Dodaj do ulubionych

Pioruny na Ukrainie

11.03.22, 15:34
Nie wiadomo ile samolotów i śmigłowców rosyjskich zostało zestrzelonych przez Ukraińców za pomocą Piorunów. Nieoficjalne pogłoski mówią o co najmniej kilkunastu. Opisany wyżej przypadek jest jednak pierwszym, który możemy uznać za oficjalny.

defence24.pl/przemysl/pierwsze-potwierdzone-zestrzelenie-piorunem
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Pioruny na Ukrainie 11.03.22, 15:41
      Ja myślę, że dowództwo skupulatnie bada skutecznośc poszczególnych broni i moze po zwyciestwie zechce go opublikowac albo bez publikacji zobaczymy po zamowieniach...
      • bmc3i Re: Pioruny na Ukrainie 11.03.22, 15:47
        ignorant11 napisał:

> Ja myślę, że dowództwo skupulatnie bada skutecznośc poszczególnych broni i moze
        > po zwyciestwie zechce go opublikowac albo bez publikacji zobaczymy po zamowien
        > iach...
        >

Myślę że przede wszystkim konsorcjum produkujące Pioruny bada szczegółowo ich użycie, celem wyciagnięcia wniosków. Bo to najlepszy test "poligonowy".
        • ignorant11 Re: Pioruny na Ukrainie 11.03.22, 16:02
          bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
          >
          > > Ja myślę, że dowództwo skupulatnie bada skutecznośc poszczególnych broni
          > i moze
          > > po zwyciestwie zechce go opublikowac albo bez publikacji zobaczymy po za
          > mowien
          > > iach...
          > >
          >
          >
          > Myślę że przede wszystkim konsorcjum produkujące Pioruny bada szczegółowo ich u
          > życie, celem wyciagnięcia wniosków. Bo to najlepszy test "poligonowy".

Myślę, że oni śledza meldunki ze szczególnymi wypiekami na twarzy:)))
      • maxikasek Re: Pioruny na Ukrainie 11.03.22, 16:08
        Tu akurat rynek jest dośc ograniczony. Przenośne MANPADS produkuje tylko ROsja, Chiny, Japonia i my. POzostałe są tak przenośne jak ppk Spike ;-)
        Z tego powodu ostatnio USA zamówilo Pioruny (kilkaset szt)- ale nie wiem czy do testów, czy na reeksport do Ukrainy czy w ramach awaryjnego zakupu, bo Stingery są stare i trwa szukanie następcy (ma zostać ogłoszony w 2026).
        • ignorant11 Re: Pioruny na Ukrainie 11.03.22, 17:37
          maxikasek napisał:

> Tu akurat rynek jest dośc ograniczony. Przenośne MANPADS produkuje tylko ROsja,
          > Chiny, Japonia i my. POzostałe są tak przenośne jak ppk Spike ;-)
          > Z tego powodu ostatnio USA zamówilo Pioruny (kilkaset szt)- ale nie wiem czy do
          > testów, czy na reeksport do Ukrainy czy w ramach awaryjnego zakupu, bo Stinger
          > y są stare i trwa szukanie następcy (ma zostać ogłoszony w 2026).

Troche zapomniałó Ci sie o Javelinach czy tych brytyjskich tez podobno świetnych:)))
          • maxikasek Re: Pioruny na Ukrainie 11.03.22, 18:06
            "Troche zapomniałó Ci sie o Javelinach czy tych brytyjskich tez podobno świetnych:)))"
            JAvelin nie jest przenośny zaś Startreak owszem, ale ma kinetyczną głowicę .
            Chyba że ci się MANPADS pomyliły z ATM? ;-)
    • maxikasek Re: Pioruny na Ukrainie 11.03.22, 15:59
      Nie wiem czy to potwierdzone. Zdjęcie Pioruna mogło być ilustracyjne.
    • bmc3i Pioruny w Polsce 19.03.22, 17:47

W 2016 zamowili 420 wyrzutni z 1300 pociskami, do realizacji ktora ma byc zakonczona w 2022. To raczej symboliczna liczba wcstosunku do potrzeb. Dość porownaz jedna tylko amerykanską dostawą na Ukraine 17 000 pociskow.
      • maxikasek Re: Pioruny w Polsce 19.03.22, 19:04
        Pamiętaj, że mamy jeszcze Gromy i Strzały (Igły już chyba wyszły z użycia). NO i koncepcja u nas to nie był Piorun w każdej stodole.

"Dość porownaz jedna tylko amerykanską dostawą na Ukraine 17 000 pociskow."
        17 tys.? Dostawy były po 500 wyrzutni- już tyle się nazbierało?
        • maxikasek Re: Pioruny w Polsce 19.03.22, 19:18
          CHyba zsumowałeś wszystkie wyrzutnie rakiet
          www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/03/16/fact-sheet-on-u-s-security-assistance-for-ukraine/

DO tej pory USA wysłało 600 wyrzutni, w nowej transzy ma to być kolejne 800. Łącznie wszystkie kraje NATO wysłały "ponad 2 tys. wyrzutni".
          • stary_chinczyk Re: Pioruny w Polsce 19.03.22, 19:33
            > DO tej pory USA wysłało 600 wyrzutni, w nowej transzy ma to być kolejne 800. Łą
            > cznie wszystkie kraje NATO wysłały "ponad 2 tys. wyrzutni".

Tak się zastanawiam, czy nie aby mądrze robią chwaląc się co dokładnie i w jakich ilościach dostarczają na Ukrainę. Ukraińcy przecież i tak wiedzą, a po co mają wiedzieć Ruscy ?
            Chyba że te informacje to celowe dezinformacje ....
            • bmc3i Re: Pioruny w Polsce 19.03.22, 21:12
              stary_chinczyk napisał:

> > DO tej pory USA wysłało 600 wyrzutni, w nowej transzy ma to być kolejne 8
              > 00. Łą
              > > cznie wszystkie kraje NATO wysłały "ponad 2 tys. wyrzutni".
              >
              > Tak się zastanawiam, czy nie aby mądrze robią chwaląc się co dokładnie i w jaki
              > ch ilościach dostarczają na Ukrainę. Ukraińcy przecież i tak wiedzą, a po co ma
              > ją wiedzieć Ruscy ?
              > Chyba że te informacje to celowe dezinformacje ....

Prawdopodobnie to element wojny psychologicznej przeciw Rosjanom z jednej strony, a z drugiej na użytek wewnetrzny bo i Demokraci i Republikanie z Kongresu naciskaja Bidena na zwiekszenie pomocy.
          • bmc3i Re: Pioruny w Polsce 19.03.22, 21:10
            maxikasek napisał:

> CHyba zsumowałeś wszystkie wyrzutnie rakiet
            > www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/03/16/fact-sheet-on-u-s-security-assistance-for-ukraine/
            >
            > DO tej pory USA wysłało 600 wyrzutni, w nowej transzy ma to być kolejne 800. Łą
            > cznie wszystkie kraje NATO wysłały "ponad 2 tys. wyrzutni".

PowtRzam co bylo w mediach, i chyba nawet Psaki powiedziala na konferencji prasowej ze trwa dostawa na ukraine 17 tys pociskow przeciwpancernych i przeciwlotniczych na Ukraine.
        • bmc3i Re: Pioruny w Polsce 19.03.22, 21:05
          maxikasek napisał:

> Pamiętaj, że mamy jeszcze Gromy i Strzały (Igły już chyba wyszły z użycia). NO
          > i koncepcja u nas to nie był Piorun w każdej stodole.
          >
          > "Dość porownaz jedna tylko amerykanską dostawą na Ukraine 17 000 pociskow."
          > 17 tys.? Dostawy były po 500 wyrzutni- już tyle się nazbierało?

400 to w 2019 za trumpa bylo. Pierwszy pakiet pomocy juz po inwazji, ten za 13 mld, w ciagu 2 tygodni dostarczyl m.in. 17 000 pociskow. Teraz jest drugi na 800 mon.
          • maxikasek Re: Pioruny w Polsce 19.03.22, 21:54
            "400 to w 2019 za trumpa bylo. Pierwszy pakiet pomocy juz po inwazji, ten za 13 mld, w ciagu 2 tygodni dostarczyl m.in. 17 000 pociskow. Teraz jest drugi na 800 mon."
            13 mld? Skoro Biały Dom podaje że 2 mld $ od początku urzedowania Bidena.
            Te 13,6 mld $ to pomoc humanitarna, dla uchodźców i dla krajów sąsiadujących z Ukraina.
            • bmc3i Re: Pioruny w Polsce 20.03.22, 00:22
              maxikasek napisał:

> "400 to w 2019 za trumpa bylo. Pierwszy pakiet pomocy juz po inwazji, ten za 13
              > mld, w ciagu 2 tygodni dostarczyl m.in. 17 000 pociskow. Teraz jest drugi na 8
              > 00 mon."
              > 13 mld? Skoro Biały Dom podaje że 2 mld $ od początku urzedowania Bidena.
              > Te 13,6 mld $ to pomoc humanitarna, dla uchodźców i dla krajów sąsiadujących z
              > Ukraina.

10 marca Kongres zaaprobował $13.6mld pomocy dla Ukrainy, z czego połowa jest w pomocy wojskowej.
              • maxikasek Re: Pioruny w Polsce 20.03.22, 21:29
                "10 marca Kongres zaaprobował $13.6mld pomocy dla Ukrainy, z czego połowa jest w pomocy wojskowej."
                Kłóci się to z oswiadczeniem BD, że na pomoc wojskową wydano łącznie 2 mld $.
                • maxikasek Re: Pioruny w Polsce 20.03.22, 21:42
                  OK
                  www.npr.org/2022/03/09/1085509937/house-advances-13-6-billion-in-ukraine-aid-along-with-government-funding?t=1647808308112

4 mld dla uchodzców,
                  2,5 mld dla U.S. Agency for International Development na wsparcie żywnościowe i zdrowotne
                  1,4 mld na wsparcie uchodźców,
                  3 mld na wsparcie dowództwa USA w Europie- koszty rozlokowania jednostek amerykańskich na wschodniej flance,
                  650 mln na fundusz FMF
                  i 3 mld na wsparcie w sprzęcie Ukrainy i krajów europejskich- wedle uznania prezydenta- decyzję w tej sprawie ceduje na Biały Dom.
    • stasi1 Re: Pioruny na Ukrainie 19.03.22, 23:24
      Może tak dobre nie są ale Ukraińcy uważają że dzięki temu coś jeszcze więcej dostaną
    • kstmrv Starstreak 03.04.22, 16:32
      Dostarczone w trybie alarmowym z UK laserowe Starstreaki zaliczyły pierwszy sukces zestrzeliwując Mi-28 (a możliwe że ten dzisiejszy wrak Su-35 to też ich dzieło). Zastanawiam się czy nie warto kosztem zwiększenia masy pocisku o kilka kg zwiększyć ich zasięgu do ponad 10 km. W konflikcie takim jak na Ukrainie zapewne nieraz zachodziły sytuacje że Ukraińcy widzieli rosyjski samolot lub śmigłowiec, ale zbyt daleko żeby go sięgnąć Piorunem czy Stingerem (ewentualnie "okienko czasowe" na strzał było tak małe że cel zdążyłby wyjść z zasięgu rażenia MANPADSa). A Starstreaki i tak są odpalane z tych statywów LML (mieszczących 3 pociski), więc powiększenie masy nie jest dużym problemem (conajwyżej na wyrzutni będą 2 pociski. a nie 3).
      • maxikasek Re: Starstreak 03.04.22, 17:47
        W tym systemie celowniczy musi do końca utrzymywać cel w celowniku (choć ponoć nowsze wersje mają też pewien tryb automatyczny). To nie jest broń "wystrzel i zapomnij". Zwiększenie zasięgu utrudniłoby celowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka