Dodaj do ulubionych

Luksusy w BMP-3

23.11.22, 11:08
Nigdy bym nie podejrzewał, że w rosyjskich wozach bojowych są takie udogodnienia, proszę bardzo - 1.bp.blogspot.com/-qwXcXi4chVE/Xswx_8wQcII/AAAAAAAAQzo/D7a-30cl5wUEzd7pjLsPgb9X5gQCEaQaACK4BGAsYHg/original%2Bbmp-3%2Btoilet.jpg

Link ze strony Tankograd (thesovietarmourblog.blogspot.com), bardzo interesująca, naprawdę polecam!

Szkoda, że nie ma tu już marka_boa i Miszy, miałbym pytanie nt praktyki korzystania, czy żołnierz "łamie się" przy kolegach z drużyny, czy jednak wychodzą :-)
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Luksusy w BMP-3 23.11.22, 11:45
      To dlaczego kradna kible?
    • odyn06 Re: Luksusy w BMP-3 23.11.22, 14:46
      Świetne rozwiązanie.
      Jak z góry pacnie bombka z ukraińskiego drona, to jest przynajmniej którędy uciekać!
      🤪
    • speedy13 Re: Luksusy w BMP-3 23.11.22, 15:04

> Szkoda, że nie ma tu już marka_boa i Miszy, miałbym pytanie nt praktyki korzyst
      > ania, czy żołnierz "łamie się" przy kolegach z drużyny, czy jednak wychodzą :-)

Czytałem gdzieś kiedyś na jakimś forum chyba, wypowiedź faceta z armii brytyjskiej (ichni bwp Warrior też ma toaletę). Wg niego zwyczajowo się jej nie używa, tylko normalnie idzie w krzaczki. Kibelek jest na wyjątkowe sytuacje, kiedy wóz operuje w terenie skażonym ABC i musi być zahermetyzowany przez dłuższy czas.
      • ignorant11 Re: Luksusy w BMP-3 23.11.22, 15:42
        speedy13 napisał:

>
        > > Szkoda, że nie ma tu już marka_boa i Miszy, miałbym pytanie nt praktyki k
        > orzyst
        > > ania, czy żołnierz "łamie się" przy kolegach z drużyny, czy jednak wychod
        > zą :-)
        >
        > Czytałem gdzieś kiedyś na jakimś forum chyba, wypowiedź faceta z armii brytyjsk
        > iej (ichni bwp Warrior też ma toaletę). Wg niego zwyczajowo się jej nie używa,
        > tylko normalnie idzie w krzaczki. Kibelek jest na wyjątkowe sytuacje, kiedy wóz
        > operuje w terenie skażonym ABC i musi być zahermetyzowany przez dłuższy czas.
        >
        >

pod ostrzalem tez pewnie dla wrazliwych czesci ciała jest niezdrowo w krzaczki...
      • odyn06 Re: Luksusy w BMP-3 23.11.22, 17:06
        A teraz poważnie.
        W wozach bojowych z desantem z tylu w przypadku zapracowaniu czujników skażenia tworzy się w środku nadciśnienie, które boli w uszy.
        Jeżeli wóz przebywa w terenie skażonym przez wiele godzin, to naturalnym staje się zapewnienie załodze i desantowi sposobu na potrzeby fizjologiczne.
        Nie jestem pewien, ale w rozpoznawczych Bradleyach tez jest kibelek.
        • ignorant11 Re: Luksusy w BMP-3 23.11.22, 17:13
          Nadcisnienie jest dobrym sposobem aby syf nie dostał sie srodka. Nawet jednym z najlepszych bo przy np podcisnieniu trzeba kombinowac jakies superuszczelki, które i tak nie sa pewne. A tu mozemy miec nawet nieszczelnsoci a pozostaniemy bezpieczni. Ale zaczałem sie zstanawiac nad konstrukcja owego kibla aby przez niego nie zassało syfu. Jakas sluza kiblowa ala kingston lub zbiornik na płyny czarne?
          • hellcat_v8_hemi Re: Luksusy w BMP-3 23.11.22, 21:08
            Skoro już jesteśmy w temacie "dwójeczki" w kontekście wojskowym, to w brytyjskim filmie "Bravo Two Zero" z Sean'em Bean'em, opartym na faktach, pamiętam scenę, jak jeden z brytyjskich komandosów strzela taką do foliowego worka, który trzyma kolega. Worek ów jest zabrany do plecaka, by nie zostawiać śladów dla tropiących ich Irakijczyków, taka ciekawostka.
            • odyn06 Re: Luksusy w BMP-3 24.11.22, 09:00
              Film świetny.
              W północnej części lotniska w Bagdadzie widziałem SAS-owców, po wylądowaniu C-130 RAF.
              Nie byli to jacyś napakowani gladiatorzy. Ot, przeciętni żołnierze z dużymi bambetlami, ciekawą bronią i ekwipunkiem. W namiocie „biura podróży” w milczeniu wzięli dużo wody mineralnej, wsiedli do helikopterów
              I odlecieli na południe.
              Ale czuło się potencjał!
              To byli wojownicy….
            • ignorant11 Re: Luksusy w BMP-3 24.11.22, 10:32
              hellcat_v8_hemi napisał:

> Skoro już jesteśmy w temacie "dwójeczki" w kontekście wojskowym, to w brytyjski
              > m filmie "Bravo Two Zero" z Sean'em Bean'em, opartym na faktach, pamiętam scenę
              > , jak jeden z brytyjskich komandosów strzela taką do foliowego worka, który trz
              > yma kolega. Worek ów jest zabrany do plecaka, by nie zostawiać śladów dla tropi
              > ących ich Irakijczyków, taka ciekawostka.

A nie prościej zakopac?
    • stary_chinczyk Re: Luksusy w BMP-3 23.11.22, 17:09
      > Szkoda, że nie ma tu już marka_boa i Miszy,

A mnie nie szkoda
      • ignorant11 Re: Luksusy w BMP-3 23.11.22, 18:23
        stary_chinczyk napisał:

> > Szkoda, że nie ma tu już marka_boa i Miszy,
        >
        > A mnie nie szkoda

Mnie tez nie, ale nie ma po kim jexdzic jak kacapia dostaje lanie...
    • azyata Re: Luksusy w BMP-3 23.11.22, 21:18
      Wzięli do serca słowa Słonimskiego (kiedy jeden z członków odwiedzającej Polskę delegacji sowieckich pisarzy dziwił się, że Słonimski pełni społecznie funkcję prezesa PEN-Clubu "kakże-to, biez kopiejki?"; potem zapytał Słonimskiego, gdzie jest toaleta, na co dostał odpowiedź: "pan może wszędzie").

No i mogą wszędzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka