Dodaj do ulubionych

Bezpilotowce OBWE, Ukraina

14.11.14, 19:03
Wiecie czego używa OBWE na Ukrainie? Raczej czego używało, bo spadają jak muchy. To taka cenna obserwacja w kontekście "dronizacji" naszej armii. Bezpilotowce obecnej generacji , takie np. Hermesy, Shadowy, Predatory to maszyny do działań wybitnie asymetrycznych. Oczywiście trochę takiego sprzętu powinniśmy mieć do celów obserwacji, nasłuchu itd. w warunkach pokojowych, działań ekspedycyjnych przeciwko kozojebcom itd, ale na naszym teatrze działań europejskim w warunkach nasycenia bronią przeciwlotniczą to obecna ich generacja w ciągu pierwszych godzin przejdzie do historii.
Obserwuj wątek
    • antyk-acap Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 19:17
      Ale właśnie na tym polega zasada bezpilotowców - są jednorazowego użytku.
      • adam_al Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 19:26
        > Ale właśnie na tym polega zasada bezpilotowców - są jednorazowego użytku.

Bzdura, Sprawdź cenę Reapera -> na jego jednorazowość nawet ZEA nie byłoby stać.
    • amunicyjny1 Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 20:15
      adam_al napisał:

> Wiecie czego używa OBWE na Ukrainie? Raczej czego używało, bo spadają jak muchy
      > . To taka cenna obserwacja w kontekście "dronizacji" naszej armii. Bezpilotowce
      > obecnej generacji , takie np. Hermesy, Shadowy, Predatory to maszyny do działa
      > ń wybitnie asymetrycznych. Oczywiście trochę takiego sprzętu powinniśmy mieć do
      > celów obserwacji, nasłuchu itd. w warunkach pokojowych, działań ekspedycyjnych
      > przeciwko kozojebcom itd, ale na naszym teatrze działań europejskim w warunkac
      > h nasycenia bronią przeciwlotniczą to obecna ich generacja w ciągu pierwszych g
      > odzin przejdzie do historii.

Niemcy udostępniły Luna X-2000
      Austria Camcopter S-100
      Francja ?
      Do liczenia kóz się nadają .Na Ukrainę nie bardzo
      • adam_al Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 20:47
        > Niemcy udostępniły Luna X-2000
        > Austria Camcopter S-100

Dzięki, właśnie doczytałem, że Austria bardzo chwali się właściwościami Camcoptera (zima itd). Ciekawe co dzisiaj zostało zestrzelone, może popsuć im marketing. Tam bardziej radary klasy Artura czy naszego Liwca by się przydały w pobliżu strefy ognia + E-8 Joint STARS gdzieś w bezpiecznej przestrzeni.
        • amunicyjny1 Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 21:00
          adam_al napisał:

> > Niemcy udostępniły Luna X-2000
          > > Austria Camcopter S-100
          >
          > Dzięki, właśnie doczytałem, że Austria bardzo chwali się właściwościami Camcopt
          > era (zima itd). Ciekawe co dzisiaj zostało zestrzelone, może popsuć im marketin
          > g. Tam bardziej radary klasy Artura czy naszego Liwca by się przydały w pobliżu
          > strefy ognia + E-8 Joint STARS gdzieś w bezpiecznej przestrzeni.

K.... zapomniałem o zimie
          Niemcy rozmyślili się . Ich liczydełko do kóz lata tylko do -19c .O taką temperaturę na wysokości nie trudno .Wersja oficjalna rezygnacji ...
          • adam_al Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 21:14
            > K.... zapomniałem o zimie

:)

Mam nadzieję, że w Polsce nie wyklaruje się wizja, że Fly Eye będzie korygował ogień Krabów, a Manta Homarów.

> Ich liczydełko do kóz

Dobre!
            Muszę jedna trochę przyadwokacić. Jestem fanem niemieckiej techniki, widziałem Lunę na żywo -> to na prawdę kawał porządnego ustrojstwa, ale wyżej dupy nie podskoczysz. Tutaj potrzeba czegoś na miarę RQ-170
            • amunicyjny1 Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 21:31
              adam_al napisał:

> Muszę jedna trochę przyadwokacić. Jestem fanem niemieckiej techniki, widziałem
              > Lunę na żywo -> to na prawdę kawał porządnego ustrojstwa, ale wyżej dupy ni
              > e podskoczysz.
              Nie przeczę, nawet w te -19c niezbyt wierzę. Polityka ,drony miały być przekazane OBWE wraz z obsługą z bundeswery,a tego by Merkelowa nie zdzierżyła

Tutaj potrzeba czegoś na miarę RQ-170
              Myślę że Rosjanie , byli by szczęśliwi z takiego prezentu
              • marek_boa Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 15.11.14, 00:16
                A po co im drugi?! Będą je kolekcjonować?! Toż Iran dał Rosyjskim naukowcom pełny dostęp do tego ,który sobie ściągnęli!
                • amunicyjny1 Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 15.11.14, 08:26
                  marek_boa napisał:

> A po co im drugi?! Będą je kolekcjonować?! Toż Iran dał Rosyjskim naukowcom peł
                  > ny dostęp do tego ,który sobie ściągnęli!
                  Pewnie mają jakoś 'lotniczo Kubinke' ,zmieści się
            • marek.jakimowski Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 21:32
              Panowie, ja czytałem artykuł jakiegoś mądrali, nie pomne nazwiska

który twierdził, że receptą na Rosję jest kupienie setek dronów. i to wcale jakiś zawansowanych.

trzeba je puścić w dużej masie na stosunkowo niewielkim terenie. ileś tam zostanie zestrzelonych, natomaist sama liczba będzie miała ten skutek, że przebije się na tyle dużo, że spowodują bardzo duże straty niewspółmierne duże u Rosjan w odniesieniu do utraconych dronów.

nie chodzi o jakość a o ilosć.

co o tym sądzicie, bom ja za głupi, aby to zweryfikować.
              • adam_al Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 21:42
                > co o tym sądzicie,

Doktryna "ilość nie jakość" była właściwa dla Układu Warszawskiego, czyli sowieckiej myśli wojskowej. Świat cywilizowany woli wysłać w cel dwie precyzyjne bomby zamiast 1000 Gradów - i rachunek ekonomiczny lepszy i straty w cywilach mniejsze o 1000%.
            • cie778 nasze bsl 24.11.14, 16:44
              adam_al napisał:

> Mam nadzieję, że w Polsce nie wyklaruje się wizja, że Fly Eye będzie korygował
              > ogień Krabów, a Manta Homarów.

Oba mogą być bardzo przydatne. W czym problem?

> widziałem Lunę na żywo -> to naprawdę kawał porządnego ustrojstwa, ale wyżej dupy nie podskoczysz. Tutaj potrzeba czegoś na miarę RQ-170

Ale do czego? Luna to odpowiednik naszej Manty - tak gdzieś poziom amerykańskiego Tier II/III, sprzęt na poziomie batalionu/brygady. Od biedy przydatna, choć długotrwałość lotu trochę mała. Tymczasem Sentiel to zabawka poziomu co najmniej operacyjnego, jak nie wyżej. Do łapania wycieczek uprzejmych czołgów - tak sobie. Za daleko, za krótko.
              Tak naprawdę, to tam by się przydały Predatory, czyli sprzęt odmienny i od Luny i od RQ-170 - ale tego nikt nie wyśle. Jak Niemcy się strachają o Luny?

pozdrawiam
              jasiol
              • adam_al Re: nasze bsl 24.11.14, 19:41
                > Oba mogą być bardzo przydatne. W czym problem?

Fly Eye do korygowania ognia na poligonie w Toruniu lub dla Goździków, Raków pewnie tak. W zestawie z Langustami czy Krabami (tak często pokazywany na poligonowych show), które mogą prowadzić ogień na 40 km to już tak na siłę. Natomiast co do Manty to może rzeczywiście się czepiam - przy planowanym zasięgu łącza 170 km i długotrwałości lotu znacznie powyżej 6 godzin (nawet kilkanaście) może lukać co tam 100 km dalej się dzieje.
                • cie778 Re: nasze bsl 24.11.14, 22:51
                  adam_al napisał:

> > Oba mogą być bardzo przydatne. W czym problem?
                  >
                  > Fly Eye do korygowania ognia na poligonie w Toruniu lub dla Goździków, Raków pewnie tak.
                  > W zestawie z Langustami czy Krabami (tak często pokazywany na poligonowych show), które
                  > mogą prowadzić ogień na 40 km to już tak na siłę.

Jak z dawnych czasów pamiętam, to wojskowi zakładali zasięg rozpoznania o wartości 1,5 zasięgu ognia. W monografii FlyEye na dziennikuzbrojnym.pl podają zasięg działania 30 km. Czyli pod Goździki, Raki czy "normalną" amunicję do Grada jak znalazł - acz powiedzmy, że teraz wymagania co do zasięgu co nieco wzrosły.

A co do wsparcia Langusty czy Kraba - wygląda na to, że szybciej będziemy mieć w linii Mantę (Watchkeepera, E-310, cokolwiek) niż większą ilość Feniksów czy też działające systemy 155mm. Więc użycie FlyEye choćby do ćwiczeń, to chyba niezły pomysł - tym bardziej, że artylerzyści mają bodaj raptem 3 zestawy (większość używają specjalsi).

pozdrawiam
                  jasiol
    • jorl Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 21:54
      Ja chyba wlasnie i ta Lune na jednej wystawie, ILA, widzialem. spore bydle. Tez ostatnio widzialem na ILA sporo takich malych BSLow. Tez takich helikopterowych. Te male uzywali Niemcy w Afganie, tak obsluga, zolnierze Bundeswehry mowili.
      Co do spadania ich. W Europie. Doskonale pamietam jak podczas napasci NATO na Jugoslawie w 1999 chyba wlasnie Luny, te pierwsze, byly uzywane. I tez straty byly % wielkie.
      Na prawdziwej wojnie, takiej nie kolonialnej, slabo sie spisuja.
      Ciekawe jak sobie Ukry radza z rosysjkimi BSLami. Tych lata tam sporo. Mysle ze duzo gorzej jak separatysci z tymi OBWE. No ala Rosjanie np. z A50 widza, mimo ze drony male w koncu, napewno. A lata taki A50 napewno blisko granicy.

Pozdrowienia
      • amunicyjny1 Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 22:00
        Nie wiem, czy Irańczyków można zaliczyć do miłośników parzystokopytnych,ale mają łby foxtrotalpha.jalopnik.com/irans-flying-rq-170-sentinel-copy-is-more-rc-toy-than-d-1658054647
      • adam_al Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 22:17
        > Ja chyba wlasnie i ta Lune na jednej wystawie, ILA, widzialem. spore bydle. Tez
        > ostatnio widzialem na ILA sporo takich malych BSLow. Tez takich helikopterowyc
        > h. Te male uzywali Niemcy w Afganie, tak obsluga, zolnierze Bundeswehry mowili
        > .
        > Co do spadania ich. W Europie. Doskonale pamietam jak podczas napasci NATO na J
        > ugoslawie w 1999 chyba wlasnie Luny, te pierwsze, byly uzywane. I tez straty by
        > ly % wielkie.

Na ILA 2014 macaliśmy tą samą, ale to byłą nowa, większa wersja NG. W 1999 na pewno nie było jeszcze BSL Luna. W Afganistanie latały niemieckie Luna" i Aladdin oraz "niemieckie" Herony. Chyba z całkiem dobrym skutkiem.

> A lata taki A50 napewno blisko granicy

Pewnie jakiś jeden czy dwa z całej Rosji jest w stanie latać. Natowski AWACS śmiga nad lubelszczyzną - bo niby dlaczego miałby latać nad Ukrainą?
        • amunicyjny1 Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 22:40
          adam_al napisał:

> Pewnie jakiś jeden czy dwa z całej Rosji jest w stanie latać.
          Mają na stanie 22 A-50 [w służbie 12]+3 zmodernizowane A-50U
          • adam_al Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 23:29
            > Mają na stanie 22 A-50 [w służbie 12]+3 zmodernizowane A-50U

Och "stan", my na stanie mamy >700 czołgów + zmagazynowane ;)
            Pewnie te 3 + kilka "starych" muszą obstawiać ukraińską zadymę i wszelkiej maści manewry i akcje propagandowe. Szybko zajeżdżą. Zresztą znając Rosjan zmodernizowano, ale czegoś tam nie zainstalowano/zapomniano/nie dostarczono i latają, ale bez właściwej funkcjonalności -> przypomina mi się historia Tu-160, gdzie brakowało hełmofonów dla załóg.
            • marek_boa Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 15.11.14, 00:44
              Mylisz czasy Adasiu!:) We wszystkich ćwiczeniach uczestniczą i są remontowane na bieżąco w Taganrogu!
              -Pozdrawiam!
              P.S. Jak Będziesz chciał to Ci rozpiszę po numerach (burtowych/seryjnych/zakładowych) gdzie ,który jest!
              • amunicyjny1 Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 15.11.14, 08:11
                marek_boa napisał:

> P.S. Jak Będziesz chciał to Ci rozpiszę po numerach (burtowych/seryjnych/zakład
                > owych) gdzie ,który jest!

O, i mądrego dobrze posłuchać .
          • marek_boa Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 15.11.14, 00:42
            Dokładnie 25 na stanie z czego 16 w służbie!
        • jorl Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 22:49
          adam_al napisał:

> Na ILA 2014 macaliśmy tą samą, ale to byłą nowa, większa wersja NG. W 1999 na p
          > ewno nie było jeszcze BSL Luna.

Teraz na ILA nie bylem. Ta moze Lune ale jak co poprzedniczke, z tym ze wielkosc byla podobna, wiedzialem conajmniej 10 lat na ILA temu.
          I wiem napewno ze nowe BSLy niemieckie lataly w 1999 nad Jugoslawia i pamietam reportarze z prasy ze jakos ginely. Nawet sie w pracy zastanawilismy czy niedopracowane czy zestrzelone.

>W Afganistanie latały niemieckie Luna" i Aladdi
          > n oraz "niemieckie" Herony. Chyba z całkiem dobrym skutkiem.

Ja wiedzialem na ILA z 4 lata temu takie malutkie, helikopterowe. 1m srednicy. Opowiadano mi tam ze sa uzywane i to skutecznie dla ochrony kilku ludzi. Tylko obserwacja naturalnie, z odleglosci np 10km. Calkiem taktyczne.

> > A lata taki A50 napewno blisko granicy
          >
          > Pewnie jakiś jeden czy dwa z całej Rosji jest w stanie latać.

Napewno lata.

> Natowski AWACS śm
          > iga nad lubelszczyzną - bo niby dlaczego miałby latać nad Ukrainą?

Do obszaru walk ma z Polski conajmniej 800km. Dla radaru z wysokosci 10km jest zakrzywienie Ziemi granica ze 400km. Doliczajac ze i samolot cel leci wyzej jak nad powierzchnia ziemi mozna troche dodac. Z tym ze echa juz jest wtedy tez niewiele. Twierdza ze ten Boenig byl widoczny do odleglosci 400km.
          A50 ma bliziutko.
          Przydaloby sie AWACSOWI latac nad Ukraina.

Pozdrowienia
          • adam_al Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 14.11.14, 23:11
            > I wiem napewno ze nowe BSLy niemieckie lataly w 1999 nad Jugoslawia i pamietam
            > reportarze z prasy ze jakos ginely.

15 lat w rozwoju bezpilotowców to przepaść. Nad Bałkanami w barwach niemieckich latały wtedy tylko CL-289 (o kanadyjskim rodowodzie). Stracono 6 sztuk. Czy to dużo? Podyskutowałbym, ja uważam że nie. Inne ówczesne stary to 4 Predatory, 8 Hunterów 4 Pioniery, 6 wspomnianych CL-289 latających z krzyżem i 2 francuskie Crecerelle. Straty te obejmują również awarie. Łącznie to pewnie wartość 2-3 pilotowanych samolotów rozpoznawczych.

> Przydaloby sie AWACSOWI latac nad Ukraina.

Przydało by się Ukrainie być w NATO ;)
        • marek_boa Re: Bezpilotowce OBWE, Ukraina 15.11.14, 00:40
          Oj Adaś,Adaś!:) A-50 w wersji podstawowej lata 16 sztuk a w służbie jest już 3 sztuki A-50U!:)
          -Pozdrawiam!
          P.S. Od początku 2013 w Iwanowo gdzie stacjonują jest ruch jak na Newskim Prospekcie!
          Dokładnie:
          -> A-50:
          - 16 w służbie
          - 3 w rezerwie w Taganrogu
          - 1 w rezerwie w Iwanowo
          - 1 w Starej Russie oczekuje na remont
          - > A-50U
          - 3 sztuki w służbie
          - 1 sztuka w modernizacji
          Po za tym są jeszcze 4 sztuki IŁ-976 SKIP:
          - 3 sztuki w rezerwie w Ramienskoje
          - 1 sztuka w remoncie i modernizacji!
          Łącznie wyprodukowano 35 samolotów obu typów z czego trzy na eksport i jeden utylizowani w 1993 roku!
    • adam_al Ściągawka 21.11.14, 14:41
      Ciekawe, znalezione w necie:
      lodzdesign.com/wp-content/gallery/resolute-design-changes/ruben-pater-drone-survival-guide.jpg
      • cie778 Re: Ściągawka 24.11.14, 15:58
        Ładne, ale trochę od czapy. Przemieszanie samolotów doświadczalnych (Herti, Barracuda), prototypów (Avenger C), seryjnych, aż po makiety, które w powietrzu mogę się znaleźć wyłącznie przypadkiem (chiński wynalazek), a takoż o zupełnie różnych zastosowaniach: Harpy sobie wisi obok Scan Eagle, tymczasem o ile sugerowane chowanie się pod drzewem ma choć trochę sensu w przypadku drugiego, to przy pierwszym się kupy nie trzyma - wszak wystarczy nie mieć przy sobie radaru ;-).
        Tak na oko, to złożenie dla przeciętnego Amerykanina + parę zagranicznych ciekawostek. Bo jak ISISu, to brak izraelskich, tureckich i perskich, a jak dla nas to rosyjskich i całej reszty Europy.

pozdrawiam
        jasiol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka