04.01.22, 23:29
[img]https://i.imgur.com/Pn2GYQdh.jpg[/img]

podczas II wojny Brytyjczycy kombinowali z lepkim granatem. I im nie wyszło. Granat na zdjęciu jest z filmu ale pomysł jest podobny. I ma swoje zalety - można wbić go w drzewa, nie toczy się, wybucha tam gdzie upadnie. Dlaczego nikt jeszcze tego nie produkuje?
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Granat 04.01.22, 23:29
      i.imgur.com/Pn2GYQdh.jpg
    • a4095211 Re: Granat 05.01.22, 09:42
      tanebo001 napisał:

> podczas II wojny Brytyjczycy kombinowali z lepkim granatem. I im nie wyszło.

Bo ja wiem? Niemcy się paćkali z produkcją i nakładaniem zimmeritu przez pół roku. Kasy i środków na to wydali pewnie morze. Właśnie w obawie przed grantami przeciwpancernymi przytwierdzanymi do kadłuba - co prawda z użyciem magnesów, ale zawsze.

> Gr
      > anat na zdjęciu jest z filmu ale pomysł jest podobny. I ma swoje zalety - można
      > wbić go w drzewa,

Produkuje, tylko lepsze. "Wbicie do drzewa" wymaga niestety drzewa i czasu na wbicie. Teraz się robi SHGR-07 i masz zwiększony promień propagacji odłamków i razisz cel za zasłoną - tylko mam wrażenie, że takie skaczące zostaną zakazane przez jaką konwencję. youtu.be/_sE4sLQkdsg

> nie toczy się, wybucha tam gdzie upadnie. Dlaczego nikt jesz
      > cze tego nie produkuje?

Granat to nie jest broń precyzyjna, eksplozja nie jest wyzwalana inercyjnie, tylko przez zapalnik z opóźnieniem czasowy. Jego skuteczność określa się m.in. promieniem rażenia, a nie eksplodowaniem tam gdzie upadnie.

No i masz jeszcze Claymora i radzieckie klony MON-50, MON-100, plus te wyskakujące miny przeciwpiechotne, w stylu niemieckiej Bouncing Betty - te wszystkie radzieckie z rodziny OZM, amerykańskie M-16 i inne produkowane w różnych krajach.

Pozdrawiam

• speedy13 Re: Granat 06.01.22, 01:06
        a4095211 napisała:

> Produkuje, tylko lepsze. "Wbicie do drzewa" wymaga niestety drzewa i czasu na wbicie. Teraz się robi SHGR-07 i masz zwiększony promień propagacji odłamków i razisz cel za zasłoną - tylko mam wrażenie, że takie skaczące zostaną zakazane przez jaką konwencję. youtu.be/_sE4sLQkdsg

Eee tam bez przesady. Niby czemu mieliby zakazać. Ja raczej myślę że to się nie przyjmie z innych przyczyn - komplikacji mechanicznej oraz nieobliczalnego zachowania się na pochyłym lub nieregularnym podłożu (kupka gruzu, piachu, ziemi...). W tym drugim przypadku część bojowa zostanie wystrzelona nie tylko w górę lecz w bok, co powiedzmy może nie mieć znaczenia, ale może też mieć. Np. granat wrzucony przez okno do budynku upadnie na pochyłość a następnie wystrzeli się przez to okno z powrotem na zewnątrz.

> > nie toczy się, wybucha tam gdzie upadnie. Dlaczego nikt jesz
        > > cze tego nie produkuje?
        >
        > Granat to nie jest broń precyzyjna, eksplozja nie jest wyzwalana inercyjnie, ty
        > lko przez zapalnik z opóźnieniem czasowy. Jego skuteczność określa się m.in. pr
        > omieniem rażenia, a nie eksplodowaniem tam gdzie upadnie.
        >
        > No i masz jeszcze Claymora i radzieckie klony MON-50, MON-100, plus te wyskakuj
        > ące miny przeciwpiechotne, w stylu niemieckiej Bouncing Betty - te wszystkie ra
        > dzieckie z rodziny OZM, amerykańskie M-16 i inne produkowane w różnych krajach.
        >
        > Pozdrawiam
        >
        • a4095211 Re: Granat 06.01.22, 12:43
          speedy13 napisał:

> Eee tam bez przesady. Niby czemu mieliby zakazać. Ja raczej myślę że to się nie
          > przyjmie z innych przyczyn - komplikacji mechanicznej oraz nieobliczalnego zac
          > howania się na pochyłym lub nieregularnym podłożu (kupka gruzu, piachu, ziemi..
          > .). W tym drugim przypadku część bojowa zostanie wystrzelona nie tylko w górę l
          > ecz w bok, co powiedzmy może nie mieć znaczenia, ale może też mieć. Np. granat
          > wrzucony przez okno do budynku upadnie na pochyłość a następnie wystrzeli się
          > przez to okno z powrotem na zewnątrz.

SHGR-07 przed detonacją ustawia się samoczynnie w odpowiedniej pozycji, zupełnie podobnie jak radziecka mina przeciwpiechotna POM-2

Zdjęcie granatu w pozycji topwar.ru/uploads/posts/2012-06/1340021084_grenade.jpg
          Jak to działa, film z POM-2 youtu.be/JA0bxgq1X2Y

SHGR-07 może zostać użyty jak zwykły granat, operator zmienia tryb pracy i rzuca - nie będzie się rozkładał tylko zdetonuje jak każdy inny.

Tak, czy inaczej Szwedzi to wprowadzili do linii.

Pozdrawiam
      • profes79 Re: Granat 02.02.22, 07:36
        Żeby było weselej, używający Zimmeritu Niemcy byli w zasadzie jedyną nacją, która przeciwczołgowych ładunków magnetycznych używała.
    • speedy13 Re: Granat 06.01.22, 00:39
      >>można wbić go w drzewa, nie toczy się, wybucha tam gdzie upadnie. Dlaczego nikt jeszcze tego nie produkuje?

Równie często zdarza się potrzeba, żeby granat NIE wybuchł tam gdzie upadnie, tylko np. odbił się od ściany i stoczył po schodach do piwnicy. Więc jeśli już to wypadałoby te kolce zrobić chowane czy składane. Także i po to by użytkownik nie wbił sobie ich w nogę czy coś innego. I nie tak łatwo jednak jest wbić coś w drzewa. I nie tylko drzewa są na świecie. A w murowaną czy betonową ścianę już sobie tak łatwo nie wbijesz niczego.

Jeśli faktycznie coś takiego byłoby potrzebne, to można by pokusić się o granat z zapalnikiem uderzeniowym, który po prostu wywali natychmiast w miejscu upadku. Baz żadnego wbijania się w nic. Z dodatkową opcją, żeby użytkownik mógł dowolnie włączać lub wyłączać tę funkcję uderzeniową i miałby wtedy klasyczny zapalnik czasowy. Zapalnik uderzeniowy do granatu ręcznego to bardzo niewdzięczny temat, niemal zawsze wychodził morderczy dla użytkownika lub totalny niewypał, niemniej postęp techniczny doprowadził pod koniec ub. w. do tego, że dało się zrobić ze dwa sensowne modele (rosyjskie RGN i RGO z mechanicznym zapalnikiem UDZ i amerykański M68 i kilka jeszcze, z elektrycznym zap. M217). W obu niezbyt trudno byłoby zrobić opcjonalny wyłącznik funkcji uderzeniowej w razie potrzeby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka