Gość: Berkut IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 14:56 CZy USA i Rosja dysponują obecnie jakimis systemami antysatelitarnymi ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Speedy Re: Systemy ASAT IP: 217.17.35.* 21.09.04, 15:12 O ile wiem - nie, w sensie ze nie ma takich systemów na uzbrojeniu. Prowadzone natomiast są prace nad rozmaitymi systemami przeciwrakietowmi, niektóre z nich mozna by tez wykorzystać jako przeciwsatelitarne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Systemy ASAT IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 15:19 Chodzi ci o NMD ???? w latach 70 i 80 prowadzono wiele interesujących projektów broni ASAT np specjalne pociski ASAT odpolane z F 15 analogiczny projekt był prowadzony w ZSRR gdzie specjalne pociski miał przenosić Mig 31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Systemy ASAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 15:29 Jeżeli chodzi o zestrzeliwanie satelitów to zarówno system amerykański (planowali 12 szt na bazie F-15A/B, przebudowali 3-4 + pocisk ASM-135A ) i radziecki/rosyjski (MIG-31D, 2 prototypowe samoloty) zostały odłożone na półkę na mocy jakiś tam porozumień (amerykanie zamrozili program 1988). sporo w necie, ciekawe opracowanko: www.ucsusa.org/documents/ASAT_history.pdf ps. czytałem dzisiaj na moscowtimes.com, że Rosjanie będą na dniach testować Buławę (trochę mają opóźnienia :-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Systemy ASAT IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 15:40 Dzieki A.L za link :) USA pewnie niedługo złamie traktat o rozmieszczaniu broni w kosmosie dlatego prace nad projektami ASAT mogą zostać wznowione. CZytałem że Chińczycy są zainteresowani tą technologią Co do Buławy to lepiej pożno niz wcale :)) Mnie ciekawi w jakim stopmniu ten nowy SLBM bazuje na Topol M i ile głowic MIRV bedzie wstanie przenosić czy też taką duzą ilosć jak SS N 20 i SS N 23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Systemy ASAT IP: *.c148.petrotel.pl 21.09.04, 23:19 W uzupełnieniu (zestawy samolot+ pocisk antysatelitarny, bo na tej grupie broni asat się skoncetrowaliśmy) Amerykański F-15A + pocisk Vought ASM-135 ASAT, foto całego zestawu: www.designation-systems.net/dusrm/m-135.html jego radziecki/rosyjski odpowiednik Mig-31D + pocisk Vympel ASAT Zdjęcie mig-31d: www.milavia.net/aircraft/mig-31/mig-31.htm Niestety fotografii rosyjskiego pocisku lub całego zestawu nie udało mi się odszukać w necie. Gdzieś w starych polskich wydaniach SP (chyba) był o tym ciekawy materiał. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Systemy ASAT IP: *.nwrk.east.verizon.net 22.09.04, 08:11 US dysponuje. Tyle wiem na ten temat. Co do danych oficjalnych .... ech to tak jak z oficjanymi danymi zwykle bywa. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkodan Re: Systemy ASAT 25.09.04, 15:38 jest taka duza instalacja mikrofalowa na alasce, idealnie nadaje sie do likwidowania satelitow chociaz nigdy sie tym nie chwalili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Systemy ASAT IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 26.09.04, 11:34 Chodzi ci o HAARP to jest ośrodek badawczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczkodan Re: Systemy ASAT IP: *.proton.net.pl / *.proton.net.pl 26.09.04, 20:04 tak, chyba wlasnie tak sie to nazywa oczywiscie, ze jest to osrodek badawczy i do tego z cala pewnoscia sluzacy celom pokojowym ;) bardzo ciekawe, czy juz zbadali jak zachowuje sie satelita w ktorego wali sie wiazka mikrofalowa przez dluzszy czas? ze swojej strony przypuszczam ze nie pomoga zbytnio oslony przed emp gdyz w gre wchodzi zbyt duza ilosc energi zamieniajaca sie w cieplo i taki satelita po prostu sie stopi, a co najmniej przegrzeje ale chyba sie tego od amerykanow nie dowiemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Systemy ASAT IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 26.09.04, 23:05 zdaje mi sie ze HAARP nie produkuje mikrofali pozatym nie posiada tak duzej mocy i nie sądze zeby słuzył on do kontrolowania pogody robienia emp czy stapiania satelitów to są raczej bajki ale łowy nie daje bo nie znam sie na tym zbyt dobrze Odpowiedz Link Zgłoś