Dodaj do ulubionych

Wi Fi w FR

11.08.14, 12:38
Śmiać się czy płakać?
W FR trzeba będzie się pochwalić ID albo paszportem żeby posurfować w necie na hot spocie. Przypominają mi się zezwolenia na posiadanie odbiornika TV sat za komuny.
Rozumiem, ze opozycję czy nieprawomyślnych należy zdecydowanie tępić, a co najmniej zidentyfikować.

pzdr
Obserwuj wątek
    • brmtvungernsternberg Re: Wi Fi w FR 11.08.14, 21:09
      Założyli sobie debile kajdany w imię Krymu .
      • ignorant11 ordnung muss sien:))) 11.08.14, 21:25
        W cccp musi byc porzaeek a nie takie biezpariadki jak w jakiejs Polsze cxy o zgrozo USA, gdzie kazdy anarchista wrog Obamy moze se serwowac kiedy jak i gdzie chce...
      • vandermerwe Re: Wi Fi w FR 11.08.14, 21:30
        "Pretekstem do wprowadzenia restrykcji jest walka z "terroryzmem" i "ekstremizmem"."

Jesli moge zauwazyc, powyzsze nie jest pomyslem rosyjskim. Tutaj palma pierwszenstwa nalezy sie ....

Pozdrawiam
        • krzy-czy Re: Wi Fi w FR 11.08.14, 21:39
          tak jakoś smiesznie chłopaki nie widzicie że sł€użby wszelaki moga was namierzać bez spisywania z do,paszportów i praw jazdy.ba, nawet z leg.szkolnych.
          • patmate Re: Wi Fi w FR 11.08.14, 22:29
            krzy-czy napisał:

> tak jakoś smiesznie chłopaki nie widzicie że sł€użby wszelaki moga was n
            > amierzać bez spisywania z do,paszportów i praw jazdy.ba, nawet z leg.szkolnych.

jeśli tak, to po co jeszcze jedna szykana? tak dla jaj?

pzdr
          • maccard.3 Re: Wi Fi w FR 11.08.14, 22:34
            krzy-czy napisał:

> tak jakoś smiesznie chłopaki nie widzicie że sł€użby wszelaki moga was n
            > amierzać bez spisywania z do,paszportów i praw jazdy.ba, nawet z leg.szkolnych.

To prawda. Ostatnio u nas kilku Murzynów pobili.
            • krzy-czy Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 08:36
              z tym biciem murzynów warto by zapytać SNOWDENA.
              • bmc3i Re: Wi Fi w FR 13.08.14, 03:29
                krzy-czy napisał:

> z tym biciem murzynów warto by zapytać SNOWDENA.

Myślisz że już zdążyli go pobić?
        • patmate Re: Wi Fi w FR 11.08.14, 23:07
          vandermerwe napisała:

> "Pretekstem do wprowadzenia restrykcji jest walka z "terroryzmem" i "ekstremizm
          > em"."
          >
          > Jesli moge zauwazyc, powyzsze nie jest pomyslem rosyjskim. Tutaj palma pierwsze
          > nstwa nalezy sie ....

....... sowietom oczywiście :-)

pzdr
        • bmc3i Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 00:16
          vandermerwe napisała:

> "Pretekstem do wprowadzenia restrykcji jest walka z "terroryzmem" i "ekstremizm
          > em"."
          >
          > Jesli moge zauwazyc, powyzsze nie jest pomyslem rosyjskim. Tutaj palma pierwsze
          > nstwa nalezy sie ....
          >

Tak, tak, kolego z RPA. Rosjanie posuwaja jednak kontrole do granic nigdzie nie znanych. W ... hotspotow jest mnostwo, wszedzie, i nikt Ci sie nie kaze legitymowac gdy chcesz z nich skorzystac.
          • krzy-czy Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 08:44
            no pewnie aż tak miło było ze niejaka angela merkel, jakiś angol, co do tusków i ferajny nie wiadomo, byli podsłuchiwani przez służby bardzo ZAPRZYJAŹNIONEGO PAŃSTEWKA.
            i patrzta-taka ciekawostka-bez sprawdzania dowodu os.tejże angeli.
          • vandermerwe Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 11:36
            @ bmc3i,

Uwaza Kolega, ze Rosjanie posuwaja kontrole do granic nigdzie nieznanych. Nie za bardzo moge sie zgodzic. Sadze, ze jestesmy obecnie kontrolowani I obserwowani w daleko szerszych granicach niz to ilustruje dyskutowany przypadek. Uzasadnieniem dla , na dobra sprawe, permanentnej kontroli I inwigilacji jest: "bezpieczenstwo", "terroryzm", "fundamentalisci", ekstremisci itd. itp. Wybor dosyc duzy, zas definicje mocno "rozwodnione".

Pozdrawiam
            • patmate Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 12:05
              vandermerwe napisała:

> @ bmc3i,
              >
              > Uwaza Kolega, ze Rosjanie posuwaja kontrole do granic nigdzie nieznanych. Nie
              > za bardzo moge sie zgodzic. Sadze, ze jestesmy obecnie kontrolowani I obserwo
              > wani w daleko szerszych granicach niz to ilustruje dyskutowany przypadek.

Oczywiście, co nie zmienia faktu, ze restrykcje na terenie FR są tym bardziej niezrozumiałe, gdy weźmie się pod uwagę wymóg rejestracji blogerów i wspomniana rejestracja użytkowników WiFi

pzdr
              • vandermerwe Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 12:20
                Nie wiem czy akurat restrykcje w FR sa bardziej niezrozumiale niz wszelkie inne metody "trzymania spoleczenstwa pod kontrola". Sa one niezrozumiale, jak na to nie patrzec.

Pozdrawiam
                • patmate Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 12:38
                  vandermerwe napisała:

> Nie wiem czy akurat restrykcje w FR sa bardziej niezrozumiale niz wszelkie inn
                  > e metody "trzymania spoleczenstwa pod kontrola". Sa one niezrozumiale, jak na
                  > to nie patrzec.

Jeżeli na całym świecie dostęp do WiFi i blogerka nie podlega restrykcjom takim jak narzuca się w FR, to te rosyjskie restrykcje są "bardziej niezrozumiałe", chyba że dowodzą niedowładu tzw służb.

pzdr
                  • vandermerwe Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 13:38
                    Na swiecie jest wiele rzeczy niezrozumialych, smiesznych I groznych. Rzecz w tym, ze Koledzy akurat czepiaja sie tego, co ma miejsce w Rosji.
                    Restrykcje jakie naklada Unia Europejska, gdy chce przyleciec do Europy sa rownie niezrozumiale jak I te rosyjskie. Tym bardziej, ze za mojej pamieci wize do USA czy wiekszosci krajow zachodniej Europy dostawalem od reki lub podrozowalem bezwizowo.
                    Tak mozemy w kolko, mozliwe, ze kazdego z nas "boli" co innego.

Pozdrawiam
                    • patmate Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 17:55
                      vandermerwe napisała:

> Na swiecie jest wiele rzeczy niezrozumialych, smiesznych I groznych. Rzecz w ty
                      > m, ze Koledzy akurat czepiaja sie tego, co ma miejsce w Rosji.

Dlaczego "się czepiamy"?
                      Wdzięczny będę za przykłady krajów które mają podobne restrykcje dot. internetu (oprócz Chin), jak te które wprowadziła FR, a o których ten wątek.
                      Nie pytam o konieczność rejestrowania komórek na kartę, bo to chyba obowiązuje wszędzie, ale stosunkowo łatwo to ominąć (jeżeli nie wylegitymują w momencie kupna SIM-karty).

> Restrykcje jakie naklada Unia Europejska, gdy chce przyleciec do Europy sa row
                      > nie niezrozumiale jak I te rosyjskie.

A tu bym prosił o sprecyzowanie, bo nie wiem , czy Kolega napisał o swoim przypadku, czy tak ogólnie ?

> Tym bardziej, ze za mojej pamieci wize
                      > do USA czy wiekszosci krajow zachodniej Europy dostawalem od reki lub podrozo
                      > walem bezwizowo.

Ponownie, ciekawym o jakie obywatelstwo chodzi.

> Tak mozemy w kolko, mozliwe, ze kazdego z nas "boli" co innego.

Oczywiście. Co do naszej tytułowej bohaterki, czyli FR, kiedyś opisywałem na tut. forum jakie kłopoty może sprawić obywatelowi FR pracującym legalnie na statku obcej bandery, który jeszcze posiada paszport czy książeczkę żeglarską starego typu (legalne dokumenty FR). Otóż w skrajnym wypadku statek po wejściu do portu rosyjskiego może zostać zatrzymany i nie wyjść z portu dopóki nowy członek załogi nie zmieni Rosjanina (tego ze starym paszportem i KŻ) - na tych starych dokumentach nie ma prawa ponownie przekroczyć granicy FR.

pzdr
                      • vandermerwe Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 18:33
                        Przepraszam, temat jest zaden. Dyskusja o niczym. Z ciekawosci prosze policzyc ile jest watkow dotyczacych Rosji, (czesc z nich absolutnie kretynskich) a ile dotyczacych innych spraw. Na Bliskim Wschodzie "bomba z opoznionym zaplonem" a my tutaj jak lekko oblakani o "kacapach" itd. , itp i w kolko Macieju.

Pozdrawiam

P.S. W odpowiedzi, chodz nie jest to absolutnie istotne:

ad 1. Rowniez moj przypadek jak i osob, z ktorymi pracuje czy pracowalem.

ad 2. Obywatelstwo poludniowoafrykanskie.

• patmate Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 18:47
                          vandermerwe napisała:

> Przepraszam, temat jest zaden. Dyskusja o niczym. Z ciekawosci prosze policzyc
                          > ile jest watkow dotyczacych Rosji, (czesc z nich absolutnie kretynskich) a il
                          > e dotyczacych innych spraw. Na Bliskim Wschodzie "bomba z opoznionym zaplonem"
                          > a my tutaj jak lekko oblakani o "kacapach" itd. , itp i w kolko Macieju.

