czaja1 07.11.14, 15:14 www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/artillery/railroad.htm Marku używano tego? (gdzie i z jakim skutkiem?). pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
speedy13 Re: tm-2-12 07.11.14, 19:02 czaja1 napisał: > Marku używano tego? (gdzie i z jakim skutkiem?). Ponieważ boa się nie odzywa, to może ja. Wg tej strony www.travelzone.lv/_library/intsiklopediya/zd_puski/02.html ...tytułowe TM-2-12 czyli te krótsze 305-ki L/40 (pochodzące z pancerników typu Jewstafij) stacjonowały na Dalekim Wschodzie (7. i 8. Bateria Kolejowa). W działaniach wojennych II ws nie wzięły udziału. Te dłuższe natomiast, TM-3-12 (L/52, z pancerników typu Imperatrica Marija) trochę sobie postrzelały, a ich koleje losu były bardziej skomplikowane. 9.Bateria, wyposażona w 3 takie armaty wzięła udział w wojnie z Finlandią, ostrzeliwując fortyfikacje Linii Mannerheima. Ogień prowadzono z odcinka linii kolejowej Siestroreck - Biełoostrow. Po zakończeniu walk bateria została skierowana na półwysep Hanko. W 1941 uczestniczyła w obronie tamtejszej bazy Floty Bałtyckiej, ostrzeliwując pozycje fińskie na wyspach Chorsen, Kugholm i in. Po okrążeniu Leningradu zaopatrywanie Hanko stało się niemożliwe i Rosjanie zmuszeni byli porzucić tę bazę. Garnizon został ewakuowany drogą morską do początku grudnia '41. Kilkusettonowych dział kolejowych nie można było jednak wywieźć - armaty zostały wysadzone (w praktyce uszkodzeniu uległy tylko części zamkowe), a kolejowe łoża wrzucono do morza, że sobie tak zrymuję. Następnie Finowie wyłowili je i wyremontowali z pomocą Niemców, którzy przekazali im 305 mm armaty pochodzące z pancernika Aleksandr III (od 1920 znajdował się on w Bizercie we francuskiej Tunezji, gdzie po rewolucji ewakuowała się z Krymu flota "białych" Rosjan; w 1936 został rozebrany na złom, ale uzbrojenie Francuzi sobie zachowali). Nie jest jasne, czy Finowie wykorzystali te działa bojowo. W każdym razie w 1945 zostały zwrócone ZSRR. Na początku lat 50. wycofano je ze służby. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: tm-2-12 07.11.14, 21:09 No i nie mam nic do dodania!:) No niestety teraz mam tylko trochę czasu wieczorem i w niedzielę - sorry! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś