Dodaj do ulubionych

anton_pl wstępujemy?

14.03.14, 11:50
za rp.pl:
www.rp.pl/artykul/68342,1093585-Bedzie-zaciag-do-armii-terytorialnej-.html?p=1
tylko mam dziwne poczucie rozdwojenia - jedni proponują stworzyć OT na wzór amerykańskiej Gwardii Narodowej (czyli zorganizować OT w dywizje i brygady, które można wysłać w dowolne miejsce na świecie) a drudzy - lokalne oddziały wielkości pluton/kompania ew. batalion działające na terenia powiatu/ dużego miasta. Mnie przekonuje ta druga koncepcja zważywszy na to, że Polskce do "misji" zagranicznych wystarczą brygady zawodowe wojsk lądowych. W naszych warunkach mogłaby powstać taka formacja jak Żandanmeria Narodowa, wspierająca, w zależności od zaistniałej sytuacji, wszystkie formacje i służby z armią włącznie.
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: anton_pl wstępujemy? 14.03.14, 13:00
      Ja od dawna pisałem o tej koncepcji, żeby OTK działała na zasadzie OSP (Ochotnicza Straż Pożarna), w strukturach kompania, batalion, pułk, w zależności od sytuacji można by je łączyć w większe jednostki, główne uzbrojenie stanowiłaby lekka broń piechoty, karabiny, granatniki, ppk, moździerze, zenitówki ZU-23-2, itp.
      • billy.the.kid Re: anton_pl wstępujemy? 14.03.14, 13:12
        podstawowa sprawa.
        jaqkbyście chłopaki tę ferajnę WYSZKOLILI.
        na kursach wieczorowych???
        • anton_pl Re: anton_pl wstępujemy? 14.03.14, 13:33
          billy.the.kid napisał:

> podstawowa sprawa.
          > jaqkbyście chłopaki tę ferajnę WYSZKOLILI.
          > na kursach wieczorowych???

Tak jak w amerykańskiej GN, szkolenia w weekendy i dwa razy w roku ćwiczenia po 2 tygodnie, jedno latem drugie zimą...
          • teodor_jeske_choinski_1 Re: anton_pl wstępujemy? 14.03.14, 13:42
            Obrona terytorialna mogłaby liczyć nawet 50 tys. żołnierzy.
            --------------------------------------------------------------------------
            Chyba 500 000..
            Najpierw porządna ZSW a później porządne pospolite ruszenie dla najbardziej zmotywowanych. Jak w Szwecji, Finlandii i Szwajcarii..
        • nicedrone wyszkolenie? 14.03.14, 19:38
          podstawowe wyszkolenie, jak za teodorem, zasadnicza służba wojskowa, następnie szkolenie "specjalistyczne" dla ochotników i podstawowa służba w tej formacji. Po aktywnej służbie - rezerwa.
          • marek_boa Re: wyszkolenie? 14.03.14, 21:24
            A jak ściągniecie te 2-3 mln młodych z zagranicy??!
            • rpg_7 Re: wyszkolenie? 15.03.14, 12:25
              "marek_boa napisał:

> A jak ściągniecie te 2-3 mln młodych z zagranicy??!"

ale po co?
              • marek_boa Re: Propozycja uzbrojenia!:) 15.03.14, 20:57
                images2.wikia.nocookie.net/__cb20110812154421/nonciclopedia/images/b/bc/Auto_Fiat_Carro_armato.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka