uważasz ,że jak Napiszesz kilka razy ten sam tekst to będzie on bardziej zr > ozumiały Matrek??! Problemy z wysylaniem przez komorke. A coś merytorycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 16:28 A to sorry! A co Chciałbyś przeczytać merytorycznego?! Wkleić Ci tekst z Wikipedii??! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 16:31 marek_boa napisał: > A to sorry! A co Chciałbyś przeczytać merytorycznego?! Wkleić Ci tekst z Wikipe > dii??! Nie, popisz sie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 17:17 Nie mam aż takiej wiedzy o Rosji bo nie-militaria nie wiele mnie obchodzą! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 18:04 marek_boa napisał: > Nie mam aż takiej wiedzy o Rosji bo nie-militaria nie wiele mnie obchodzą! Niemniej zabierasz glos w sprawie rozwoju gospodarczego Rosji, mimo ze nei chcesz go zabra, w sprawie okresu w ktorym Rosja nie zyla z kopalin. Odpowiedz Link Zgłoś
zastalina Re: Klątwa surowcowa 13.03.14, 18:26 > Niemniej zabierasz glos w sprawie rozwoju gospodarczego Rosji, mimo ze nei chce > sz go zabra, w sprawie okresu w ktorym Rosja nie zyla z kopalin. Ty tez zabierasz glos w tej sprawie nie majac ani o ROsji, ani o jej gospodarke absolutnie zadnej wiedzy. Tylko powtarzasz bzdurne tezy, wyzczytane gdziesz przez jakichs rusofobow. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Klątwa surowcowa 14.03.14, 02:33 zastalina napisał: > > Niemniej zabierasz glos w sprawie rozwoju gospodarczego Rosji, mimo ze ne > i chce > > sz go zabra, w sprawie okresu w ktorym Rosja nie zyla z kopalin. > > Ty tez zabierasz glos w tej sprawie nie majac ani o ROsji, ani o jej gospodarke > absolutnie zadnej wiedzy. > > Tylko powtarzasz bzdurne tezy, wyzczytane gdziesz przez jakichs rusofobow. Wystarczy potrafić obslugiwac wyszukiwarkę internetowa. Bardzo latwo znalezc infomracjr o udziale eksportu surowców, w ogolnym eksporcie Rosji. Spróbuj, to czysta statystyka. Liczby. To nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Klątwa surowcowa 14.03.14, 02:26 Bo ten okres jest mi mało znany?! Tak ciężko to zrozumieć?! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 12:18 Rozumiem ,że Wziąłeś pod uwagę fakt,iż jest to największe obszarowo państwo na świecie?! Matrek dałem Ci już przykład - gdyby u każdego Polskiego chłopa na polu stał szyb naftowy to zboże i ziemniaki trzeba by było importować! To jest takie same gdybanie jak i Twoje! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 16:08 marek_boa napisał: > Rozumiem ,że Wziąłeś pod uwagę fakt,iż jest to największe obszarowo państwo na > świecie?! Matrek dałem Ci już przykład - gdyby u każdego Polskiego chłopa na po > lu stał szyb naftowy to zboże i ziemniaki trzeba by było importować! To jest ta > kie same gdybanie jak i Twoje! Jakos ta zasada dziwnie nie dotyczy np. Norwegii czy Wielkiej Brytanii Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Coup de grâce 13.03.14, 16:12 Zwłaszcza przykład Norwegii jest ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Coup de grâce 13.03.14, 16:43 A co ciekawego nie licząc tego ,że sama Norwegia jest ciekawa?! Prawie 30 % ich eksportu to węglowodory - ciekawe co by było jak by nie mieli ropy i gazu?! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Coup de grâce 13.03.14, 16:48 marek_boa napisał: > A co ciekawego nie licząc tego ,że sama Norwegia jest ciekawa?! Prawie 30 % ich > eksportu to węglowodory - ciekawe co by było jak by nie mieli ropy i gazu?! No wlasnie. Nie mieli by takiego dobrybytu jaki maja. Ale jak sam piszesz 30%. Tymczasem w Przypadku Rosji, ekspoert weglowodorów, to 75-80% calego eksportu. Widzisz rozniece? I dlaczego mimo 80% udzialu surowcow w eksportcie, Rosjanie nie zyja w takim dobrobycie jak Norwegowie? A juz wiem, Amerykanie ich okradają. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Coup de grâce 13.03.14, 17:21 Bo eksport węglowodorów w Norwegii to 23 % ich PKB a w Rosji 10,9%?! Bo Norwegów jest wszystkiego 5 mln a nie 140 mln jak w Rosji??! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Coup de grâce 13.03.14, 18:02 marek_boa napisał: > Bo eksport węglowodorów w Norwegii to 23 % ich PKB a w Rosji 10,9%?! Bo Norwegó > w jest wszystkiego 5 mln a nie 140 mln jak w Rosji??! W rosji za to udzial urzedników w tworzeniu PKB jest rowneiz wiekszy niz w Norwegii. Zadna autorytarna wladza nie moze sie obejsc pbez bardzo rozbudowanego aparatu biurokratycznego. Takze Eksport broni, ktory w przypadku norsweskiego PKB jest symboliczny. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 16:36 Hm?! Ciągnięcie przez wieki zysków z niewolniczej pracy w koloniach jeśli chodzi o UK?! No ale zmartwię Ciebie - www.e-import.pl/import-z-anglii/import-z-anglii/ evewnorwegii.blogspot.co.uk/2012/10/czemu-najbogatszy-narod-europy-ma.html A jakie Znasz towary rodem z Norwegii nie licząc Łososia??! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 16:49 marek_boa napisał: > Hm?! Ciągnięcie przez wieki zysków z niewolniczej pracy w koloniach jeśli chod > zi o UK?! No ale zmartwię Ciebie - > www.e-import.pl/import-z-anglii/import-z-anglii/ > evewnorwegii.blogspot.co.uk/2012/10/czemu-najbogatszy-narod-europy-ma.html > A jakie Znasz towary rodem z Norwegii nie licząc Łososia??! Te które stanowia pozostale 70% eksportu, poza podanymi przez ciebie 30& z weglowodorow? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 17:22 No i co z tego?! Wkleić Ci jeszcze raz ile procent Rosyjskiego PKB tworzy ten eksport ??! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 18:00 marek_boa napisał: > No i co z tego?! Wkleić Ci jeszcze raz ile procent Rosyjskiego PKB tworzy ten e > ksport ??! Wklej. I wez pod uwage tez te 75% eksportu dla surowców. Ponadto, ze do PKB wlicza sie rowniez produkt wytworzony przez urzędników, nauczyciel, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 14.03.14, 02:28 Ale nadal dla kopalin będzie to 10,9% a nie 23 jak w Norwegii! Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 15:02 Moze bys tak porownal dane liczone wg jednej metodologii. en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_PPP_per_capita Jednak Rosja jest pare miejsc nizej. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 15:06 Niżej czego Mareczku?! Podważasz dane MFW bo nie są Ci na rękę???! Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 16:51 Boa, dane w tabelce na stronie ktora zalinkowalem pochodza z MFW. W bezwzglednych wartosciach gdp per capita Rosja wychodzi lepiej 15.6 vs 13.1. Tyle ze w sile nabywczej a to naprawde sie liczy jest mocno z tylu, 18.6 vs 21.0 dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 17:23 Pasuje w dyskusji! Nie chce mnie się szukać tego wszystkiego! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 14:24 antyk-acap napisał: > Polska jest wyżej od Rosji. Pod kazdym wzgledem o 400lat do przodu... Polak zyje 80 lat kacap nie dozywa 60 tki czyli poziom afrykanski, nie mylic z Afryka N i S Sława! Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 14:17 bmc3i napisał: > misza_kazak napisał: > > > ruposters.ru/archives/3421 > > Dynamika PKB panstw ex.ZSSR > > > > > > > Powinnien umiescic tu takze wzrost Litwy, Lotwy, Estonii, Polski, Czech, Wegier > i Ukrainy. Dopiero to byloby ciekawe porownanie.... > > Tak bo pokazaloby jak daleko w tyle, mimo bonanzy surowcowej jest kraik 3ciego swiata frfr i jak male postepy zrobil... Nawet fortuny kacapskich oligarchow sa labilnebo opar5e wylacznie na ukradzionym przemysle cezkim nikomu NIepotrzeBnNym jak cala fr Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 11:22 Powtórzę - Rosja to karzeł gospodarczy. A wobec niesłychanej agresji i zagrożenia całej Europy trzeba dobić gada. Ekonomicznie, a jest to wykonalne. To proces na lata ale już uruchamiany. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 12:28 marek_boa napisał: > Powtórzę - BREDZISZ! Spad kremlowski! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 13:13 Synku z takimi tekstami to do swoich kolegów z gimbazy! Odpowiedz Link Zgłoś
panibiedroniowa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 14:15 Citibank obniżył właśnie prognozę wzrostu PKB RF na ten rok z 2,7 na1%. Drugi rok z rzędu Rosja będzie w gospodarczej stagnacji.Jeśli dojdą sankcje a USA rzucą na rynek ropę ze swych rezerw strategicznych Rosja będzie w opałach. PS Dodajmy do tego zwałe na rynku RUB/USD (25%),spadek na RTS i znaczny wzrost oprocentowania długu RF. PS@Jakiś kacap chwalił się w ubiegły piątek,że Rosja wykorzystała spadki na giełdzie na zakupy przecenionych akcji.Śpieszę zatem donieść,że świetny interes zrobili ci co ubrali w te akcje RF.Dziś są ceny NIŻSZE niż tydzień temu. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 14:34 panibiedroniowa napisał: > Citibank obniżył właśnie prognozę wzrostu PKB RF na ten rok z 2,7 na1%. > > Drugi rok z rzędu Rosja będzie w gospodarczej stagnacji.Jeśli dojdą sankcje a > USA rzucą na rynek ropę ze swych rezerw strategicznych Rosja będzie w opałach. > > PS Dodajmy do tego zwałe na rynku RUB/USD (25%),spadek na RTS i znaczny wzrost > oprocentowania długu RF. > > PS@Jakiś kacap chwalił się w ubiegły piątek,że Rosja wykorzystała spadki na gie > łdzie na zakupy przecenionych akcji.Śpieszę zatem donieść,że świetny interes z > robili ci co ubrali w te akcje RF.Dziś są ceny NIŻSZE niż tydzień temu. Brawo! Trzeba dobić gada! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 14:47 Lecz się! A przed leczeniem proponuję sprawdzić jak tam akcje Polskich spółek na giełdach! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 14:39 A nie Dodasz ,że "zwała" rubla daje dodatkowy 1 mld Ru dziennie do budżetu??! Czemu?! - To wykupią resztę!:) Odpowiedz Link Zgłoś
panibiedroniowa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 15:05 Ten miliard rubli to MILIRAD PAPIERKÓW!Co za to można kupić skoro RF importuje całą elektronikę użytkową,samochody i olbrzymią część żywności? PS Nawet Rosjanie nie szanują własnej waluty i nie traktują jej poważnie-wszystkie transakcje na rynku nieruchomości są w USD! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 15:36 A dolar to ma oparcie w złocie co nie?!:) - Nie wiem kto Ci takich głupot nagadał o płaceniu przez Rosjan dolarami za mieszkania ale to bzdura! No ba! wiadomosci.onet.pl/swiat/rosjanie-zwiekszyli-eksport-zboza/eng2f petersburg.trade.gov.pl/pl/aktualnosci/article/a,33701,Rosja_importuje_mniej_zywnosci_odnotowujac_wzrost_jej_eksportu.html Na temat "importowania" samochodów to szkoda pisać www.ekonomia.rp.pl/artykul/1036627.html petersburg.trade.gov.pl/pl/Analizy_rynku/article/detail,9868,Przemysl_samochodowy_w_Rosji_w_2013_r.html Jeszcze jakieś "wydumki"??! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 15:46 Kompromitujesz się. Rynek rosyjski jest tak płytki że nikt nie będzie po nim płakał. Z eksportem jest jeszcze gorzej. Rosja eksportuje surowce, żywność, długo, długo nic a na następnym miejscu są maszyny. Szukałem co to są za maszyny. Okazało się że eksportują głównie części zamienne do statków, parowozów, szczyptę do samolotów. Kilka reaktorów jądrowych. Da się bez tego żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dynamika PKB panstw ex.ZSSR 13.03.14, 16:51 Znowu nie Masz pojęcia o czym Piszesz?! Który to już raz z rzędu??! Może struktura co i w ilu procentach tworzy Rosyjskie PKB Otworzy Ci oczy?! ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8 Dokładnie 10,9 % to ogólnie kopaliny w Rosyjskim PKB! Odpowiedz Link Zgłoś