Zgoda, już jakieś 10 lat. Tak się składa że niestety nie jest to forum militarne, a forum im. wojny polsko-bolszewickiej.

> ad 1. Rowniez moj przypadek jak i osob, z ktorymi pracuje czy pracowalem.
                          >
                          > ad 2. Obywatelstwo poludniowoafrykanskie.

Akurat ostatnio pracowałem na statku południowoafrykańskim, kilkoro "tubylców" się przewinęło.
                          Ich sytuacja z Europą Zachodnią jest ciekawa, bo prawie z automatu dostają wizy wjazdowe do UK, a do innych krajów EU mają kłopot. Jeden z nich nawet po matce ma francuski paszport co ułatwiło wjazd do Francji, z czym miał problem jego ojciec. Za to wizy do USA to tak jak kolega napisał "pryszcz", choć zdziwiłem się, ze C1/D mieli 5-letnie a nie 10-letnie.

pzdr
                        • bmc3i Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 18:56
                          vandermerwe napisała:

> ad 2. Obywatelstwo poludniowoafrykanskie.
                          >

To niby jakim prawem kaduka, chcialbys sie domagac bezwizowego wjazdu do Europy, czy USA?
    • wladca_pierscienii Wi Fi - i smieszno i straszno w FR 12.08.14, 12:15
      patmate napisał:

> Śmiać się czy płakać?
      > W FR trzeba będzie się pochw
      > alić ID albo paszportem żeby posurfować w necie na hot spocie. Przypominają mi
      > się zezwolenia na posiadanie odbiornika TV sat za komuny.

nie wiem jak było z TV Sat - bo rodziców nie było na to stać
      ale pamiętam, że za komuny spisywali mnie z dowodu
      gdy chciałem coś skserować w punkcie usług kserograficznych...

> Rozumiem, ze opozycję czy nieprawomyślnych należy zdecydowanie tępić, a co naj
      > mniej zidentyfikować.

żeby tępić - najpierw należy zidentyfikować - żeby zmniejszyć możliwość Friendly-Fire jak ostatnio w przypadku zestrzelenia Malezyjskiego Boeninga...

artykuł:
      Warto przypomnieć, że od 1 sierpnia w Rosji obowiązują też inne przepisy nakazujące blogerom rejestrować się pod imieniem i nazwiskiem w specjalnym urzędzie.
      i smieszno... i straszno...
    • ramol6 Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 22:46
      Pojechali po całości, owszem. Jednak np. w Niemczech całkowicie anonimowo nie skorzystasz wszędzie (podkreślenie moje, żeby nikt nie zarzucił mi, że uogólniam) z wi-fi. Przekierowuje na stronę telekomu, trzeba podać nr telefonu, dostajesz sms-a z kodem, kod wbijasz na stronie i dopiero korzystasz z netu. Łącząc to z faktem, że np. pre-paid'a anonimowo też nie kupisz, to wychodzi nam ... identyfikacja użytkownika wi-fi.
      • bmc3i Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 23:20
        ramol6 napisał:

> Pojechali po całości, owszem. Jednak np. w Niemczech całkowicie anonimowo nie s
        > korzystasz wszędzie (podkreślenie moje, żeby nikt nie zarzucił mi, że uo
        > gólniam) z wi-fi. Przekierowuje na stronę telekomu, trzeba podać nr telefonu, d
        > ostajesz sms-a z kodem, kod wbijasz na stronie i dopiero korzystasz z netu. Łąc
        > ząc to z faktem, że np. pre-paid'a anonimowo też nie kupisz, to wychodzi nam ..
        > . identyfikacja użytkownika wi-fi.

Top rozwiazanie na poziomie providera, czyli dostawcy wi-fi, ktory najwyrazniej chce identyfikowac uzytkownikow jego wprywatnej sieci. Jak pojdziesz do McDonnalda, to nie identyfikuje Cie nigdzie. Poza oczywiscie nr karty sieciowej. laptopa czy innego tableta. Ale to jest potrzebne aby w ogole urzadzenie bylo w stanie technicnzie polaczyc sie z siecia i uzyskac IP
      • patmate Re: Wi Fi w FR 12.08.14, 23:22
        ramol6 napisał:

> Pojechali po całości, owszem. Jednak np. w Niemczech całkowicie anonimowo nie s
        > korzystasz wszędzie (podkreślenie moje, żeby nikt nie zarzucił mi, że uo
        > gólniam) z wi-fi. Przekierowuje na stronę telekomu, trzeba podać nr telefonu, d
        > ostajesz sms-a z kodem, kod wbijasz na stronie i dopiero korzystasz z netu. Łąc
        > ząc to z faktem, że np. pre-paid'a anonimowo też nie kupisz, to wychodzi nam ..
        > . identyfikacja użytkownika wi-fi.

Jakoś w lounge na Teglu takich ceregili nie było aby się dostać do WiFi.

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka