Dodaj do ulubionych

"Void space" na statkach/okrętach

19.11.14, 23:02
Płynąc ostatnio promem pasażerskim i zaciekawiły mnie "void space"- przestrzeń wielkości albo może lepiej powiedzieć objętości kabiny pasażerskiej, znalazłem takie miejsce na pokładzie 7 czyli dość wysoko nad linią wody, które jest i musi być zupełnie puste. Nie wolno w nich nic przechowywać. Przypomniałem sobie, że widywałem takie miejsca na statkach wycieczkowych na których pracowałem. Nie miałem się wtedy kogo zapytać o sens takich miejsc na statku i zupełnie o nich zapomniałem. A teraz sobie przypomniałem. Z racji tego, że na szacownym forum są maryniści-pytam. Po co są takie miejsca na statku/okręcie?
Obserwuj wątek
    • antyk-acap Re: "Void space" na statkach/okrętach 19.11.14, 23:10
      A co było wokół tej pustej przestrzeni? Czy w pobliżu był zbiornik, na przykład paliwa? pl.wikipedia.org/wiki/Grobla_(koferdam)
    • patmate Re: "Void space" na statkach/okrętach 19.11.14, 23:45
      Generalnie pod tym pojeciem miesci sie dowolna przestrzen zamknieta, zwykle pusta, z wlazem zwykle "zasrubowanym". Obecnosc takiego pomieszczenia jest podyktowana zwykle przepisami wymagajacymi odizolowania od siebie roznych innych pomieszczen. Zasadniczym powodem zamkniecia i opisania takiego pomieszczenia jest prawdopodobny defict tlenu. Na wejscie do takiego pomieszczenia musi zostac wydana zgoda (papierowa) po zbadaniu skladu atmosfery (zwykle przenosnymi czujnikami O2, HxCx, CO2, CO).
      Twoj kurs bezpieczenstwa niezbedny do wykonywania pracy na statku powinien byl zawierac takie informacje, nawet jerzeli pracowales w dziale hotelowym.

Pzdr
    • brmtvungernsternberg Re: "Void space" na statkach/okrętach 20.11.14, 21:44
      Z punktu widzenia marynarki nic takiego nie jest potrzebne i pierwsze slysze . Najwyzej jak sa substancje szkodliwe . To pewnie jest przepisowy sklad .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka